Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Monitor dla architekta - 24", 6-8k zł

Azazel85
15-07-2011, 23:11
Znajomy poprosił mnie o pomoc w znalezieniu i wyborze monitora, który przeznaczony ma być do projektowania dla architekta. Jako że jest tu wielu o wiele lepiej znających rynek monitorów i całą tematykę z nimi związaną, i ja zwracam się z prośbą i parę rad i sugestii.

Monitor ma być 24". Budżet to ok 6-8k zł - do tego miałby być jeszcze jakiś w miarę przyzwoity kalibrator, tak żeby z całością zamknąć się w okolicach 10k zł - chyba że coś jest super ekstra i zdecydowanie warto będzie dołożyć ten tysiąc-dwa, to taka opcja też wchodzi w grę. I analogicznie w drugą stronę, jak nic wiele lepszego od monitora za np. 5k zł się nie znajdzie, to też nie chcemy przepłacać na siłę ;)

Przeglądając odrobinę różne info na necie, w tej sekundzie moim faworytem byłby EIZO CG241W-BK - i możemy go chyba traktować jako punkt wyjścia.
Czy lub co innego byście polecali, i dlaczego?
Co będzie mocną, a co słabą stroną tych monitorów w takich zastosowaniach?
Jaki kalibrator do tego i w ogóle na ile skomplikowana będzie ich kalibracja? Osoba z tego korzystająca ekspertem na pewno nie jest, raczej powiedziałbym "średnio-zaawansowana", ale będzie się chciała uczyć posiadanego sprzętu. Niby wszystko idzie automatycznie, ale wiemy że diabeł tkwi w szczegółach i nie do końca zawsze jest to takie banalne.
O co jeszcze wypytać tą osobę, żeby móc jej sensownie coś doradzić co dobrze swoją funkcję będzie spełniało? Porę dnia i stopień jasności pomieszczenia w którym będzie pracowała? Kolor ścian? :)

Z góry serdeczne dzięki za pomoc i wszelkie sugestie.

Kyle
15-07-2011, 23:16
Przeglądając odrobinę różne info na necie, w tej sekundzie moim faworytem byłby EIZO CG241W-BK - i możemy go chyba traktować jako punkt wyjścia.
Czy lub co innego byście polecali, i dlaczego? Na PVA pod kątem widać pewne rozjaśnienia w cieniach, jak by nie patrzyć jest to przekłamanie. EIZO CG243W jest na IPS i tego nie ma.

Czornyj
15-07-2011, 23:24
PA271W, kalibrator nie jest potrzebny - architektura nie jest dziedziną o krytycznym znaczeniu barwy, a oprogramowanie NEC Multiprofiler pozwala dostatecznie skutecznie skalibrować monitor bez sensora.

Kyle
15-07-2011, 23:29
PA271W, kalibrator nie jest potrzebny - architektura nie jest dziedziną o krytycznym znaczeniu barwy, a oprogramowanie NEC Multiprofiler pozwala dostatecznie skutecznie skalibrować monitor bez sensora.Ustawianie temp. barwowej bez czujnika ... no nie wiem. To może 24" EIZO CG245 z wbudowanym czujnikiem? (choć 27" ekranu, z małym pikselem to fajna rzecz)

ew. EIZO CG275W (wbudowany czujnik i 27" IPS)

Tom01
15-07-2011, 23:33
http://mva.pl/viewtopic.php?f=40&t=154&p=724#p724

Azazel85
16-07-2011, 00:00
http://mva.pl/viewtopic.php?f=40&t=154&p=724#p724
Czytałem tamto - à propos, nie działa link do opowieści o pewnym architekcie... :)
Wymieniony przeze mnie CG jest na tamtej liście.

Ale ok, wypytam dokładniej, jakie programy, jakie projekty, jakie otoczenie itd, i dopiszę to do wątku.

A sam, o język korzyści poproszę :)
IPS od PVA lepiej się sprawdzi, bo...
Im mniejsza plamka tym lepiej bo...
27" będzie zdecydowanie lepsze od 24" bo... (rozumiem że chodzi o większy obszar roboczy wynikający z rozdzielczości i mniejszą plamkę?)
itp.

Nie znam się na architekturze, programach projektowych itd, ale nie ma tam rzeczy ruchomych, jakiś renderingów itp? Czasy reakcji są zupełnie nieistotne?
Co do odwzorowania koloru, to na to akurat zwrócono mi uwagę, że jednym z wymogów jest bdb odwzorowanie koloru. Pytam, bo ja nie wiem, wiem że ma być i tyle :) Nas klient nas pannnn... :)

Tom01
16-07-2011, 00:21
Czytałem tamto - à propos, nie działa link do opowieści o pewnym architekcie... :)

Widać strona mu zdechła.

Jeśli praca będzie wieczorami, czarne tło Acada będzie swoją plamiastością doprowadzać do siwizny. IPS zupełnie nie pokazuje swoich zalet w projektowaniu a istnieje duże ryzyko pokazywania wad. Dobry PVA w tych zastosowaniach zachowuje się odwrotnie. Wiele programów co prawda nie ma już czarnego tła, np ArchiCAD, Solidworks, ale pliki AutoCAD'a są standardem i jest niemal pewne, że ich przeglądanie i edycja w oryginalnym wyglądzie będzie potrzebne. A zmiana tła nie jest taka prosta, bo ktoś ustawi napisy czy wymiary na żółto i posprzątane. Lepiej pracować na czarnym niż przerabiać cały rysunek "pod monitor".

Mniejsze schodki na liniach.

27" będzie zdecydowanie lepsze od 24" bo... (rozumiem że chodzi o większy obszar roboczy wynikający z rozdzielczości i mniejszą plamkę?)

Przede wszystkim mniejszą plamkę, ale nie ma PVA 27". Gdyby taki był, byłby to monitor lepszy. Z dwóch ewentualności 24" PVA lub 27" IPS zalecam to pierwsze. Był do niedawna jeszcze biały kruk, 30" PVA EIZO SX3031W i jego odmiana profesjonalna CG301W, ale na razie jest wstrzymana produkcja i jest ciężko osiągalny. A do CAD jest to monitor idealny.

Czasy reakcji są zupełnie nieistotne?

Nieistotne.

Co do odwzorowania koloru, to na to akurat zwrócono mi uwagę, że jednym z wymogów jest bdb odwzorowanie koloru.

Nieistotne. Odwzorowanie koloru jakie potrzebne jest cadowcowi zapewnia każdy monitor amatorski. Jakość koloru w aplikacjach tego typu jest potrzebna np żeby pokazać kolor elewacji. To całkiem nie ta klasa wymagań żeby zaprzęgać monitor graficzny. Kalibracja jest zbędna.

Czornyj
16-07-2011, 10:00
Architekt kupił EIZO L997 i był wniebowzięty. No więc był to monitor na IPS - jak widać architekci od tego nie siwieją. Prywatnie opiekuję się monitorami kilku krakowskich architektów, wiele z nich jest na IPS i ich właściciele również dlaczegoś nie wykazują objawów siwienia ;)

itp.
27" jest zdecydowanie lepsze od 24" bo ma wysoką rozdzielczość 2560x1440px oraz b. niewielką plamkę 0,23 - architekci to uwielbiają, bo znacznie podnosi to ergonomię pracy.

Odwzorowanie kolorów PA271W będzie bardzo dobre nawet po kalibracji Multiprofilerem, a dzięki 3D LUT jest w stanie precyzyjnie symulować przestrzeń sRGB, co jest o tyle istotne, że wiele programów CAD nie ma modułu zarządzania barwą. Monitor do CAD nie musi być może tak cudnie skalibrowany, jak w zastosowaniach o krytycznym znaczeniu barwy, ale nie jest prawdą, że architekt wogóle nie potrzebuje dobrego odwzorowania koloru. Są to ogólnie ludzie b. wrażliwi na barwę (na studiach muszą nawet malować), a kolorystyka stanowi istotny element ich pracy. Na końcu zaś drukują wizualizacje swych projektów i w związku z tym, że mają oko do koloru dostają szału, gdy zgodność z wydrukiem jest kiepawa.

Mityczna "plamistość" czerni IPS-a jest mocno przereklamowana - widać ją w warunkach, w których nie powinno się pracować w trosce o własne oczy. PA271W ma b. dobrą regulację świetlówek, co dodatkowo minimalizuje postrzeganie srebrzenia. Problem eliminuje świetlenie tła wokół monitora - o ile oczywiście ów "problem" wogóle będzie komuś przeszkadzał. Większość osób zwraca na to zjawisko uwagę dopiero po wyedukowaniu się na forach internetowych.

Jak zwykle proponuję dokonać wizji lokalnej i na własne oczy przekonać się, czy bardziej przeszkadza nam mityczna czerń IPS-a, czy fakt, że 24-o calowy monitor w porównaniu z 27-ką po pięciu minutach pracy wydaje się skurduplały i żałosny. Jeśli ew. ktoś ma trip na EIZO, to zdecydowanie polecam SX2762W - w zastosowaniach CAD jest niegorszy od PA271W.

Tom01
16-07-2011, 11:22
Architekt kupił EIZO L997 i był wniebowzięty. No więc był to monitor na IPS

No nie do końca to było tak. ;)
Facet kupił profesjonalną Iiyamę serii H za 5-6 tys zł. Na IPS. Oczywiście w czasach kiedy Iiyama istniała i miała w ofercie profesjonalne monitory. I zaczął się korowód, bo nierówność i plamy były nie do przyjęcia. Człowiek absolutnie nie był fachowcem od monitorów, nie wiedział na co patrzeć i wydedukował sam, że to co widzi absolutnie nie jest tym co by chciał widzieć. Pracował jak większość architektów w domu przy dyskretnym oświetleniu. Sprawa po śledztwie co i dlaczego, skończyła się zwrotem i zakupem EIZO L887 na ASV, czyli nietypowej odmianie PVA produkowanej przez Sharp'a, po czym naprawdę był usatysfakcjonowany. Pomimo że dodatkowo uczulony na defekt którego mimowolnie doświadczył. Równomierność rozświetlenia porównywał z kineskopową 19-tką SONY serii G, czyli niegłupim monitorem i EIZO okazało się równiejsze nawet od niego, co wydawało się niemożliwe w świetle wad LCD. Zawód i problemy z którymi się spotkał były dla niego tak poważnymi, że całą opowieść obszernie opisał i obfotografował jako przestrogę dla podobnych jemu nabywców profesjonalnych monitorów.

Wniosek z tego wypływa taki, że do swoich celów trzeba kupować monitory jak najlepiej dopasowane do specyfiki pracy. Zatrudnianie zawodowego monitora graficznego do CAD nie jest najlepszym możliwym wyjściem.

Mityczna "plamistość" czerni IPS-a jest mocno przereklamowana - widać ją w warunkach, w których nie powinno się pracować w trosce o własne oczy.

Ale jest i wbrew różnym przesłankom ludzie ją widzą i uparcie pracują w niezalecanych warunkach. I założymy się, że nadal będą pracowali?

Wizję lokalną proponuję robić tak, aby móc ocenić monitor w swoich warunkach oświetlenia miejsca pracy. W sklepie niczego nie będzie widać. Niespodzianka dopiero będzie do domu.

PS. Odnalazłem nową stronę wspomnianego architekta: http://www.archogdan.com.pl/rozne/iilcd/iilcd.php

Tom01
16-07-2011, 11:53
Jeśli ew. ktoś ma trip na EIZO, to zdecydowanie polecam SX2762W - w zastosowaniach CAD jest niegorszy od PA271W.

EIZO ma w ofercie równorzędne modele na PVA i IPS, np CG241W, CG243W i jeśli byłyby przesłanki do polecenia IPS, a koniecznie chciałbym trzymać się EIZO, nie miałbym bariery co polecić. Nie jest to "trip na EIZO" a dopasowanie konkretnych rozwiązań technicznych do zastosowań. NEC nie ma w ofercie w ogóle monitorów specjalizowanych do CAD, więc będąc uczciwym nie ma co polecić. Rozmiary i rozdzielczości 27", a jest ich trzy i pół modelu w ofertach EIZO i NEC, są imponujące, ale to są monitory graficzne nie "cadowe".

Czornyj
16-07-2011, 12:38
Faktycznie, chodziło o L887 na ASV - co jednak nie zmienia postaci rzeczy, bo matryca ta (mimo świetnej czerni i doskonałej charakterystyki kątowej) również wykazuje paskudne, purpurowe przeciekanie czerni.

Mz. PA271W przy swoich możliwościach regulacji jaskrawości podświetlenia, rozdzielczości i prostocie zarządzania barwą w zastosowaniach CAD sprawdzi się doskonale, a nikła przewaga S-PVA wynikająca z braku srebrzenia jest kompensowana przez genialny komfort pracy w aplikacjach CAD, jaki zapewnia infernalna rozdzielczość 2560x1440px i mała plamka.

Czornyj
16-07-2011, 12:48
Rozmiary i rozdzielczości 27", a jest ich trzy i pół modelu w ofertach EIZO i NEC, są imponujące, ale to są monitory graficzne nie "cadowe".
EIZO ma w tym względzie nieco odmienną opinię:

Featuring an impressive 27-inch screen, wide color gamut, and hardware calibration capability with the optional EIZO EasyPIX color matching tool, the FlexScan SX2762W makes it easy for professionals in graphic design, digital photography, CAD/CAM, and DTP to get predictable color results.
http://www.eizo.com/global/products/flexscan/sx2762w/index.html

Tom01
16-07-2011, 13:09
Faktycznie, chodziło o L887 na ASV - co jednak nie zmienia postaci rzeczy

Zmienia, zmienia bo ASV do IPS ma się nijak jeśli chodzi o czerń i połyskiwanie pod kątem.

EIZO ma w tym względzie nieco odmienną opinię

Producenci zawsze wykazują "optymizm" jeśli trzeba wykazywać zalety. ;)
Poza tym, jak sam Pan wspomniał, warunki oświetleniowe są kluczowe. Jeśli mamy polecić monitor do typowej pracy, czyli jasne biuro, godziny 7-15, wówczas to co tam napisano jest jak najbardziej prawdą. Sęk w tym, że z mojej praktyki wynika, że więcej niż połowa ludzi pracuje wieczorami i przy złym świetle. A ci co pracują w domu praktycznie w 100%.

Fnikła przewaga S-PVA wynikająca z braku srebrzenia

Ta nikła przewaga jest jak patrzenie w nocy w beczkę ze smołą w porównaniu do patrzenia na wieczorne burzowe niebo. Trzeba postawić przy słabym oświetleniu dwa takie monitory obok siebie, żeby zobaczyć jak wielka jest przepaść w czerni. Sam się sobie dziwię, dlaczego jeszcze nie zrobiłem dokumentacji fotograficznej takiego zestawienia.

Azazel85
16-07-2011, 14:11
Sam się sobie dziwię, dlaczego jeszcze nie zrobiłem dokumentacji fotograficznej takiego zestawienia.
To jak będzie wolna chwila, chętnie zobaczymy takie porównanie :)
Najlepiej PA271W vs. SX2762W vs. CG241W :)

Czekam na info od osoby "zainteresowanej" odnośnie warunków pracy jakie będzie miał monitor - jak je dostanę wrzucę je tu by było to wiadome.

Tom01
16-07-2011, 14:30
To jak będzie wolna chwila, chętnie zobaczymy takie porównanie :)
Najlepiej PA271W vs. SX2762W vs. CG241W :)

Pechowo nie mam pod ręką CG241W. Są problemy z dostępnością, fabryka po przestoju na wiosnę nie dostarcza pełnej rozmiarówki. Ale jak tylko zdobędę, pokażę porównanie na mva.pl.

Czornyj
16-07-2011, 15:49
Zmienia, zmienia bo ASV do IPS ma się nijak jeśli chodzi o czerń i połyskiwanie pod kątem.
Owszem - w ASV efekt jest nawet bardziej upierdliwy bo ekran fioletowieje, podczas gdy w P-IPS srebrzenie ma charakter neutralny.

Producenci zawsze wykazują "optymizm" jeśli trzeba wykazywać zalety. ;)
Poza tym, jak sam Pan wspomniał, warunki oświetleniowe są kluczowe. Jeśli mamy polecić monitor do typowej pracy, czyli jasne biuro, godziny 7-15, wówczas to co tam napisano jest jak najbardziej prawdą. Sęk w tym, że z mojej praktyki wynika, że więcej niż połowa ludzi pracuje wieczorami i przy złym świetle. A ci co pracują w domu praktycznie w 100%.

Ta nikła przewaga jest jak patrzenie w nocy w beczkę ze smołą w porównaniu do patrzenia na wieczorne burzowe niebo. Trzeba postawić przy słabym oświetleniu dwa takie monitory obok siebie, żeby zobaczyć jak wielka jest przepaść w czerni. Sam się sobie dziwię, dlaczego jeszcze nie zrobiłem dokumentacji fotograficznej takiego zestawienia.
Odpowiednio fotografując wyświetlacz LCD mogę z łatwością udowodnić, że S-PVA ma gorszą czerń niż P-IPS, fotografia nie jest w stanie obiektywnie odwzorować autentycznego wrażenia.
Potrzeba naprawdę niewiele światła, by efekt srebrzenia przestał być widoczny - rzuca się w oczy tylko wtedy, gdy monitor stoi w mroku. Praca w mroku bardzo męczy oczy, które w zależności na co spoglądamy na zmianę adaptują się raz do jaśniejszej plamy monitora, raz do ciemnego otoczenia - dla architekta, grafika czy fotografa oczy są podstawowym narzędziem pracy, warto mieć to na uwadze i zapewnić sobie minimum komforu.

Nie wspomnę nawet o tym, w jakim stopniu upośledzone jest widzenie barwne podczas pracy w ciemnościach - warto jednak pamiętać o tym, że pieniądze wydane na zakup i kalibrację dobrego monitora, który zostanie postawiony w ciemnicy to pieniądze wyrzucone w błoto.

Tom01
16-07-2011, 16:36
w P-IPS srebrzenie ma charakter neutralny.

Przecież to nie jest istotne jak się srebrzy, ważne że się srebrzy tak mocno, że praca z czarnym tłem to połyskująca powierzchnia i świecące narożniki. Szczególnie w tak dużym monitorze jak 27".

Odpowiednio fotografując wyświetlacz LCD mogę z łatwością udowodnić, że S-PVA ma gorszą czerń niż P-IPS

Byłaby to obrzydliwa manipulacja. ;)

fotografia nie jest w stanie obiektywnie odwzorować autentycznego wrażenia.

Jasne. Na żywca jest znacznie gorzej. :)

Praca w mroku bardzo męczy oczy

Wspomniał Pan o szerokim zakresie regulacji, prawda? Przecież regulacja PA271W i pokrewnych jest tak dobra, że nawet przy słabym oświetleniu monitor już nie razi i nie odcina się agresywnie od otoczenia. Pozostaje tylko na nieszczęsna czerń. Żeby nie było, mam na biurku przed oczami właśnie IPS'ową profesjonalną 27-kę CG275W, ale przesiadka choćby na chwilę na CG241W to SZOK jeśli chodzi o poziom czerni wieczorową porą. Warunki to pomieszczenie ok 20m^2, trzy halogeny po 25W kinkiety, w bezpośrednim sąsiedztwie monitora świetlówka 11W. Ciemno nie jest ale w tych warunkach czerni w ogóle nie idzie porównać. Zupełnie inna klasa. Proponuję się nie spierać w tej materii bo różnicę zauważa każdy kto nie jest niewidomy i próby dowodzenia czegoś przeciwnego są zwyczajnie bez sensu.

Nie wspomnę nawet o tym, w jakim stopniu upośledzone jest widzenie barwne podczas pracy w ciemnościach

Przy rysowaniu, a to 95-99% czasu pracy CAD'owca, jest zupełnie nieistotne.

Czornyj
16-07-2011, 16:58
Przecież to nie jest istotne jak się srebrzy, ważne że się srebrzy tak mocno, że praca z czarnym tłem to połyskująca powierzchnia i świecące narożniki.
Czyli dokładnie tak, jak Sharp ASV. Jednak wzmiankowany architekt zniósł to mężnie.

Byłaby to manipulacja.
Jak każda inna fotografia tego typu efektu. Percepcja ludzka jest mocno względna i to, jak w praktyce coś postrzegamy zależy od imponującej ilości czynników

Jasne. Na żywca jest znacznie gorzej. :)
Albo lepiej, albo wogóle.

Wspomniał Pan o szerokim zakresie regulacji, prawda? Przecież regulacja PA271W i pokrewnych jest tak dobra, że nawet przy słabym oświetleniu monitor już nie razi i nie odcina się agresywnie od otoczenia.
70cd/m^2 w mroku razi i odcina się od otoczenia.

Przy rysowaniu, a to 95% czasu pracy CAD'owca, jest zupełnie nieistotne.
...natomiast lekko srebrząca czerń niechybnie doprowadzi do katastrofy budowlanej :D

...itd. itp. etc. - można tego typu dyskusję ciągnąć w nieskończoność. Konkludując - jeszcze raz zachęcam wszystkich do wizji lokalnej przed ew. zakupem!!!