Zobacz pełną wersję : Możliwa powtórka z rozrywki.
Czyli możliwe (choć nie znalazłem podobnego) powtórzenie tematu. Od jakiegoś czasu choruję na w pełni manualny aparat typu FM3a który oczywiście jest marzeniem no ale nieosiągalnym w danej chwili:D. No i ostatnio też przegapiłem okazję kupna FM2 na naszym forum no ale nic się nie poradzi no i tutaj jest pytanie (bo fundusze nie są u mnie zbyt wielkie bo zrobiłem małe zakupy do cyfry więc mało zostało...) czekać na jakąs okazję z FM2 czy kupić coś tańszego chodzi mi żeby mi pasowała 85:) pozdrawiam;)
Daj ogłoszenie w dziale Kupię, może ktoś jeszcze ma na sprzedaż.
Warto realizować marzenia - dozbieraj do FM3a.
A teraz bardziej poważnie:
- podstawowa sprawa: manualny, czy mechaniczny?
- w systemie Nikona, czy może być w innym?
- ile planujesz na to wydać?
- czego jeszcze (poza manualnością / mechanicznością) oczekujesz od aparatu?
no więc tak od tego aparatu oczekuję całkowitego panowania nad zdjęciem jak się tego oczywiście nauczę chodzi mi o to żebym wszystko musiał robić sam. Najlepiej system nikona bo po prostu wiem że jest solidny. A co do funduszy to naprawdę jak najmniej... nie mam jakichś określonych kosztów ale myślę że ok 200zł ew. mogę troszkę dołożyć ale niestety nie dużo.
no więc tak od tego aparatu oczekuję całkowitego panowania nad zdjęciem jak się tego oczywiście nauczę chodzi mi o to żebym wszystko musiał robić sam.
Rozejrzyj się za:
- Nikonem FM,
- Nikonem FE,
Nikonem F301 (jeśli automatyczny przesuw filmu Ci nie przeszkadza).
Na start poleciłbym tego ostatniego - jest najtańszy z wymienionych, ma tryb manualny (do nauki) i programy (gdy potrzeba).
Gdybyś rozważał coś z automatycznym ustawianiem ostrości - F90x, F801s, F80 (ten ostatni gdy nie planujesz używać szkieł manualnych).