Zobacz pełną wersję : Sprzedać czy zostawić?
Zoidberg
19-07-2011, 15:20
Ponieważ to Cafe i można pogawędzić o wszystkim i o niczym to mam do Was pytanie - rok temu zmieniłem kompa na platformę Intel 1366 i kupiłem procka i7 930 oraz m.in pamięci G.Skill - 6GB/2000 MHz. Za każdą z tych rzeczy dałem w lipcu 2010 po 1000 PLN. W czerwcu tego roku przesiadłem się na Intel Sandy Bridge, zatem procek i7 930 jak i owe G.Skille zostały. Usiłowałem je sprzedać na Alledrogo ale widzę, że nawet zjeżdżając z cena do 600-650 PLN za procka i tyleż samo za pamięci - tylko wielu obserwujących. I się zastanawiam - czy zjeżdżać jeszcze bardziej z ceną (chociaż byłoby to przegięcie - procek ma jeszcze 2 lata gwarancji a pamięci - wieczysta) czy kupić jakąś tanią płytę (widziałem za ok 450 PLN) i poskładać sobie drugiego (no właśnie) kompa? Czy wakacje to nie najlepszy czas na sprzedaż części komputerowych? Może po wakacjach będzie lepiej? Co o tym sądzicie?
Za taka kase to sie nie dziwe,ze nikt nie chce. procek nowy za 800 zeta mozna kupic, a pamieci za 500. Ty sprzedajesz uzywane.
Rafał_Sz
19-07-2011, 16:28
A ja je sobie zostawisz, to jaki będziesz mieć z tego pożytek?
Zoidberg
19-07-2011, 16:28
Za taka kase to sie nie dziwe,ze nikt nie chce. procek nowy za 800 zeta mozna kupic, a pamieci za 500. Ty sprzedajesz uzywane.
Pytanie czy z takimi parametrami - ale OK - sprzęt komputerowy starzeje się mega szybko, zatem chyba wolę dokupić płytę i mieć w razie czego backup głównego kompa niż oddać za grosze całkiem jeszcze sprawny sprzęt.
A po co sprzedajesz pamięci? Przecież DDR3 są obsługiwane przez 1155. Może nie trójkanałowo, ale jakie ma to znaczenie. Przejrzyj ceny w zakończonych na allegro, to będziesz wiedział, za ile wystawić.
no niestety tak to z elektronika juz jest, a szczegolnie z komputerami, ze bardzo szybko traca na wartosci. te co ty sprzedajesz podzespoly i tak jeszcze niewiele zeszly z ceny, czasem jest tak ze nowa karta graficzna kosztuje ponad 2 000 zl, a po roku mozna ja kupic za pare stowek.
.......... zatem chyba wolę dokupić płytę i mieć w razie czego backup głównego kompa niż oddać za grosze całkiem jeszcze sprawny sprzęt.
i odpowiedziałeś sobie na zadane pytanie
wątek do zamknięcia :)
Sprzedać. Kasę zainwestować w foto ;)
Ponieważ to Cafe i można pogawędzić o wszystkim i o niczym
Niezupełnie, o papierze toaletowym nie można ;)
A jeżeli chodzi o części, to wystaw od złotówki, rynek zweryfikuje ile te podzespoły są warte.
Sprzedać.
Robiąc z tego backup będziesz w plecy jeszcze bardziej. Raz, że będziesz musiał dokupić coś jeszcze, czyli wydać jeszcze kasy, a jako backup będzie sobie gdzieś tam stał i taniał w oczach, a po jakimś czasie dojdziesz do wniosku, że Ci niepotrzebny i oddasz go za piwo.
Może dać w rozliczeniu te zabawki biorąc coś innego??
<| MICHAŁ |>
20-07-2011, 12:18
zostaw, za rok beda warte po 2-3 stowki, a za dwa po stowce
wtedy sobie pomyslisz... a mogem sprzedac po 5 stowek
ja ostatnio kupilem d70s za 400 zeta, a kiedys kupowalem d70 za 6000, po czym sprzedalem po 2 latach za 2 z kawalkiem (Ekonet powinien pamietac za ile)...
zostawic jako sprzet bekapowy?
a bekap pralki tez masz? albo lodowki czy kuchenki?
bez sensu moim zdaniem... dokupisz plyte, a on bedzie i tak stal...
Zoidberg
20-07-2011, 17:18
bez sensu moim zdaniem... dokupisz plyte, a on bedzie i tak stal...
W sumie racja...A wystawiłem w cholerę...(za jeszcze mniej niż podałem na początku postu :)