Zobacz pełną wersję : Filmowanie lustrzanką
Witam,
Mam d90 + 18-105. Kupiłem go głównie pod kątem robienia zdjęć i z góry widziałem, że nie jest to sprzęt wymarzony do filowania.
Teraz jednak muszę nakręcić cykl videoblogów i nie mam nic lepszego od d90 do dyspozycji. Pierwsze próby jakie wykonałem trochę mnie zmartwiły. Obraz jest po prostu nieostry - widać to np. na twarzy osoby mówiącej. Ogólnie instrukcja do d90 milczy na temat techniki filmowania.
Może ktoś udzieliłby mi kilku porad jak sprawić aby filmy wyszły "godnej" jakości.
Jeśli chodzi o sam film to będą to w 90% statyczne ujęcia kręcone ze statywu. W kadrze zazwyczaj jedna osoba opowiadająca o czymś. Do tego zrobione dokrętki ze zbliżeniami produktów i łączone w postprodukcji. Dźwięk oczywiście nagrywany osobno za pomocą mikrofonu krawatowego (tak przynajmniej wyczytałem w sieci, że najlepiej to zrobić).
Doczytałem również, że ważne jest oświetlenie - dlatego na początek spróbuję scenę doświetlić 2 reflektorkami 200W + jakiś rozpraszacz. Jeśli to nie podoła to kolega pożyczy mi lampę 1000W.
Prawdopodobnie dokupię także stałkę 35mm, którą i tak chcę kupić do fotografowania.
Co jeszcze mogę zrobić aby filmy były lepsze. Czy przesłona/iso w ogóle wpływają na jakość filmu(przypuszczam, że przesłona wpływa tak samo jak w przypadku fotografii)?
Jakie są optymalne warunki do filmowania w domu?
Jaki typ af wybrać - zdaje się, że podczas filmowania mam dostępne tylko wide i normal w d90.
Przepraszam za tak zapewne banalne pytania, ale w instrukcji filmowanie jest praktycznie tylko na 2-3 stronach opisane i nic z tego w praktyce nie wynika.
Mój cel to nakręcić dobry, ostry, ładnie oświetlony filmik "gadającej głowy".
Wydaje mi się, że przy filmowaniu możesz ustawić tylko przysłonę (i to zanim wejdziesz w tryb filmowania). Ustaw małą przysłonę, a większy obszar będzie ostry. Tak mi się wydaje. I zanim uruchomisz filmowanie możesz spróbować wyostrzyć na osobę (która będzie później musiała trzymać się danej przestrzeni).
Na iso i czas nie masz wpływu.
Właśnie problem w tym, że nawet po wyostrzeniu na osobę osoba ta jest "rozmyta" mimo, iż przebywa ciągle w tym samym miejscu. Przypuszczam, że to właśnie kwestia zbyt małej ilości światła i dlatego chcę bardzo doświetlić scenę. Z trzeciej strony spróbowałem sfilmować kwiatki na balkonie w mocnym dziennym świetle i też ostrość nie porywa... Kurcze sam nie wiem czy ja coś robię źle czy po prostu d90 tak ma. Widziałem filmy fatmana z d3100 - zupełnie inna jakość obrazu - nie wydaje mi się aby to była tylko kwestia sprzętu, bo różnica nie jest aż tak duża w tych aparatach. Nie wiem jednak jakie parametry są kluczowe w filmowaniu lustrzanką.
Na razie robiłem krótkie testy bo siedzę teraz nad czymś innym i nie mam czasu na dokładniejsze testowanie różnych konfiguracji. W sieci jest mało praktycznych porad jak ugryźć temat. Ogólnie mam wrażenie, że "kopię się z koniem" i nie mogę ruszyć do przodu.
przem426
18-07-2011, 14:43
kilka rad z mojego skromnego doświadczenia:
- przymknij przysłonę, zwiększysz głębię ostrości, dzięki czemu aktor będzie miał swobode ruchu a wciąż będzie w głębi ostrości
- używaj raczej szerokich szkieł - z powodu głębszej go
- ostrość ustawiasz ręcznie przed rozpoczęciem filmowania, najlepiej na live view, d90 nie ma ciągłego af podczas filmowania
- do ustawiania ostrości w trakcie filmowania używa sie gadżetów w postaci pierścieni follow focus, ale to chyba u ciebie teraz odpada.
co do audio - mikrofony klapowe może i fajnie wyglądają, ale niestety wymagają od mówiącego doświadczenia w użytkowniu. najczęstsze problemy to:
- szumy spowodowane przez ciuchy które się przesuwają, zasłaniają mikrofon itp
- słaba praca przy tych którzy mówiąc mocno kręcą głową czy gestykulują
proponuję zastosować mikrofon kierunkowy z góry no boomie lub od przodu na jakimś statywie poza kadrem.
umieszczanie tanich mikrofonów na puszce to zły pomysł bo zbierają każdy odgłos z puchy, zdecydowanie mic'a montujemy "off-camera"
d90 chyba nie ma gniazda na mikrofon, będziesz musiał nagrywać na zewnętrznym urządzeniu - skombinuj sobie coś na kształ klapsa filmowego,
łatwiej będzie ci zsynchronizować dźwięk z obrazem....
no i to chyba tyle... powodzenia...
Dzięki przem24. Jest dokładnie tak jak mówisz - d90 nie ma wejścia mic - będę nagrywał na laptopa.
Z tym klapsem to zawsze się zastanawiałem po co tego używają i jeszcze do tego czytają "scena 1 ujęcie 5" - myślałem, że to taki gadżet. Dopiero tydzień temu jak sobie obmyślałem jak zmontować to z dźwiękiem nagranym osobno dotarło do mnie, do czego te klapsy służą ;-)
Z mikrofonami będę jeszcze analizował jak już zacznie mi obraz wychodzić - na razie eksperymentuje na wbudowanym mikrofonie. O dziwo jakość dźwięku jest całkiem spoko - szkoda tylko, że zgarnia wszystkie szumy z okolicy, bo gdyby nie to to pewnie nawet bym nie nagrywał osobno. Próbowałem nawet wyciąć szumy softem, ale wtedy już jakość dźwięku jest beznadziejna.
Za pozostałe rady również dziękuję - spróbuję je w tym tygodniu przetestować w praktyce i zobaczymy co się będzie działo. Być może nieostrość obrazu bierze się z tego, że próby robię z ręki a nie ze statywu i dlatego tak jest w połączeniu z kiepskim światłem.
Widzę, że jeszcze sporo nauki mnie czeka zanim wyjdzie coś co nadaje się do publikacji.
Gdyby ktoś jeszcze miał rady to chętnie wysłucham.
Nie wiem, czy coś Ci to pomoże, ale mogę wrzucić filmik z D5000 i 35/1.8 @1.8, zrobiony w słoneczny dzień. Filmowane z ręki. Tak dla zabawy.
niestety ale d90 było pierwszą lustrzanką kręcącą filmy i jakość tych filmów jest jak dla mnie kiepska. Miałem D90, mam teraz w zapasie D3100 i z niego jakość jest powalająca porównaniu do D90 (oczywiście mowa o filmach :)).
Umbra chętnie bym coś zobaczył. Najchętniej gdybyś dał radę wrzucić plik avi z aparatu bo po kompresji to już trudno oceniać. Ale jeśli nie masz takiej możliwości to chętnie zobaczę skompresowany, bo właśnie w 35mm celuje jako pierwsza stałka.
@martych
Czytałem o tym, ale myślałem, że głównie chodzi o system AF. U mnie akurat to nie problem, bo będę i tak kręcił bardzo statyczne sceny + dokrętki z manualnym focusem. Może jednak różnic jest więcej.
Znalazłem też filmik z d90 tu na forum http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=185566 - całkiem fajnie to wyszło(na pewno lepiej niż to co mi się udaje uzyskać), ale niestety filmik skompresowany i trudno coś ocenić na 100%.
http://vimeo.com/26585281
A tutaj Samyang 85mm (na tej puszce nie nadawał się do niczego innego i sprzedałem): http://vimeo.com/26585997
Ten gość osiągnął mega jakość, ale widać, że zna się na obróbce i używał też C550D.
http://vimeo.com/14852606
superkomornik
18-07-2011, 19:25
Akurat w tych transformersach filmowanie lustrzanką jest najmniej istotne ;)
Dzięki Umbra za filmiki - jakość na Twoich filmach byłaby dla mnie zadowalająca - czyli jednak prawdopodobnie w moim przypadku problemem jest światło - spróbuję maksymalnie doświetlić reflektorkami i zobaczę co z tego wyjdzie. Pewnie jednak bez jasnej stałki się nie obędzie.
Swoją drogą ciekawe jak oni wyostrzają to wszystko w postprodukcji.
Mam znajomego, który robi takie rzeczy dla telewizji - nie chciałem mu głowy zawracać pierdołami, ale chyba jednak muszę się z nim na piwo umówić, żeby mi to wszystko wyklarował, bo temat zaczyna mnie wciągać ;-)
W kiepskim świetle u mnie pojawia się mega szum i filmik wygląda jakby był zrobiony starą komórką. :P
Ale przynajmniej twarz na pierwszym filmiku daje się wyostrzyć - u mnie na razie jest mydło. Zobaczymy co się stanie jak mocno doświetlę + trochę przymknę przysłonę.