Zobacz pełną wersję : film 36x24mm do aparatu z kominkiem
Trochę poszukałem , ale wujek google nic nie podpowiedział więc pytam Was.
czy jest możliwość stosowania klisz małoobrazkowych w tworach typu start, lubitel, pentacon , kiev - jakieś tuleje do chwytania kasetki ??
PS
oczywiście jestem świadomy cropa* w wizjerze.
*dziwnie (glupio) to brzmi w wątku analogowym :/
A.n.d.r.e.V
19-07-2011, 07:30
W Yashice 635 możesz używac filmu 35mm
Jest adapter do Yashici 635, Lubitiela (lubikin conversion kit), Rolleikina, Ricohflexa i Holgi. Wydaje mi się, że jest też taki adapter do czeskiego flexareta. Ricohflexów jest niewiele, a sam adapter jeszcze trudniej znaleźć. Jest też adapter panoramiczny do Pentaxa 67. Nie wiem jak pozostałe, ale Yashica 635 ma linie kadrowania na film 35 mm w wizjerze. Przy TLRach musisz pamiętać, że film będzie szedł w pionie.
Z ciekawości co chcesz uzyskać?
sztefanek
19-07-2011, 09:45
O ile Yashica automatycznie zatrzyma film to Lubitiel już nie. Dlatego w rusku trzeba zasłonić okienko licznika ;) oraz sprawdzić na testowym filmie ile obrotów pokrętła przewinie film na następną klatkę. Myślę, że bez przystawki też da radę tylko trzeba wcześniej pogimnastykować się w ciemnościach.
Za doktorem, po co sobie utrudniać życie? Czyż nie lepiej (wygodniej) załadować średniaka adekwatnym formatem?
klisza36
19-07-2011, 12:38
no właśnie gimnastyka w ciemnościach-odcinasz odpowiednią długość filmu 135 podklejasz w miejsce 120 ki do papieru ochronnego i już masz 120 kę na film 135 ,tylko jeszcze nanieść linie na matówce i można focić
Kup sobie aparat z kominkiem na film małoobrazkowy, na przykład jakąś Exaktę. Chyba że wieloformatowość to mus, wtedy zostają te wymienione powyżej i któryś z Flexaretów - te też bywały z wkładką na film 35mm.
pastwisko
19-07-2011, 14:30
tak w kwestii tematu, do Nikonów serii FX można zamontować firmowy kominek zamiast pryzmatu, kominek nie jest domeną wyłącznie średniego formatu ;)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.nikonians.org/html/resources/nikon_articles/other/close-up_macro/macro_images/Viewfinders.jpg)
Dzięki za podpowiedzi.
Pomysł się wziął z chęci rozruszania szarych komórek , a może po prosty z nudów. Stąd pomysł na te aparaty, a mała klisza z wygody ( naświetlanie , skanowanie w domowych warunkach).
Przespałem się z tymi myślami i jednak odpuszczam TLRy.
Na początek posłucham axera, a jak złapie bakcyla to pójdę za sugestią kolegi pastwisko i będę polował na F3 z kominkiem.
TLRy mają swój urok, przy okazji to świetny sposób na początek w średnim formacie. Tylko odpuściłbym sobie lubitela, bo wykonanie sprzętu jest słabe. Za ten aparat każde pieniądze są zbyt duże. Jeśli już to Flexaret lub Ricohflex, Yashica, Rollei (jest jescze kilka innych).
pastwisko
19-07-2011, 16:50
tylko wiesz, w wizjerze masz trochę wiekszy obraz, w kominku to bedzie dość tycie chyba ze w wersji jak po prawej na zdjeciu..
pastwisko, dzięki o tym nie pomyślałem ...
widzę że jeszcze dużo czytania przede mną - fakt o tym nie pomyślałem, mniejsze lustro mniejszy obraz :/ więc muszę poszukać jakiś zestawów z lupką na kominek ...
eeeh już się nie napalam, jednak przygotuję się lepiej do tematu przed podjęciem decyzji.
radekone
22-07-2011, 00:41
Kiedys wsadzilem APXa do rolleiflexa i stwierdzam, ze to w sumie bez sensu.
Zdecydowanie lepiej kupic Exakte ze zwyklym tessarem. Swietny sprzet i zdjecia wychodza miod, a kominek jest. Sa pewne niedogodnosci bo to w koncu aparat z lat 50' (np. zdarzylo mi sie ostatnio nie rozpoznac kiedy rolka sie skonczyla, bo licznik cos dokladnie nie pokazuje a krecic nadal sobie mozna).