Zobacz pełną wersję : [ Reportaż ] Maszynista
wolnyslimak
19-07-2011, 00:09
Zrobiłem w kwadracie. Tak pasowało przyciąć. Jakieś sugestie może?
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img823.imageshack.us/img823/641/maszynista.jpg)
Całościowo nawet nawet. Ale brak dwóch rzeczy. Po pierwsze głównego motywu. Po drugie detali. Są albo nieostre, albo mamy masę odbić. Uwagę skupiają ostre dwie wajchy oraz zmarszczki przy oku osoby. Dla mnie nie ma to sensu zbyt wielkiego. Jeżeli powtarzać podobną sytuację, to poeksperymentowałbym z filtrem polaryzacyjnym. Tylko i tak ciemno...
wolnyslimak
20-07-2011, 14:25
Całościowo nawet nawet. Ale brak dwóch rzeczy. Po pierwsze głównego motywu. Po drugie detali. Są albo nieostre, albo mamy masę odbić. Uwagę skupiają ostre dwie wajchy oraz zmarszczki przy oku osoby. Dla mnie nie ma to sensu zbyt wielkiego. Jeżeli powtarzać podobną sytuację, to poeksperymentowałbym z filtrem polaryzacyjnym. Tylko i tak ciemno...
Ok. dzięki za wypowiedź. Sugerujesz, że nie ma mocnego punktu na którym by można skupić uwagę albo jest on błędnie pokazany. Wziąłem pod uwagę Twoje sugestie i chyba muszę się z nimi zgodzić. Mimo wszystko biorąc pod uwagę mała ilość czasu na wykonanie tego ujęcia (gdyż z hukiem zamknięto mi drzwi przed nosem) to i tak jestem dość zadowolony. Poprostu podoba mi się. Pozdrawiam.
No tak, jeżeli to strzał na szybko, to jak najbardziej możesz być zadowolony. My najczęściej nie znamy zakulisowych okoliczności, zatem patrzymy na zdjęcie jak na skończony produkt powstały w kontrolowanych warunkach. ;)
Jacenty Z.
22-07-2011, 22:32
Tylko dlaczego reportaż?... Mi to się widzi trochę jako portret środowiskowy (tu akurat: portret w miejscu pracy), choć wprawdzie portretowany bohater nie rozpoznawalny, no ale wiadomo... I tak dobrze, że Cię nie wygonili z przedziału służbowego i nie zostawili na torowisku ;)
Dziś ten maszynista pewnie był wkurzony, za parę lat widząc takie zdjęcie być może spojrzałby na nie z nostalgią.
Tej odrobiny "fotograficznego tupetu" trochę ludziom zazdroszczę. Ja jeszcze kilka lat temu 10 razy naciskałem spust zanim się dobrze zastanowiłem, teraz się 10 razy zastanawiam zanim nacisnę spust, z efektem do przewidzenia (przeważnie stracone niepowtarzalne fotki i wędrująca w dół samoocena).
P.S. W Kolejach Mazowieckich zdarzają się też czasem bardzo urokliwe kierowniczki pociągu;) TRAXX-y do Radomia pewnie wciąż jeszcze nie jeżdżą?;)
wolnyslimak
23-07-2011, 15:29
Tylko dlaczego reportaż?... Mi to się widzi trochę jako portret środowiskowy (tu akurat: portret w miejscu pracy), choć wprawdzie portretowany bohater nie rozpoznawalny, no ale wiadomo... I tak dobrze, że Cię nie wygonili z przedziału służbowego i nie zostawili na torowisku ;)
Dziś ten maszynista pewnie był wkurzony, za parę lat widząc takie zdjęcie być może spojrzałby na nie z nostalgią.
Tej odrobiny "fotograficznego tupetu" trochę ludziom zazdroszczę. Ja jeszcze kilka lat temu 10 razy naciskałem spust zanim się dobrze zastanowiłem, teraz się 10 razy zastanawiam zanim nacisnę spust, z efektem do przewidzenia (przeważnie stracone niepowtarzalne fotki i wędrująca w dół samoocena).
P.S. W Kolejach Mazowieckich zdarzają się też czasem bardzo urokliwe kierowniczki pociągu;) TRAXX-y do Radomia pewnie wciąż jeszcze nie jeżdżą?;)
Portret jak twarzy nie widać to jakoś tak dziwnie. Drzwi zatrzasnął mi konduktor, który stał dość blisko. Śmieszne tylko, że nawet nam biletów nie sprawdził.
Ja w takiej sytuacji staram się wyczuć na co mogę sobie pozwolić. Najpierw bez wyciągania aparatu patrzę na "temat" i staram sobie wszystko ułożyć w głowie. Najczęściej po wyciągnięciu puszki i przyłożeniu do oka czasu zostaje na 3-4 kadry. Tak było i teraz.
Niestety uroku kierowniczki pociągu nie mogłem dostrzec. A ekipa przy drzwiach to pracownicy PKP.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img62.imageshack.us/img62/8576/rda20.jpg)
Co to takiego TRAXX'y? Pozdrawiam.
Jacenty Z.
25-07-2011, 22:37
Portret jak twarzy nie widać to jakoś tak dziwnie.
W sumie profil, nawet pod kątem z tyłu, to też twarz - ale zgadzam się, że trudno w tym przypadku o jednoznaczną klasyfikację...
Niestety uroku kierowniczki pociągu nie mogłem dostrzec.
A, bo to inna trasa niż ta którą wówczas jechałem;)
Co to takiego TRAXX'y?
E, nic takiego, po prostu wyciągnąłem zbyt daleko idący wniosek, że być może interesujesz się kolejnictwem;) To takie nowe lokomotywy, które wkrótce powinny jeździć ze składami piętrowymi KM, m.in. na trasie z Wa-wy do Radomia.
TonyFalcon
25-07-2011, 22:41
Nad głową maszynisty pewnie unosi się dym, czy to jakiś duszek?? :D
Nad głową maszynisty pewnie unosi się dym, czy to jakiś duszek?? :D
ja tam widzę końcówkę papierosa jeszcze, przypatrz się dokładnie:wink:
imho z większa głębia było by ciekawiej