PDA

Zobacz pełną wersję : Stary film Kodaka

Michaelg
13-07-2011, 21:00
Witam.

Znalazłem aparat kompaktowy Yashica J. ale nie mogę znaleźć info w necie. Szukałem po grafice i też nie widu ni słychu. Nie ważne.

Znalzłem tez 4 filmy kodaka 400 iso kolor z tym że są 3 lata po dacie ważności. Mogę je jeszzce użyć?

Przemek Paśnik
13-07-2011, 21:05
3 lata to spoko termin. Jeśli nie były masakrycznie przegrzane, to coś z nich będzie. Poważne tematy bym sobie odpuścił, ale na imprezę w sam raz :wink:

zoom2
13-07-2011, 21:09
Hi hi
Oczywiście ,że możesz bo niczego nie zepsujesz.
W czasach PRLowo Analogowych nie raz i nie dwa ludziska ładowali przewalone "błony kolorowe"
O ile film nie jest zaświetlony ( a masz ogromne szanse ,że nie jest) to licz sie tylko ze spadkiem czułości oraz zmianą innych parametrów jak kontarst czy rozbalansowanie barwne itp.
Btw. czasami z takich dziwnie traktowanych filmów wychodziły fajne efekty artystowskie.
Wywołaj toto jeszcze w crosie i będziesz artycha pełną gębą
Eksperymentuj nic nie tracisz a ile sie dowiesz o swiecie który już nie istnieje

microbot
13-07-2011, 21:09
Jeżeli filmy fizycznie nie są uszkodzone to co stoi na przeszkodzie?

Boa
13-07-2011, 21:12
3 lata po terminie to pikuś, tak jak Przemek pisze- jeśli nie były przegrzane, to lusss w kolanach, ale ponieważ tego nie wiesz, to użył bym ich co najwyżej do jakichś eksperymentów/testów/zabawy :)

Michaelg
13-07-2011, 21:15
Nie filmy leżały cały czas w zamkniętym barku w czarnych pudełeczkach i dodatkowo w oryginalnym kartonowym .

Pytam bo teraz na weekend jadę i chciałbym zabrać tylko tego analoga a jak założę film chcę mieć pewność że jakiś zdjęcia z tego wyjdą.

Jeśli spadek czułości to nawet lepiej bo jakbym kupował to i tak 100 a jak 400 trochę mniej czuła będzie to super ;)

Dzięki za odpowiedź w takim razie.

Boa
13-07-2011, 21:26
Wywołaj toto jeszcze w crosie i będziesz artycha pełną gębąNegatyw do C41 w E6 :?:

freefly
13-07-2011, 22:56
Nie filmy leżały cały czas w zamkniętym barku w czarnych pudełeczkach i dodatkowo w oryginalnym kartonowym .

Pytam bo teraz na weekend jadę i chciałbym zabrać tylko tego analoga a jak założę film chcę mieć pewność że jakiś zdjęcia z tego wyjdą.

Jeśli spadek czułości to nawet lepiej bo jakbym kupował to i tak 100 a jak 400 trochę mniej czuła będzie to super ;)

Dzięki za odpowiedź w takim razie.

Emulsja na filmie to żelatyna spożywcza. Trwałość filmu zależy od tego czy bakterie nie zaczęły konsumować tej substancji organicznej. Ciepło sprzyja rozwojowi bakterii, dlatego filmy powinno przechowywać się w warunkach nie sprzyjających namnażaniu bakterii, np. w niskich temperaturach i niskiej wilgotności..

marszull
13-07-2011, 23:07
Emulsja na filmie to żelatyna spożywcza. Trwałość filmu zależy od tego czy bakterie nie zaczęły konsumować tej substancji organicznej. Ciepło sprzyja rozwojowi bakterii, dlatego filmy powinno przechowywać się w warunkach nie sprzyjających namnażaniu bakterii, np. w niskich temperaturach i niskiej wilgotności..

jak tylko troche skonsumowaly, to bedzie jesczez wiekszym artysta niz przy krosie ;)

motyl
14-07-2011, 18:41

Wszystko to prawda tylko aby bakterie zaczęły konsumować żelatynę z filmu musi być spora wilgotność warstwy emulsyjnej. Na 100% nie osiągalna w standardowych warunkach domowych. Pamiętaj też, że do warstwy żelatynowej podczas produkcji dodawane są środki zapobiegające rozwojowi "żyjątek".