Zobacz pełną wersję : Sterowanie slave z D80 - pytanie
Cześć,
chciałbym sterować lampą slave (Nissin) za pomocą lampy wbudowanej w D80. Wszystko śmiga ładnie i współpracuje, ale mam jeden niuans. Czy można sterować tak slave'm tak aby lampa wbudowana nie błyskała, a jedynie Nissin? Kombinowałem w ustawieniach D80: błysk modelujący ->off oraz wbudowana lampa->sterownik błysku->lampa wb-> -- i M 1/128 i przy '--' co rozumiem wyłączenie lampy, nadal błyska.
Dzięki za odpowiedź.
Pozdrawiam
Jakby nie błyskała to nie mozna byłoby sterować sleve'm. "--" oznacza że błysk wbudowanej nie bierze udziału w naświetlaniu klatki, a nie że wbudowana nie błyska.
Tylko pamiętaj, że nawet jak masz ustawiony "--" to przy małych odległościach błysk wbudowanej jest widoczny na zdjęciu - trzeba kupić specjalny filtr na lampę wbudowaną - było o tym gdzieś na tym forum.
Paradiso Perduto
20-07-2011, 22:25
Tylko pamiętaj, że nawet jak masz ustawiony "--" to przy małych odległościach błysk wbudowanej jest widoczny na zdjęciu - trzeba kupić specjalny filtr na lampę wbudowaną - było o tym gdzieś na tym forum.
Panel IR SG-3IR
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=85197
w sumie to bardziej chodziło mi o możliwość wyłączenia lampy niż panel sg. Wyłączenia po to, aby jej się nic nie stało. Nie wiem czy znosi ona dobrze sesję godzinnego pstrykania w CLS
Lampa wbudowana musi błyskać, żeby sterować pozostałym sprzętem.
Ewentualnie możesz kupić SU-800 - jest to sterownik do CLS montowany normalnie w sanki body, zachowuje się podobnie do SB-800, z tą różnicą, że nie ma palnika, czyli nie może być używany jak normalna lampa błyskowa. Sterowanie odbywa się wtedy z pomocą podczerwieni generowanej przez diodę (podobną do tej w pilotach), natomiast przy lampie wbudowanej i panelu IR SG-3IR lampa błyska całym spektrum światła, a filtr przepuszcza tylko podczerwień.
Ale szczerze mówiąc dałbym sobie z tym spokój, ponieważ błyski sterujące CLS nie są zbyt mocne i nie powinny obciążać znacząco lampy. SU-800, SB-900, czy wyzwalanie radiowe z przenoszeniem TTL zastosowałbym bardziej z wygody - łatwiej jest mieć osobny (i stale włączony) wyświetlacz do CLS niż grzebać w menu aparatu. I jak kupisz sobie osobny sterownik to będziesz mógł sterować 3 grupami lamp, a nie dwoma jak z puszki.