PDA

Zobacz pełną wersję : D5000 problem z numeracją zdjęć

MrRaiden
18-07-2011, 15:17
Witam.
Szukałem na forum odpowiedzi lecz nie znalazłem, więc przejdę do sedna sprawy.
Będąc na wczasach narobiłem ponad 1050 zdjęć.
O ile mnie pamięć nie myli w aparacie ustawiłem opcję że po wykonaniu 999 zdjęć aparat ma tworzyć nowy folder, to był chyba mój błąd.

Teraz gdy zgrywam zdjęcia z aparatu komputer nie widzi dwóch folderów tylko jeden i mam w nim zdjęcia np. DSC_0001 oraz DSC_0001(1) i problem jest w tym że zdjęcie DSC_0001 wygląda tak samo jak to z (1). Na podglądzie w aparacie wszystko się zgadza są dwa różne zdjęcia, lecz komputer widzi dwa pliki o tym samym obrazie, bądź według swojego uznania je podmienia. Nie wiem już sam.
Problem jest w tym że aparat na podglądzie pokazuje dobrze a komputer nie.
Dodam że kartę z aparatu wyjmowałem aby skopiować część zdjęć kuzynowi poprzez wbudowany czytnik kart w laptopie i kiedy zrzucaliśmy laptop widział 2 foldery. U mnie jest 1.

Proszę o pomoc, bo część(co prawda nie wielka) ale ważnych zdjęć, jest jakby utracona.
Pozdrawiam i z góry dziękuję za starania udzielenia pomocy.

Greg77
19-07-2011, 11:19
Proboales przez czytnik "wejsc" na karte eksploratorem windows i zgrac z katalogami?
Sorry doczytalem....skopiowac na innym sprzecie!

MrRaiden
19-07-2011, 11:45
Nie i chyba będę musiał spróbować na laptopie kolegi. Bo czytnika w swoim komputerze nie posiadam.
Dziękuję za odzew. Dam znać co i jak gdy będę miał dostęp do laptopa.

Greg77
19-07-2011, 13:01
Napewno mozesz otworzyc eksplorerem zawartosc karty w aparacie podlaczonym przez usb, nie musisz uzywac softu do zgrywania zdjec, sprawdz to bo na 100% bedziesz mogl zgrac katalogi;)

MrRaiden
19-07-2011, 16:17
Udało się. Poprzez "eksploruj" było tak samo jak poprzez "kopiuj" - "wklej" nic nie dawało. Wgrałem Nikon Transfer bo przy rozpakowywaniu 'śmignęła' mi płytka przed oczami. Oprogramowanie ładnie wszystko zgrało.
Także jakby ktoś miał podobny problem niech próbuje poprzez NTransfera.

Greg dzięki za pomoc i odzew.
PS Fantastyczna i ciekawa galeria. :)

Greg77
19-07-2011, 16:19
Udało się. Poprzez "eksploruj" było tak samo jak poprzez "kopiuj" - "wklej" nic nie dawało. Wgrałem Nikon Transfer bo przy rozpakowywaniu 'śmignęła' mi płytka przed oczami. Oprogramowanie ładnie wszystko zgrało.
Także jakby ktoś miał podobny problem niech próbuje poprzez NTransfera.

Greg dzięki za pomoc i odzew.
PS Fantastyczna i ciekawa galeria. :)

Dzieki:oops: