Zobacz pełną wersję : Macbook nie widzi D7000
master89
17-07-2011, 22:31
Witam, posiadam Macbooka i Nikona D7000. Po podlaczeniu go do komputera zapla sie zielona lampeczka na aparacie i po chwili znika, ale na komputerze nie widze "dysku wymiennego" - karty. Natomiast po otwarciu Lightrooma odrazu przechodzi do importu zdjec z aparatu. Posiadam dwie karty w obu slotach - FYI.
Czy ktos mial podobny problem i wie jak go rozwiazac?
Pozdrawiam
Marcin Borkowski
17-07-2011, 22:41
kup czytnik
Nigdy żaden z moich nikonów (D70s i D7000) nie był widoczny pod OSX jako dysk wymienny.
panoramix
18-07-2011, 12:37
Za Marcinem - kup czytnik. Poza tym kto podpina aparat do komputera ? Minimalne przepięcie i po porcie/karcie lub co gorsza po aparacie.
pioter m
18-07-2011, 12:40
Nigdy żaden z moich nikonów (D70s i D7000) nie był widoczny pod OSX jako dysk wymienny.
D70s ma w menu opcje napedu USB. Kwestia przelaczenia. D7000 nie uzywalem, ale nowe nikony ostatnio sa pozbawiane tej opcji, wiec nie zdziwie sie jej brakiem takze w d7000 (nie bede sciagal manuala, zeby to sprawdzic).
Wracajac do tematu - zakup czytnika jest wskazany. Szybciej i bezpieczniej zgrasz material.
Pozdrawiam.
D70s ma w menu opcje napedu USB. Kwestia przelaczenia. D7000 nie uzywalem, ale nowe nikony ostatnio sa pozbawiane tej opcji, wiec nie zdziwie sie jej brakiem takze w d7000 (nie bede sciagal manuala, zeby to sprawdzic).
D7000 ma tylko tryb PTP (nie da się przełączyć na Mass Storage)
Wracajac do tematu - zakup czytnika jest wskazany. Szybciej i bezpieczniej zgrasz material.
Pozdrawiam.
Ale od częstego wyjmowania karty może paść złącze ;)
master89
21-07-2011, 11:19
Za Marcinem - kup czytnik. Poza tym kto podpina aparat do komputera ? Minimalne przepięcie i po porcie/karcie lub co gorsza po aparacie.
Po co robić zdjecią aparatem i wyjmować go z pokrowca/torby - przecież może się popsuć :P
Sorry za OFF ale musiałem:)
Pozdro i dzieki za odpowiedzi WSZYSTKIM
panoramix
21-07-2011, 11:58
Po co robić zdjecią aparatem i wyjmować go z pokrowca/torby - przecież może się popsuć :P
Sorry za OFF ale musiałem:)
Pozdro i dzieki za odpowiedzi WSZYSTKIM
A dlaczego musiałeś ? Co Cię do tego zmusiło ?
Aparat kupuje się, by go używać. A mój wcześniejszy post, który raczyłeś skrytykować tymi słowami, dotyczył BEZPIECZEŃSTWA sprzętu i to na dodatek Twojego. Co to znaczy w tym przypadku, przekonasz się jak przepięcie po usb spali Ci puszkę. To tak jak potrzeba posiadania filtra na obiektywie. Po co to? A przekonasz się jak porysujesz albo potłuczesz soczewkę...
Generalnie mnie to lata, aparat jest Twój, więc rób sobie z nim co uważasz. Ale skoro zapytałeś...
Zanim kolejnym razem "nie będziesz mógł się powstrzymać" - pomyśl, bo zapewne istnieje jakieś logiczne wytłumaczenie.
pioter m
21-07-2011, 13:02
A dlaczego musiałeś ? Co Cię do tego zmusiło ?
Aparat kupuje się, by go używać. A mój wcześniejszy post, który raczyłeś skrytykować tymi słowami, dotyczył BEZPIECZEŃSTWA sprzętu i to na dodatek Twojego. Co to znaczy w tym przypadku, przekonasz się jak przepięcie po usb spali Ci puszkę. To tak jak potrzeba posiadania filtra na obiektywie. Po co to? A przekonasz się jak porysujesz albo potłuczesz soczewkę...
Generalnie mnie to lata, aparat jest Twój, więc rób sobie z nim co uważasz. Ale skoro zapytałeś...
Zanim kolejnym razem "nie będziesz mógł się powstrzymać" - pomyśl, bo zapewne istnieje jakieś logiczne wytłumaczenie.
Nie warto takim odpisywac. Lepiej pominac milczeniem.
Przyklad z filtrem UV troche ci sie nie udal (psuje jednak foty). Mocno dyskusyjne.
Kolega moze nie zrozumiec, takze z tego powodu, ze ma maca, a to niby nie jest tania chinszczyzna i koreanszczyzna (wiemy, ze jest), bo trzeba zaplacic za nie slono.
master89
22-07-2011, 11:03
Ja ....... ludzie, Wy macie naprawdę ze sobą jakieś problemy.
Podziękowałem - jak zaznaczyłem - WSZYSTKIM, a tu dalej piszecie takie bzdury.
Jak to jest, że na każdym forum się znajdują się tacy "eksperci" i "mistrzowie ironicznych tekstów"? Nie macie z kim na co dzień rozmawiać?
Pozdro i proszę administratora o zamknięcie tego wątku, bo nie widzę sensu dalszej konwersacji na ten temat, ponieważ odpowiedź już otrzymałem.
Witam, posiadam Macbooka i Nikona D7000. Po podlaczeniu go do komputera zapla sie zielona lampeczka na aparacie i po chwili znika, ale na komputerze nie widze "dysku wymiennego" - karty.
I tak ma być i tego nie zmienisz.