Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : uv do 17-55

fedor
15-07-2011, 23:29
Panowie, a może i panie podpowiedzcie mi jaki filtr uv kupić. Zależy mi w zasadzie żeby chronić szkło. Ważne jest też żeby nie kosztował majątku i nie pogarszał obrazka.
Z góry dzięki.

pawulon
15-07-2011, 23:37
Jak już ktoś kiedyś powiedział na tym forum, najlepsze są filtry firmy NNZRZ. :)

fedor
15-07-2011, 23:39
Kurczę cóż za konstruktywna odpowiedź. Teraz już wszystko wiem, wielkie dzięki.

Mariusz888
16-07-2011, 09:21
Było tryliardylion razy.... naprawdę tak ciężko poszukać? Nie obraź się, ale jaki jest sens pisać jaki filtr do 17-55, jaki do 70-200 a jaki do 85.... ludzie - czy nie wydaje wam się to bez sensu? Co to znaczy żeby nie kosztował majątku? Czy np 200-250zł to majątek przy szkle które kosztuje używane 3-3,5k a nowe coś ok 5k zł?

fedor
16-07-2011, 21:57
Tak się składa że przejrzałem sporo wątków o filtrach, przyznaje że może nie wszystkie, ale jednak sporo i jak bym znalazł coś co by mi pomogło to bym nie pytał. Ale dobra spróbuje raz jeszcze. Co do ceny to ok 200 zł jest ok ale już powiedzmy 350-400 uważam za chorą cenę.

Art Erie
16-07-2011, 22:41
Do takiego szkła kup Heliopana lub B+W, bo jak kupisz coś tańszego; to i tak będziesz musiał kupić po raz drugi.
A to dopiero będzie "chora cena".

Mariusz888
17-07-2011, 09:07
Dlaczego jest chora? 400zł przy 3500zł za używanego czy 5000 za nowego 17-55 to nic a w jednym i drugim produkcie jest szkło i jedno jak i drugie jest optyką. Zasada jest prosta - jak się kupuje pro szkła to uważam że nie powinno się oszczędzać na pro akcesoriach do nich - to tak jakbyś wywalił 5k na najlepsze okulary z nie wiadomo jakiego szkła a później sobie posmarował je mydłem ;) Po za tym również nie kapuję dlaczego ludziom nie szkoda tyle kasy na obiektywy, za to tyle ludzi oszczędza na akcesoriach jak może - to jest myślenie "wydam grubą kasę na obiektyw a później najtańsza karta pamięci, zamiennik gripa, aku, najtańszy UV/ polar, najtańsza chińska lampa".... -pierwsze z czym mnie się to kojarzy to z osobą która najpierw kupuje drogiego Mercedesa a później kupuje do niego zamienniki...

O filtrach było tyle wątków że nawet po przeszukaniu 10% znalazłbyś odpowiedź, dlatego, że to jest wąski temat, a odpowiedzi padają generalnie zawsze te same ;)

J51
17-07-2011, 09:22
Mariusz888 dobrze prawi ;)

sebar1
17-07-2011, 09:24
Co do ceny to ok 200 zł jest ok ale już powiedzmy 350-400 uważam za chorą cenę.

Marumi UV WPC.
Szkoda kasy na droższe filtry zwłaszcza jak ma to być filtr ochronny.
Ten jest bardzo dobry.

wigi
17-07-2011, 10:30
Marumi UV WPC.
Szkoda kasy na droższe filtry zwłaszcza jak ma to być filtr ochronny.
Ten jest bardzo dobry.

Dokładnie, kup ten bardzo dobry filtr za 150 zł i nie słuchaj demagogów, co namawiają na filtr za 400 zł, no chyba, że masz nadmiar kasy.

wasilewk
17-07-2011, 11:43
Dokładnie, kup ten bardzo dobry filtr za 150 zł i nie słuchaj demagogów, co namawiają na filtr za 400 zł, no chyba, że masz nadmiar kasy.

Nie za szybko ferujesz wyroki ?

Jak zrobi porządny krajobraz, gdy mu filtr wszystko zamydli ?

Pzdr.

Mariusz888
17-07-2011, 13:00
wigi - ale ja nie namawiam do żadnego z tych filtrów - tylko dla mnie bez sensu jest podejście że kupuję drogie szkło, a później ściubię na akcesoria do tego bo już kasy szkoda/ albo zabrakło, a takie podejście jest bardzo powszechne. Stara zasada mówi że całość jest na tyle mocna, na ile mocne jest najsłabsze ogniwo w zestawie ;)

wigi
17-07-2011, 13:36
Jak zrobi porządny krajobraz, gdy mu filtr wszystko zamydli ?

No i jak tego nie nazwać demagogią? Czy używałeś kiedykolwiek filtrów UV Marumi WPC, czy zamydlały wszystko (no choćby w krajobrazie)?
Tak się składa, że ja od wielu lat używam zasadniczo (mam ich najwięcej) dwóch marek filtrów UV - B+W MRC i właśnie Marumi WPC. Robiłem kiedyś nawet porównania i zapewniam, że Marumi jest świetny i nie mydli, nawet pod światło zachowuje się podobnie (dobrze) jak B+W. Oba doskonale/łatwo się czyszczą.
Jedyne istotne różnice są w budowie filtra - Marumi ma lekki pierścień aluminiowy, a B+W masywniejszy/solidniejszy mosiężny. Mosiężny pierścień w B+W ma tę zaletę, że praktycznie w każdych warunkach dobrze się wykręca z obiektywu, a aluminiowy nie raz miałem kłopot wykręcić w lecie w wysokiej temperaturze.
Nie przekonacie mnie, że optycznie są jakieś znaczące różnice, bo ich po prostu nie ma. Oczywiście piszemy tu tylko o filtrach UV i to głównie w zastosowaniu ich do ochrony obiektywu.

wasilewk
17-07-2011, 13:47
Nie przekonacie mnie, że optycznie są jakieś znaczące różnice, bo ich po prostu nie ma.

Mogę Ci podesłać filtr Nikona (http://www.wasilewb.neostrada.pl/DSC_9485_709x472.jpg) - zobaczysz co robi z ostrością...

Pzdr.

sebar1
17-07-2011, 13:52
- ale ja nie namawiam do żadnego z tych filtrów - tylko dla mnie bez sensu jest podejście że kupuję drogie szkło, a później ściubię na akcesoria

Mariusz dla wielu bez sensu jest kupowanie czegoś drożej jak nie ma takiej potrzeby bo zwyczajnie nie widać różnicy...
Jako ortodoksyjny (do niedawna) użytkownik filtrów B&W powiem to co wigi:

Nie przekonacie mnie, że optycznie są jakieś znaczące różnice, bo ich po prostu nie ma.

Mogę Ci podesłać filtr Nikona (http://www.wasilewb.neostrada.pl/DSC_9485_709x472.jpg) - zobaczysz co robi z ostrością...

mowa jest o filtrach UV MARUMI?!? po co chcesz komuś wysyłać filtr Nikona?

wasilewk
17-07-2011, 23:12
...
mowa jest o filtrach UV MARUMI?!? po co chcesz komuś wysyłać filtr Nikona?

Bo Nikon uchodzi za lepszy od Marumi - skoro on tak mydli, to Marumi tym bardziej.

Pzdr.

sebar1
18-07-2011, 07:57
Bo Nikon uchodzi za lepszy od Marumi - skoro on tak mydli, to Marumi tym bardziej.

gdzie uchodzi?
byłoby łatwiej jakbyśmy opisywali swoje doświadczenia a nie przypuszczenia.
Pozdr

wasilewk
18-07-2011, 17:32
gdzie uchodzi?
byłoby łatwiej jakbyśmy opisywali swoje doświadczenia a nie przypuszczenia.
Pozdr

Coś się czepił !
Powszechnie jest uważane, że filtry Nikona należą do najwyższej półki, o czym świadczy także ich cena.
Odmiennego zdania nie słyszałem ani nie przeczytałem.
Mam własne doświadczenia z B+W i tego się trzymam.
To, że Twoja czarna lista zaczyna się moim nickiem - mam to głęboko gdzieś.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://forum.nikoniarze.pl/images/icons/icon6.gif)

Pzdr.

sebar1
18-07-2011, 19:00
Coś się czepił !

bo krytykujesz sprzęt, którego nie znasz?

To, że Twoja czarna lista zaczyna się moim nickiem - mam to głęboko gdzieś.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://forum.nikoniarze.pl/images/icons/icon6.gif)

przesadzasz, ale w przeciwieństwie do Ciebie nie mam tego głęboko gdzieś więc sorki jak uraziłem... już się nie odzywam.

fedor
20-07-2011, 21:30
Widzę że jest kilka interesujących mnie wpisów. Reasumując niżej Marumi WPC nie schodzić, a jak finanse pozwolą to pewnie że kupię sobie B+W. Co do kilku wpisów, ludzie nie znacie mnie a twierdzicie że ścibolę na filtr a mam taaaakie szkło, szkło jak szkło. Chodziło mi tylko o to coby nie wydawać więcej niż jest to konieczne.
Dzięki bardzo za podpowiedzi i tym życzliwym i tym nie życzliwym.