Zobacz pełną wersję : Kadrowanie w ACR
Sprawa wygląda tak. Do tej pory miałem ustawione tak, że jak wykadrowałem obraz w ACR to zachowywał swoje oryginalne wymiary. Coś jednak namieszałem i gdy kadruję tnie również wielkość zdjęcia, nie umiem przywrócić poprzednich ustawień, by zachował oryginalne rozmiary w pix. Nie ma tam za wiele opcji przy kadrowaniu, tymbardziej nie wiem co się stało... Ma ktoś jakiś pomysł?
2pompony
18-07-2011, 01:21
TO znaczy jak miałeś obrazek 3000 x 2000 pixeli, wykadrowałeś z niego tak na oko 50%, to po takim cropowaniu dalej miałeś obrazek o wielkości oryginalnej, czyli 3000 x 2000 pixeli?
TO znaczy jak miałeś obrazek 3000 x 2000 pixeli, wykadrowałeś z niego tak na oko 50%, to po takim cropowaniu dalej miałeś obrazek o wielkości oryginalnej, czyli 3000 x 2000 pixeli?
Tak, dokładnie tak. Oczywiście przy tak dużym cropie oczywistym jest, że niemożliwe jest zachowanie takiej samej jakości i ilości mpx. Chodzi mi jednak o samą zasadę, pomijając aspekt utraty jakości (ostrości).
atrem_foto
18-07-2011, 06:16
To nie kadrowałeś, tylko przeskalowałeś - nie mam pojęcia, gdzie ACR ma taką funkcję. Od kiedy pamiętam (od czasów CS3, przez CS4 i obecnie CS5), narzędzie kadrowania po prostu wycina fragment z oryginalnego zdjęcia i siłą rzeczy daje obrazek o mniejszej rozdzielczości. Chyba że w jpgach dzieje się inaczej - nie obrabiałem nigdy.
2pompony
18-07-2011, 11:38
A, to częsta przypadłość. Użyj plugina 'OriginalDimension Restorer' lub podobnego.
marszull
18-07-2011, 16:32
a moze chdzi o jakas funkcje przy zapisie takiego obrazka? nie mam w tejchwili pod reka acr ani lr wiec tego nie sprawdze
pewnie miałeś wpisaną jakąś wartość w polu ''rozdzielczość'' wtedy przeskalowuje.