PDA

Zobacz pełną wersję : Notebook do obróbki zdjęć (do 4000zł)

Archee
14-07-2011, 07:30
Od jakiegoś czasu rozglądam się za nowym laptopem. Ogranicza mnie kwota 4000zł. Zależy mi na dość dobrej matrycy.
Jeśli chodzi o pozostałą listę życzeń, to wygląda ona następująco:
- procesor i5 lub i7 (preferowana II generacja),
- 4GB RAM lub więcej,
- dysk 500GB,
- ekran z rozdzielczością 1600x900 lub więcej (15,6-17,3"),
- wyjście HDMI,
- USB 3.0 (przynajmniej jedno),
- minimum 3 porty USB,
- Windows 7 Home Premium x64,
- preferowana wydzielona pamięć karty graficznej.
- matowe wykończenie obudowy (żaden pianolakier itp.).

Na chwilę obecną najbliżej mi do Della XPS L702x lub V3750, ale do końca nie jestem przekonany do tych modeli.

Czy ktoś mógłby doradzić jakiś fajny sprzęt? Zależy mi na tym, żeby wyświetlany obraz był dobrej jakości.

andso
14-07-2011, 07:41
Zależy mi na dość dobrej matrycy.....

.....Zależy mi na tym, żeby wyświetlany obraz był dobrej jakości.

No i te wymagania to najsłabszy punkt laptopów. Nie wiem jak matryce w tych nowych modelach, ale nie sądzę żeby się zbytnio poprawiły, ja mam dell studio 15 i jak na moje amatorskie fotki głównie do albumu (10x15) i po przymknięciu oka na rozbieżności w kolorach wystarcza (nie ma innej opcji, to musi wystarczyć). Najbardziej przeszkadzają słabe kąty , lekka zmiana pozycji i jasność obrazu się zmienia.

zamkowski
14-07-2011, 07:47
Ja zrezygnowałem z laptopa na rzecz kompa stacjonarnego. Sam miałem ten problem. Laptop to laptop, wyświetlanie nie te, inaczej świeci na baterii a inaczej na ładowarce. Kolejna sprawą jest to że masz taki obrazek jak nachylisz wyświtlacz co może być mylące, zwałaszcza jak obrabiasz fotki "na raty". Osobiście odradzam, chyba że laptop i zewnętrzny monitor, na przykład ten Nec P221W.

Pozdrawiam

Johanan
14-07-2011, 09:14
W tej cenie niż lepszego niż DELL nie znajdziesz, a XPS L702x ma wszystko, czego potrzeba, no może za wyjątkiem slotu Express Card, który się przydaje z różnych względów.

... ale dolicz do tej zabawki cenę monitora, jeśli masz zamiar używać tego do obróbki fotek.

Archee
14-07-2011, 09:27
Oprócz wcześniej wymienionych modeli Della trafiłem jeszcze na ofertę nieco tańszą - Samsung RF711-S03PL. Jeśli chodzi o parametry to ma wszystko, czego potrzebuję, ale zastanawiam się jak jest z jakością i wykonaniem. Może ktoś porównywał obraz z Samsunga i Della?

serafin1
14-07-2011, 12:49
Osobiście odradzam, chyba że laptop i zewnętrzny monitor, na przykład ten Nec P221W.

Pozdrawiam

albo ten za 1400 pln

http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/NEC_MultiSync_EA232WMi_z_matryca_IPS_-_test%2C_recenzja%2C_opinie-4000.html

tomwidlak
14-07-2011, 22:01
Tysiac Ci jeszcze brakuje wiec - http://allegro.pl/lenovo-w700-wuxga-t9600-2-8ghz-4gb-fx2700m-fv-i1716189822.html :-)

Azazel85
14-07-2011, 22:49
Oprócz wcześniej wymienionych modeli Della trafiłem jeszcze na ofertę nieco tańszą - Samsung RF711-S03PL. Jeśli chodzi o parametry to ma wszystko, czego potrzebuję, ale zastanawiam się jak jest z jakością i wykonaniem.
Jakość i wykonanie ok, powiedziałbym że odpowiadające sprzętowi w tej klasie cenowej. Nie ma niemiłych niespodzianek jak Asusowskie "gumowe" klawiatury czy inne jakieś ustrojstwa typu trzeszczące plastiki itp.
Obudowa jest całkiem zgrabna, materiały na dobrym poziomie - nie jest to oczywiście magnez czy aluminium, ale też nie najcieńsze najtańsze plastiki. Komp dość kulturalnie pracujący.
Matryca natomiast - znowu "standard", czyli dość jasna, z nasyconymi kolorami, żeby wszystko było "słitaśne" - choć tylko przy zdjęciach może być to odczuwalne i wkurzające, "na codzień" można z tym żyć, nie jest ten efekt nie wiadomo jak przesadzony.

Niezłą wg mnie matrycę, jak na laptopa oczywiście, ma nowe Vaio F22L1E (http://www.sony.pl/product/vn-f-series/vpcf22l1e) - matowe 1920x1080 w 16,4" - zobacz go gdzieś sobie, cenowo w razie czego też poniżej 4k zł go dostaniesz.

krolewicz
14-07-2011, 23:41
gdzie Ty chcesz nosić tego 17 calowego lapka? i chyba będziesz to robił za kare :D

lenovo x220 spelnia wszystkie wymogi i ma rozsadne wymiary :)

Archee
15-07-2011, 07:30
gdzie Ty chcesz nosić tego 17 calowego lapka? i chyba będziesz to robił za kare :D

lenovo x220 spelnia wszystkie wymogi i ma rozsadne wymiary :)

nie mam zamiaru na codzień nosić lapka ważącego ponad 3kg :) na stacjonarny nie mam miejsca, więc szukam wydajnego sprzętu, który nie zajmie wiele miejsca na biurku, a w razie potrzeby 2-3 razy w roku można zabrać go w świat.

Chcę rozsądnie podejść do zakupu i stosunek cena/jakość jest dla mnie ważny, gdyż komputer będzie wykorzystywany w domu raczej amatorsko, więc nie mam zamiaru wydać więcej niż 4k zł.

siona
15-07-2011, 08:46
nie mam zamiaru na codzień nosić lapka ważącego ponad 3kg :) na stacjonarny nie mam miejsca, więc szukam wydajnego sprzętu, który nie zajmie wiele miejsca na biurku, a w razie potrzeby 2-3 razy w roku można zabrać go w świat.

Chcę rozsądnie podejść do zakupu i stosunek cena/jakość jest dla mnie ważny, gdyż komputer będzie wykorzystywany w domu raczej amatorsko, więc nie mam zamiaru wydać więcej niż 4k zł.

przy takich kryteriach zakup lapka to absurd. tak jak kolega wyżej podpowiedział - x220 i jest mobilnie + monitor na biurku i jest pełna opcja. jak nie musi być mobilnie to zdecydowanie stacjonarka, którą przy podobnej wydajności kupisz za 1/2 ceny co sprawi, że w podanej kwocie dasz radę nabyć całkiem rozsądny monitor lub taniego netbooka, żeby neta w łóżku uskuteczniać :)

tomwidlak
15-07-2011, 12:16

Za ta kase, oczywiscie mysle wiesz, ze mial bys super-duper PC z dobrym monitorem. Jak bys wsadzil to w slim obudowe i postawil za monitorem, nie zajelo by Ci to znow tyle wiecej miejsca niz laptop, a wydajnosc i jakosc obrazu bys mial o niebo lepsza. Z tym ze z tym zabraniem w swiat bylo by gorzej :D