Zobacz pełną wersję : Photoshop - watermark action
Witam.
Mam pytanie do bardziej zaawansowanych użytkowników Ps-a. Mianowicie czy jest możliwość zrobienia akcji z podpisem tak aby za każdym razem pozycjonowała się w tym samym miejscu niezależnie od wielkości zdjęcia. Potrafię zrobić akcje dla jednego rozmiaru zdjęcia ale czasami zdarza mi się trochę wykadrować zdjęcie i już wszystko bierze w łeb. Jeżeli ktoś może pomóc będę wdzięczny.
Pozdrawiam
2pompony
17-07-2011, 13:07
Jest taka możliwość. Żeby to zrobić musisz mieć watermark na osobnym layerze, drugi layer wielkości obrazka (śmiesznie prosto), który będzie służył tylko do ustawienia (align) i którego po tym align będzie można wyrzucić. A zatem, poszególne kroki (piszę obrazowo):
1. layer 'Watermark'
2. layer 'całość' (wielkości canvas)
3. Align layer 'Watermark' do prawego, dolnego (albo którego tam chcesz) rogu layera 'calość'
4. wywal layer 'całość', bo już neipotrzebny
5. Przesuń kursorem layer 'Watermark' tyle, ile Ci sięspodoba od krawędzi
Tym sposobem zawsze podpis ustawi się w jednym rogu obrazka i zawsze przesunie się tyle, ile ustawisz w 5tym kroku powyżej.
Dzięki wielkie dobry człowieku.
2pompony
17-07-2011, 13:18
Na ogół jestem 'niedobry', jak wszyscy twierdzą. :) Ale nich Ci będzie.
Jeszcze jedno pytanie. Jak zrobić żeby akcja zatrzymała się na chwilę np przed poleceniem zapisz tak aby można było sprawdzić czy wszystko jest ok i ewentualnie wprowadzić poprawki a następnie puścić akcje dalej. Czy potrzebne są dwie akcje?
2pompony
17-07-2011, 23:10
Daj w akcji stopa z możliwością puszczenia dalej (insert Stop i zaptaszkuj Allow Continue). :) Albo zakończ akcję w tym miejscu w którym chcesz dać stopa, posprawdzaj co chcesz i puść sobie inną pt. zapisywanie.