Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Jezioro czorsztyńskie
Witam,
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://grzegorzdabek.pl/wp/foto/DSC_4555.jpg)
Pozdrawiam
Niestety ale nie przekonuje mnie to zdjęcie. MZ jest odrobinę za ciemne, w szczególności dół i brzeg. Szczegóły trochę giną w kadrze, zdjęcie sprawia wrażenie pustego. Myślę że za szeroko to pokazałeś. Przez to zdjęcie wydaje się być trochę nudne. Wg mnie znacznie ciekawsze rzeczy dzieją się na horyzoncie lub z boku na brzegu. Jeśli chodzi o kadr, to akcent (ognisko) które powinno przyciągać wzrok, jest za blisko krawędzi kadru osłabiając w ten sposób jego wagę.
<| MICHAŁ |>
19-07-2011, 13:25
....zdjęcie sprawia wrażenie pustego. Myślę że za szeroko to pokazałeś.
zanim doczytalem, dokladnie to pomyslalem
szeroki kąt gdzie trzeba jest wskazany, ale czasami warto z niego zrezygnowac, szczegolnie przy tak otwartych sceneriach bez motywu dominujacego
szczegolnie przy tak otwartych sceneriach bez motywu dominujacego
otoz to!
Damiankck
19-07-2011, 17:11
mnie sie podoba :)
mnie również ,robi wrażenie i nie zawsze i wszędzie musi być jasno ;)
fotokornik
19-07-2011, 17:26
no, ale taka smoła, szczególnie po prawej? Za kolegami powyżej: brak motywu
Może akurat na tym kompie mam za jasny monitor, ale wg mnie nie jest za ciemno. Może faktycznie byłoby lepiej przesunac kadr troche w prawo, natomiast zdjecie bardzo mi się spodobało, sam nie wiem czemu. W sam raz chociazby na tapete?
Szeroko jest dlatego, ponieważ bardziej zależało mi na niebie. Ciemniejszy dół również celowo ze względu na niebo - po prostu uznałem, ze tak jest wg mnie lepiej. Z prawej to max co można było uchwycić w kadrze (dalej były stojące samochody). Dziękuję za wszystkie opinie.
PS. Na moim monitorze nie ma ciemnej smoły, jest ciemno, ale w granicy rozsądku.
Pozdrawiam
Moim zdaniem, zdjęcie sporo zyskało by po kadrowaniu 2x1 i nie 50/50. Tyle tylko, że trudno powiedzieć, czy lepiej było by zostawić więcej wody, czy też nieba.
Jacenty Z.
19-07-2011, 22:51
Moim zdaniem, zdjęcie sporo zyskało by po kadrowaniu 2x1 i nie 50/50. Tyle tylko, że trudno powiedzieć, czy lepiej było by zostawić więcej wody, czy też nieba.
Myślę, że bez problemu można by uciąć trochę dołu, do wysokości pierwszej jasnej plamy...
U mnie z jasnością OK (nie ma smoły). Ale faktycznie brak silnego, dużego motywu na bliskim planie:(