PDA

Zobacz pełną wersję : cywilny - które szkiełko?

fuzzy86
16-07-2011, 00:52
Witam,

tak strasznie późno, ale mówią lepiej późno niż wcale ;)

Dziś (bo już po północy) będę robił ślub cywilny. Znajomy mnie o to poprosił, choć nie mam w tym zbytniego doświadczenia (w sensie ślubów).
Co polecacie z mojej poniższej kolekcji? Bo brakuje mi konkretnego zooma który był by uniwersalny i myślę co najlepiej założyć, bo z tego co wiem to cywilny to "szybka akcja" jest :)

A posiadam:
Nikkor 50mm 1.8
Nikkor 35mm 1.8
Kit Nikkor 18-55mm 3.5/5.6 VR
Tokina 11-16mm 2.8

No w razie czego mogę mieć jeszcze drugie body na szybko (D40), ale tak średnio mi się widzi drugie body tym bardziej że coś ze spustem ma nie ta i nie zawsze zrobi zdjęcie (no chyba że ten typ tak ma, bo to nie moje body)

Dzięki z góry za wszystkie sugestię. Nie obrażę się też za jakieś porady na tę okazję :)

ryszkut
16-07-2011, 00:57
1. jak robi się coś na poważnie powinno się mieć o tym pojecie
2. 1855 ci sie nie przyda, ale weź. dwie foty na szeroko, pare detali, i obrączkowanie na stalce jakiejś
3. jak ciemno to iso w gorę, jak ciemniej to lampa

JAP
16-07-2011, 01:52
sprzętu masz dosyć;
- najpierw tokina, ew. przed możesz bawić się 35 i 50
- na uroczystości tylko tokina i 35. jak nie masz wprawy, nie baw się w trakcie 50 (rozumiem, że działasz na dx), jak masz trochę wprawy to parę portretów zdążysz zrobić 50.
- na samo "gadanie" młodych IMO 35.
18-55 olej, chyba, że będzie meeega jasno. Stałkami i tokiną zrobisz zdjęcia, które będą się różniły od kitowych innych gości, czym potwierdzisz słuszność Twojego wyboru na naczelnego fotera kolegi..

w USC raczej światła dość; jeżeli masz body d90 to olej lampę i rób na f2-2,2, a osobiście tak był zrobił nawet z d80 (:

Powodzenia!

aha, weź drugie body; backup to podstawa, poza tym możesz zapiąć tokinę do d40 - na szerokim użyjesz dłuższego czasu, iso dasz do 1600 i też się przyda. I będziesz miał więcej czasu na myślenie nad kadrami, a nie żonglęrką...

robsonzbydzi
16-07-2011, 08:06
na cywilnym wystarczy Ci Tokina + któraś ze stałek, USC to nie kościół możesz chodzić wszędzie i w sumie robić zdjęcia z dowolnego miejsca, czasu masz w sumie dosyć, ślub w USC przynajmniej w Bydgoszczy to ok 15-20 minut, nie wiem jak u Ciebie, ale czasu jest wystarczająco żeby zrobić wszystkie ujęcia jakie trzeba. Nie robisz zawodowo więc się nie stresuj, co wyjdzie to wyjdzie, młodzi będą mieli choć za free jakąś pamiątkę. Ustaw sobie tylko w miarę wysokie ISO i jedź na niskich przysłonach w ten sposób więcej zastanego złapiesz i mniej błyśniesz lampą

tomitom
16-07-2011, 08:42
zacząłbym od zaprzestania bycia ignorantem i postawiłbym na szanowanie forumowiczów przez umieszczanie takich tematów w ODPOWIEDNICH DZIAŁACH a nie robienia z forum chlewu.

fuzzy86
16-07-2011, 09:16
@ryszkut:
Ad. 1 Przecież nie robię tego zawodowo, poza tym dlaczego oceniasz mnie jeśli nie masz podstaw? Pojęcie mam i jakieś tam doświadczenie (fakt - nie profesjonalne), chodzi mi tylko o zdanie innych. Bo zdanie swoje też mam

@JAP - dzięki, o taką odpowiedź mi chodziło :)

@tomitom - przepraszam, sam nie wiedziałem gdzie to dać, dlatego wziąłem podobny temat i umieściłem w tym samym dziale co tamten. Druga sprawa to taka, że Twój post trochę też nie szanuje forumowiczów (a szczególnie jednego). Trochę zjechać z tonu + dać lekką poradę i już inna atmosfera i każdy jest zadowolony... Szanujmy się, ale ze wzajemnością

ryszkut
16-07-2011, 10:42
@ryszkut:
Ad. 1 Przecież nie robię tego zawodowo, poza tym dlaczego oceniasz mnie jeśli nie masz podstaw? Pojęcie mam i jakieś tam doświadczenie (fakt - nie profesjonalne), chodzi mi tylko o zdanie innych. Bo zdanie swoje też mam

@JAP - dzięki, o taką odpowiedź mi chodziło :)

@tomitom - przepraszam, sam nie wiedziałem gdzie to dać, dlatego wziąłem podobny temat i umieściłem w tym samym dziale co tamten. Druga sprawa to taka, że Twój post trochę też nie szanuje forumowiczów (a szczególnie jednego). Trochę zjechać z tonu + dać lekką poradę i już inna atmosfera i każdy jest zadowolony... Szanujmy się, ale ze wzajemnością

bo jak zastanawiasz sie czy nie wziąć 1855 na ślub to można sobie zdanie wyrobić. poza tym ten kto wie jak to robić, nie zadaje pytan o ogniskowe, bo lubi swoje.
jak masz "jakies tam doświadczenie" to módl się żebys zrobił dobre foty, bo inaczej może byc nieprzyjemnie

Rycerz
16-07-2011, 14:43
Dzięki z góry za wszystkie sugestię. Nie obrażę się też za jakieś porady na tę okazję :)

kliknij i poczytaj (http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=2269140&postcount=1)

BorysR
17-07-2011, 15:22
ja bym lyknal 35 1.8 jak masz fx. Tym bym oblecial wszystko. Zmiana szkiel na cywilnym to strata czasu.

robin102
18-07-2011, 12:25
... z tego co wiem to cywilny to "szybka akcja" jest :)
Często i gęsto bardzo szybka 10- 20 minut :mrgreen: no jak więcej gości to jest czas na zdjęcia przy składaniu życzeń. Doświadczenie wskazuje, że śluby cywilne zazwyczaj są budżetowe wiec i w gości skąpe i w wydarzenia.
50mm oraz coś szerszego np 24mm w zupełności wystarcza. Na żonglerkę obiektywami czasu może zbraknąć, zwłaszcza jak to Twój pierwszy raz. Generalnie to zagęszczaj ruchy w USC.

BorysR
18-07-2011, 13:10
Ja mialem ostatnio 7 minutowy cywilny. :]

robin102
18-07-2011, 13:13
Miałem kościelny z mszą i przysięgą trwającą 18 minut, tak słownie osiemnaście :)

sztefanek
18-07-2011, 13:31
ja bym lyknal 35 1.8 jak masz fx. Tym bym oblecial wszystko. Zmiana szkiel na cywilnym to strata czasu.

Popieram w 100% bo właśnie tak bym zrobił.
I jak poszło fuzzy86?

kliknij i poczytaj (http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=2269140&postcount=1)

Myślę, że pół dnia to zdecydowanie za mało czasu, żeby to wszystko ogarnąć i jeszcze odsiać plewy. ;)

JAP
19-07-2011, 12:51
Często i gęsto bardzo szybka 10- 20 minut :mrgreen: no jak więcej gości to jest czas na zdjęcia przy składaniu życzeń...
nienawidzę składania życzeń; robię tylko kilka różnych ujęć żeby w historii moment się pojawił i tyle, brr..
Wiem, że emocje czasem się pojawiają i że czasem dobre klatki się trafią, ale i tak nudzi mnie ta część