Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] po ten kadr tam pojechalem

mirekvampirek
13-07-2011, 23:34
... a wzasadzie po swiatlo i kadr i po 2 godzinach gimnastyki na kamieniach ze statywem i czekaniu w niepewnosci czy sie pojawi, oczom mym ukazal sie taki widok

nie jest to jeszcze to jak bym chcial, zeby bylo ale wydaje mi sie, ze jest blisko ;)

zapraszam i to by bylo na tyle z tego wypadu

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img820.imageshack.us/i/reculver411przedostrzen.jpg/)

pozdrawiam

Nerdkiler
13-07-2011, 23:36
Bardzo ładne zdjęcie. pzdr

Greg77
13-07-2011, 23:43
Swietne Mirku....gratuluje!

Locter
14-07-2011, 00:08
No to jest najlepsze zdecydowanie, z tych co pokazałes. Bardzo mi sie podoba.

Duder
14-07-2011, 01:15
To prawda, że najlepsze. Bardzo mi się podoba. Mam tylko jeden drobiazg, woda przy głazach jest dziwnie zielonkawa, jakoś tak nienaturanie.

geralttt
14-07-2011, 04:51
Niekoniecznie Duder - jeśli pod spodem pod taflą były kamienie porośnięte glonami - może tak być mz. Widziałem to tutaj na Islandii, nie wiem, czy tam bywa podobnie...

Fota bardzo mi się podoba!

harb
14-07-2011, 07:34
super :) gratki

zamkowski
14-07-2011, 07:40
To prawda, że najlepsze. Bardzo mi się podoba. Mam tylko jeden drobiazg, woda przy głazach jest dziwnie zielonkawa, jakoś tak nienaturanie.

Bardzo dobrze, 3+ :)

ART69
14-07-2011, 08:23
No i warto było czekać, świetnie wyszło :-)

fafniak
14-07-2011, 09:00
Niezła fota

setth
14-07-2011, 09:26
to mi sie podoba,

Rafall
14-07-2011, 09:29
Mnie zauroczyło i miejsce, i zdjęcie. Świetnie!

mjstudio
14-07-2011, 09:32
dobre zdjęcie..gdzie ta miejscówka?

Dyziek
14-07-2011, 09:36
Klasa fota:)

PABLOOK
14-07-2011, 09:41
Kadr jak pod zamówienie ;).
To chyba ja coś ostatnio marudziłem o pięknym światełku pląsającym po kamerdolcach :).
I jest elegancko. Bardzo mi się podoba :).
Ale nie byłbym sobą, jakbym trochę nie pomarudził ;).
Wiem, że zdjęcie powinno oceniać się, oglądać w dużych rozmiarach, ale publikując na forum też warto mz poświecić i małej wersji trochę uwagi. Zdaję sobie sprawę z tego, że tak też Mirku czynisz. Ale o co mi właściwie chodzi. O białe obwódki, które powstają po ostrzeniu. Czasami warto zadać sobie trochę trudu i po prostu je usunąć w niektórych miejscach. U Ciebie w kadrze na pewno warto wyeliminować je z otworów okiennych. Wygląda tak jakby pozostały tam fragmenty jasnego nieba, a to właśnie te "ułomności" po operacji wyostrzania powodują taki efekt.
Druga sprawa, to wydobycie większej ilości światła z kamieni. Ale o tym chyba Ci już pisano gdzie indziej. I na koniec ja bym troszeczkę podostrzył pierwszoplanowe głazy, ale troszeczkę.
Trochę pomarudziłem, ale myślę, że warto takie drobne zabiegi upiększające zastosować do tej skądinąd bardzo dobrej pracy, aby rozbłysła całym swoim urokiem :).

Zen
14-07-2011, 09:53
Ładnie poukładane w kadrze. Fotka może się podobać. Nasycił bym troszkę kolory. Największe zastrzeżenia mam do podłogi, mz jest za jasna w stosunku do nieba a przez to mało realistyczna. Dodam jeszcze że przy głazach posypała się troszkę jakość.

Klarens
14-07-2011, 09:58
kadr i wykonianie ..podoba sie

krokus66
14-07-2011, 10:44
Mnie zauroczyło i miejsce, i zdjęcie. Świetnie!

Mnie też zauroczyło. Śliczne, proszę o jeszcze.

Reju
14-07-2011, 10:49
Piękne miejsce ...świetna praca

mirekvampirek
14-07-2011, 11:49
Pablo dzieki, ze jestes taki "maruda" ;-)
pelna zgoda co do obwodek ostatnio mam ten problem obiecuje sie bardziej postarac
co do wyciagania swiatla z kamieni to sie nie zgodze, bo taka mialem wizje, zeby tam bylo czarno i bez szczegolow, wyciagalem je ale calosc wedlug mnie stracila, wiec zostawilem tak jak mi sie wydawalo naturalniej i nie jest plasko.
Jakosc sie posypala, za sprawa minimalnego otworu, ktory ustawilem ze wzgledu na sloneczko w kadrze i duuuza rozpietosc tonalna sceny :-D powalcze z tym jednak
dziekuje za dialog i czekam na wiecej spostrzezen

mirek
14-07-2011, 12:12
No to i ja poprosze o jeszcze:)

Bartekkw
14-07-2011, 12:33
Jakosc sie posypala, za sprawa minimalnego otworu, ktory ustawilem ze wzgledu na sloneczko w kadrze i duuuza rozpietosc tonalna sceny :-D powalcze z tym jednak

No koniecznie. Wystarczą dwie ekspozycje - mini otworek na słońce, większy nie tracący na jakości na pozostałą część zdjęcia - ale to chyba wiesz ;)
A wracając do zdjęcia to podoba się - trochę ciężka ta lewa strona, ale słonko równoważy. Najlepsze z setu.

sisco7
14-07-2011, 12:46
Warto było jechać :)

maniak666
14-07-2011, 14:05
Warto bylo siedziec na tych kamolcach przez te dwie godziny.

jacekz40
14-07-2011, 15:44
Warto bylo siedziec na tych kamolcach przez te dwie godziny.

Oooo a ja miałem zapytać ile czasu to właśnie "kosztowało" :wink: No i gratulacje za obrazek.

krzysztofz24
15-07-2011, 15:13
Ten zameczek/kosciolek jest tak urokliwy zeby moglby wiesc prym w kadrze...ale tak nie jest;-). Kamolce graja tu pierwsze skrzypce, bardzo dobry i pomyslowy kadr z mocnym pierwszym planem. Dobry detal na tych kamieniach, to swiatelko na glazie - miodzio.
W ogole lubie zdjecia ze sloncem w kadrze. Nieba bym absolutnie nie ruszal, jedyne co mozna by deczko poprawic (ale to juz czepiajac sie na upartego i dzielac wlos na czworo;-)) to przygasic troche w srodkowej jego czesci ten "swietlny slad" na wodzie.
Ogolnie to swietna fota, bardzo przyjemne kolory.

tyszcz
15-07-2011, 16:00
Możesz podać dane EXIF ?

PABLOOK
15-07-2011, 17:04
...
co do wyciagania swiatla z kamieni to sie nie zgodze, bo taka mialem wizje, zeby tam bylo czarno i bez szczegolow, wyciagalem je ale calosc wedlug mnie stracila, wiec zostawilem tak jak mi sie wydawalo naturalniej i nie jest plasko.
...

No to Mirku nie bardzo się zrozumieliśmy ;). Mi nie chodzi o "spieranie" pierwszego planu. Ja też wolę dużo bardziej oglądać dosyć ciemne, a nawet smoliste cienie, a niżeli pozbawiony przestrzenności i kontrastów kawałek obrazu.
Mi chodziło o większe uwypuklenie światła, które przecież jest obecne na kamerdolcach i tyle.
Wiem, bo sam sprawdziłem :razz: .

Hoobie
15-07-2011, 18:08
I to jest TO :D
Super!

mirekvampirek
15-07-2011, 19:55
tyszcz 1.6 sec, f22, iso 200, 16mm

pablook jak mam to zrobic? jakas mala podpowiedz od starego wilka ;) ?

krzysztofz24 wlasnie taki mialem plan na ten kadr, bylem juz tu kiedys wczesniej, ale raczej rekreacyjnie, wiec jadac tu teraz raczej wiedzialem czego sie spodziewac od otoczenia
i plan byl taki, zeby umiescic ruine w mocnym punkcie, i zeby nie wiodla prymu w kadrze, zajmujac zbyt duza czesc ;) to miala byc taka wisienka na torcie, w jakze pieknym miejscu,
wiedzialem tez, ze slonce wyjdzie w przeciwnym mocnym punkcie i rzucajac odbicie na wodzie stworzy trojkat z kamieniami i ruina, bonusem bylyby rozbryzgi wody, ale w najwazniejszym momencie przestaly atakowac kamulce i zaczol sie odplyw :D coz nie mozna miec wszystkiego

tak wiec kadrowo zaplanowalem to dosc szczegolowo, pogoda dopisala prawie perfekcyjnie, ale nie byl bym soba jakbym czegos nie spierniczyl, a mianowicie uzylem zbyt mocnego filtra polowkowego i z chmor zrobil sie budyn z piaskiem, powinienem uzyc 06 albo najlepiej 09 reverse, ktorego i tak jeszcze nie mam, a uzylem 09 i jak mowie zrobilo sie za ciemno w gornej partii chmoor.
druga sprawa to tak jak napisal bartek powinienem zrobic 2 ekspozycje, ze zmienna przyslona
takze na pewno tam wroce i na pewno to poprawie, pytanie tylko czy pogoda bedzie dla mnie laskawa :D

dzieki wswzystkim za mile slowo i w szczegoolnosci za rady, ktoore jak zwykle zachowam i wykorzystam

Marrab
16-07-2011, 15:12
Bardzo zgrabnie i ładnie skadrowane, przyjemne kolory. Rzuca się w oczy jaśniejsze niebo widoczne przez otwory okienne, a tak poza tym tylko pogratulować bardzo dobrego zdjęcia :)

Pozdrawiam.

Nikonozaur
16-07-2011, 21:13
A ja tego jeszcze nie widziałem, a szkoda bo fota bardzo zacna. Podciągnąłbym jedynie prawe rogi frontowych ścian wież coby zniekształceń szkiełka się pozbyć. ;)