Zobacz pełną wersję : [ Portret ] bo wszystko jest w oczach.. by [ Hanibal ]
Witam
tak na zachete....
1.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/07/5933362654_abce33e660_o-1.jpg
źródło (http://farm7.static.flickr.com/6014/5933362654_abce33e660_o.jpg)
2.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/07/5932803867_8807ee1403_o-1.jpg
źródło (http://farm7.static.flickr.com/6121/5932803867_8807ee1403_o.jpg)
no to krzyczcie... przyjmuje na klate :)
komentarze mile widziane
jacek.gold
13-07-2011, 12:04
piękna kobieta...
jacek.gold
13-07-2011, 12:09
któ®a ?? :P
różne?
a ja myślałem że to makijaż i obróbka tak zadziałały na 2
Nerdkiler
13-07-2011, 12:15
1. nawet spoko
2. fatalna obróbka skóry, kolczyk zupełnie nie pasuje, niebieskie włosy
śliczne modelki, fajne fotki
ale odbicie blendy w źrenicach mi przeszkadza
pozdro
1 wspaniała ! Co do 2 - za mocno pojechana obróbka twarzy.
Marcin Borkowski
13-07-2011, 13:07
bardzo ładne modelki, zdjęcia tez fajne, ale usta pani na 2 zdjeciu wygladaja bardzo dziwnie
krokus66
13-07-2011, 14:02
Wybieram nr 1, bardzo ładne i sugestywne zdjęcie.
Dla mnie też 1 ale głównie z uwagi na urodę modelki :) Wydaje mi się jednak, że trochę przesadziłeś z wybielaniem oczu na 1, zrobiły się takie płaskie i dla mnie trochę za bardzo, nienaturalnie biją po oczach
1. nawet spoko
2. fatalna obróbka skóry, kolczyk zupełnie nie pasuje, niebieskie włosy
jaka obrobka skóry ??
sprecyzuj.
1 super, uwielbiam takie portrety, na dwójce zdecydowanie za mocna obróbka jak dla mnie
Nerdkiler
13-07-2011, 14:37
jaka obrobka skóry ??
sprecyzuj.
nie wiem co tam zostało użyte, blur czy jakiś plugin do wygładzania ale brakuje mi faktury na skórze. Przez to skóra stała się taka płaska i bardzo plastikowa. Momentami mam wrażenie jakby tam był jakiś minimalny glamour-glow. I nie mówię tego złośliwie.
samson09
13-07-2011, 14:48
Oba fajne, chociaż faktycznie trochę razi odbita blenda w oczach modelek.
Janusz.J
13-07-2011, 15:06
1 - bez sensu taki układ widać kawałek ręki, że na siłę ściska te włosy robiąc z nich brodę - mało pomysłowe
2 - fotografia stracona, zniszczona blurem skóra, można edytowac nawet to wskazane, ale nie w tak prymitywny sposób.
ćwicz dalej
1, lepsza, ale warto by było naprostować fotkę, było by bardziej konsekwentnie, no i ten kawałek ciała w LD troszkę razi.
1 - bez sensu taki układ widać kawałek ręki, że na siłę ściska te włosy robiąc z nich brodę - mało pomysłowe
2 - fotografia stracona, zniszczona blurem skóra, można edytowac nawet to wskazane, ale nie w tak prymitywny sposób.
ćwicz dalej
Buahahaahahaha
zdzwiwil bys sie.. tam nie ma blura jej skora jest gladka z zalozenia.. uzywalem high pass
co do kadru w jedynce... to doklandie taki chcialem wlasnie z tym kawalkiem ciała i i z ta broda i co smieszne nic nie jest tam na sile...
dziekuje za uwagi i komantarze.
Zaczyna się. Idę po czipsy i piwo, wątki Hanibala są lepsze niz CSI :D
:D w mojej fotografii nie poprawiam tego co mam
nie kadruje poza aparatem.. nie kaze modelkom sciagac kolczykow itd.. (czasami bardzo rzadko usuwam te z nosa)
doswietlane zdjecie srebrna blenda maja prawo byc niebieskie dziekuje za uwage.. nie chcialem tego usuwac..
co do wybielania bialek.. znow ktos by sie zdziwil jak sa biale to powoduje blenda od dolu modelki...
i tu nie chodzi o przyjmowanie krytyki.. rozmawiajmy...
:D w mojej fotografii nie poprwiam tego co mam
nie kadruje poza aparatem.. /.../
Czy to jakaś ujma przekadrować zdjęcie do innych proporcji :?:
ps. dlaczego w 1 ten kawałek ciała umieściłeś celowo :?:
ja dwojki nie widze nie wiedziec czemu...
a jedynka juz sie zachwycalam na facebooku...
prze-rewelacja! zakochac sie mozna :)
pozdroofki
zgAGA
Janusz.J
13-07-2011, 17:37
Buahahaahahaha
zdzwiwil bys sie.. tam nie ma blura jej skora jest gladka z zalozenia.. uzywalem high pass
co do kadru w jedynce... to doklandie taki chcialem wlasnie z tym kawalkiem ciała i i z ta broda i co smieszne nic nie jest tam na sile...
dziekuje za uwagi i komantarze.
Przecież, te kawałki rąk szpecą tą 1 fotografię, jak można chcieć coś takiego zrobić ?
Użyłeś blur i to widać, mało tego widać które miejsca malowałeś i jak duży miałeś ustawiony pędzel
Nie wiem jaki ty masz monitor ale chyba kiepski lub się rozkalibrował albo już wypalił skoro nie widzisz takich detali.
High pass jest bardzo niebezpiecznym w rękach osoby, która nie czuje lub nie widzi tego co robi, nie polecam go nigdy dla tak poczatkującego użytkownikownika. Jeżleli masz problem z monitorem, to może zmniejsz krycie o 10 % jak nie wiesz jak, to chętnie ci udzielę kilku lekcji.
Nerdkiler
13-07-2011, 17:38
doswietlane zdjecie srebrna blenda maja praw byc niebieskie dziekuje za uwage.. nie chcialem tego usowac..
i tu nie chodzi o przyjmowanie krytyki.. rozmawiajmy...
wiesz ale ten efekt nie jest na całym zdjęciu lecz na bluzce i włosach zwłaszcza w okolicach rogów zdjęcia i jestem pewien że to efekt jakiejś super-tajemnej obróbki typu niebieska winieta. Jeśli ten efekt jest zamierzony to ok. Natomiast gdyby to była pozostałość po użyciu blendy to aż prosi się o korektę. Wyobraź sobie, teraz taką sytuację, że blenda pozostawia żółty lub zielony zafarb, czy też byś go zostawił?
Przecież, te kawałki rąk szpecą tą 1 fotografię, jak można chcieć coś takiego zrobić ?
Użyłeś blur i to widać, mało tego widać które miejsca malowałeś i jak duży miałeś ustawiony pędzel
Nie wiem jaki ty masz monitor ale chyba kiepski lub się rozkalibrował albo już wypalił skoro nie widzisz takich detali.
High pass jest bardzo niebezpiecznym w rękach osoby, która nie czuje lub nie widzi tego co robi, nie polecam go nigdy dla tak poczatkującego użytkownikownika. Jeżleli masz problem z monitorem, to może zmniejsz krycie o 10 % jak nie wiesz jak, to chętnie ci udzielę kilku lekcji.
nie masz racji nie bylo blura
tylok wygraldzanie filtrem gorno przepustowym.. koniec kropka.. blur daje inny efekt.monito imac 27" sprawdzane na imac 24"
obydwie nowki
krycie robie na 30% kazdo
i wybacz prosze ale poczatkujacy nie jestem...
Czy to jakaś ujma przekadrować zdjęcie do innych proporcji :?:
ps. dlaczego w 1 ten kawałek ciała umieściłeś celowo :?:
zeby zostawic troszke korpusu modelki .. myslalem o tym by kadrowac... ale nie uwazam ze tak zdjecie to wyglada lepiej..
dziekuje za uwage
ps i to nie jest ujma ja poprostu tak robie kadruje podczas robienia zdjecia bo taki mialem wtedy zamysl...
pozniej go nie zmieniam jesli nie musze...
dziekuje za uwagi
zeby zostawic troszke korpusu modelki .. myslalem o tym by kadrowac... ale nie uwazam ze tak zdjecie to wyglada lepiej..
dziekuje za uwage
Kumam, ale w akim przypadku warto było by ten jasny kawałek ciała troszkę "przygasić", bo jednak jest zbyt agresywny w stosunku do twarzy.
Pozdrawiam :)
Janusz.J
13-07-2011, 18:01
nie masz racji nie bylo blura
tylok wygraldzanie filtrem gorno przepustowym.. koniec kropka.. blur daje inny efekt
... poczatkujacy nie jestem...
Highpassem wygładzenie a to Ci dopiero :)
a jednak widzisz ?? proponuje do remika.. z tym swego czasu stosowal to nalogowo.. i dobrze mu to wychodzilo ??
zdziwiony jestes?? ze tak mozna ?
i wybacz ja nic nie musze ciwiczyc.. teraz tylko szlifuje technike.
dzieki za uwage..
Wyobraź sobie, teraz taką sytuację, że blenda pozostawia żółty lub zielony zafarb, czy też byś go zostawił?
a jaka blenda taki efekt zostawia ?? zwlaszcza zielony zafarb ??
Hanibal, edytuj posty a nie pisz jeden po drugim.
Jesli nie wiesz jak dawac pare cytatów, to informuje ze w kazdym poscie obok "cytuj" jest taki "znaczek", klikasz w niego, i masz pare cytatów w jednym swoim. Inaczej nie potrafie wytłumaczyć Twojego sposobu pisania, w ciagu paru minut kilku postów jeden po drugim, chyba że masz w tym inny zamierzony cel......
Nerdkiler
13-07-2011, 18:46
wiesz ale ten efekt nie jest na całym zdjęciu lecz na bluzce i włosach zwłaszcza w okolicach rogów zdjęcia i jestem pewien że to efekt jakiejś super-tajemnej obróbki typu niebieska winieta. Jeśli ten efekt jest zamierzony to ok. Natomiast gdyby to była pozostałość po użyciu blendy to aż prosi się o korektę. Wyobraź sobie, teraz taką sytuację, że blenda pozostawia żółty lub zielony zafarb, czy też byś go zostawił?
Napisałem, żebyś sobie tylko wyobraził taka sytuację.
Janusz.J
13-07-2011, 18:48
a jednak widzisz ?? proponuje do remika.. z tym swego czasu stosowal to nalogowo.. i dobrze mu to wychodzilo ??
zdziwiony jestes?? ze tak mozna ?
i wybacz ja nic nie musze ciwiczyc.. teraz tylko szlifuje technike.
dzieki za uwage..
Przerwij więc to szlifowanie i zacznij od podstaw, bo pogubiłeś się gdzieś po drodze, albo nie wiesz kompletnie o czym piszesz, a już na pewno, nie masz bladego pojęcia jak działa algorytm filtra górnoprzepustowego, i robisz jakieś dziwne niekontrolowane nieudolne ruchy, króre notabene widać. Jeżeli nawet rozmyłeś szarą warstwę filtra, to zniszczyłeś przy okazji strukture skóry, którą on wydobył, wiec po coż go używać do tego zadania? :)
na 1 genialna twarz i kolorki (w sensie obrobka BW), natomiast nie wiem co to jest ten blizej nieokreslony ksztalt w LD ktory po prostu rozprasza, bez niego (lub tez jak zaslonie sobie go reka) zdjecie zyskuje na wyrazistosci
co do 2 jestem na nie, modelka wyszla sztucznie i sztywno jak manekin
na 1 genialna twarz i kolorki (w sensie obrobka BW), natomiast nie wiem co to jest ten blizej nieokreslony ksztalt w LD ktory po prostu rozprasza, bez niego (lub tez jak zaslonie sobie go reka) zdjecie zyskuje na wyrazistosci
I tu sie z kolegą zgodzę faktycznie jak sie ciachnie z dołu dużo przyjemniejszy odbiór tej zacnej fotografii.
spiritwood
13-07-2011, 19:24
A mnie tam ten skrawek koszulki w ogóle nie przeszkadza. Powiem więcej, jest nawet sexi.
Jedynka - właśnie tak jak jest pokazana jest bardzo dobra moim skromnym zdaniem.
BogdanSD
13-07-2011, 20:42
70-200/2,8 ? czy 85/1,4?
Nerdkiler
13-07-2011, 21:00
85/1.4
Przerwij więc to szlifowanie i zacznij od podstaw, bo pogubiłeś się gdzieś po drodze, albo nie wiesz kompletnie o czym piszesz, a już na pewno, nie masz bladego pojęcia jak działa algorytm filtra górnoprzepustowego, i robisz jakieś dziwne niekontrolowane nieudolne ruchy, króre notabene widać. Jeżeli nawet rozmyłeś szarą warstwę filtra, to zniszczyłeś przy okazji strukture skóry, którą on wydobył, wiec po coż go używać do tego zadania? :)
masz racje: nie znam sie wogole nie wiem o czym pisze jestem słabiutki i nie wiem co to te filtry photoshopa nie mam pojecia o jego wlaczeniu
przepraszam ze wogole sie odzywam przy ta swietnych fotach ktore sa tu robione gubie sie juz w tym co robie.
nigdy wiecej obiecuje nigdy wiecej...
a najbardziej krzycza Ci co nic nie pokazuja...
Hani, kolejna prośba-propozycja!
Napisz do moderacji, aby Twoje wątki byly traktowane jak ogłoszenia na giełdzie.
Zaraz po publikacji, zamkniety.
Wtedy bedziesz szczesliwy, bo nie poczytasz zadnej krytyki, a pochlebastwa Ci nie potrzebne, bo pławisz sie w samouwielbieniu, i tak wiesz wszystko lepiej.
Przeciez Ty pokazywanie tu zdjec traktujesz jako samo-promocje i swietną reklame, wiec ma to wiele wspólnego z działem giełdy "sprzedam".
Twoje podejscie do krytyki, robi sie juz nudne.
I skończ z tym argumentem, ze jak ktos nic nie pokazuje, to nie ma prawa pisac w Twoich wątkach. Bezsens tego juz Ci to wielokrotnie tłumaczono.
Nerdkiler
13-07-2011, 21:48
Zgredol, Ty to jesteś fajny gość, taki dyplomata:)
Masz racje Zgredol - juz nie bede pokazywał..
oj nie znasz mnie i nic nie wiesz o moim samouwielbieniu.
przepraszam ze znow nie znisłem KRYTYKI.
Znasz przysłowie "jak Cię widzą, tak Cię piszą?"
Oczywistym jest, ze nie znam Cie osobiscie, i byc może po kilku spotkaniach, zmienił bym zdanie. Ale po tym co piszesz, i jak prezentujesz sie w swych filmikach, opinia jest taka, a nie inna. I nie jestem w tym odosobniony. Sprawiasz wrażenie osoby narcyztycznej, i bardzo sie lansującej. I nie odbieraj tego jako atak, a luzną opinie innej osoby, która ma do niej prawo. Ty pewnie tez masz o mnie opinie, z która ja sie nie zgodzę, ale potrafie to zrozumieć.
Zrób to co inni proponują, wrzuć na luz, zmień ton swych wypowiedzi, bądź bardziej krytyczny wobec siebie, i wszystko wróci do normy. Twoje watki będą odwiedzane dla zdjec , a nie przepychanek słownych.
Chyba ze wychodzisz z założenia, że dobrze jak jest szum i zadyma, bo wiecej osób zobaczy Twoje foty, a to super reklama. Wtedy juz zadna dyskusja nie ma sensu. Pzdr.
masz namiary na numer jeden?:)
zgredol.. masz racje jasne ze masz racje we wszystkim co piszesz...
ja wychodze z zalozenia..
"
nie chce decydowac o tym co uwazasz za słuszne, lecz dlaczego tylko ja mam uwazac..
kłutnie zniszczyly wiele relacji na mej drodze, ale cóz wiem co mysle nie na wszystko sie zgodze.
NIE MAM ZAMIARU SPEŁNIAC CZYIS OCZEKIWAŃ W ZYCIU NIE CHODZI O TO BY SYMPATIE ZDOBYWAC..
CZASEM KTOS ZARZUCI MI EGOIZM I CO Z TEGO MASZ WSZELKIE PRAWO DO TEGO BY SIE BRONIC... "
dziekuej za cenne uwagi wezme je pod lupe... zwlaszcza odnosnie tego kadru.
1super 2 wyszła plastikowo
Nerdkiler
14-07-2011, 15:17
Hanibal, taka mała uwaga techniczna, popracuj nad pisownią. Robisz błędy, gubisz litery itp
dziekuje za zwrocenie na to uwagi...
osobiscie nie przykldam do tego wagi..
Janusz.J
14-07-2011, 15:42
Hanibal, wystawiasz fotografie do oceny a gdy ktoś ktytykuje to twierdzisz, że się z tobą kłóci. Myślę, że to Ty chcesz na siłę coś wykłócić..przemyśl to
kłuce sie tylko wtedy kiedy ktos wciska mi jakies drobne kawałki.. np ze uzywalem blura... ktorego od 2 lat nie tknalem..
piszesz mi ze dziwne jest wygladzanie filtrem gornoprzepustowym a jednak jest to mozliwe i daje lepsze efekty niz blur...
i nie ja to wymyslilem i innym ktorzy to robia tego nie komenujecie i nie wciskacie kitu..
piszesz mi ze jestem poczatkujacy... a ja poczatkowalem 4 lata temu wysowasz opinie o mnie i mojej pracy a nie o zdjeciach...
a nic o niej nie wiesz... i wybacz nie bede sie z tym zgadzał... nie musze.
krytyka a ocenianie człowieka dwie rozne rzeczy i co wazniejsze nie z kazda krytyka musze sie zgadzac...
kółko wzajemnej adoracji ktos pisze ze be i my musimy przyjmowac i pisac tak tak masz racje.. jasne.. juz
pisza ze plastikowo.. a wiele razy udowadnialem ze wygladzanie skory u mnie jest znikome... pisza mi o kadrach... czepiajac sie takich detali ze az przykro. a kadr to przeciez moja wizja...
bo przeciez nie ma ideału nie ma kanonu jak kazdy z nas ma widziec swiat.
npais zmi cos czego nie wiem co popelnilem karygodnie zle.. napisz mi cos co podniesie moj poziom i zwroci uwage..
nie kaz mi sie uczyc.. i wracac do podstaw... ja po wielu publikacjach konkursach i płatnej footgrafii nie musze wracac do podstaw bo wielu bardziej znanych i bardzoej doswiadocznych docenilo moje prace...
wybacz ale sa autorytety ktore jak do mnie mowia to slucham z uwaga... a autorytety wybieram na podstawie prac ktore oni prezentuja...
wrzuc mi na prv swoj eprace link do swoich prac... a powiem ci kim jestes w portrecie. tak jak ty mowisz o mnie.
to dziala w dwie strony.
i jeszcze raz: tu nie chodzi o przyjmowanie krytyki tylko o jej konkret. i nie znaczy ze jak ty tak piszesz to wlansie tak musi byc. piszesz mi oo testowaniu i blednym wykorzystaniu PS'a o algorytmach... ble ble ble... sam kelby powtarza ze PS jest taka otwarta opcja ze wszystko mozna zrobic... nie wazne w jaki sposob.. mi sie moj sposob podoba.. dostalem go od remika zmodyfikowalem i robie i ludzie to kupuja.. tyle.
Nerdkiler
14-07-2011, 16:03
Hani, spokojnie, po co te nerwy. Chciałbym Ci coś uzmysłowić, mianowicie piszesz, że nie powinno się oceniać kadrów bo to Twoja wizja itp. Równie dobrze kolory mogą być Twoją wizją i wszystko pozostałe. I tu masz racje i wracamy właśnie do punktu wyjścia. bo kiedyś napisałem, że nie powinno się oceniać zdjęć. Dlaczego? Ponieważ każdy artysta ma swoją wizję i każdy krytyk swoją i tych dwóch opcji nigdy nie dopasujesz. Ilu ludzi tyle opinii, każdemu nie dogodzisz. Dlatego uważam, że prace powinny cieszyć Ciebie i klientów. Jaki z tego wniosek? Nie dawaj zdjęć do oceny. Po prostu załóż wątek i napisz, że nie życzysz sobie komentarzy i po kłopocie. pzdr
i to chyba jest pierwszy raz kiedy sie z Toba zgodze...
oceniac mozna ja nie mam nic przeciwko ocen moich prac.. i lubie jak ludzie pisza i pisza..
ale nie oceniaj mnie nie obrazaj nie jezdzij po moich znajomych nie wyciagaj wnoskow na moj temat i nie wciskaj mi kitów.. a wszystko bedzie super
ja mam swoj zasob emocji i wiele moge zniesc ale bez przesady
obraasz mnie obraze ciebie... ja cicho nie siedze i policzka nie nadstawiam.
pisz o moich pracach co ci sie podoba co nie.. zmien ton wypowiedzi nie badz ponad nie staraj sie mnie uczyc
oceniaj fotografie !! i wszystko bedzie naprawde fajnie :))))
masz namiary na numer jeden?:)chcialem kliknac "lubie to" ale to chyba nie ten portal :D
Jedynka jest super, ale nie ogladam jej w calosci, glownym motywem u mnie jest jej twarz, konkretnie cudne oczy.
To, ze zasugerowales lwia grzywe tez jest fajne. A obrobka w moim guscie.
A dwojka po prostu nudna, moze masz jakies inne ktore spodobalyby sie publice?
No a co do obrobki/przygotowan - rozumiem, jak klocisz sie z jedna osoba, ale gdy jest ich wiecej, moze warto to przemyslec? No i musisz zdecydowac, czy robisz zdjecia dla siebie, czy dla prowokowania emocji u innych. Bo zaleznie od tego musisz pomyslec o zmianie charakteru publikacji :)
No i od roku wszystkie Twoje zdjecia sa takie same, nie nudzi Cie to?
No a co do obrobki/przygotowan - rozumiem, jak klocisz sie z jedna osoba, ale gdy jest ich wiecej, moze warto to przemyslec? No i musisz zdecydowac, czy robisz zdjecia dla siebie, czy dla prowokowania emocji u innych. Bo zaleznie od tego musisz pomyslec o zmianie charakteru publikacji :)
No i od roku wszystkie Twoje zdjecia sa takie same, nie nudzi Cie to?
hmm ja robie zdjecia dla klienta.. jesli wymaga chce pewien standart to po co to zmieniac ??
ale mialo byc po cichu...
przerywam fotografie.. w nastepna srode robie ostatnia sesje i konczymy z tym... wystarczy jadu wrogow obrazania bo kogos w oczy kole wiele rzeczy...
i nie komentuj tego prosze.
nie musze sie z niczego tłumaczyc... przeciez fotografia nic nie straci... ja robie gówno i jeszcze na tym gownie zarabiam wg wielu... to zle..
zdjecia robilem poto by dac ludzim wspomniania by poznawac ludzi rozmawiac z nimi. by dziewczyna za 20 lat spojrzala na siebie.. jaka byla piekna i młoda..
nie robilem zdjec dla zasady kochalem to co robielem ale niektorzy obrzydzili mi to. niestety
jescze kilka setow bedzie i kilka filmow.. a pozniej.
its time to be a ghost.
Ty naprawdę nie rozumiesz problemu, który leży u podstaw tych "dyskusji" przy twojej fotografii.
Podam przykład inny:
Facet trzepie zdjęcia reporterskie - co setne publikuje "do oceny"/wygrywa jakis konkurs itp. cała reszta codziennej sieczki idzie do druku i zapomina o tych fotach.
Teraz wyobraź sobie że zaczyna publikować powiedzmy co 10 pracę ;)
To jeden aspekt
Drugi to twoje reakcje - wpierw na merytoryczne uwagi reagujesz opryskliwe i ex cathedra zrównujesz "wątpiących" z poziomem gruntu/błota. To nakręca spiralę i efekty tego zbierasz dzisiaj.
Hani, podstawowe pytanie z mojego punktu widzenia brzmi-"po co pokazujesz zdjęcia na forum"??
Czekasz tylko na zachwyty? Jeśli tak to będą je komentowali:
a) ludzie, którzy dopiero zaczynają z fotografią-mało wiedzą i są pod ogromnym wrażeniem Twoich prac
b) ludzie, którzy chcą się Tobie przypodobać
c) znajomi :)
CZy naprawdę tylko na takich głosach Ci zależy?
Zauważ, że większość poważanych osób na forum (w dziale portret/glamour) nie komentuje Twoich zdjęć, bo wiedzą czym się skończy jakakolwiek negatywna/konstruktywna uwaga w kierunku twórczości twej.
Ty naprawdę nie rozumiesz problemu, który leży u podstaw tych "dyskusji" przy twojej fotografii.
Podam przykład inny:
Facet trzepie zdjęcia reporterskie - co setne publikuje "do oceny"/wygrywa jakis konkurs itp. cała reszta codziennej sieczki idzie do druku i zapomina o tych fotach.
To jeden aspekt
Drugi to twoje reakcje - wpierw na merytoryczne uwagi reagujesz opryskliwe i ex cathedra zrównujesz "wątpiących" z poziomem gruntu/błota. To nakręca spiralę i efekty tego zbierasz dzisiaj.
hmm zadko widze merytoryczne uwagi..
oczywiscie zdarzaja sie i takie ale wiekszosc to bo tak i koniec i do tego jazda po mnie...
pokazuje zdjecia bo lubie pokazywac swoje prace bo chce by inni je ogladalo. nie zalezy mi na zadnych glosach nie rozumies zmnie..
oceniaj krytykuj rob jak chcesz ale nie obrazaj mnie
i nie pis zmi ze modelka na moich zdjeciach wyglada jak blachara... a bedzie ok
nie wiem skad wniosek o tej wiekszosci... i do tego dlaczego oni odrazu mieli by krytykowac ?
pochawalic to juz nie bo jak to jak pochwalic.. jesli jetsem dobry to krytykuje tylko tak ?
aaa rozumiem nie ma co chwialic...
no tak.
ja juz decyzje podjalem za niedlugo nie bedzie problemu.
:D Taki duży a focha strzela jak w piaskownicy. Wyluzuj Hanibal faktem jest że dużo jest niemerytorycznego jeżdżenia po Twoich pracach, ale faktem też jest że w b.wielu przypadkach są to wynika to ze sposobu Twojej reakcji na krytykę (choc często mam wrażenie że jest to krytyka celowa aby cię sprowokować) Skoro wiesz że na 100% to co pokazujesz jest takie jak ma być to może po prostu spróbuj zlać zaczepki.
jak publikujesz foty na forum internetowym to licz sie z tym ze przyjsc i skomentowac moze kazdy, niezaleznie
od doswiadczenia, dorobku itd. od mistrza po poczatkujacego... to medium tak ma, od zawsze i oczekiwanie czegokolwiek innego jest imho bledem na wejsciu
ja jesli ktos gdzies krytykuje moje foty, to nie posuwam sie do argumentow personalnych (ze ktos jest taki/siaki czy owaki... powiem wiecej, w d... to mam), a ograniczam dyskusje do kwestii dotyczacych wylacznie zdjec... w ekstremalnym przypadku sprawa konczy sie tak, ze mamy rozne zdania i nikomu korona z glowy nie spada
natomiast odpowiadanie na krytyke fot (jakakolwiek by ona nie byla) argumentami personalnymi w stosunku do dyskutantow nakreca tylko spirale, ktorej efekty widac po dzis dzien
i tak naprawde nie ma to nic wspolnego z fotografia, a tylko podejsciem do niektorych spraw - czytalem to juz rozne dyskusje odnosnie fot, nawet maksymalnie sie ze soba nie zgadzajace i dopoki nie uzywalo sie argumentow personalnych, dopoty wszystko konczylo sie ok
olej totalnie argumentacje personalne, odnos sie wylacznie do fot... dyskusja znormalnieje, a ew. prowokatorzy sie szybko znudza
w przeciwnym razie skonczy sie tak jak w przypadku kilku innych osob wczesniej - wszyscy sie wk... i kazdy pojdzie w swoja strone przekonany ze ma racje, tylko tak naprawde kazdy sie w czesci do tego przyczynil
Ale jedno sie zmieniło na lepsze. Hanibal....... zacząłeś konstruktywnie dyskutować. Juz nie ma tego opryskliwego tonu wypowiedzi, i to BARDZO mnie cieszy. Inni tez juz troszke inaczej wypowiadaja sie do Twojej osoby. Daj im troszke czasu, a mysle ze wszyscy z tego wyciagna wnioski i dojdziemy do normalności. Postep juz widac znaczący. Pzdr.
no wlasnie dobrze piszesz... macie pretensje do mnie o dopowedzi na jad a nie macie pretensji do krytykujacych ze jezdza personalnie.
i o to mi chodzi krytykuj zdjecia nie mnie popdieraj faktami i badz otwarty na rozmowe a wszystko bedzie pieknie jak w niebie
Ale jedno sie zmieniło na lepsze. Hanibal....... zacząłeś konstruktywnie dyskutować. Juz nie ma tego opryskliwego tonu wypowiedzi, i to BARDZO mnie cieszy. Inni tez juz troszke inaczej wypowiadaja sie do Twojej osoby. Daj im troszke czasu, a mysle ze wszyscy z tego wyciagna wnioski i dojdziemy do normalności. Postep juz widac znaczący. Pzdr.
bo nikt nie probuje jezdzic po mnie obecnie...
i tak by bylo najlepiej.
ktos musi byc madrzejszy i ignorowac zaczepki... stara zasada... nie karmic trolli
przykład inny:
To jeden aspekt
i ja też to tak widzę:
robisz świetne technicznie zdjęcia, do tego masz dobre narzędzia, obróbkowo też super.
ale jak napisał fafniak, w pewnym momencie zacząłeś publikować dużo więcej prac niż dotychczas.
i one nadal są świetne technicznie, b.dobrze obrobione (pod sugestie klientów). że zarabiasz na tym chwała ci za to (wielu też by tak chciało).
ale moim skromnym zdaniem, problem zaczął się, gdy zacząłeś zamieszczać prawie każdą swoją nową sesję.
wymagania klientów nie zmieniły się, więc wiele jest do siebie podobnych.
więc co tu obiektywnie krytykować? kadrowo, technicznie rzadko można się do czegoś przyczepić. a że świat nie lubi próżni, nakręciła się spirala "nienawiści" KONRAD vs POZOSTALI.
moja rada:
rób swoje. bo to co robisz, robisz dobrze, a przy tym zarabiasz kasę.
jeśli chcesz z tego rezygnować z powodu jakiegoś "jadu", to jesteś zwyczajnie dziecinny ;)
po prostu publikuj mniej.....oni jeszcze za tobą zatęsknią ;) :)
dziekuej za uwagi szelass.. i tak zapewne zrobimy.
na 1 moim zdaniem białka oczu za bardzo świeca a na 2 prócz oczywiscie skóry beznadziejny makijaz szczególnie usta!!!!!
/.../
nie wiem skad wniosek o tej wiekszosci... i do tego dlaczego oni odrazu mieli by krytykowac ?
pochawalic to juz nie bo jak to jak pochwalic.. jesli jetsem dobry to krytykuje tylko tak ?
aaa rozumiem nie ma co chwialic...
no tak.
ja juz decyzje podjalem za niedlugo nie bedzie problemu.
Czy to ma oznaczać, że przestaniesz w ogóle tutaj wrzucać zdjęcia :?:
ja kompletnie koncze z fotografia
ja zaznaczylem wczesniej
bo tacy ludzie jak ty szcegolnie obrzydzili mi prace w czyms co powinno cieszyc...
i nie komentuj tego i wogole nic nie pisz na ten temat nie mam zamiaru niczego komentowac..
juz od dawna nosilem sie z tym teraz upewnilem
koncze bierzace zamowienia napisze do administracji tego forum o usuniecie mojego rpofilu.. i bedziecie zdrowsi
Nerdkiler
15-07-2011, 00:03
Jeśli zrezygnujesz to czym się będziesz w takim razie zajmował?
przyjacielu ja mam kilka zawodow dwa fakultety dwie prace tu na miejscu i mam co robic uwierz mi
Pozwolę sobie na jedną uwagę, nie dotyczącą zdjęć. Rozumiem, że przebywasz poza krajem, może masz mało kontaktu z językiem polskim, ale staraj się go mimo wszystko szanować.
wogole bierzace kłuce wysowasz usowam zadko standart podialem reportarzyk
Wstyd trochę, żeby człowiek z dwoma fakultetami tak pisał.
Potraktuj proszę moją radę jako życzliwą. Nie ma w tym ani krzty jadu, ani nie chcę jeździć po Tobie.
dziekuje za zwrocenie uwagi na pisownie
osobiscie nie zwracam na to uwagi polonistyki nie konczylem...
jelsi czytasz i rozumiesz to good :)
z jezykiem polskim mam duzo kontaktu :) duzo nas tu :)
ps kurcze rozdrabniaja juz moje watki na drobne :) swietnie poprostu swietnie :)))
Motorniczy
15-07-2011, 00:37
bo tacy ludzie jak ty szcegolnie obrzydzili mi prace w czyms co powinno cieszyc...
i nie komentuj tego i wogole nic nie pisz na ten temat nie mam zamiaru niczego komentowac..
juz od dawna nosilem sie z tym teraz upewnilem
koncze bierzace zamowienia napisze do administracji tego forum o usuniecie mojego rpofilu.. i bedziecie zdrowsi
Zanim to zrobisz musisz odbyć z każdym wrogiem walkę w kiślu , smak obojętny ;)
ps kurcze rozdrabniaja juz moje watki na drobne :) swietnie poprostu swietnie :)))
Spoko ... To była ortografia a mogą się jeszcze do interpunkcji przyczepić :mrgreen:
p.s. A tak na marginesie to rób Hani to co robisz i nie przejmuj się tak krytyką i nie bierz jej tak bardzo do siebie. Fotografia jest na tyle subiektywną w odbiorze dziedziną sztuki że doprawdy ciężko aby wszystkim dogodzić. Większość Twoich prac mi się podoba , niektóre mniej ale tak już jest. A na forum zawsze było kogo podpatrzeć i na kim się wzorować. Wrzucaj kolejne sety i rób swoje.
Nerdkiler
15-07-2011, 00:50
Powstała już piosenka, może teraz ktoś napisze książkę bo tyle tu emocji oraz ciekawych i jakże zaskakujących zwrotów akcji ;)
no widzisz zawsze ciekawie jest :)
copyman ale ja robie od zawsze to co lubie
przejmowac krytyka.. hmm czasmi tak czasami nie.. jak to w zyciu...
Ale... ale... :shock: :!:
Ale czym konkretnie JA, Tobie cokolwiek obrzydziłem :?: :shock: