PDA

Zobacz pełną wersję : Tokina 12-24 F4 Pro DX II coś za przednią soczewką

michoł
17-07-2011, 15:12
Witam Forumowiczów. Za zdjęciu poniżej:
http://imageshack.us/photo/my-images/6/soczewkabex3.jpg/

oznaczyłem czerwonymi strzałkami coś co widzę pod większością kątów patrząc na przednią soczewkę. Jest to jakby okrąg idealnie mający swoją krawędź w kierunku środka soczewki i rozchodzący się liniami w kierunku zewnętrznym, nie jest widoczne w całym obwodzie soczewki (wygląda to na tym zdjęciu trochę jak paprochy, ale proszę ich nie mylić z pozostałymi paprochami na tym zdjęciu :)), bardziej z jednej połowy (na drugiej połowie są pojedyncze punkciki). Moje pytanie: co to może być? Czy może rozkleiła się któraś soczewka czy są to jakieś odblaski wewnętrzne od brzegów soczewek? Może pozostałości kleju?
Zieloną strzałką oznaczyłem takie maziaki jakie widać na soczewce patrząc w dobrym świetle, są nie do zmycia, jest to już drugie takie szkiełko w którym się z tym spotykam (wcześniej była to wersja pierwsza tego szkiełka). Czy wy też macie takie maziaki? Chyba jest to normalne, bardziej martwi mnie to co widzę pod przednią soczewką, a co opisałem powyżej.
Będę wdzięczy za pomoc.

Endriu129
17-07-2011, 15:28
Chyba Cię trochę zmartwię ,ale w moim egzemplarzu nie ma czegoś takiego.
Szkła są idealnie czyste bez tych mazi i kropeczek. Jak długo masz ten obiektyw i czy kupowałeś nowy czy używkę?
Czy te brudy są widoczne na zdjęciach?

michoł
17-07-2011, 15:45
Obiektyw mam parę dni, kupiłem używkę. Co do widoczności tych brudów na zdjęciach to nie wiem jeszcze czy je widać, nie zdążyłem przetestować dokładnie, jak na razie to nie zauważyłem ich na zdjęciach.

Marcin Borkowski
17-07-2011, 15:47
może to kurz ?

michoł
17-07-2011, 15:54
Kurz raczej to nie jest, bardziej wygląda jak coś co przypomina niejako odpryski na szkle, ewentualnie zaschnięty klej.

andrstac
17-07-2011, 17:34
Najprościej dać do kogoś, kto czyści obiektywy i zobaczy jak wyjmie przednią soczewkę. Przednia jest klejona, więc...

michoł
17-07-2011, 17:41
Przednia jest klejona, znaczy się, że tu coś może być na rzeczy? Jak myślisz, czy zwykły serwis foto by był w stanie to ocenić?

andrstac
17-07-2011, 17:45
Przednia jest klejona, znaczy się, że tu coś może być na rzeczy? Jak myślisz, czy zwykły serwis foto by był w stanie to ocenić?

Jeśli rozbierze obiektyw, to będzie to po prostu widać.