PDA

Zobacz pełną wersję : jak wgrać profil fotolabu do NX2

e_a_poe
18-07-2011, 22:27
Witam
Może ktoś mi pomoże. Pierwszy raz wysłałem zdjęcia do wydruku (firma vertis.pl), dałem opcję bez korekty i ... tragedia. Szczególnie kolor żółty i kolor skóry, wszystko pomarańczowe i czerwone. Monitor miałem kalibrowany przez podobno specjalistę programem Eye One (monitor Eizo FS S2031W). Ściągnąłem profil ICC podany na stronie fotolabu, dałem komendę "zainstaluj profil", ale po otworzeniu zdjęcia w NX2 w opcji Proof nie widzę podobieństwa z odbitką. Jestem początkującym amatorem, czytam forum i oczekiwałem, że będą problemy , ale nie spodziewałem się, że aż takie. Nie wiem gdzie popełniłem błąd.
Jaką strategię przyjąć w przypadku korzystania z fotolabu. Chyba, że wybrałem niewłaściwy fotolab.

sznuras
19-07-2011, 07:45
Na podstawie tego co napisałeś trudno określić gdzie popełniłeś błąd.
W tm wątku: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=94188 bardzo szczegółowo przestawiono przygotowanie plików do labu.
Co prawda na przykładzie PSa ale można przyjąć analogie dla przygotowania w NX.

Napisz szczegółowo jak przygotowywałeś plik (konwersja, dołączanie profilu itp) a łatwiej będzie znaleźć błąd jaki popełniłeś.

e_a_poe
19-07-2011, 21:43
Plik obrobiłem w NEFie w NX2 i w tymże programie skonwertowałem do JPEG. Potem jeszcze wyostrzyłem do druku. Następnie oddałem do wywołania. Bez profili. Spodziewałem się, że kolorystyka może być nieco inna. No dobra, to była tylko próba, ale teraz chcę coś zaradzić, więc: Wraz z odbitkami poprosiłem o odbitkę kalibracyjną; rzeczywiście na ekranie zobaczyłem, że różni się szczególnie kolor żółty, inne kolory też nieznacznie. Pobrałem z ich strony icc dla papieru Fuji Supreme i zainstalowałem go w systemie, plik automatycznie został dodany do NX2. Odpaliłem NX2 i włączyłem opcję proof w przykładowym zdjęciu, którego wydruk miałem już na biurku. Moim skromnym zdaniem w tej sytuacji powinienem zobaczyć na ekranie coś podobnego do rzeczywistej odbitki, a tak jednak nie jest. Opcje w oknie Proof miałem dokładnie takie: SoftProof: ON, Target Profile: Frontire350 ... itd (dla tego papieru), Intent: PERCEPTUAL, Zaznaczona opcja Use Black Point Compensation.

e_a_poe
20-07-2011, 20:24
Ponawiam prośbę o pomoc, czy znajdzie się ktoś kompetentny an tym forum?

Robik
20-07-2011, 21:54
Jeśli piszesz że profil z labu wgrałeś i monitor jest skalibrowany właściwie to dziwne.
Problem : albo lab spaprał,albo kalibracja monitora do kitu,albo zła konwersja do profilu labu przez Ciebie - musisz sprawdzić sam .
P.s.
JPEG to finalny etap,wyostrza się RAW - przynajmniej ja tak robię.