PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Kępa ...

Duder
14-07-2011, 02:31
... drzew. W różnych okolicznościach światła i nieba.

Zapraszam

1.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img546.imageshack.us/i/dsc8233web1.jpg/)

2.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img146.imageshack.us/i/dsc8267web.jpg/)

geralttt
14-07-2011, 04:43
Obydwie fotografie są ładne. Nie umiałbym definitywnie się określić, choć kierowałbym się w stronę jedynki. :)

harb
14-07-2011, 07:30
powiem tak, jest zrobione dobrze, natomiast motywy tutaj nie zagrały, same kepy to zbyt mało :)

dominikpl72
14-07-2011, 10:45
W moim odczuciu - dwójka ładna, ładnie poukładana w kadrze.
Jedynka niby też ładna - ale troszkę "nudno" w kadrze (pomimo, iż teoretycznie - więcej się dzieje niż na dwójce)...

Duder
14-07-2011, 13:05
motywy tutaj nie zagrały, same kepy to zbyt mało :)

Odpowiem może niedyplomatycznie - a same kołki, czy kamulce w morzu to dosyć? Rozumiem, że nie każdemu taka tematyka jest sercu bliska, ale uszanujcie upodobania innych.

stock
14-07-2011, 13:13
odnosze wrażenie ze zaczynacie wszyscy już gonić własny ogon. wciaz kepy, wschody, zachody, kamienie, kołki, klify, wyspeki, długie czasy naświetlania, filtry na niebo. 75% energii idzie na to by wymemłac morze i fale, bo ponmakładac miliard filtrów pod niebo a zapominacie o kadrach, kompozycji, motywie przewodnim. Ostatnio przelatuję przez krajobraz jak tornado - otwieram, klik, klik, to już było, to nuda, to inny filtr, to wydłuzył czas i tak cały czas.
Ciekaw jestem czy wróci dobra fotografia krajobrazowa z pomysłem, koncepcją. A nie cały czas te same miejsca na 500 fotografiach o róznych porach dnia, pod róznymi kątami i róznymi obiektywami. Chciałbym zobaczyc naprawde dobre przemyslane zdjęcie - nawet tych pie...ych krzaczorów :)
Bez urazy Panowie - moze to przez deszcz za oknem :)

Duder
14-07-2011, 13:18
Chyba powinieneś odpocząć. Od fotografii. :-)

stock
14-07-2011, 13:22
odpoczywam cały czas - aparaty leżą zakurzone. Jednakże taki odpoczynek nie powoduje, iz nie moge wyrazic swego zdania na temat działu "krajobraz', nieprawdaż :)

Duder
14-07-2011, 13:24
Nikt Ci nie broni wyrażania swojego zdania, a nawt cudzych zdań jeśli taką będziesz miał potrzebę.

żółto-czarny
14-07-2011, 13:26
Zdanie może wyrażać oczywiście każdy, nawet w kategoriach, do których samemu się nie dotyka. Natomiast żeby wszystkich zbiorowo pouczać, wartoby zapodać parę mistrzowskich przykładów? :mrgreen:
Sam nie wiem, którą bym wybrał - na jedynce bardziej plastyczne światło.

stock
14-07-2011, 13:38
Zdanie może wyrażać oczywiście każdy, nawet w kategoriach, do których samemu się nie dotyka. Natomiast żeby wszystkich zbiorowo pouczać, wartoby zapodać parę mistrzowskich przykładów? :mrgreen:
Sam nie wiem, którą bym wybrał - na jedynce bardziej plastyczne światło.

dalekim od pouczania - jedynie dziele się z Wami moimi obserwacjami. Zaobserwowałem jedynie pewną tendencję, która ku mojemu niestety niezadowoleniu nie zmienia się od dawien dawna. Wciaz obserwuję bardzo podobne obrazki których niekiedy od siebie nie rózni absolutnie nic na tyle poważnego, by umieszczać je obok siebie. Oczywiście każdy będzie sobie robił co tam uważa - nic mi do tego, aczkolwiek tendencja taka jest, szczególnie w krajobrazie.

BTW, by komentowac dzieła Picassa chyba nie musze byc malarzem, prawda ?

Duder
14-07-2011, 14:15
Myślę, że cierpisz na przesyt i tyle. W tej dziedzinie, a i w innych także - wszystko już było, prochu się nie wymyśli. A ile można patrzeć na portrety, czy zdjęcia rozebranych mniej lub bardziej panienek? Rozumiem, że na te ostatnie to niektórzy mogą bez końca, ale imaginuj sobie, że na te krzaki, kołki, łódki czy skałki też są "zboczeńcy". Zdjęcia wyjątkowe trafiają się wyjątkowo, tylko w nas powstał głód na takie super-hiper rzeczy z prostego powodu - z nadmiaru.

jacekz40
14-07-2011, 15:41
BTW, by komentowac dzieła Picassa chyba nie musze byc malarzem, prawda ?

Trochę mi się mordka roześmiała :mrgreen: - chyba cytat koledze Duderowi z ust wyjąłeś :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
A ja bym się nie obrażał na to co pisze kolega stock, bo wbrew pozorom jest w tym dużo prawdy a szczególnie w takim wątku jak ten, gdzie mamy normalny obrazek bez fajerwerków :wink:
Duder a wiesz jak łatwo na innych portalach błysnąć w miarę poprawną golizną??? Hmmm żaden problem normalnie lep na muchy...a weź kolego sympatyczny błyśnij w miarę poprawnym krajobrazem ... za cholerę, nie ma szans :wink:

darko
14-07-2011, 17:28
Mi się dwójka podoba, motyw faktycznie nie wyrywa z kapci, pewnie dlatego że kęp drzew w naszym kraju od groma, ale tak nasza Polska wygląda :) i ja się z tego bardzo cieszę. Krzaczory, łódki, paliki w wodzie oczywiście że to wszystko już było i nawet powiem że będzie tego więcej, zdjęć oczywiście :)