Zobacz pełną wersję : D5100 Grip
TomLight
16-07-2011, 15:50
Dla tych co duuuużo prądu potrzebują. (http://cgi.ebay.com/MeiKe-Battery-Holder-Grip-fr-Nikon-D5100-EN-EL14-B8Q-/230647137728?pt=Batteries_Chargers&hash=item35b3a405c0#ht_3731wt_1139) Bądź na gabaryty D5100 narzekają. Właśnie się pojawił.
Czy ta firma robi dobrej jakości sprzęt, czy lepiej poczekać na Alpha ( miałem kiedyś do D300 i byłem b. Zadowolony.
Meike = Alpha, gripy czasami wystepują pod jedną, a czasami pod druga nazwą, jednak to ten sam produkt.
Kundzior
17-07-2011, 18:15
Meike = Alpha, gripy czasami wystepują pod jedną, a czasami pod druga nazwą, jednak to ten sam produkt.
Dokładnie.
Czy ten grip pomoże oszukać soft D5100 tak, aby można było używać zamienników EL-14 bo chyba cały czas, jeszcze nie ma dobrze funkcjonującej alternatywnej baterii, prawda ?
Kundzior
20-08-2011, 20:01
Tak, nie pamietam ale jak wstawisz w 2 port akumulatora, nieoryginalny aku. to powinien działać, bądź odwrotnie.
Czyli jeden oryginał a drugi nie. A dwa zamienniki razem nie ruszą? Można już ten grip w Polszy kupić ?
Kundzior
20-08-2011, 20:19
Nie mam teraz jak sprawdzić czy do D5100 jest już u dystrybutorów dostępny, nie jestem u siebie w firmie.
Jeśli ściągniesz - bardzo chętnie zamówię. Amazon do PL nie wysyła a ten eBay to wysyłka z Chin 2-3 tygodnie. Kosztu przesyłki nie znalazłem.
Jeśli ściągniesz - bardzo chętnie zamówię. Amazon do PL nie wysyła a ten eBay to wysyłka z Chin 2-3 tygodnie. Kosztu przesyłki nie znalazłem.
Przesyłka jest free (economy shipping worldwide) co jest normalne dla sprzedawców wysyłających z azji. Sam zamawiałem na ebayu kieszeń na dysk twardy do laptopa za 9 dolarów i w tej cenie była free przesyłka i to szybsza niż ta w przypadku tego gripa. Doszło do mnie w 7 dni z hong kongu.
Ostatecznie kupiłem tutaj http://www.linkdelight.com/B8Q-Pro-Battery-Grip-for-Nikon-D5100-EN-EL14-DSLR-Camera.html?keyword=d5100 88 PLN - taniej chyba się już nie da :-)
Myślę, że się da: http://www.ebay.com/itm/130550309009?ssPageName=STRK:MEWAX:IT&_trksid=p3984.m1438.l2649
Kundzior
23-08-2011, 07:16
U moich dystrybutorów jeszcze nie dostępny grip do 5100.
Widzę że te linki co wrzuciliście, zamyczka od klapki akumulatorów rodem z Opticama. Czyli samołamliwa.
Używam tego od miesiąca:
Zalety:
- dobrze trzyma się z body
- zapinka do baterii raczej nie jest łamliwa
- kupiłem wraz z dwupakiem baterii do Coolpix'a i rzeczywiście, jeśli pierwsza bateria jest oryginalna to działa oryginał + "zamiennik"
- zdecydowanie lepiej się trzyma i stabilizuje aparat
- można spokojnie kręcić dłuższe filmy
- jakośc plastiku i wykonania dość wysoka
Wady:
- ciężko ustawić aparat na stole - leci "na ryj" (wyjątek jak mam podpięte MTO-11C - jest OK)
- kabel do spustu jest za długi i zawija się, zaczepia o torbę
- chyba już gdzieś posiałem klapkę od baterii, a nie to nie wada tylko moje zapominalstwo
- jest minimalny luz skrętny wokół pionowej osi (znaczy można aparatem lekko kręcić na boki)