PDA

Zobacz pełną wersję : ViewNX

kiks
17-07-2011, 13:20
Korzystam z dostarczonego razem z aparatem (Nikkon D5000) oprogramowania ViewNX, zwłaszcza do obróbki zdjęć w formacie NEF. Z efektów właściwie jestem zadowolony, zwłaszcza wyostrzanie jest imponujące, ale dramatycznie wolno to idzie na moim kompie. Mam procesor Intela Celeron, 2 GHz, pamięci RAM mam 2 GB- a kilka minut zajmuje przetworzenie jednego zadania.
Moje pytanie jest: czy ktoś może wie, czy to oprogramowanie wykorzystuje kartę graficzną? Czy zainwestowanie w lepszą kartę może przynieść znaczącą poprawę. Ja mam kartę zintegrowaną z płyta główna- więc pewnie nie jest to szczyt możliwości w tej dziedzinie. Ale nie chciałbym wydawać kasy na gadżet, który mi nic nie da. bo np. to oprogramowanie wykorzystuje tylko zasoby procesora komputera.

freefly
17-07-2011, 13:47
Słaby procesor. Karta nic nie pomoże (to niestety nie ten z programów, w których procesor karty wspomaga obliczenia)

Johanan
17-07-2011, 15:59
Celeron, to faktycznie słaby mózg dla VNXa, ale już Centrino Duo daje radę i to dość żwawo (mam taki na lapku do netu).

2GB pamięci, to również nie przeszkoda, ale z pewnością przydaje się dysk potrafiący szybko czytać i zapisywać pliki z przedziału 7-25 i więcej MB.

kiks
18-07-2011, 19:26
Dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Zaoszczędzicie mi zbędnego wydatku. Raczej trzeba myśleć o nowym komputerze- ten ma już 8 lat. Jeszcze raz - dzięki