Zobacz pełną wersję : jak fotografować obiektywami szerokątnymi np: 12-24?
jak w temacie, macie jakieś poradniki, podajcie linki?
blackangelek
17-07-2011, 21:56
1.Zdjąć tylny i przedni dekielek
2.Podpiąć do korpusu aparatu
3.Włączyć aparat
4.Spojrzeć w wizjer
5.Ustawić prawidłowe parametry
6.Nacisnąć spust migawki
Ot cała recepta :P
widzę ze pojawiają się tu coraz to bardziej zaskakujące problemy hehehe :)
a żeby było na temat - to najlepiej fotografować obiektywem skierowanym w stronę obiektu który sfotografować chcemy. :)
Marcin Borkowski
17-07-2011, 22:08
szybko
U licha co to za pytanie ?
Szerokim robisz tak samo jak i wąskim.
Jeśli nie chcesz aby horyzont miał postać rogala to dajesz go na środku.
Niestety nic mądrzejszego nie da sie tu chyba napisać.
a o kadrowaniu nikt tu z wypowiadających się "wszystko-wiedzących" nie wspomni?!
Tomek Konopka
17-07-2011, 22:59
szerokim to najlepiej do portretu , z bardzo bliska zablokować ostrość na modelce i przekadrować mocno w dół , lub ustawić modelkę na brzegu kadru, efekt i satysfakcja gwarantowana jak dostanie się za to dzieło bez pysk :p od fotografowanej osoby :)
blackangelek
17-07-2011, 23:07
Ale co ty konkretnie chcesz wiedzieć bo to tak jakbyś zadał pytanie "jak kroić nożem z ząbkami".
Kadrujesz w zależności od zamysłu i sytuacji.
kolejny gwiazdor, który chce wziąć udział w konkursie "Najgłupsze pytanie - edycja 2011" :)
kolejny gwiazdor, który chce wziąć udział w konkursie "Najgłupsze pytanie - edycja 2011" :)
ten awatar to zdjęcie twojego ryja?.
Kolego troszkę kultury w słownictwie jak nie potrafisz przyjąć na siebie negatywnych komentarzy to nie bierz się za fotografię bo tylko sobie nerwy zepsujesz;) Pozdrawiam.
lepsze robię zdjęcia jak ty z tymi złomami obiektywami, jedyny dobry to ta 85mm, a sigma to gratuluje wyboru za 500 zł kupiłeś w FJ, trzeba było kupić dwie pary spodni na zimę i lato zamiast jej. Ktoś ci mówił ze masz gówniarski podpis, lepiej go skasuj do widać ze twój rocznik to 1995.
darkmajin
18-07-2011, 20:14
hehe wchodzę w wątek z głupim pytaniem, a tu że nie widzę wiadomości ze względu na to że autor jest ignorowany widząc co wypisuje utwierdzam się że zrobiłem dobrą rzecz ignorując tego pacjenta ;)
/vote ban krisko
:]
miron19j
18-07-2011, 20:25
lepsze robię zdjęcia jak ty z tymi złomami obiektywami, jedyny dobry to ta 85mm, a sigma to gratuluje wyboru za 500 zł kupiłeś w FJ, trzeba było kupić dwie pary spodni na zimę i lato zamiast jej. Ktoś ci mówił ze masz gówniarski podpis, lepiej go skasuj do widać ze twój rocznik to 1995.
Kolego, pohamuj trochę język. Nikt Ci dotychczas nie powiedział, że wchodząc na salony wyciąga sie słomę z butów?
..twojego ryja?.Niestety poleciała karteczka. Ja bym prosił kulturalniej sie odnosic do forumowiczów.
Pytanie zadałes takie, że ... nie dziw sie wypowiedziom.
ten awatar to zdjęcie twojego ryja?.
kurcze, skąd wiedziałeś:)
na tym forum to ciężko się cokolwiek dowiedzieć, każdy jak napisał powyżej kilkuset postów uważa się za mega fotografa.
tu jest mały poradnik http://www.kenrockwell.com/tech/how-to-use-ultra-wide-lenses.htm
Tak na marginesie, takich odzywek to tu już dawno nie czytałem, świadczą bardzo o piszącym , niestety...
miron19j
18-07-2011, 22:14
na tym forum to ciężko się cokolwiek dowiedzieć, każdy jak napisał powyżej kilkuset postów uważa się za mega fotografa.
a czego się spodziewałeś, startując do forumowiczów z takimi odzywkami.
Zresztą
lepsze robię zdjęcia jak ty z tymi złomami obiektywamipo co ci jakakolwiek pomoc?
Nooo, jakoś ileś tysięcy ludzi tu żyje i sobie niektórzy chwalą.
Proponuję spuścić powietrze, rozejrzeć się i nieco dostosować.
Miłego wieczoru.
miron19j
18-07-2011, 22:19
Proponuję spuścić powietrze, rozejrzeć się i nieco dostosować.
niektórym to nawet ostrzeżenie nie pomaga. :roll:
witold68
18-07-2011, 22:28
koles troche przeholowal...........
koles troche przeholowal...........
Owszem, przeholował - bez dwóch zdań.
Ale paru mądrali bezpośrednio pod pytaniem też dało popis głupoty.
A samo pytanie jest dość zasadne, szczególnie w kontekście powtarzającej się na forum sytuacji;
'A jaki by obiektyw do krajobrazu Koledzy?' ...'Aa - do krajobrazu to Panie najlepiej szeroko, tylko 10mm'.
A potem oglądamy hektary trawy na pierwszym planie w wykonaniu mistrzów, bo Koledzy od głupkowatych odpowiedzi jednak nie opanowali używania szerokiego szkła...
Jak dla mnie jest tu cała zgraja użytkowników co mogliby po kartce dostać i przytoczony link do Kena Rockwella na zadanie domowe poczytać...
pozdrawiam.
2pompony
18-07-2011, 22:55
Hm, a jak ja powiedziałem, że bycie modem nie zwalnia od bycia kretynem, też dostałem jedno ostrzeżenie. Ja jedno i ten tu też jedno! Jestem oburzony! Czuję się niedoceniony! Przecież ja zbluzgałem moda z klasą!
tompsl - powiedziałeś prawdę, oj prawdę!
blackangelek
18-07-2011, 22:55
Ale fotografować można wszystko szerokim kątem-architekturę,krajobraz,ludzi jak się uprze.Autor wątku nie wysilił się i nie napisał o co mu chodzi konkretnie.
Więc odpowiedzi nie mogły być jakieś konkretne.
Taa - konkretne być nie mogły, ale głupie już tak? Jeden to nawet stwierdził, że szerokim szkłem fotografuje się tak samo jak wąskim...
Ciekawa sprawa, że 'głupie pytania' są wyśmiewane, ale głupie odpowiedzi już nie.
miron19j
18-07-2011, 23:20
Taa - konkretne być nie mogły, ale głupie już tak? Jeden to nawet stwierdził, że szerokim szkłem fotografuje się tak samo jak wąskim...
Ciekawa sprawa, że 'głupie pytania' są wyśmiewane, ale głupie odpowiedzi już nie.
przepraszam bardzo, ale szerokim fotografuje się jakoś inaczej? Może do góry nogami? :-)
Autor nawet nie zadał sobie trudu, żeby sprecyzować, o co mu biega. Zadał tak ogólnikowe pytanie, że odpowiedzi i tak były w miarę na temat.
A potem oglądamy hektary trawy na pierwszym planie w wykonaniu mistrzów, bo Koledzy od głupkowatych odpowiedzi jednak nie opanowali używania szerokiego szkła...
zapewniam Cię, że ten hektar trawy da się zrobić równie łatwo teleobiektywem.
moda z klasą!
A mamy tu takich...? ;)
miron19j
18-07-2011, 23:24
A mamy tu takich...? ;)
ale którą klasą? Maturalną? :-)
...Zadał tak ogólnikowe pytanie, że odpowiedzi i tak były w miarę na temat....
Z pewnością.
O pozostałych kwestiach, w tym 'fotografowaniu do góry nogami' nie zamierzam dyskutować, bo to oczywista strata czasu.
pozdrawiam.
miron19j
18-07-2011, 23:30
O pozostałych kwestiach, w tym 'fotografowaniu do góry nogami' nie zamierzam dyskutować, bo to oczywista strata czasu.
pozdrawiam.
pożartowaliśmy, a teraz poważnie. Czym się różni fotografowanie obiektywem 12mm od fotografowania obiektywem 200mm? Bo ja nie widzę żadnej różnicy. Nawet kadr na upartego można skomponować taki sam.
Oczywiście, efekty użycia obu obiektywów będą różne.
darkmajin
19-07-2011, 08:25
z 200setki nie musisz zdejmować dekielka bo go nie dają w zestawie ;)
...najpierw głupie pytanie, żartobliwe odpowiedzi, a teraz obrońcy uciśnionych.. co byście nie robili tego głupiego pytania nie przerobicie na sensowne.
Sensowna mimo że żartobliwa imo była odpowiedź pierwsza do tego dodał bym instrukcje tylko, a najlepiej przyłożyć aparat do "ryja" i postrzelać było by przyjemniej...
ps.: za takie posty tylko warn? dobrze wiedzieć że można obrażać innych i nie ponosić konsekwencji
ps.: za takie posty tylko warn? dobrze wiedzieć że można obrażać innych i nie ponosić konsekwencji
Nie można. Gdybym był tu pierwszy, byłby ban na sto procent.
Czy tylko mi się wydaje że od chwili wprowadzenia elektroniki do aparatów fotografujący przestał myśleć. A nawiasem - to mam twarz - to na wypadek gdyby ktoś chciał napisać że mam ryja. Pozdrawiam
Wystarczy tej żenady.
W ogóle to wątek został założony w nieodpowiednim dziale.
Zamykam, wątek do skasowania za jakiś czas.
Miłego dnia.
Grzybu - nie dostał za ten post, dostał za inny, teraz ma szansę na ochłonięcie.