PDA

Zobacz pełną wersję : Ślubnie wiosennie

pinquin
19-07-2011, 10:16
Oddałam materiał parze, więc można już "upublicznić" kilka kadrów. Zacznę od pleneru, który jest moim ulubionym elementem fotografii ślubnej. Jak się spodoba to dodam kilka z przygotowań/wesela/ślubu :)

1.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img24.imageshack.us/img24/7323/83316266.jpg)

2.
źródło (http://img28.imageshack.us/img28/2097/75055990.jpg)

3.
źródło (http://img17.imageshack.us/img17/7239/74916985.jpg)

Czekam na wasze odczucia i komentarze. Pozdrawiam :)

RomanZWrocławia
19-07-2011, 11:09
Całość "broni się" w dobrze przez Ciebie dobranym i zaprezentowanym zestawie. Pojedynczo są w dobrym tego słowa znaczeniu po prostu standardowe - tak jeśli chodzi o kadry, pomysły czy obróbkę.
Powtórzę - uważam, że to dobry standard: często widuję zdjęcia, gdzie brak pomysłu próbuje się zakryć wszelką możliwą dziwnością: pomysłów, obróbki itd.
Chętnie popatrzę na tę cześć pracy, która jak sama piszesz odpowiada Ci mniej

camaxtli85
19-07-2011, 12:07
Rzadkie na naszym rynku jest patrzenie poprzez detal (poza obrączkami), a u Ciebie jest sporo takich urywków, które ja osobiście lubię, choć same w sobie rzadko się bronią, a dopiero w mozaice, w kontekście zyskują pełny blask. Mniej za to podobają mnie się portrety.

pank
19-07-2011, 12:27
często widuję zdjęcia, gdzie brak pomysłu próbuje się zakryć wszelką możliwą dziwnością: pomysłów,

Brak pomysłów zakrywa się dziwnością pomysłów? Hmm...

Przyjemny secik, kompletnie nie moja bajka ale spokój jaki z tego bije jest bardzo kojący :) Kadrowo i obróbkowo bez nonszalancji, jest tak standardowo że aż zachowawczo ale takie zdjęcia też są potrzebne więc jeśli zrobione są dobrze to czemu nie. 2 rzeczy mi przeszkadzają, przy portrecie na 1 podeszłaś zbyt blisko i twarz młodej jest lekko zdeformowana, na 3 szkoda że dziewczyna zasłania sobie ręką pół twarzy.

kroolik
19-07-2011, 13:23
ale takie zdjęcia też są potrzebne

ja bym raczej szukal Pank uzasadnienia dla zdjec przerysowanych, z dziwnymi barwami, pomyslami i generalnie efekciarskimi do bólu. oczywiscie uzasadnienia w kontekscie tego, ze zdjecia slubne są pamiątką dla Mlodych czyli czymś co ma sprawic, ze zobaczą siebie samych na zdjeciach sprzed 40 laty. No chyba, ze tak być nie musi- no to okej :) Podejsc moze byc wiele.

pisac o klasyce, ze "takie zdjecia tez są potrzebne"- to dla mnei ciiutke wywracanie kota ogonem.

mnie sie podejscie autora podoba i jesli pojdzie tą drogą to na pewno nie zginie w tej branzy, jest tez szansa, ze oprze sie modom i trendom a to juz pewne osiągniecie.
1ka faktycznie przerysowana i troche kontrastuje z resztą. modele troche sztywni, ale jak uda ci sie przekroczyc tą granice i pokazesz ich pomiedzy tymi maskami -to bedzie wtedy duzo fajniej.

piom
19-07-2011, 14:33
mi się też podoba to zestawienie, "ten spokój" ale osobno obawiam się że te zdjęcia się nie obronią, jest kilka niedociągnięć...

pank
19-07-2011, 14:54
ja bym raczej szukal Pank uzasadnienia dla zdjec przerysowanych, z dziwnymi barwami, pomyslami i generalnie efekciarskimi do bólu. oczywiscie uzasadnienia w kontekscie tego, ze zdjecia slubne są pamiątką dla Mlodych czyli czymś co ma sprawic, ze zobaczą siebie samych na zdjeciach sprzed 40 laty. No chyba, ze tak być nie musi- no to okej :) Podejsc moze byc wiele.

Masz dość wąskie wyobrażenia o potrzebach ludzi. Jedni będą się chcieli za 40 lat oglądać jak trzymają filiżankę z herbatką w 2 paluszkach, inni będą woleli widzieć się w mniej konwencjonalnych klimatach, przypominających im że byli młodzi, zwariowani i weseli. Cieszę się że do mnie trafiają ci drudzy, natomiast nie widzę nic złego w potrzebach tych pierwszych.

pisac o klasyce, ze "takie zdjecia tez są potrzebne"- to dla mnei ciiutke wywracanie kota ogonem.

Nie uwłaczając autorce, do klasyki tym zdjęciom jednak trochę brakuje. Dla mnie to drugi koniec skali, po jednej skrajne szaleństwo, po drugiej maksymalny spokój, zero emocji, zero nawet najmniejszej odrobiny szaleństwa. Klasyką nazwałbym coś bardziej pośrodku.

mnie sie podejscie autora podoba i jesli pojdzie tą drogą to na pewno nie zginie w tej branzy, jest tez szansa, ze oprze sie modom i trendom a to juz pewne osiągniecie.

Jesteś na pewno w stanie sensownie uzasadnić czemu opieranie się modom i trendom ma być lepsze od nie opierania się modom i trendom, nie wspominając już o kreowaniu mód i trendów?

pinquin
19-07-2011, 15:07
Ok, widzę, że się rozwija dyskusja o stylu. Czytam z uwagą :)

piom
19-07-2011, 15:22
z góry sory za OT, a ja się zastanawiam chłopaki dlaczego się tak nie lubicie, obydwaj robicie dobrą robotę, ale mieszczącą się w różnych gustach....

marekb
19-07-2011, 15:27
Mało pleneru w tym plenerze. Sztywno, sztucznie i nie w moim guście. O stylach dyskutował nie bede;)

pinquin
19-07-2011, 15:29
Bo to trochę jak rozmowa wegetarianina z mięsożercą (ja lubię OT ;) )

Co do uwag to nie wiem czemu 1 jest/sprawia wrażenie zniekształconej. To 50 mm - nieraz i bliżej podeszłam i było ok. To typowe szkło, które zniekształcać nie powinno...
A czy zdjęcia obronią się pojedynczo... nie wiem. Nie wiem czego konkretnie ma dotyczyć uwaga ;) Zdjęcia ślubne IMO powinny tworzyć całość, historię, niekoniecznie być spektaklem jednego kadru.

Najcenniejsze w zdjęciach jest dla mnie budowanie nastroju, a jeśli czujecie się ukojeni (choć widze że nie wszyscy i nie zanadto) to chyba cel został osiągnięty ;) Bo czujecie to co chciałam przekazać. Nie każda para jest zakręcona, nakręcona i zwariowana ;)

piom
19-07-2011, 15:39
otóż to!

pank
19-07-2011, 15:49
Tak myślałem że to 50 mm. Przy ciasnych portretach ta ogniskowa dość mocno przerysowuje, do tego minimum 85 mm się nadaje.

RomanZWrocławia
19-07-2011, 16:58
A czy zdjęcia obronią się pojedynczo... nie wiem. Nie wiem czego konkretnie ma dotyczyć uwaga :wink:
dobrze,że jest emotikonka, bo jeszcze bym uwierzył że nie wiesz :)Np. tego w jakiej formie oddajesz zdjęcia klientowi: jeśli jest to gotowa fotoksiążka, prezentacja komputerowa lub wyklejony zdjęciami album gdzie wszystko jest przemyślane, zakomponowane i niezmienne to ok. Wiadomo że klient będzie patrzył na zestaw zdjęć tak jak Ty byś chciała w takiej kolejności, w takich zestawieniach.
Jeśli to pojedyncze pliki na płycie, lub odbitki luzem już gorzej, bo wtedy lepsze zdjęcia nie obronią słabszych. Pewne zestroje nigdy nie zagrają.

kroolik
19-07-2011, 17:00
klasyka to dla mnie skrot myslowy. wytlumacze:
nie chodzi mi o spokoj, nie chodzi o szalenstwo. szalenstwo na zdjeciach moze mi sie bardzo podobac (niech bedzie jako przyklad klasyczne foty Bartka Jastala- Mlodych biegających w kaloszach w deszczu- mega radosne), spokoj moze mi sie bardzo podobac. nie o to mi chodzi.

chodzi mi o naturalnosc tego co widze na zdjeciach lub pewną tylko wymyśloną kreacje- jako cos przeciwnego.
Nie chodzi tez o to, ze podwazam zasadnosc takich plenerow kreacyjnych (jak chocby Blyskotliwi). Bo mysle ze to dobry pomysl. Są Mlodzi, ktorzy chcą miec foty kreacyjne z pleneru- mysle ze to super! Mamy przez to roznorodnosc i kazdy moze byc dobry w tym czym chce.

Mysle, ze autorka zdecydowanie idzie w klasyke i stad moje poprzednie slowa. Czy te zdjecia są tak luzne i naturalne (klasyczne) jak te Bartka? Nie są- trzeba jeszcze popracowac nad mlodymi, ale mysle ze przy odrobinie wprawy i zdobycia doswiadczenia to sie moze udac. dlatego tez napisalem ze troche niefortunnie pisac, ze takie zdjecia "tez są potrzebne"- ale moze sie tylko czepiam slowek.

50mm deformuje- co widac. jak pisze pank minimum 85 mm, albo ksiazkowo 105 i bedzie super.

pinquin
19-07-2011, 17:01
Nieee, no nie śmiałabym dać na odbitce zdjęcia z kolczykiem ;) Nie o to chodzi i nie to jest sednem sprawy, prawda? :D
Daję fotoalbum, z rozplanowanymi (podobnie jak tu) rozkładówkami, stąd też prezentuję je w takiej a nie innej formie również tutaj.

-------

Kroolik dziękuję za tak przejrzyste i klarwne wyłożenie o co chodzi. Jak ja nie lubię się na forach wypowiadać... W "realu" (nie mylić z TESCO) czasem starczy mrugnąć okiem, lub oczami powywracać i wiadomo o co chodzi ;)

A pracować i nad sobą i nad młodymi (tylko już nie tymi, bynajmniej nie z okazji ślubu) będę, bo to dopiero mój trzeci ślub.

AgaP
19-07-2011, 18:40
Pięknie pokazane detale. I może jest mało Młodych w tym secie, ale zdjęcia przyciągają uwagę- i o to chyba chodzi?

uomatko
19-07-2011, 22:48
Podobają mi się. Takie folderowe i czyste.

altezza
19-07-2011, 23:31
bardzo fajny set, pieknie uchwycone detale slubne, kolory i swoista elegancja przypisana temu wydarzeniu;
klasycznie i bez szlenstwa - ale i tak podoba mi zdecydowanie bardziej od zdjec np wymuskanych mlodych
w obskurnych sceneriach zrujnowanej fabryki - ale wszystko jest kwestia gustu

bucefal14
20-07-2011, 00:03
To Wielkie bagno na nizinie Gardnieńsko -Łebskiej?

sbs2005
20-07-2011, 07:59
uwielbiam detaleeeeeee - mniammmmm :)
zaraz mi sie przypomina styl anny kuperberg

pinquin
20-07-2011, 08:17
To Wielkie bagno na nizinie Gardnieńsko -Łebskiej?

Nie, to małe bagienko na warmii w parku leśnym ;)

Dziękuję wszystkim za odwiedziny. Cieszę się, że moje spojrzenie czasami się podoba ;)

Amadeusz
20-07-2011, 22:14
Wg. mnie takie katalogowe, czyli, że do pokazywania, tzn. bardzo dobre.