Zobacz pełną wersję : [D3100] Kupno filtra polaryzacyjnego i ustawienia
jacek.zmuda123
18-07-2011, 14:45
Witam
Posiadam lustrzankę Nikon D3100 z obiektywem Nikkor 18-105 i jestem laikiem co do fotografowania.
Nie długo wyjeżdżam na wakacje i chce na nich fotografować między innymi małe rzeczki, wodospady i jeziora ( jadę do Plitwic w Chorwacji ) i moje pytanie czy warto w moim przypadku zainwestować w filtr polaryzacyjny ? Ponieważ nie dawno wyczytałem, żeby robić ładne zdjęcia np: wodospadów potrzebny jest taki filtr.
Tzn: Filtr jako tako na pewno jest dobrą rzeczą ale czy w MOIM przypadku warto jest wydać pieniądze żeby mieć odrobinkę lepszy efekt do użytku domowego ??
Btw: Mam pytanko odnośnie ustawienia czasu migawki w moim modelu. Czy może mi ktoś powiedzieć ( ktoś kto ma ten model ) jak ręcznie go ustawić ? ( bo tylko znalazłem to w opcji "guide" )
Jako, że jestem amatorem to czy ktoś mógłby mi DOKŁADNIE napisać jakie ustawienia zastosować aby zrobić takie zdjęcie ( chodzi mi głównie o ten efekt rozmycia wody ) ?
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.cyfrowefoto.net/foto/duze/1002.jpg)
Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi :)
Rafał_Sz
18-07-2011, 14:50
Filtr polaryzacyjny doda jedynie smaku kolorom i minimalnie wydłuży ekspozycję. Do takich rozmyć potrzebujesz filtra neutralnego szarego nakręcanego na obiektyw lub z systemu Cokin. Od siły takiego filtra zależy ilość zatrzymanego światła, co skutkuje stosownym wydłużeniem ekspozycji i rozmyciami.
Czas ustawiasz wyłącznie w trybie S (aparat automatycznie dobierze przysłonę) lub M (tu sam dobierzesz przysłonę).
jacek.zmuda123
18-07-2011, 15:35
A czy mógłbyś podać przykład takiego filtra i jakie mniej więcej są jego ceny ?
A i czy takie zdjęcia ( z wydłużeniem czasu ekspozycji ) są możliwe bez statywu ??
No ja bym w pierwszej kolejności od statywu zaczął :)
Rafał_Sz
18-07-2011, 16:17
A czy mógłbyś podać przykład takiego filtra i jakie mniej więcej są jego ceny ?
A i czy takie zdjęcia ( z wydłużeniem czasu ekspozycji ) są możliwe bez statywu ??
Poszukaj np. na Alle. Pojedynczy nakręcany filtr to koszt od kilkudziesięciu zł, rozbudowany system Cokin czi Hitech to kilkaset lub nawet więcej PLN.
Tak jak kolega pil74 napisał. Bez statywu zapomnij o takich zdjęciach, chyba, że przykręcisz puszkę do drzewa. ;):)
No ja bym w pierwszej kolejności od statywu zaczął :)
A tak już całkiem w pierwszej kolejności trzeba zacząć od wodospadu. ;):)
Wydaj tą kasę na książkę o podstawach fotografii - zyskasz znacznie więcej niż kupując filtr i mówię to zupełnie bez ironii/sarkazmu etc.
Nawet najlepsze aparaty nie robią same dobrych zdjęć. Koniecznie przeczytaj też dokładnie instrukcję obsługi swojego aparatu, bo umiejętność jego obsługi to podstawa bez której nie zaczniesz robić dobrych zdjęć.
BTW przy sprzyjających warunkach oświetleniowych podobne zdjęcie można zrobić bez żadnego filtra.
Pawel Pawlak
18-07-2011, 17:00
taaa... wodospad to podstawa ;) Ale statyw prawie tak samo ważny.
Takie leśne wodospady często są w takiej ciemnicy, że nawet bez filtra sobie dasz radę - iso100 + max przysłona i przy takim widoczku jak na zdjęciu dość mocna korekta expozycji na "-". Kilkusekundowe naświtlanie powinno wyjść samo bez filtra.
Byłem w tym miejscu rok temu, niestety tylko przejazdem, więc zdjęć zrobiłem mało. Nie miałem też ze sobą statywu i powiem tak - obiektyw z VR na pewno się przydaje. Niektóre potoki są bardzo szybkie, wodospady podobnie, więc Twoim obiektywem (z VR) da się powalczyć, ale musisz się nastawić na to, że akceptowalne będzie może co piąte zdjęcie. Tak więc statyw jest bardzo przydatny, na Twoim miejscu rozejrzałbym się za czymś lekkim, tanim i poręcznym, może jakiś Velbon byłby dobry. W Twoim przypadku nie polecam natomiast ciężkich, solidnych statywów - musisz mieć na uwadze, że prawdopodobnie statyw będziesz nosił ze soba przez dobrych kilka godzin, a z kolei zestaw D3100 + 18-105 jest dosyć lekki, więc nawet najprostszy statyw mu podoła.
Miałem ze sobą filtr polaryzacyjny i różnica w zdjęciach z nim i bez niego jest naprawdę zauważalna. Najlepiej byłoby zainwestować i w filtr i w statyw, ale jeżeli nie chcesz wydawać tyle pieniędzy, to bardziej polecam statyw.
jacek.zmuda123
18-07-2011, 17:08
Bardzo dziękuję za cenne mi uwagi. Jeśli chodzi o poradnik do aparatu to czytałem najważniejsze rzeczy ( ale jeszcze coś przestudiuje ) właśnie też czytam na internecie super poradniki dla początkujących.
A co do obiektywu hmm no muszę się zastanowić jedyny kłopot to to, że będzie problem z noszeniem go bo nie wejdzie mi w torbę za aparatem ( mam ją w sumie tylko na body + obiektyw i jakieś mniejsze akcesoria ...
A czy taki statyw dałby rade ?? : http://allegro.pl/idealny-na-wakacje-elastyczny-statyw-frog-rozm-l-i1716148248.html
cz4rnuch
18-07-2011, 17:32
A czy taki statyw dałby rade ?? : http://allegro.pl/idealny-na-wakacje-elastyczny-statyw-frog-rozm-l-i1716148248.html
Nawet podobny do statywu, w końcu ma trzy nogi :) A tak na poważnie to raczej do małpek się to nadaje,choć ze specyfikacji wynika że udźwignie 3kg. Niby się mieścisz z tą wagą, ale takie deklaracje trzeba brać w nawias. Nie będzie zatem stabilny(tak sądzę bo nie używałem) a od tego właśnie jest statyw. Druga sprawa, że da się coś takiego położyć jedynie nisko na ziemi(chyba, że na jakimś drzewku to zawiesisz, ja bym się bał) i pozostaje ci żabia perspektywa,do takiego zdjęcia jak w twoim przykładzie się nada, ale prawdziwy statyw jest o wiele bardziej uniwersalny. Moja rada, zainwestuj w coś mniej zabawkowego, niekoniecznie z serii pro.
Statyw + mała wartość przysłony (duża to np. F1.4, a mała np. F10) + długi czas naświetlania i niskie ISO.
Czas i przysłonę możesz ustawiać w trybie M.
Ja bym się bał stawiać aparat na tym statywie na jakimś kamieniu czy konarze, lepiej zainwestować w coś pewnego. Dobre i tanie są Velbony, DF-60, 50, lub nawet 40. Jeżeli uważasz, że nawet taki statyw były za ciężki, to może zainteresuj się monopodami. Niektóre można nawet wykorzystać jako kijek do podpierania się, na wycieczki to może być dobra opcja. Jednak mają one ograniczenia, najbardziej oczywiste to takie, że 'usztywniają' tylko jedną płaszczyznę ruchu (góra-dół), choć to i tak duża pomoc.
Witam, chce kupić filtr , który ładnie mi przerobi brzydką plamę ze słońca na gwiazdkę, wiecie o co chodzi jestem amatorką i się nie znam co polecacie? dodam , że mam nikonad3100 z kitowym 18-55 , planuje wymiane na 18-105 lub cos do zabawy z glebia ostrosci ale to jeszcze nie teraz. prosze o pomoc przy wyborze filtra :)
Witam, chce kupić filtr , który ładnie mi przerobi brzydką plamę ze słońca na gwiazdkę, wiecie o co chodzi jestem amatorką i się nie znam co polecacie? dodam , że mam nikonad3100 z kitowym 18-55 , planuje wymiane na 18-105 lub cos do zabawy z glebia ostrosci ale to jeszcze nie teraz. prosze o pomoc przy wyborze filtra :)
1) Skoro jesteś amatorką, to zacznij od książek o podstawach fotografii. Bardzo przydatna rzecz.
2) żaden filtr Ci nie przerobili plamy w gwiazdkę. Plama zawsze będzie. Z pkt. 1. dowiesz się, że to o co Ci chodzi robi się obiektywem - a dokładniej jego elementem, czyli przesłoną.
Art Erie
30-01-2013, 13:09
Są takie filtry http://allegro.pl/listing.php/search?string=filtr+gwiazdka&category=8845, ale to lipa jest. Lepiej przymknąć przesłonę jak to napisał kolega wyżej.
ok, w takim razie jaką książkę polecacie?
O fotografii, coś w stylu "Fotografia cyfrowa dla początkujących". Bez słowa cyfrowa może znajdziesz w biblioteczce u taty/dziadka, informacje będą przydatne.
O fotografii, coś w stylu "Fotografia cyfrowa dla początkujących". Bez słowa cyfrowa może znajdziesz w biblioteczce u taty/dziadka, informacje będą przydatne.
w domu znajdę wszystko o komponowaniu, graniu, malowaniu, projektowaniu ale niestety nic o fotografii, ale postaram się zaopatrzyć w jakiś dobry tytuł.
to moja pierwsza lustrzanka, nie wymarzona ale przyniósł mi ją Mikołaj aż z dalekiej Laponii więc jestem mu winna się nią dobrze zaopiekować. myślę o jakimś lepszym obiektywie do niej, szczególnie zależy mi ostrości a 18-55 pozostawia wiele do życzenia. wygrałam ostatnio konkurs foto i jakaś sumka wpłynie na konto więc może odłożę coś na lepsze szkiełko. na pewno niejedno pytanko jeszcze zadam, witam na forum i pozdrawiam:)
Z tytułów pozatechnicznych polecam "Umysł fotografa. Myślenie kreatywne" z serii National Geographic.
Z technicznych "Idealna ekspozycja w fotografii cyfrowej" z tej samej serii wydaje się dobrym tytułem.
pioter m
31-01-2013, 11:56
1) Skoro jesteś amatorką, to zacznij od książek o podstawach fotografii. Bardzo przydatna rzecz.
2) żaden filtr Ci nie przerobili plamy w gwiazdkę. Plama zawsze będzie. Z pkt. 1. dowiesz się, że to o co Ci chodzi robi się obiektywem - a dokładniej jego elementem, czyli przesłoną.
Przydałby się czasem filtr połówkowy, żeby przyciemnić przepalone niebo, a resztę pozostawić normalną.
Gwiazdki można robić z punktowych źródeł światła, a nie plam. Faktycznie zalęży to od przysłony, a dokładniej - od ilości tzw. listków, czyli elementów, które tworzą przysłonę. Przysłona z 6-ciu listków da gwiazdę o 12 ramionach bodajże. Inna bajka to, że obiektywy nie zawsze zachowują się tak samo, czyli gwiazdka może, ale nie musi wyjść ładnie. Możliwe, że zależy także od domknięcia przysłony, ale to mnie raczej nie kręciło, w przeciwieństwie do pewnego fantasty (Ken Rockwell - koleś ma swoją stronę i publikuje swoje subiektywne testy).
Przydałby się czasem filtr połówkowy, żeby przyciemnić przepalone niebo, a resztę pozostawić normalną.
Gwiazdki można robić z punktowych źródeł światła, a nie plam. Faktycznie zalęży to od przysłony, a dokładniej - od ilości tzw. listków, czyli elementów, które tworzą przysłonę. Przysłona z 6-ciu listków da gwiazdę o 12 ramionach bodajże. Inna bajka to, że obiektywy nie zawsze zachowują się tak samo, czyli gwiazdka może, ale nie musi wyjść ładnie. Możliwe, że zależy także od domknięcia przysłony, ale to mnie raczej nie kręciło, w przeciwieństwie do pewnego fantasty (Ken Rockwell - koleś ma swoją stronę i publikuje swoje subiektywne testy).
myślałam o filtrze połówkowym również (kupować taki za 30zł czy lepiej dołożyć do czegoś lepszego?) co do książki, dzisiaj w empiku nie znalazłam tego tytułu, albo przeoczyłam '"Idealna ekspozycja w fotografii cyfrowej" ale kupiłam jakieś dwa mini poradniki dotyczące ekspozycji i robienia zdjęć.
Myślę, że lepszą wiedzę znalazłabyś w internecie, niż w miniporadnikach ale mogę się mylić...
Powodzenia!
pioter m
31-01-2013, 14:58
Pawda jest taka, że dobra książka, jeszcze z czasów analoga doskonale zda egzamin. Zasady fotografii nie zmieniły się wcale. Osobno trzeba byłoby zapoznać się tylko obróbką zdjęć cyfrowych.
Co do poradników w sieci - mam mieszane odczucia, ponieważ narobiło się tego i taki początkujący nie dojdzie prędko sam, gdzie prawda, a gdzie lipa. Internet to wielki śmietnik. Dużo w nim porzytecznych informacji, ale gross stanowi śmieciowy balast, dlatego większość doświadczonych fotografów poleci raczej książkę autora o wyrobionej renomie, niż sam internet, kiedy czytelnik nie jest w stanie sam zweryfikować podawanej informacji.
Jeżeli chodzi o filtry połówkowe. Są różne. Różnią się zarówno stopniem przyciemnienia, jak i ostrością przejścia (ostre lub łagodne). Będzie o tym na podforum o filtrach.
Będzie też o rodzaju mocowania tych filtrów. Najczęściej poleca się filtry w systemie cokin lub podobne, ponieważ ich mocowanie w ramce ułatwia pracę (można przesuwać góra-dół, prawo-lewo).
Porównałem wiadomości z netu do miniporadnika, który najczęściej prezentuje podobnie śmieciowe wiadomości.
Polecałem sensowne pozycje kilka postów wyżej.
dobrze a mam jeszcze pytanie i tu juz raczej o edycje zdjęć, musze przeslac zdjęcie na wystawe pokonkursowa 30000x15000 px jak to zrobic zeby przeszlo przez mejla 25mb?pomocy:)
A co to za konkurs ze takie chcą wielkie pliki ?
(...) 30000x15000 px jak to zrobic zeby przeszlo przez mejla 25mb?pomocy:)
450 Mpix... a nie 3 000 x 1 500 - czyli 4.5Mpix ??
Bo jeśli chcą takie wielkie, to jedyne wyjście, to spakować (zarchiwizować) z podziałem na części po 20-22 MiB i wysyłać częściami.
A co to za konkurs ze takie chcą wielkie pliki ?
już po konkursie, teraz ma być wystawa i potrzebują takich wielkich pewnie do druku :) tak mi się wydaje. próbowałam z gmaila ale tak ograniczenie do 25mb, na szczescie wp ratuje 100mb wiec sie udało:) chyba założę osobny wątek z moimi pytaniami, będe tak dupsko zawracać pierdołami :D [żart] czołem i dobrej nocy ;)
Upewnij się co do rozdzielczości plików bo coś mi tu pachnie pomyłką.
Tylko pytanie - to miała być rozdzielczość pojedynczego zdjęcia, czy jakiejś panoramy ?? Bo jak pojedyncze zdjęcie, to nie ma sensu powiększać do takiej rozdzielczości, jak jakaś składanka wielu zdjęć (dla D3100 to jakieś 30-50), to jeszcze do przyjęcia, ale raczej mało prawdopodobne.
Tylko pytanie - to miała być rozdzielczość pojedynczego zdjęcia, czy jakiejś panoramy ?? Bo jak pojedyncze zdjęcie, to nie ma sensu powiększać do takiej rozdzielczości, jak jakaś składanka wielu zdjęć (dla D3100 to jakieś 30-50), to jeszcze do przyjęcia, ale raczej mało prawdopodobne.
zacytuję " (...) w momencie otrzymania
powyższych dokumentów oraz zwycięskiego zdjęcia w formacie 30000 x 15000 px
(300 dpi) przesłanego na adres (...) " dłuższy bok zmieniłam na 150000 a krótszy na 10000. pewnie popełniłam jakąś kolosalną gafę :grin:
edit: tak pojedyncze zdjęcie,
Ta rozdzielczość jest z kosmosu, takie rzeczy tylko w NASA. Skontaktuj się z organizatorem.
dobra, wysłałam im mejla, zobaczę co jutro odpiszą..kosmici
myślałam o filtrze połówkowym również (kupować taki za 30zł czy lepiej dołożyć do czegoś lepszego?) co do książki, dzisiaj w empiku nie znalazłam tego tytułu, albo przeoczyłam '"Idealna ekspozycja w fotografii cyfrowej" ale kupiłam jakieś dwa mini poradniki dotyczące ekspozycji i robienia zdjęć.
jak masz kupować filtry w cenie 30 PLN to taniej będzie przysłonić obiektyw folią z jakiegoś opakowania :) a tak na poważnie ich jakość nie jest za dobra wiec sobie odpuść, a najlepiej odpuść sobie na razie filtry i opanuj fotografowanie kadry , ekspozycję , a zaoszczędzone pieniądze zainwestuj w dobre książki o fotografii :)
zacytuję " (...) w momencie otrzymania
powyższych dokumentów oraz zwycięskiego zdjęcia w formacie 30000 x 15000 px
(300 dpi) przesłanego na adres (...) " dłuższy bok zmieniłam na 150000 a krótszy na 10000. pewnie popełniłam jakąś kolosalną gafę :grin:
edit: tak pojedyncze zdjęcie,
Tak duże zdjęcie i 300dpi to rozmiar banerów - 100"x50" (250x125cm) - to raz, a dwa, to proporcje 2:1... gdzie większość aparatów ma 3:2 lub 4:3.
Dodatkowo oznacza, to że twoje zdjęcia (z D3100) musiałyby być prawie 6x powiększone - sqrt(450/14).
100% ktoś dał o jedno zero za dużo w rozmiarze. Poza tym, aktualnie największą rozdzielczość jaką można uzyskać aparatem to 200Mpix (taki aparat kosztuje 30 000 euro)