Zobacz pełną wersję : Lee Filters
judith_manson
17-07-2011, 09:18
Hej
Potrzebuje porady od tych ktorzy operuja filtrami LEE.
mam sigme 10-20mm do nikona.
zastanawiam sie jaki holder do tego jest potrzebny (jaki bedzie pasowal)
znalazlam http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=220811972853&ssPageName=STRK:MEBIDX:IT
ale sigma 10-20mm nie jest 100mm O/D
Czy ktos moze doradzic?
JaroPienza
17-07-2011, 10:06
16Ł to nie wiele .100mm to szerokość filtra jakie wchodzą. Do holdera musisz dokupić pierścień mocujacy na 77mm (chyba). Nie jestem posiadaczem zaznaczam ,ani filtrów lee ,ani sigmy 10-20. Ale to dość znany temat wsród krajobrazowcow ;)
Tu kolega greg77 (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=185136&page=3) opisał twój problem.
A rozmiar filtra to sam musisz sprawdzić czy 77mm lub 82mm.
Dokladnie, pod Sigme sie sprawdzi w 100%, mam dokladnie taki sam holder i sigme, pieknie sie sprawdza pod Nikkorem 16-35, wiec docelowo w to szklo uderze po zmianie puszki na FXa.
Problem o ktory pytasz opisalem wczesniej i koledzy wspomnieli, to nie srednica filtra tylko szerokosc. to 100mm szerokosci daje tobie brak winiety, kup pierscien mocujacy "wide" bo pod szeroki kat taki jest wskazany.
Polecam tez zakupic gdzies poza Polska, bo jak kolega swider wspomnial w watku podlinkowanym przez bieglego, cena 500zl za filtr polowkowy to masakra, prawda to bo w Anglii kupisz taki filtr za 380-400zl;)
cena 500zl za filtr polowkowy to masakra, prawda to bo w Anglii kupisz taki filtr za 380-400zl;)
Może, jak będę kiedyś obrzydliwie bogaty, to sobie kupię Lee :) Na razie za cztery stówki, to ja mam 5 filterków Hitecha i też daję radę.
Może, jak będę kiedyś obrzydliwie bogaty, to sobie kupię Lee :) Na razie za cztery stówki, to ja mam 5 filterków Hitecha i też daję radę.
Ok, hitechy daja rade, ale hitecha 100mm nie kupisz za 100zl....
Jak zajmujesz sie fotografia krajobrazowa to warto zainwestowac w Lee, z filtrami jak z obiektywami.
Bywasz w dziale krajobraz zabytaj kolege BartekkW co sadzi o tych filtrach;)
Poza tym gadacie tak, ze drogo to po co kupujecie jakas Hoye pro pierdylion na UVke za 150zl zamiast HAMA za 40zl??
Ech juz nie moge edytowac, przypomnialy mi sie slowa pewnego fotografa ktorego poznalem pare lat temu, starszy czlowiek ltory nie jedno zdjecie zrobil a na sprzecie sie swietnie znal.....
Powiedzial mi kiedys....jak masz uzywac tanich tandetnych filtrow to lepiej nie uzywaj ich wcale, teraz po latach wiem, ze mial racje, kiedys tego nie rozumialem;)
Grzegorzu, nie irytuj się, bo nie ma o co ;) To święta prawda, co powiedział ów fotograf i zapewne Lee są pod wieloma względami lepsze, niż Hitechy. Natomiast jeśli chodzi o polskie realia, są one horrendalnie drogie. Oczywiście dla kogoś, kto na fotografii zarabia, są że tak powiem "must have". Tak samo, dla kogoś, kto wydatku paru tysiaków na zestaw filtrów nie odczuje w portfelu. Natomiast dla wielu hobbystów, dla których fotografia jest tylko pasją, są po prostu zbyt drogim wydatkiem.
No dla mnie byl to spory wydatek i musialem wybrac, dobry tele czy filtry, narazie mam filtry a zdjecia zrobione z ich pomoca zarabiaja na tele:)
Chyba czas pomyśleć, żeby moje zdjęcia, miast leżakować w szufladzie, też zaczęły zarabiać, choćby na dobre piwo :D ;)
to kwestia wyboru, można fotografować bez filtrów, można nie kupować jakiegoś obiektywu lub korpusu FF :), trzeba określić swoje priorytety ja używam Lee i podobnie jak Greg77 nie żałuję, używałem przez moment cokina P bo mi zastał po czasach analogowych ale u mnie z UWA i mocnymi ND "nie dał rady" i rozstałem się z nim bez sentymentów, nie żyję z fotografii.
Podczepię się pod temat, żeby nie zakładać nowego. Czy ktoś z Was kupował filtry połówkowe szare Lee zagranicą, na terenie UE? Jeśli tak, to co polecacie?
Wklep w googlach Lee filters i masz tego sporo, polecam sklepy w UK, Morco i wiele innych, sklepy sa pewne i wiele z nich wysyla do PL, jak bede mial wiecej czasu to podesle tobie linki do sklepow.
Podczepię się pod temat, żeby nie zakładać nowego. Czy ktoś z Was kupował filtry połówkowe szare Lee zagranicą, na terenie UE? Jeśli tak, to co polecacie?
Ja kupowałem w Speedgraphic: http://www.speedgraphic.co.uk/lee_cokin_hitech_100mm/lee_nd_grad/12326_p.html
Ale było to w 2008 roku. Wtedy ich cena w tym sklepie wynosiła ok. 50 funtów, co przy bardzo korzystnym ówczesnym kursie złotówki równało się połowie ceny tych filtrów w Polsce.
Pewne sklepy:
Przedstawiciel Lee Robert White - http://www.robertwhite.co.uk/shop-by-brand/lee-filters.html
Morco - http://www.morco.uk.com/filters/page/4/
WexPhotographic - http://www.wexphotographic.com/square-or-rectangular-filters-lee-filters/b3073-m144
Studio Kit Direct - http://www.studiokitdirect.co.uk/Catalogue/Lee_Filters.htm
Czy wysylaja do PL to juz trzeba sprawdzic zanim sie kupi, sklepy sa jednak pewne...ceny mniejsze niz w rejsfoto:D
Próbuję się dogadać z jednym ze sklepów, ale chyba czegoś nie pojmuję... Sprzedawca sugeruje kupić zwykły wsuwany filtr 100x100mm, zamiast obracającego 105mm, twierdzi, że w następującym zestawie:
Wide Angle Adaptor Ring – Professional Kit (czyli dwa holdery połączone adapterem do rotacji) – Front Polariser Adaptor Ring – 105mm Polariser
Polaryzator nie pozwoli mi obracać jednego z filtrów/ holderów wobec innego... (The 105mm would not let you rotate one set of filters against another)
Ma ktoś pomysł, w czym problem?
Czy rzeczywiscie, aby móc obracać dwoma holderami wobec siebie nie mogę używać polara okrągłego, tylko kwadratowy?
Edit
WexPhotographic nie wysyła do PL
Studio Kit Direct i Morco wysyłają do PL.
Od razu powiem, że nigdy nie używałem systemu Lee, ale planuję go niebawem zakupić, stąd moje zainteresowanie opisanym problemem.
Rozumiem, że chodzi o taki zestaw: obiektyw -> adapter szerokokątny -> Professional Kit (dwa uchwyty połączone adapterem do rotacji) -> pierścień do filtra polaryzacyjnego -> polar
Mogę się mylić, ale wydaje mi się, że skoro adapter do rotacji umożliwia obracanie drugiego uchwytu z filtrem prostokątnym, a pierścień do filtra polaryzacyjnego zamocowany na tym drugim uchwycie (który to uchwyt nie różni się funkcjonalnością od uchwytu z Foundation Kit, lub jest nawet taki sam) umożliwia obracanie filtra polaryzacyjnego, to opisywany problem nie powinien wystąpić.
Ano na zdrową logikę nie powinien. Chyba nawet sam sprzedawca nie wie co miał na myśli ;)
Tak przy okazji, czy Professional Kit (pomijając filtr polaryzacyjny) nie będzie powodował winietowania na obiektywie szerokokątnym (a domyślam się, że taki używasz skoro stosujesz adapter szerokokątny, który ma właśnie zapobiegać winietowaniu) ?
Dopiero dziś udało mi się dotrzeć do info, że zestaw profesjonalny nie jest budowany z myślą o połączeniu z polarem 105mm. Czyli pewnie będzie winietka.
Czy do Holdera Cokin Z-Pro będą pasować filtry Lee czy musi być oryginalny ?
Będą pasować.
Gorąco polecam lekturkę przed zakupem:
http://www.robertwhite.co.uk/lee-filters-buyers-guide
oraz
http://www.youtube.com/watch?v=GXGQYY84PwI
Tak przy okazji, czy Professional Kit (pomijając filtr polaryzacyjny) nie będzie powodował winietowania na obiektywie szerokokątnym (a domyślam się, że taki używasz skoro stosujesz adapter szerokokątny, który ma właśnie zapobiegać winietowaniu) ?
Nie winietuje, sprawdzalem na S10-20 i N16-35VR, winietka wystepuje mala przy bigstopperze
Czy do Holdera Cokin Z-Pro będą pasować filtry Lee czy musi być oryginalny ?
Tak pasuje, hitech tez ma swoj uchwyt na 100mm...
Podepnę się co by nie zakładać nowego wątku. Jak już było to proszę mnie przykładnie skarcić.
Otóż mam pytanie do użytkowników systemu Lee 100. Mianowicie, czy filtr polaryzacyjny kołowy Lee 105mm zamontowany na zestawie: adapter do filtra polaryzacyjnego + Foundation Kit + jeden filtr prostokątny + adapter szerokokątny + ogniskowa 18mm będzie powodował winietę? Czy jest potrzeba montowania filtra typu "slim"?
Jezeli mowisz o 18mm pod FX to raczej nie bedzie zadnej winiety, ale gwarancji nie dam, bo nigdy nie mialem tego polara na zestawie a jezeli mowa o 18mm pod DX to mozesz byc w pelni spokojny.
Co do uchwytu "slim" to takowego od LEE nie ma, mozesz odkrecic sloty i zostawic tylko jeden, wtedy masz slim, ale tak na serio uchwyt LEE 100mm nie winietuje nawet z trzema slotami na UWA, testowalem na 10-20 Sigmie pod DX i 16-35 Nikkor pod FX.
Aaaaa doczytalem, ze ten "slim" to filtr, pewnie polar, sadze, ze ten polar od Lee bedzie lepszym rozwiazaniem i nie wiem, czy wiesz, ze polar i UWA to raczej nie sa przyjaciele i sie wykluczaja wzajemnie.
Dzięki za informacje. Mowa oczywiście o FX i o polarze typu "slim", np. Heliopan 105mm SH-PMC Slim. Dopiero co zostałem użytkownikiem tego systemu i jeszcze nie testowałem trzech slotów naraz - od razu odkręciłem dwa, bo korzystam tylko z jednego filtra (na razie). Skoro mówisz, że trzy sloty nie winietują, to polar tym bardziej nie powinien, zwłaszcza, że ma średnicę 105mm. Jak dotąd nakręcałem adapter szerokokątny na polar, który był z kolei nakręcony na obiektyw i winieta była już przy jednym slocie, ale zabawa z taką konfiguracją nie jest przyjemna, więc stwierdziłem, że kupię polar mocowany systemowo. Czytałem opinie, że ustawiając polaryzację na filtrze typu "slim" można łatwo dotknąć palcami filtra prostokątnego, mocowanego tuż za polarem.
nie wiem, czy wiesz, ze polar i UWA to raczej nie sa przyjaciele i sie wykluczaja wzajemnie
Wiem o czym mówisz, ale nie zawsze jest to widoczne, np. nie zawsze w kadrze jest błękitne niebo :)
Żeby z całą pewnością nie winietowało na 18 mm musisz użyć Wide Angle Adaptor i jednego slotu. Tylko co to będzie za polaryzacja na 18 mm, jeśli już przy 24 mm (FX) jest ona nierówna.
Nawet nie pytalem o Wide Angle Adaptor bo myslalem, ze kolega sie zaopatrzyl :D
Posiadam adapter szerokokątny, o czym już wcześniej wspomniałem. Używam polara na 18mm i jestem świadomy powstających efektów.