Zobacz pełną wersję : [ Reportaż ] Kraciasta moda
Kartofelinder
17-07-2011, 16:46
Szkoda, że wyszedł taki szum, ale kto by się dał technikaliom? :)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/07/DSC_2961-1.jpg
źródło (https://lh4.googleusercontent.com/-LuMMOhuI-yQ/TiL1I40qk0I/AAAAAAAACw4/kXQtO3mzArE/s800/DSC_2961.jpg)
JarekJaszczyk
18-07-2011, 07:50
Technikalia mi nie przeszkadzaja ale przyszedl mi do glowy pomysl zrobienia takiego zdjecia "za kratkami".
o czym to jest? bo ja patrzę, patrzę i widzę ...nic nie widzę.
fajnie, że szukasz takich motywów. moze jakby inaczej poprowadzić kadr, większa głębia i wtedy byłoby mocniejsze.
Taaak, zdjęcie o kratkach. Ale niestety technika tu zawiodła. Poszukiwania tak, ale jeszcze nie tym razem.
Kartofelinder
20-07-2011, 14:39
fajnie, że szukasz takich motywów. moze jakby inaczej poprowadzić kadr, większa głębia i wtedy byłoby mocniejsze.
Dzięki za komentarze!
Tutaj rzeczywiście trochę chciałem pokazać pewien zamysł, a w wykonaniu sprzętowo nie podołałem.
Tematem oczywiście są kratki, a kompozycyjnie chciałem uzyskać podążanie wzrokiem widza za linią wzroku dziewczyny na pierwszym planie.
Autobus w ruchu, relatywnie długi czas (z uwagi na drgania) wymuszony możliwie domkniętym obiektywem, światła na pierwszym planie brak, brak też lampy do doświetlenia, brak możliwości zwiększenia ekspozycji z uwagi na duży kontrast z oknami.
Rzeczywiście, zrobiłem je mimo ograniczeń i z pełną świadomością niewystarczającej głębii przy wybranej przysłonie. Wiedziałem, że przede mną będzie konieczność wyciągania cieni więc dysponując D200 nie pokusiłem się o wyjście ponad 800ISO i pozostałem na przysłonie 5.6. Cóż - kompromisy :)
W jaki sposób inaczej poprowadzić kadr?
Kadr jest nieźle poprowadzony. Można byłoby spróbować skosu, jeżeli masz zapas. Tak by linia okularów szła od lewego dolnego do prawego górnego rogu. Niestety w kadrze jest tablica z napisami i może to być słaby pomysł. Naprawdę w D200 nie możesz ustawić większego ISO przy konwersji do cz/b? Jakim programem obrabiasz zdjęcia? Pytam ponieważ na przykład w LR zmienił się w pewnym momencie algorytm prezentowania szumów, a także zwiększyły możliwości odszumiania. Z tego co pamiętam przed D300 korzystniejsze było nawet mocniejsze podbicie ISO, niż wyciąganie szumów potem. No ale my tu dyskutujemy o zdjęciu, które powstało w bardzo ograniczonym czasie i o strzale z ukrycia. Ja tutaj wcale nie widzę dużego szumu. Szum mógłby być o wiele większy - chodzi bardziej o jego granulację i o to by właśnie nie odszumić za mocno! Przy fotografii cz/b tego typu jest to naturalna rzecz i wcale nie musi przeszkadzać. Natomiast jeżeli odszumisz za mocno (sam albo przez aparat) - wtedy zgoda - wygląda paskudnie.
Kartofelinder
21-07-2011, 15:11
Kadr jest nieźle poprowadzony. Można byłoby spróbować skosu, jeżeli masz zapas. Tak by linia okularów szła od lewego dolnego do prawego górnego rogu. Niestety w kadrze jest tablica z napisami i może to być słaby pomysł. Naprawdę w D200 nie możesz ustawić większego ISO przy konwersji do cz/b? Jakim programem obrabiasz zdjęcia? Pytam ponieważ na przykład w LR zmienił się w pewnym momencie algorytm prezentowania szumów, a także zwiększyły możliwości odszumiania. Z tego co pamiętam przed D300 korzystniejsze było nawet mocniejsze podbicie ISO, niż wyciąganie szumów potem. No ale my tu dyskutujemy o zdjęciu, które powstało w bardzo ograniczonym czasie i o strzale z ukrycia. Ja tutaj wcale nie widzę dużego szumu. Szum mógłby być o wiele większy - chodzi bardziej o jego granulację i o to by właśnie nie odszumić za mocno! Przy fotografii cz/b tego typu jest to naturalna rzecz i wcale nie musi przeszkadzać. Natomiast jeżeli odszumisz za mocno (sam albo przez aparat) - wtedy zgoda - wygląda paskudnie.
Rzeczywiście, skos dodałby więcej dynamiki. Tablicę mogłem pożegnać w trakcie obróbki, ale pomyślałem, ale z tym łatwo przegiąć więc zostawiłem.
Zupełnie nie jestem szumofobem, ale w tym konkretnym przypadku problem z nim jest nieco inny. Ze względu na obecność w kadrze dobrze oświetlonego widoku za drzwiami autobusu, nie miałem swobody zwiększania ekspozycji, w obawie przed prześwietleniem. Tam właśnie była górna granica. Pierwszy plan był w gęstym cieniu (wnętrze) i nie chcąc prześwietlić ulicy, musiałem zaakceptować fakt, że będzie on zdecydowanie za ciemny, przez co zmuszony będę wyciągać szczegóły. Zwiększenie ISO nie zwiększyłoby ogólnej ekspozycji, a jedynie pozwoliłoby uzyskać możliwość domknięcia przysłony o jeden stopień, celem polepszenia głębi ostrości. Cienie musiałbym wyciągać tak samo, tyle że uzyskując jeszcze większy szum.
Podsumowując: jakość poprawnie naświetlonego obrazu B/W z D200 przy ISO800 zupełnie mi odpowiada. Problem pojawia się przy wyciąganiu, niestety. Posiadając np. S5pro miałbym pewnie dużo mniej dylematów związanych z dynamiką sceny.
Zdjęcia obrabiam jeszcze w NX2. "Jeszcze", ponieważ właśnie kończy mi się trial :) Odszumianie zastosowałem jedynie lokalnie na skórze dziewczyny.
Tak, zwróciłem uwagę na tło na zewnątrz, ale... czasem można coś prześwietlić. :) Tu chyba problem jest jeszcze inny. Byłeś dość blisko tej kobiety i przy tak niewielkiej odległości wchodzimy niemalże w zagadnienia makro i przysłona musiałaby być naprawdę mocno domknięta by ostro pokazać oprawkę. Albo przesunięty cały punkt ostrości jeszcze bliżej aparatu. I liczenie, że to facet wejdzie w głębię. Myślę, że to mogłoby być łatwiejsze w realizacji z tego wszystkiego. Bo tak naprawdę, to zagubiłeś te oprawki, a głębia wydaje się wystarczająca, sądząc po obrazie za szybami.
Kartofelinder
21-07-2011, 16:15
No tak - wybór był między dwoma tematami, a na szybko pomyślałem, że jak wyostrzę na pierwszy plan, to dalszy będzie taką sieczką, że z kratek faceta zostanie szara czapka :) Głębi za obiektem jest sporo, bo był oddalony. Przy mniejszej odległości GO jest zawsze sporo mniejsza.
Z ciekawych spostrzeżeń, to mimo że nie uprawiam raczej tego rodzaju fotografii (to moje drugie podejście :)) i jestem przyzwyczajony do bardziej statycznych ujęć, byłem zdumiony ilością informacji, jakie trzeba przemielić w tym ułamku sekundy. Jestem w tym większym szoku, że rzeczywiście o rzeczach przez nas wspominanych myślałem już w trakcie robienia zdjęcia. Daje to zupełnie inny fun factor niż zwykle :) Przyciągająca zabawa.
P.S. Dzięki za wnikliwą analizę - tego rodzaju dyskusje zawsze się przydają.