PDA

Zobacz pełną wersję : Bornholm - pytania...

sote
14-07-2011, 14:59
Planujemy wlasnie wyjazd urlopowy i zastanawiamy sie nad Bornholmem :)
Chetnie poczytam co warto tam zobaczyc, a moze ktos ma jakies namiary na fajne i sprawdzone lokum.
Chcemy (o ile zdecydujemy sie na Bornholm) spedzic tam tydzien, bez pospiechu i na luzie,
troche pozwiedzac autem, troche rowerami, troche polezec i nie robic nic.

Z gory dzieki za kazdy wpis :)

Martine
20-07-2011, 13:16
Mieszkałam tam prawie rok, mogłabym pisać w nieskończoność... :) Wyspa jest przepiękna, moje ukochane (póki co) miejsce na ziemii. Mogłabym pisać długo na ten temat.
Zacznę wypoczynkowo - najpiękniejsza plaża na wyspie znajduje się w miejscowości Dueodde. W ubiegłym roku trafiłam tam na jeden z etapów Maratonu Bornholmskiego http://www.martine.pl/galeria/reportaz/maraton-bornholmski/. Pogoda na Bornholmie bywa kapryśna. Jeśli rano świeci słońce, jest niemalże pewne, że po południu spadnie przelotny deszcz. I na odwrót. Warto więc wykorzystać każdą chwilę, żeby choć trochę poleżeć na plaży.
Rønne - stolica wyspy. To tutaj przypływają promy pasażerskie i nie tylko. Jedyne na Bornholmie centrum handlowe z pięcioma butikami na krzyż :D Urokliwa starówka. Na piwko proponuję się wybrać do Irish Pubu tuż przy głównym rynku. Kobiecie polecam butik przy tzw. małym rynku (którego nazwy teraz nie mogę sobie przypomnieć, ale jak mnie zmusicie, to pogmyram w czeluściach mojego mózgu ;).
Gudhjem - moje ukochane miasteczko na wyspie. Wąskie uliczki, śliczne domki. Samochód najlepiej zaparkować koło urokliwego kościółka na wzgórzu, z którego rozciąga się uroczy widok na ceglaste dachy domków. Warto odwiedzić Karamel Kompagniet, miejsce, w którym na naszych oczach produkuje się pyszne karmelki (produkcja zaczyna się ok. 8 rano, dobrze jest być tam wcześnie, jeśli chcemy zrobić reportaż - http://www.martine.pl/galeria/fotografia-reklamowa/wytwornia-karmelkow-karamel-kompagniet/), a także dwie huty szkła. Jedna z nich, malutka Gudhjem Glasrøgeri, mieści się nad samym brzegiem morza i jest prowadzona głównie przez panie, które wydmu****ą różne szklane cuda, które możemy zakupić w galerii w sklepiku obok http://www.martine.pl/galeria/fotografia-reklamowa/huta-i-galeria-szkla-gudhjem-glasr%C3%B8geri/. Druga znajduje się w "barakach" na obrzeżach miasta.
Allinge i Sandvig - miasteczka położone na skalistym wybrzeżu wyspy. Polecam spacer po skałkach i zachody słońca.
Hammershus - ruiny zamku, położonego na wzgórzu. Przepiękny widok na wyspę. Latem dzieciaki mogą zachwycać się owieczkami i barankami, wypasanymi pod zamkiem i czuć się trochę, jak w Tatrach :D
Vang - jedno z najbardziej malowniczych miejsc. Stary las, niczym dżungla. Kilkugodzinna trasa spacerowa.
Svaneke - wytwórnia najlepszych lodów na wyspie.
Nexø - drugi co do wielkości port. Tu przybijają promy m.in. z Kołobrzegu. Miasteczko malutkie, niewiele do zwiedzenia, na obrzeżach natomiast znajduje się niesamowite motylarium Sommerflugleparken, w którym można spędzić cały dzień, uganiając się za motylami :) http://www.martine.pl/galeria/zwierzeta/motyle/
Aakirkeby - muzeum starych aut. Polecam miłośnikom tę imponującą kolekcję świetnie zachowanych samochodów. No i najlepszą na wyspie pizzerię! "Burgundia Pizza og Restaurant", nieodpodal kolejnego urokliwego kościółka wyznawców Luteranizmu
Lasy Almindingen - najpiękniejsze chyba jednak jesienią. Co weekend odbywają się tu wyścigi konnych zaprzęgów.

To tak w wielkim skrócie. Stronę wciąż uaktualniam, więc jeśli Ci zależy, mogę postarać się wrzucić więcej zdjęć, żeby unaocznić te miejsca :)
W razie potrzeby, odpowiem na pytania :)

Badol
21-07-2011, 21:43
Martine napisała właściwie wszystko ;) Ja tylko dorzucę, że byłem tam 2 lata temu i potwierdzam, że to naprawdę świetne miejsce. Od razu ci powiem, że jeśli się tam wybierasz to 2 tygodnie a nie tydzień. My pojechaliśmy właśnie na tydzień i było zdecydowanie za mało! Następnym razem śmigamy na dwa (możliwe, że w przyszłym roku). Tu masz link do strony www.bornholm.modos.pl
Jeśli będziesz miał pytania dot. trasy, pobytu itd. to wal.

andso
21-07-2011, 21:46
Witam,
Na wyspie byłem 2 razy - kilkudniowe wypady w okolicy kwietnia - dołączyłem się do wędkarzy.
Spaliśmy głównie w sandvig (nocleg w drewnianych budkach, ale darmowy, wyjazd miał być niskobudżetowy) - polecam wędrówki tamtejszymi wzgórzami. Jak dla mnie północ wyspy fajniejsza widokowo, ciekawa roślinność, fajne scieżki, widoczki. Rowerami jest gdzie jeździć i baza dla turystów bez porównania z polską.
Tak jak koleżankę, choć byłem tam 2 razy ( w sumie ok. 11 dni) to wyspa mnie bardzo urzekła i z chęcią wspominam tamte wyjazdy z nadzieją na powrót.

Martine
21-07-2011, 23:37
Od razu ci powiem, że jeśli się tam wybierasz to 2 tygodnie a nie tydzień. My pojechaliśmy właśnie na tydzień i było zdecydowanie za mało!Kochani, rok to za mało... tam jest tak cudnie, tyle uroczych zakątków, w których można spędzać całe dnie i odwiedzać je wielokrotnie... POLECAM! Kopenhagę zresztą też ;) Samolot z Bornholmu leci do Kopenhagi 25min. Przy dobrych wiatrach można kupić bilet w 2 strony za 350-400zł :)

pietia79
25-07-2011, 12:06
Byłem rok temu z przyjaciółmi, też na tydzień. Faktycznie mało :) Niewiele można dodać do tego co napisała Martine.

Dla rowerowców polecam zabranie własnego sprzętu. My nie wzięliśmy bo nie wiedzieliśmy jak na promie potraktują bagażnik dachowy - ale nie ma problemu. Kładą rowery na poziomo na czas rejsu. W wypożyczalniach można się rozczarować. Może nie szrot, ale mocno wysłużone. Własne zdecydowanie lepiej. Wyspa jest świetna.

sote
25-07-2011, 12:16
Wielkie dzieki za informacje (szczegolnie dla Martine!!).
W tym roku nie wypalil wyjazd ale juz sie nastawiamy na wyjazd w przyszlym roku prawdopodobnie na poczatku czerwca :)
Narobiliscie mi jeszcze wiekszej ochoty na odwiedzenie tej wyspy. Dzieki!

CrommCruaich
25-07-2011, 12:43
Jak cenowo wygląda taki wyjazd ?

andso
25-07-2011, 14:24
Wszystko zależy od warunków jakie oczekujesz. W moim przypadku największy koszt to transport (paliwo + prom). Jedzenie mieliśmy własne, noclegi darmowe (ale warunki prawie jak pod chmurką). Na tydzień zamknąłem się (przy pięciu osobach) w ok. 750-800zł ( z upominkami dla żony i córki :-) ). Jechaliśmy ze śląska.

Pozdrawiam

Martine
01-08-2011, 15:09
Wielkie dzieki za informacje (szczegolnie dla Martine!!).
W tym roku nie wypalil wyjazd ale juz sie nastawiamy na wyjazd w przyszlym roku prawdopodobnie na poczatku czerwca :)
Narobiliscie mi jeszcze wiekszej ochoty na odwiedzenie tej wyspy. Dzieki!Nie ma problemu :) Jak napiszę coś dłuższego o wyspie to też podrzucę info, a na razie jeszcze link do update'u zdjęciowego na stronie: http://www.martine.pl/category/galeria/podroze/ Pozdrawiam! :D

mario_b
01-08-2011, 15:58
Gdyby ktoś chciał sprawdzić pogodę na Bornholmie, bądź w innej części Danii to polecam tę stronkę (http://www.dmi.dk/dmi/danmark/regionaludsigten/bornholm.htm).

Mają niesamowitą sprawdzalność pogody.

koziak
02-08-2011, 11:04
No i koniecznie trzeba wypić wino truskawkowe :) A butelkę dać na drzewko.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/08/Img0126-1.jpg
źródło (https://lh4.googleusercontent.com/-lVpHwD3dN-0/SV4fGvhXoeI/AAAAAAAAClE/vSrOVaomnQo/s640/Img0126.jpg)

Martine
03-08-2011, 11:00
drzewka winowego nie widziałam... to Twoje dzieło, czy naprawdę gdzieś można coś takiego zobaczyć?! :D

Jeśli już o alkoholach mowa - polecam Mokaï, szczególnie paniom ;)

koziak
03-08-2011, 11:29
Zdjęcie zrobione jakieś 6 lat temu na Bornholmie przy jakiejś małej winnicy gdzie nocowałem.

dir33
06-02-2012, 06:22
Ta wyspa jest stworzona do turystyki rowerowej. Prom z Kołobrzegu (sezon letni) . Na miejscu wiele wypożyczalni rowerów. Latem jest wiele zlotów starych aut, motocykli itp.. W Nexo jest całkiem spora giełda starego sprzętu foto i to całkiem nie drogo. Można by wiele wymieniac. Co najważniejsze pogoda zawsze dopisuje. Byłem polecam, no i wyprawa na minimum 2 tygodnie.

pozdr

żeglarz
06-02-2012, 08:51
Ta wyspa jest stworzona do turystyki rowerowej. Prom z Kołobrzegu (sezon letni) . Na miejscu wiele wypożyczalni rowerów. Latem jest wiele zlotów starych aut, motocykli itp.. W Nexo jest całkiem spora giełda starego sprzętu foto i to całkiem nie drogo. Można by wiele wymieniac. Co najważniejsze pogoda zawsze dopisuje. Byłem polecam, no i wyprawa na minimum 2 tygodnie.

pozdr

Mógłbyś dokładne namiary w Nexo i w jakich dniach jest ta giełda działa.

koziak
07-02-2012, 16:07
Byłem polecam, no i wyprawa na minimum 2 tygodnie.pozdr

Byłem, też polecam, ale 5 dni jest optymalnie:)