PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] roztopy z szuflady

setth
16-07-2011, 10:13
może tymi zdjęciami mi się uda zdobyć trochę sympatii :).
robione wczesna wiosna tego roku
mam nadzieje ze się spodoba

1

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img855.imageshack.us/img855/2656/85064014.jpg)

2

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img146.imageshack.us/img146/3566/87910535.jpg)

pozdrawiam

Nemeth
16-07-2011, 10:28
Patrząc po kadrach nie było potrzeby stosowania hdr. Zdjęcia wyglądają na brudne i oszpecone. Pseudo-hdr nie pomógł.

Do tego leci dwójka - chyba, że to też taki zamysł jak na 1.

kronos28
16-07-2011, 10:29
1. 2 krzywo! (i nie pisz mi że "tak miało być" bo mam świeżą kawę...) i krzywy kadr na 1 też jest ....
2. obróbka to jakiś koszmar twórców photomatixa - przekontrastowane, "przehdrowane" i w ogóle prze... marsz do sklepu po porządną książkę o obróbce albo chociaż przeczytaj instrukcję obsługi programu. Już w jednym wątku przeczytałem że zdjecie ma szokować, przyciągać blablabla aby się sprzedało... Tłumacz sobie tak dalej ale ja bym tego nie powiesił sobie na ścianie... chyba, że w piwnicy za starymi drzwiami.
3. wybacz, że tak z grubej rury ale nie będę ugładzać i owijać w bawełnę, bo trza wylać początkującemu (czyli tobie) kubeł zimnej wody na głowę aby obudził się z tego samozachwytu posiadania nowej lustrzanki i przeświadczenia, że jest się "mastą fotosklepa".

Kup sobie jeszcze parę książek np. wydawnictwa galaktyka o fotografii krajobrazowej i zobacz jak wyglądają i wyglądać powinny landszafty. W necie wklep sobie np. 1x.com albo w google hasło lonleywolf (na ten przykład z wieeeeeelu) i idź już jak google poprowadzi (byle nie do digarta czy innego plgniottoo)

setth
16-07-2011, 10:37
1. 2 krzywo! (i nie pisz mi że "tak miało być" bo mam świeżą kawę...) i krzywy kadr na 1 też jest ....
2. obróbka to jakiś koszmar twórców photomatixa - przekontrastowane, "przehdrowane" i w ogóle prze... marsz do sklepu po porządną książkę o obróbce albo chociaż przeczytaj instrukcję obsługi programu. Już w jednym wątku przeczytałem że zdjecie ma szokować, przyciągać blablabla aby się sprzedało... Tłumacz sobie tak dalej ale ja bym tego nie powiesił sobie na ścianie... chyba, że w piwnicy za starymi drzwiami.
3. wybacz, że tak z grubej rury ale nie będę ugładzać i owijać w bawełnę, bo trza wylać początkującemu (czyli tobie) kubeł zimnej wody na głowę aby obudził się z tego samozachwytu posiadania nowej lustrzanki i przeświadczenia, że jest się "mastą fotosklepa".

Kup sobie jeszcze parę książek np. wydawnictwa galaktyka o fotografii krajobrazowej i zobacz jak wyglądają i wyglądać powinny landszafty. W necie wklep sobie np. 1x.com albo w google hasło lonleywolf (na ten przykład z wieeeeeelu) i idź już jak google poprowadzi (byle nie do digarta czy innego plgniottoo)
zdjęcia wykonane d70s
tak 1i 2 w zamierzeniu maja lecieć
wydrukuj sobie te zdjęcia w formacie 60 x 40 pogadamy o przekontrastowaniu prze kolorowaniu
i dziękuje za krytykę, kubeł zimnej wody sie zawsze przyda

kronos28
16-07-2011, 11:03
wydrukuj sobie te zdjęcia w formacie 60 x 40 pogadamy o przekontrastowaniu prze kolorowaniu

a co to niby da oprócz tego, że jakieś drzewo gdzieś padnie? Szkoda drzewa...

Sprawa jasna - kolejny ahtysta na forum - powiem tobie tak, masz dwie drogi z tego miejsca, albo otworzą ci się oczy i przejrzysz albo pozostaniesz dalej zaślepiony swym artyzmem i niestety skończysz sromotnie...

Greg77
16-07-2011, 15:11
zdjęcia wykonane d70s
tak 1i 2 w zamierzeniu maja lecieć

szkoda pieniedzy na druk takich photomatixowych mazidel, poza tym jeszcze lepiej bedzie widac brak szczegolow i ten brzydki kontrast.....brzydko i leca na boki.....to nie wesele a krajobraz a tutaj trzeba miec naprawde dobry powod do lecacego horyzontu.
Nawet Maciek Duczynski nie robi idealnych HDRow, kiedys sie nimi podniecalem a teraz poprostu widze, ze o niebo lepiej wygladaly by te zdjecia zrobione tradycyjnie....
"Photomatixie nie idzcie ta droga!!!"

Nikonozaur
16-07-2011, 21:19
Jezu..... A tam taka porządna knajpa funkcjonuje...

setth
16-07-2011, 21:47
Andrzej kiedy będziesz w Łebie? :) chciał bym razem coś pofocic kiedyś :) daj znać mogę blendy trzymać statyw nosić :)

Nikonozaur
16-07-2011, 22:01
Nie przesadzaj z tym noszeniem i blendami, żaden ze mnie guru.
Do Łeby może trafię niebawem, bo mi się ten wrak bardzo podoba i mieszkam zaledwie 300km od niego. Przeraża mnie jedynie ten sześciokilometrowy kamasz. ;)

setth
16-07-2011, 22:07
kamasz jest ok... można zabrać sześciopak :P
daj znać jak będziesz było by mi milo!
to sie tyczy oczywiście wszystkich w okolicy

krokus66
16-07-2011, 22:39
Mnie też te prace nie przekonują ani te krzywe horyzonty.