Zobacz pełną wersję : Fotografia stockowa, Banki zdjęć
Chciałem poruszyć wśród Was kwestię zarabiania na zdjęciach, konkretnie mi chodzi co sądzicie o ich zarabianiu poprzez serwisy stockowe/ banki zdjęć ? Czy ten temat nie jest zbyt przereklamowany, czy można i jest szansa zarabiania w takiej formie na fotografii ? Przecież wielu z Was zarabia poprzez fotografię ślubną, czy zatem jest ktoś z Was kto podjął taką formę ?
Wielu podjęło i wielu napisało oraz na bieżąco pisze o sytuacji na forum specjalnie poświęconym tej tematyce - stockboard. Studnia wiedzy, aktualności i podstawy, wszystko czego trzeba, by podjąć decyzję CZY WARTO.
;) fotografia to fajne zajęcie
;) na fotografii dorobisz sie kokosow
ze stocka można kupować ale nie robić
miss-yoda
20-07-2011, 16:32
Grupy, które rozpoczynały sprzedaż zdjęć stockowych razem z nimi mają dobrze, nowym osobom fest ciężko się przebić tak, aby dobrze z tego zarabiać. Mój znajomy próbował i właśnie z w/w powodów zrezygnował.
Pershing
20-07-2011, 16:46
Obecnie do stocków trzeba dużo samozaparcia i cierpliwości, a przede wszystkim trzeba robić technicznie dobre zdjęcia i cały czas szukać tematów niewyeksploatowanych. Zarobić można, na waciki starczy i jeszcze trochę zostanie. Faktem jest, że w latach 2004-2007 kosiło się zielone za jabłko na białym tle, teraz trzeba się wykazać i nie ma już tak lekko, ale spróbować zawsze warto.
A co sądzicie o bankach zdjęć, gdzie ktoś wystawia jakieś zdjęcie (najwięcej krajobrazów) lub paczkę, przykładowo 50 zdjęć w określonej cenie ? Z tego co oglądałem, to króluje tam przeciętność i chyba większa podaż nad popytem. Jak sądzicie ?
miss-yoda
25-07-2011, 16:50
To jest tak: nie znam ani jednej osoby, która kupiła, wiele które chciałyby sprzedać ;)
2pompony
25-07-2011, 17:36
Firma, która jest moim klientem (ropa, gaz, LPG, paliwa, oleje i te rzeczy) kupuje co roku ok 300-400 zdjęć, wśród nich branżowe - jakieś rurociągi, rafinerie i przemysłowe instalacje, laboratoria, próbówki i tego typu, ale też okolicznościowe: biznesowe uściski dłoni, wykresy, słupki, miłe panny na jasnych korytarzach lub sympozja, gdzie wszyscy są uśmiechnięci, zainteresowani i ani jeden nie jest gruby czy łysy.