PDA

Zobacz pełną wersję : kupno obiektywu - na co zwrócić szczególną uwagę

max_mara
13-07-2011, 20:31
Witam

Od jakiegoś czasu jestem zdecydowana na kupno nikkora 24-70/2.8 ponieważ jest to szkło na lata, zdecydowałam o zakupieniu obiektywu z drugiej reki, na co radzicie zwrócić szczególną uwagę podczas testowania szkła.
Pozdr.

Mariusz888
13-07-2011, 20:44
Na to samo na co przy każdym innym obiektywie ;) czy pierścienie chodzą ok, czy zoom się nie blokuje, czy celność jest taka jak należy, czy jest ostro tam gdzie trzeba i tak jak trzeba, czy szkło jest czyste w środku czy ma do połowy piasku, jaki jest ogólny stan - to są takie ogólne wskazówki ale miało być "na co zwrócić uwagę" więc na stan, celność i jakość optyczną :)

Tak naprawdę to sprowadza się to po porostu do zrobienia nim zdjęć i ciężko tutaj coś konkretnego i mądrego napisać - pytanie jest ogólne to i ogólna odpowiedź. Jak będzie się pierścień zooma przycinał/ blokował to od razu odradzam zakup - może się kiedyś zaciąć "na amen" i wtedy kierunek serwis ;)

karolt
14-07-2011, 13:36
Witam

Od jakiegoś czasu jestem zdecydowana na kupno nikkora 24-70/2.8 ponieważ jest to szkło na lata, zdecydowałam o zakupieniu obiektywu z drugiej reki, na co radzicie zwrócić szczególną uwagę podczas testowania szkła.
Pozdr.

To jeśli na lata, to ja bym kupował jednak nowy :-)
Co do testów, jak wyżej kolega napisał. A jak chcesz mieć pewność, to najlepiej się umówić z kimś, kto to szkło ma, zna i może ocenić inny egzemplarz. Albo od razu po kupieniu udać się do serwisu Nikona na przegląd, niech się wypowiedzą.

Anion
14-07-2011, 13:36
jest długi post Zbigniewa na ten temat:
http://forum.nikoniarze.pl/archive/index.php/t-55208.html

co prawda traktuje o testowaniu szkieł w sklepie, ale co szkodzi albo umówić się ze sprzedawcą właśnie w jakimś sklepie foto, albo niektóre z tych porad zastosować w warunkach partyzanckich. Ponad to zawsze można wziąć ze sobą albo 3 bateryjki albo kartę do testowania na bf/ff :)

Mariusz888
14-07-2011, 20:20
Ja już dawno wyleczyłem się z focus charta - lepiej strzelać do tego co jest obok nas - nie trzeba kombinować z kątami, noszeniem kartek itd ;)