PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Jurata

Kerykejon
18-07-2011, 22:41
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/07/5944220562_1f25435fd7_b-1.jpg
źródło (http://farm7.static.flickr.com/6027/5944220562_1f25435fd7_b.jpg)

avenarius
18-07-2011, 23:37
Kurde, jestem pod wrażeniem klimatu.

Kerykejon
19-07-2011, 00:17
Miło nie być całkowicie zjechanym:) Na zdrówko Borregard:D

Greg77
19-07-2011, 06:37
Ja też,....też bym to samo przyjął..;) :mrgreen:

przeciez to si epiwo do oczu dostalo:D Kolorystycznie klapa, kadrowo nie porywa;)

jacekz40
19-07-2011, 11:31
przeciez to si epiwo do oczu dostalo:D Kolorystycznie klapa, kadrowo nie porywa;)

No faktycznie coś koledzy źle patrzą :( piasek pomarańczowy, woda zielona...

<| MICHAŁ |>
19-07-2011, 11:46
piasek pomarańczowy, woda zielona...
woda zielona, bo pewnie glonow duzo.... co do piasku... nie mam koncepcji

jacekz40
19-07-2011, 12:37
woda zielona, bo pewnie glonow duzo.... co do piasku... nie mam koncepcji

Oj, coś mi to na zieleń glonową nie wygląda :wink: raczej zabieg autora w obróbce.

Kerykejon
19-07-2011, 15:17
Woda była tego wieczoru rzeczywiście zielonkawa.Mam tę fotkę przed w rawie-tam woda jest bliższa beżowi. O ile jeszcze pamiętam zieleń ma nieznacznie zwiększone nasycenie w Gimpie i troszkę ja ochłodziłem . To światło w PG było jeszcze żółte godz. 19.30 Poza tym ociepliłem ustawiając balans bieli- pochmurno. Stąd zapewne pomarańczowy piasek. Wstawiłem, bo się niektórym podoba, choć mnie brakuje jakiegoś mocnego punktu w kadrze. Poza tym w sumie wolę subteniejsze barwy takie jak na tej focie, którą wstawiłem poprzednio. Bardzo dziękuję za konstruktywne uwagi.

Damiankck
19-07-2011, 15:18
przyjemny widoczek/ +++

d80
19-07-2011, 20:07
Podoba się.Mogłoby być minimalnie ciemniej i zielony odcień zamienić na niebieski.

kewlas
19-07-2011, 21:31
A mi kolorki pasuja troszke gorzej z kadrem .

sisco7
19-07-2011, 22:05
przyjemne kolorki, fajna fotka

harb
20-07-2011, 16:13
No faktycznie coś koledzy źle patrzą :( piasek pomarańczowy, woda zielona...

niestety ale taka jest prawda :)

hubik
20-07-2011, 23:11
A jaki jest prawidłowy kolor piasku o zachodzie słońca? I jaki należy ustawić WB przy takich warunkach, aby i piasek i woda wyszły naturalnie?

Radek_1
20-07-2011, 23:56
A horyzont ... ! ;)

Greg77
21-07-2011, 01:11
A jaki jest prawidłowy kolor piasku o zachodzie słońca? I jaki należy ustawić WB przy takich warunkach, aby i piasek i woda wyszły naturalnie?

Ja bym ustawil auto:D

hubik
21-07-2011, 18:07
Ja bym ustawil auto:D

Odpowiedź godna znafcy.

PABLOOK
21-07-2011, 18:33

Tutaj nie ma chyba jednoznacznej odpowiedzi, która byłaby idealnym rozwiązaniem w każdych warunkach. Fotografia krajobrazowa to nie portret. Nikt nie będzie tu latał z wzornikiem i białymi kartami. Przecież i tak większość z nas fotografuje rejestrując NEF-y. Także zawsze można sobie skorygować pewne elementy przy wołaniu. I tu też jedynej reguły nie ma. Oczywiście pipetką można poszukać punktu szarości itp, itd.... . Ale obróbka po części jest jakby na to nie patrzeć wizją autora zdjęcia i sposobu jego pokazania, zaprezentowania. Jeden lubi bardziej ciepło, drugi chłodno, a trzeciemu jak najbardziej neutralnie będzie pasowało. I tak nigdy nie trafimy w gusta wszystkich odbiorców. Ważnym jest, aby poszczególne elementy składowe w kadrze pasowały do siebie, a nie na ten przykład ciepłe zachodowe niebo i chłodną w barwach podłogę razem w kadrze zespolić ;). Zdjęcie powinno stanowić całość. I to całość łatwostrawną. A czy to będzie potrawa ciepła, ostra czy zimna, to już pozostawiamy w gestii autora pracy.
W tym wypadku akurat ustawienia WB takie jakie zastosował Autor wydają się zasadne. I trochę dziw bierze, że tak dużo "żółtaczki" rozpleniło się w kadrze. Trzeba by obejrzeć plik źródłowy, aby szukać jakiejś sensownej odpowiedzi.
Pozdrawiam

hubik
21-07-2011, 18:47
Tutaj nie ma chyba jednoznacznej odpowiedzi, która byłaby idealnym rozwiązaniem w każdych warunkach. Fotografia krajobrazowa to nie portret. Nikt nie będzie tu latał z wzornikiem i białymi kartami. Przecież i tak większość z nas fotografuje rejestrując NEF-y. Także zawsze można sobie skorygować pewne elementy przy wołaniu. I tu też jedynej reguły nie ma. Oczywiście pipetką można poszukać punktu szarości itp, itd.... . Ale obróbka po części jest jakby na to nie patrzeć wizją autora zdjęcia i sposobu jego pokazania, zaprezentowania. Jeden lubi bardziej ciepło, drugi chłodno, a trzeciemu jak najbardziej neutralnie będzie pasowało. I tak nigdy nie trafimy w gusta wszystkich odbiorców. Ważnym jest, aby poszczególne elementy składowe w kadrze pasowały do siebie, a nie na ten przykład ciepłe zachodowe niebo i chłodną w barwach podłogę razem w kadrze zespolić ;). Zdjęcie powinno stanowić całość. I to całość łatwostrawną. A czy to będzie potrawa ciepła, ostra czy zimna, to już pozostawiamy w gestii autora pracy.
W tym wypadku akurat ustawienia WB takie jakie zastosował Autor wydają się zasadne. I trochę dziw bierze, że tak dużo "żółtaczki" rozpleniło się w kadrze. Trzeba by obejrzeć plik źródłowy, aby szukać jakiejś sensownej odpowiedzi.
Pozdrawiam

O! Dziękuję Ci za piękne wyjaśnienie tematu. :smile:

mamoń
21-07-2011, 19:23
Lubię mieć własne zdanie,..tym razem jednak podpiszę się w pełni pod wypowiedzią PABLOOKA.