PDA

Zobacz pełną wersję : Xerox Phaser 7500 DN

Iwek_22
15-07-2011, 12:49
Xerox Phaser 7500 DN
Co sądzicie o jakości wydruków z tego urządzenia?, wdzięczny będę za wszystkie opinie :-)
Ma być używana w drukarni offsetowej, jako urządzenie uzupełniające do wydruków o niskonakładowych.
Nie ukrywam, że na początku przyszłego tygodnia podjąć muszę decyzję o zakupie.
Zbyt dużo wiedzy na ten temat nie mam, a doświadczenia praktycznie żadnego, w związku z tym trapi mnie parę pytań:
- oczywiście przede wszystkim jakość! - czy będzie porównywalna z wydrukami cyfrowym chociażby "średniej klasy"
- rozdzielczość 1200 x 1200 - to nie będzie za mało?
- jak wygląda sprawa z obsługą, czy sterowana jest z jakiegoś specjalnego oprogramowania czy jako kolejna drukarka np. w PS?
- ogólnie jak z trwałością i niezawodnością?
Wszystkie opinie na jej temat będą dla mnie bardzo cenne i bardzo wartościowe i za nie z góry dziękuję :-)
p.s.
Może ktoś pracował na starszych modelach tego typu?

Czornyj
15-07-2011, 13:00
Phaser oferuje bardzo dobrą jakość, wyraźnie lepszą niż statystyczny wydruk cyfrowy "średniej klasy" - natomiast jest koszmarnie drogi w eksploatacji i dość delikatny, przez co w praktyce bywa mocno awaryjny. Do zastosowań produkcyjnych nadaje się kiepawo.

Iwek_22
15-07-2011, 13:09
Phaser oferuje bardzo dobrą jakość, wyraźnie lepszą niż statystyczny wydruk cyfrowy "średniej klasy" - natomiast jest koszmarnie drogi w eksploatacji i dość delikatny, przez co w praktyce bywa mocno awaryjny. Do zastosowań produkcyjnych nadaje się kiepawo.

Podpisuję z Xeroxem umowę serwisową, płacę "haracz" za odbitkę i mam zagwarantowany darmowy serwis 3-4 letni.
Ale bardzo ucieszyła mnie opinia o jakości - nakładów wielkich się na nią nie spodziewam, bo od tego mam offset.

Iwek_22
17-07-2011, 09:39
Podbijam tylko temat - jutro muszę podjąć decyzję - proszę o więcej opinii :-(

Iwek_22
16-08-2011, 21:26
Zaryzykowałem i nabyłem :-)
Dzięki Czornyj za pomoc, faktycznie jakość jest rewelacyjna, w obsłudze niezbyt skomplikowana, a reszta wyjdzie w praniu...

Iwek_22
08-10-2011, 22:34
Niezbyt popularny to temat, zdaję sobie z tego sprawę, nie mniej dostaję pytania na pw i postanowiłem podzielić się swoimi uwagami:

- Chyba jest dosyć awaryjna - już miałem ze trzy/cztery problemy, a z serwisem bywa różnie - wymieniałem już bęben, fuser i "coś" pod bębnem koloru cyan.
- Staram się zawsze panować nad nerwami, ale czasami nie wytrzymuję i chyba z tego powodu wyleciał szef serwisu z Xeroxa
- Często brakuje akcesorii (np. tonerów), ale tłumaczę to sobie tym, że jest to nowy model - mówiłem powyżej, że spokojny człowiek jestem :-D

Ogólnie sądzę, że maszynka warta jest swojej ceny, zdecydowanie jakością przewyższa swoich konkurentów (nawet tych z wyższej pułki), z tego co zauważyłem to ma problemy z pomarańczami - jakieś takie "brudne" wychodzą.

rav4
03-12-2012, 20:33
minelo troche czasu od ostatniego postu...
jak sie sprawuje phaser po dluzszym czasie?