PDA

Zobacz pełną wersję : Jak obrobic zdjęcie spójrzcie

furious1
13-07-2011, 19:03
Mam małe pytanko jak obrobić zdjęcie, żeby wyglądało tak te poniżej. Jeśli macie jakieś linki do tutoriali to poproszę.
http://www.facebook.com/photo.php?fbid=10150208554406971&set=a.10150168407451971.294479.61117321970&type=1&theater

marszull
13-07-2011, 19:10
Dorota i Michal maja swoje warsztaty wiec najlepsza wiedze chyba znajdziesz u zrodla
http://whitesmokeworkshops.com/

leon001
13-07-2011, 19:12
Może zacznij od odpowiedniego obiektywu...

furious1
14-07-2011, 11:10
Koszt kursu u nich to 2000zł uważam, że trochę dużo jak dla amatora, który cyka zdjęcia dla siebie :)
Bardzo podobają mi się zdjęcia, które mają mocno uwydatniony czarny i cienie.

2pompony
14-07-2011, 11:21
Jak wiesz, co konkretnie Ci się podoba i co ważniejsze umiesz to zwerbalizować - to w zasadzie 3/4 pracy masz już za sobą.

Teraz tylko poszukaj sposobu, jak uwydatnić czernie i ciemne tony. Dla przykładu w takim LR jest do tego osobny suwak, ale przecież nie samym LRem człowiek żyje. Można zmusić PSa, żeby otwierał jpgi w ACR (które ma takie same suwaczki jak LR), lub po prostu użyć jednego z narzędzi PSa, jak krzywe choćby. GImp (nei znam dobrze) ma podobne narzędzia...

W każdym razie jak wiesz o co Ci idzie, jest o wiele prościej, niż pytać o nienazwane czy działać na oślep. Inna rzecz, czy to jest wszystko co Ci się podoba, bo może są jeszcze inne elementy...

kroolik
14-07-2011, 17:25
to są na prawde podstawowe ruchy podstawowymi suwakami (WB, kontrast) miejscowo rozjasnic itp...
oczywiscie dobrze naswietlony raw wyjsciowo- to podstawa czyli juz na etapie fotografowania zrobienie dobrego zdjecia.
nie da sie mowic o tym "jak zrobic taką obrobke" bez zobaczenia rawa- to bierz raczej pod uwage. np z "twojego" rawa robiąc podobne ruchy moze nic nie wyjsc itd...
zwykle "dobre obrobki" są wtedy jak podczas focenia mamy miekkie, rozporoszene i najlepiej cieple swiatlo. jesli to masz- masz wszystko.

ryszkut
14-07-2011, 17:50
a jak masz dalej pytania to ja mogę cię tego nauczyć :)
pisz

BorysR
14-07-2011, 18:00
leica m9. To jest recepta.

mirekkania
14-07-2011, 19:24
Mam małe pytanko jak obrobić zdjęcie, żeby wyglądało tak te poniżej. Jeśli macie jakieś linki do tutoriali to poproszę.
http://www.facebook.com/photo.php?fbid=10150208554406971&set=a.10150168407451971.294479.61117321970&type=1&theater
To jest nieszczególnie skomplikowana obróbka rawa w ACR. Bez sztuczek magicznych.
Prawidłowo naświetlony kadr, GO wskazuje tu na przysłonę w okolicach f2.8 i wysokie ISO.

Leica nie jest potrzebna. Na takie zdjęcie wystarczy już jakikolwiek dwucyfrowy Canon z np. 24-70L.

BorysR
15-07-2011, 01:49
ja dalej jestem za leica... jak patrze na to zdjecie to chyba s2.

stock
15-07-2011, 08:14
no ja jestem cholernie ciekaw czy juz jakis nasz rodzimy fotograf slubny jest na takim poziomie i ma taka klientelę by robić śluby S2 :)
Oczywiście szczerze tego wszystkim życze i jestem bardzo ciekaw czy sa tacy fotograficy i ewentualnie czy jest to spora grupa.

mirekkania
15-07-2011, 08:15
ja dalej jestem za leica... jak patrze na to zdjecie to chyba s2.

Własciwie, jak przeanalizować to zdjęcie pod względem rozpiętosci tonalnej, naturalnych kolorów, ilosci szczegółów w cieniach, to rzeczywiście. To mogła być S2.

stock
15-07-2011, 08:19
w sumie robia M9. Czy ta M9 jest wsparciem dla S2 to juz cholera wie :)

BorysR
15-07-2011, 09:19
m9 lize buty s2. M9 ma raptem jeden profil wbudowany o nazwie whitesmoke magic a s2 ma juz 4 takie profile. Slyszalem ze trzeba tylko wybrac profil zrobic zdjecie i !!!jpg!!! ci przygotowuje odrazu na strone i dla klienta na dwuch kartach zapisujac.

Czornyj
15-07-2011, 09:46
m9 lize buty s2. M9 ma raptem jeden profil wbudowany o nazwie whitesmoke magic a s2 ma juz 4 takie profile. Slyszalem ze trzeba tylko wybrac profil zrobic zdjecie i !!!jpg!!! ci przygotowuje odrazu na strone i dla klienta na dwuch kartach zapisujac.

Akurat w przypadku M9 czy S2 jest podobny problem, co w przypadku Nikona - tylko jeszcze większy. Piekielnie mocna separacja barw skutkuje dużym metameryzmem i wymaga precyzyjniejszego ustawienia balansu bieli. Nie są to aparaty dla dżejpegowców-gotowców, oj nie są...

BorysR
15-07-2011, 10:00
no jak... i nie ma trybu obrobki w puszcze? :DDD

mirekkania
15-07-2011, 10:30
Piekielnie mocna separacja barw skutkuje dużym metameryzmem
Brzmi to, jak jakaś kosmiczna zaleta :)

A ucinając te żarty na temat, że to zdjęcie wykonano lajką, to pozwolę sobie jeszcze autorowi pytania dodać, że:
- jak na moje, to zdjęcie było wykonane przypadkiem krzywo. Było prostowane w postprocesie. A poniewaz krzywizna była zbyt duża, żeby było ładnie i zbyt mała, żeby było ahtystycznie, to po prostowaniu, już sie niestety stopy nie załapały w kadrze. Stąd taki dziwny kadr, że dużo dookoła, dużo nad głową, a pod nogami brak stóp.
- Suknia panny młodej była wyciagana pędzlem korekty na tzw. maksa, po tym jak starano się, znów "na maksa", wybielić biel koszuli pana młodego. Dlatego jest taka żółto-różowa. Taki efekt powstaje, kiedy staramy sie odzyskać ile sie da z kompletnego przepału.

Ogólnie, jak na moje, za dużo czerni w czerni, potraciły się szczegóły i porobiły trochę komiksowe kolory. Ale fajny, pełen emocji moment i fajna pamiątka z uroczystości. Na przeniebieszczającym ekranie oprofilowanego jako-tako laptopa, to zdjęcie prezentuje się dośc sympatycznie. Trochę gorzej w rzeczywistości.

kroolik
15-07-2011, 10:39
co wy z tym S2, ja nie sądze aby to byl wymarzony aparat do reporterki ślubnej.
ale nie wiem bo nim nie focilem.
wydaje sie byc idealny ale do innych zastosowań- dokument, portret, martwa natura, pejzaz, produkt....
pozdro

BorysR
15-07-2011, 11:00
No dobra... wiec na powaznie... whitesmoke nie specjalnie przywiazuja wage do czegos takiego jak stopy i slusznie. Dla mnie kadr jest dobry. Glowy sa ok a ze w Polsce sie przyjelo focic calych ludzi i strach to jak im nogi obetniesz to juz ina bajka. Srednio wierze w przypadkowosc kadru i skrzywien jak ktos 12 lat pracuje dla kilku najwiekszych agencji fotograficznych i robi to na codzien. Po tylu latach nie ma przypadkowych skrzywien. To kwestia zabawy z konwencja. Rzeczy z sukni byly troche odzyskiwane ale nie jakos specjalnie bo to fota w kosciele nie wiem co tam mialoby robic przepaly o 3ev. Zdjecie ma podbite zolcie, zmieniony kontrast, i zdesaturowana reszte. Calosc zdjecia miala sciete tony w swiatlach dlatego wydaje sie przyciemnione. Widze niebieskie zafarby w cieniach. Niestety sam efekt mysle jak uzyskac od 3 miechow i z marnym skutkiem wiec nie jest to takie hop siup. Zrobila sie to taka moja pasja i hmm motywacja do nauki ps-a.

mirekkania
15-07-2011, 12:07
BorysR, Jest za prosto, żeby nie było prostowane ;)

Niestety sam efekt mysle jak uzyskac od 3 miechow i z marnym skutkiem Te niebieskości uzyskasz oziębiając WB. Przy obróbce zdjęć z Canona jest to rzeczywiście proste. Niestety nigdy nie robiłem zdjęć Nikonem wiec nie upieram się, że w tym przypadku jest to łatwe.

kroolik
15-07-2011, 13:32
tez nie rozumiem o co chodzi niektorym w tych stopach :)? Po co ci stopy na zdjeciu, ze tak zapytam ??

przypomina mi sie od razu taka sama historia z warsztatow u T. Tomaszewskiego. Pan TOmaszewski pokazal nam pewien portret dziewczynki (jak dobrze pamietam) chyba z cyklu o Ślasku jak sie nie myle. Zdjecie generalnei "uderzalo" w odbiorce, mialo wszystko to co miec powinno dobre zdjecie: działalo na widza swoją ogolną wymową. Nie trzeba bylo wiele gadac po prostu scena "dramatyczna" i dobry, mocny portret.
No ale jeden z fotografow (slubnych) podwazyl ten kadr, bo powiedzial, ze kawalek stopy jest ucięte :)
Pamietam tą minę TT i takie troche skrywane politowanie (tak to odebralem) dla czlowieka i chyba nie wiedzial co mu za bardzo odpowiedziec :) i tez tylko pytal "po co ci stopa" ?

mirekkania
15-07-2011, 13:52
Po co ci stopy na zdjeciu, ze tak zapytam ??Mam fetysz ;)
Nie tyle chodzi o te stopy, tylko o proporcje na zdjęciu i co można na ich podstawie wywnioskować. Zakładający temat pytał o obróbkę więc odpowiedziałem, co wg mnie było z tym zdjęciem robione.

No ale jeden z fotografow (slubnych)Wiem, że "fotograf ślubny" to wstyd, ale właśnie "ślubni" zazwyczaj, zwracają uwagę na takie "nieistotne" szczegóły. Taka specyfika pracy.

P.S.1 Nie jestem fotografem ślubnym. :) Chyba...

P.S.2 Co to gra na Twojej stronie?

kroolik
15-07-2011, 14:15
tak- wstyd byc fotografem slubnym :)

a odnosnie tych "szczegolow" o ktorych piszesz. White Smoke jest po prostu troche bardziej swiadomymi fotografami slubnymi niz przecietni w tej branzy- ot co.
Taki dziwny kadr- z pozoru dziwny- ale to celowy zabieg. Ja nie mowie o tym, ze w TYM KOKRETNYM ujeciu Smoki mysleli o tym, aby cos tam uciąć, czy cos tam dac wiecej góry itd bo na pewno nie (tu sie robi automatycznie)- tu chodzi raczej o generalne podejscie do tematu. Nie jest problemem robić zdjecia super skomponowane, problem jest zawsze jeden i ten sam- zainteresowac widza zdjęciami: a z tym Smoki chyba nie mają problemu :).

W fotografii mamy takie przypadki tzn poprzez pewne "triki" fotografia uzyskuje nowy efekt. Np w modowej fotografii jakis czas temu zaczeli niektorzy robic zdjecia ze zbyt mocnym fleszem- a same zdjecia wygladaly raczej na przypadkowe, amatorskie. Efekty takich zabiegow są wymierne: "źle" skomponowane zdjecia, ze slabą ostrością, ze zbyt silnym fleszem i najlepiej cykniete kompaktem za 200 zł odbieramy jako zdjecia prywatne, osobiste. Wiec takie zdjecia w kontekscie tego co bylo widac w fotografii modowiej do tej pory zyskiwaly dodatkowe zainteresowanie, nabieraly mocy i znaczenia.

Podobnie mozna grac w reportazu (mozna- nie trzeba): pozornie niechlujny kadr, ktory posiada fajną tresc moze byc odbierany przez widza jako bardziej unikalny, tak jakby "pstrykniety w ostatniej chwili", zdarzenie bylo tak unikalne i trwalo tak krotko ze fotograf nie zdazyl nawet skomponowac foty ;) Jesli wsadzisz taki niechlujny kadr obok super skomponowanych- efekt bedzie jeszcze lepszy.
nie ma chyba nic gorszego niz reportaz o takim samym "natezeniu napiecia" zdjecie po zdjeciu: tak samo skomponowanie, to samo opowiadające itd.
wtedy sie usypia, dlatego fajnie zdac sie troche na taki pozorny freestajl.

mirekkania
15-07-2011, 18:11
Efekty takich zabiegow są wymierne: "źle" skomponowane zdjecia, ze slabą ostrością, ze zbyt silnym fleszem i najlepiej cykniete kompaktem za 200 zł odbieramy jako zdjecia prywatne, osobiste. Wiec takie zdjecia w kontekscie tego co bylo widac w fotografii modowiej do tej pory zyskiwaly dodatkowe zainteresowanie, nabieraly mocy i znaczenia.
Oooo, to już rozumiem dlaczego Terry Richardson został okrzyknięty geniuszem fotografii. :) Maniera osiągnęła swój kres i przerodziła się w zachwyt nad ... (tu może sobie każdy wpisać słowo najlepiej oddające jego stosunek do fotografii tego kogoś)

Czy pochwalisz się proszę, kto wykonuje muzykę, która gra na Twojej stronie?

BorysR
15-07-2011, 18:15
sigur ros lyknij wszystkie plyty sa genialni. Z islandii.

BorysR
15-07-2011, 18:16
Swoja droga krolik szacun za wrzucenie tego na strone. Kocham ich muzyke. Dostales za to duzego plusa u mnie.

mirekkania
15-07-2011, 18:22
sigur ros lyknij wszystkie plyty sa genialni. Z islandii.
Dziękuję. Sigur Ros znam, ale nie skojarzyłem tego numeru.

kroolik
15-07-2011, 19:10
dziekuje, oni są na prawde genialni.
ale z Islandii niesamowite plyty ma tez zespol Mum. Bardzo sie upieralem aby dać tą muzyke na strone i nie bylo to latwe (kawalek jest dlugi, zajmuje i troche web z tym walczyl, ale ze sam ich lubi to sie udalo :))- ludzie mi odradzali, ale co jakis czas mam maila od klientow, ktorzy - brzydko mowiac- "lapią sie na to".

odnosnie Terry Richardson`a no to na szczescie nie dlatego zostal geniuszem ze robi zdjecia malpą :) gdyby to bylo takie proste....:)

br3
16-07-2011, 00:03
to pomogliscie chlopakowi fest :D bankowo wie juz jak sie do sprawy zabrac

Rascal
16-07-2011, 15:39
to pomogliscie chlopakowi fest :D bankowo wie juz jak sie do sprawy zabrac

Sa poprostu oszczedni w slowach... jak autor watku, ktory juz tu pewnie nigdy nie wejdzie :)

Ta wiec w telegraficznym skrocie, z cyklu oczywiste oczywistosci.

- jasne szlo by nie gubic tla w ciemnosciach
- opcjonalne lekkie doswietlenie lampa pierwszego planu (niekiedy wymagany CF) barwy lubia fiksowac
- bleach bypass/skip bleach
- podciagniety midtone contrast
- klarownosc zwiekszona highpass filter

Tymi podstawowymi technikami mozna wyciagnac naprawde wiele, recepty stare jak swiat ktore daja nieco analogowej charakterystyki w bezduszna cyfre. Oczywiscie proces wymaga nieco wiekszej ilosci krokow, nadmienilem jedynie podstawy.

HYPER
16-07-2011, 15:56
nie widze w tej obrobce niczego niezwyklego. wystarcza podstawowe zabiegi zeby miec taki efekt.