Zobacz pełną wersję : D700+Grip (zamiennik Alpha)=SERYJNE!
Hej,
Mam pytanie, jak sprawić (ustawić), aby d700 śmigała najszybciej jak się da przy zdjęciach seryjnych? Dałem CH przy zdjęciach seryjnych, ale odnoszę wrażenie, że jest bardzo nieznaczna poprawa jeśli chodzi o CH, a CL. A może nieoryginalny grip nie spełnia wymagań?
wasilewk
13-07-2011, 16:14
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=152312
Ok to już wiem, że en-el4 trzeba zakupić, ale gdy robię próbę z 8x AA (HR6) to nadal mam max 5/kl w serii. Trzeba coś ustawić jeszcze, prócz rodzaju zasilania w gripie?
bednario
13-07-2011, 17:21
mam D300, ale w D700 pewnie jest podobnie - w gripie musisz mieć 8xAA, przestawiasz w body żeby najpierw zużywało energię z MB-D10, ustawiasz tryb Ch, i przestawiasz RAW na 12-bit (jeśli miałeś 14-bit) ... po naciśnięciu przycisku INFO na tylnym LCD powinieneś mieć informację ile FPS robi teraz puszka
Albo tak: http://www.youtube.com/watch?v=sG5UKwgGRJI ;)
Albo tak: http://www.youtube.com/watch?v=sG5UKwgGRJI ;)
Potrzebuję seryjne do sportu, więc ta metoda się raczej nie sprawdzi.
Podtrzymuje pytanie o te 8xAA.Co jest nie tak?
bednario
13-07-2011, 18:20
Podtrzymuje pytanie o te 8xAA.Co jest nie tak?
jakie masz te AA w gripie ... zwykłe baterie czy akumulatorki?
jeśli zwykłe baterie to w menu "d10" ustaw "LR6" albo odpowiedni rodzaj dla swojego typu.
w "d11" ustaw "MB-D10"
całą resztę napisałem już wcześniej
pustawiaj i zobacz co widzisz po naciśnięciu przycisku INFO ... ile masz FPS?
jakie masz te AA w gripie ... zwykłe baterie czy akumulatorki?
jeśli zwykłe baterie to w menu "d10" ustaw "LR6" albo odpowiedni rodzaj dla swojego typu.
w "d11" ustaw "MB-D10"
całą resztę napisałem już wcześniej
pustawiaj i zobacz co widzisz po naciśnięciu przycisku INFO ... ile masz FPS?
Ustawiłem wszystko tak jak podawałeś i nadal w info widnieje 5fps. Naładowałem 8xAA aku przez noc, żeby mieć pewność i niestety nic to nie dało. Te en-el4 to nie nie jakiś kosmiczny wydatek (90zł allegro). Tylko czy ktoś miał przyjemność pracować na tym aku z gripem ALPHA? Żebym miał 100% pewność, że zdj. w serii faktycznie wzrosną.
Dziwna sprawa, że nie chce to śmigać z 8xAA.
P.s.
Używam 8xAA Panasonic (poj.2600) HR6
Nigdy nie miałem problemów z gripem Alphy. Śmiga aż miło 8fps z eneloopami na D300.
Pzdr
bednario
14-07-2011, 14:35
u mnie też nie ma problemów z D300 + Newell + 8xAA ... od razu słychać inny dźwięk migawki.
masz na wyświetlaczu górnym znaczek "BP" przy wskaźniku baterii? Może bidy w ogóle go nie widzi?
Są różnice między D300 a D700, więc część waszych porad jest bez sensu, niestety.
Zakładam, że masz ustawiony krótki czas migawki ?
bednario
14-07-2011, 18:25
Są różnice między D300 a D700, więc część waszych porad jest bez sensu, niestety.
ale jakoś posiadacze D700 nie palą się do pomocy więc tyle co mogę pomóc jako posiadacz trzysetki to pomagam... a D700 i D300 są bardzo podobne
marcinas
14-07-2011, 18:29
D700 + MB-D10+Enelopy 8fps RAW 14bit
ale jakoś posiadacze D700 nie palą się do pomocy więc tyle co mogę pomóc jako posiadacz trzysetki to pomagam... a D700 i D300 są bardzo podobne
Diabeł jednak śpi w szczegółach (jak zwykle) i np kwestia ustawień raw 14 bit/12 bit jest bardzo istotna dla D300, a dla D700 nie. I co z tego, że są niby podobne (??? crop i FF, inna matryca), jak jest inaczej?
bednario
14-07-2011, 18:37
Diabeł jednak śpi w szczegółach (jak zwykle) i np kwestia ustawień raw 14 bit/12 bit jest bardzo istotna dla D300, a dla D700 nie. I co z tego, że są niby podobne (??? crop i FF, inna matryca), jak jest inaczej?
Chodzi mi o współpracę z gripem (tym samym gripem dla obu modeli) ... podałem zbiór ustawień które można sprawdzić na podstawie D300, niestety nie mam teraz w ręku D700. Chyba nie zaszkodzi jak przekopie menu i posprawdza to co wymieniłem? Nawet jeśli zrobi to przestawienie na 12-bitowy RAW na chwilę to mu ręka od tego nie odpanie (swoją drogą wydawało mi się że D700 też jest wolniejszy przy 14bitach).
A jaka karta pamięci? Może bardzo wolna i nie wyrabia?
Nie, bo początkowo i tak idzie wszystko do bufora, karta będzie istotna przy dłuższej serii.
Kartę posiadam PQI 4gb x233 z tego co pamiętam.
http://allegro.pl/zestaw-en-el4-lad-bl3-do-mb-d10-nikon-d300-d700-i1708098109.html A ten zestaw do Alphy sprawi, że będzie 8fps?
Odpowiadając jeszcze na wcześniejsze pytanie to tak robię na krótkich czasach, rzędu: 1/800 - 1/1250.
http://allegro.pl/zestaw-en-el4-lad-bl3-do-mb-d10-nikon-d300-d700-i1708098109.html A ten zestaw do Alphy sprawi, że będzie 8fps?
To jest zestaw do Delty, nie do Alphy. Niestety zatyczki sie różnią o pare mm i nie idzie przekładać ich między gripami. Do Alphy nie pasuje oryginalny BL-3.
Odpowiednie tematy są w dziale o zasilaniu.
Mam dwie szt d700 z gripami Alpha. w obydwu puszkach mam 8fps na 8 sztukach eneloop. Raw 14 bit + zasilanie najpierw z gripa i wszytko hula :)
Dopadłem dzisiaj grip firmy MEIKE w celu przetestowania czy może ten będzie działał na 8fps, ale nadal 5fps (edytowane ;) właśnie wyczytałem, że Meike to chyba Alpha... dziwne bo jakość plastiku wg mnie lepsza w MEIKE ale to taki offtop). Co jest grane? Może ktoś podesłać jakąś en-el4, która będzie pasowała pod battery pack MEIKE?
Dodam, że ustawiłem już RAWY 14-bit, zasilanie 1st. grip i nadal nic.
Dj_Direct
15-07-2011, 15:14
a nie masz moze w menu ustawione zeby max bylo 5fps ?? mozna bowiem ustawic ilosc klatek dla seryjnego trybu pracy, jest bodaj mozliwe 3, 5 i 8 fps.
Nie wiem jak jest domyslnie, ale ja sobie ustawilem na 5, bo mi 8 do niczego. Moze Ty tez masz tam ustawione na 5 i stad "waskie gardlo" ??
Hm, a gdzie takowe ustawienia można znaleźć? Bo chyba się z nimi jeszcze nie spotkałem. Znalazłem tylko max fps przy CL.
Coś musisz robić nie tak jeżeli z innym gripem jest to samo. Nie kombinowałbym z en-el4. Może twoje akumulatorki coś nie teges?
Pzdr
Ok to podsumowując i zbierając całość do kupy. Na chwilę obecną mam gripa firmy MEIKE. Mam zamiar zakupić ten aku en-el4 bo inaczej chyba to nie zadziała, a szczerze wolę kupić już ten aku, aniżeli jakieś AA. Podobno do battery packa tej firmy jest aku DELTY (http://allegro.pl/akumulator-delta-en-el4a-nikon-d300-d700-i1699539907.html). Z tym, że w komplecie nie ma ładowarki ktoś mógłby polecić jakieś źródło gdzie można ową ładowarkę zakupić? Dodam, że BL-3 posiadam.
Jeżeli Meike to to samo co Alpha, to BL-3 nie pasuje ci do gripa. No chyba że nie masz BL-3 tylko zaślepkę z kompletu od gripa.
Są ładowarki delta do akku. Niestety one nie posiadają wszystkich funkcji oryginalnych ładowarek nikona. Moja nie zeruje stanu licznika ilości klatek, nie ma odświeżania itp.
No właśnie mam w komplecie zaślepkę BL-3. Czyli pozostaje mi kupić en-el4 i ładowarkę? A gdzie można takową zdobyć?
No właśnie mam w komplecie zaślepkę BL-3. Jeśli to jest od kompletu, to to nie jest BL-3. Niuansik, ale różni się nieco kształtem i nie idzie przekładać tych zaślepek między Alphą a gripem MB-D10. Dla ciebie to nieistotne, ale ja zawsze wyprostowuje nieścisłości jakie zauważam, bo potem ktos może zrobić zakupy i sie rozczarować.
jacekplacek
16-07-2011, 15:42
ja mam taki http://www.foto-net.pl/sklep/pokaz_karte.php?idt=21361
No to super, że sie pochwaliłeś. Ty masz taki, ale do Delty.
ludzie, czy wy zwracacie uwagę na szczegóły? Po kiego diabła ja to wszystko piszę.
Proszę dawać porady nie tak jak sie wam wydaje, że będzie OK, ale piszcie to co wiecie na pewno, że zadziała u kolegi proszącego o pomoc. Bo w ten sposób ktoś może niepotrzebnie wydać trochę kasy i co - zwrócicie mu ją?
Mam dwie szt d700 z gripami Alpha. w obydwu puszkach mam 8fps na 8 sztukach eneloop. Raw 14 bit + zasilanie najpierw z gripa i wszytko hula :)
Dokładnie tak. Ja sprawdzałem prędkość i na D700 i na D300 z Alphą... Rzeczywiście po podłączeniu 8 aku śmiga aż miło, ale ważne - sprawdź w menu z czego masz pierwsze zasilanie - musi być z Battery Pack. I potwierdzenie masz na górnym wyświetlaczu. Oczywiście czasy powyżej 1/500
Kombinuj tak długo, aż usłyszysz to
http://www.youtube.com/watch?v=2RKMtX3JpCQ
Też mogę potwierdzić. BP Alpha + D700, RAW 14bit wyciąga bez problemów 8 FPS na Eneloopach.
Ok, już ogarnąłem problem. Okazało się, że styki były jakieś zaśniedziałe. Nie wiem z jakiego powodu, a więc baterii tak jakby nie było!
Wyśmienite 8fps jakby z Thompsona za czasów II wojny :)
bednario
27-07-2011, 18:42
już wcześniej pytałem czy masz znaczek "BP" przy wskaźniku poziomu naładowania baterii (post #10) ... brak znacznika wskazuje na problemy z połączeniem BODY-GRIP
... ale lepiej było bić pianę przez kolejne 20 postów że D700 to nie D300
mimo wszystko - dobrze że się udało!
No i w menu ma pokazane stany wszystkich nikonowskich baterii (ale nie AA) widocznych w body.