PDA

Zobacz pełną wersję : Możliwa powtórka z rozrywki.

Kuba_
18-07-2011, 18:47
Czyli możliwe (choć nie znalazłem podobnego) powtórzenie tematu. Od jakiegoś czasu choruję na w pełni manualny aparat typu FM3a który oczywiście jest marzeniem no ale nieosiągalnym w danej chwili:D. No i ostatnio też przegapiłem okazję kupna FM2 na naszym forum no ale nic się nie poradzi no i tutaj jest pytanie (bo fundusze nie są u mnie zbyt wielkie bo zrobiłem małe zakupy do cyfry więc mało zostało...) czekać na jakąs okazję z FM2 czy kupić coś tańszego chodzi mi żeby mi pasowała 85:) pozdrawiam;)

drdln
18-07-2011, 19:00
Daj ogłoszenie w dziale Kupię, może ktoś jeszcze ma na sprzedaż.

axer
18-07-2011, 19:03
Warto realizować marzenia - dozbieraj do FM3a.
A teraz bardziej poważnie:
- podstawowa sprawa: manualny, czy mechaniczny?
- w systemie Nikona, czy może być w innym?
- ile planujesz na to wydać?
- czego jeszcze (poza manualnością / mechanicznością) oczekujesz od aparatu?

Kuba_
18-07-2011, 19:11
no więc tak od tego aparatu oczekuję całkowitego panowania nad zdjęciem jak się tego oczywiście nauczę chodzi mi o to żebym wszystko musiał robić sam. Najlepiej system nikona bo po prostu wiem że jest solidny. A co do funduszy to naprawdę jak najmniej... nie mam jakichś określonych kosztów ale myślę że ok 200zł ew. mogę troszkę dołożyć ale niestety nie dużo.

axer
18-07-2011, 19:21
no więc tak od tego aparatu oczekuję całkowitego panowania nad zdjęciem jak się tego oczywiście nauczę chodzi mi o to żebym wszystko musiał robić sam.

Rozejrzyj się za:
- Nikonem FM,
- Nikonem FE,
Nikonem F301 (jeśli automatyczny przesuw filmu Ci nie przeszkadza).

Na start poleciłbym tego ostatniego - jest najtańszy z wymienionych, ma tryb manualny (do nauki) i programy (gdy potrzeba).

Gdybyś rozważał coś z automatycznym ustawianiem ostrości - F90x, F801s, F80 (ten ostatni gdy nie planujesz używać szkieł manualnych).