Zobacz pełną wersję : D3100 nie czyta mi karty.
nata_123
13-07-2011, 00:59
Hej. Mam problem. Mam nikona d3100 i używam do niego dwie karty. Jedną nikona SDHC 4GB (która działa bez zarzutów) oraz Kingaton'a SDHC 16GB. Tą drugą przez jakiś czas używałam i nagle aparat przestał ją czytać. Sformatowałam ją i nadal nic. Nie czyta mi tylko aparat, ponieważ w czytniku laptopa działa. Miał ktoś już ten problem?
Formatowałeś kartę w aparacie czy w czytniku?
nata_123
13-07-2011, 01:12
na laptopie
Jeśli zamierzasz kartę używać w aparacie powinno się ją w nim sformatować. Po włożeniu karty wyświetla się jakiś komunikat?
nata_123
13-07-2011, 13:19
Nie. Aparat w ogóle jej nie czyta, nie widzi jej.
A komputer kartę widzi? Zapisuje, kasuje na karcie pliki?
Ostrożnie z gniazdem karty w aparacie!
Nie. Aparat w ogóle jej nie czyta, nie widzi jej.
Ale włóż kartę do aparatu i formatuj.
nata_123
16-07-2011, 21:04
Jak mam włożyć i formatować skoro aparat jej nie widzi? Pisze: Proszę włożyć kartę.
Komputer widzi kartę.
Na moje "oko" po formacie wyciągnąłeś kartę z gniazda bez użycia funkcji - bezpieczne usuwanie urządzeń - zgadza się? Być może menedżer urządzeń rozwiąże problem. Na laptopie karta jest widoczna?
Jacenty Z.
17-07-2011, 00:55
Na moje "oko" po formacie wyciągnąłeś kartę z gniazda bez użycia funkcji - bezpieczne usuwanie urządzeń - zgadza się?
Przyznam szczerze, że z USB takie opcje widziałem (chociaż podobno i tak zbędne, chyba że ktoś by wyciągnąć chciał kartę ze slotu w trakcie przenoszenia danych) - ale z kartą SD nie.
A czy na karcie laptop widzi katalogi "DCIM" i "MISC" (albo przynajmniej pierwszy z nich)? Może komputer potraktował ją jak każdy inny nośnik i wyczyścił do zera (włącznie z katalogami systemowymi). Nie wiem czy tak da się w ogóle zrobić. I nie zamierzam próbować...
(mpwt, D3100 to amatorskie body, ono na 99,9% nie ma możliwości formatowania "metodą dwóch przycisków".)
nata_123
18-07-2011, 13:22
Nie widzi tych katalogów. Co jest dziwne, ponieważ wcześniej widział i na tej drugiej karcie widzi DCIM.
skoro sformatował w laptopie, to jak ma widziec te katalogi?
sformatuj jeszcze raz jako FAT z domyślną jednostka alokacji.
nata_123
16-08-2011, 11:08
Tak zrobiłam i nadal nie działa.
Miałem podobną przypadłość. Kartę aparat widział ale niekiedy przestaję ją widzieć... Zdażyło się to na wakacjach i musiałem kupić inną kartę.
Karta to Patriot 16GB class 6.
Przypuszczam że to wina dużej pojemności karty i jakiegoś błędy w sofcie... Karta na 1000% sprawna
Ja też miałem podobnie. W moim przypadku pomogło delikatne dogięcie karty w kierunku styków. Podejrzewam, że karta z jakiegoś powodu trochę się odkształciła i nie wszystkie styki stykały się w gnieździe. Karta Kingston 8GB.
nata_123
12-09-2011, 18:03
Może to racja, że karta ma zbyt dużą pojemność i dlatego aparat jej nie czyta. Popytałam się kilku osób i niektórym również karta o dużej pojemności przestała działać.
Może to racja, że karta ma zbyt dużą pojemność i dlatego aparat jej nie czyta.
Aparat jak najbardziej obsługuje karty SDHC do 32 GB jak również karty SDXC, których pojemności zaczynają się od 64 GB więc takie twierdzenie delikatnie mówiąc mija się z prawdą. Problemem może być oryginalność kart. Sam posiadam karty Integral Ultima Pro 16GB jak również Kingston UltimateX 16GB. Obie klasy 10 i działają perfekcyjnie do całkowitego ich zapełnienia.
Sąsiad miał to samo zD5000. Pewnego dnia karta przestała sobie
działać w aparacie, a w kompie i w moim D80 śmiga.
Pozyczałem mu swoją.
A Kingston'y są zatwierdzone przez Nikona? Wszyscy wiemy że nie. Jeśli więc komuś działają - niech się cieszy. :)
Jeśli zaś nie działają (od początku czy po pewnym czasie) niech przyjmie to jako normalne.
Używam Sandiska i Toshibę - robiłem z nimi różne rzeczy w komputerze: formatowałem i tak i siak,
zapisywałem zdjęcia, dokumenty, filmy i co tam jeszcze popadło. Zawsze jednak po włożeniu
do aparatu były widziane i dały się sformatować do nominalnej pojemności.
włóż kare do czytnika jak wyskoczy ci okienko skanuj napraw lub kontynuuj bez skanowania wybierasz pierwszą opcje i karta powinna ruszyć u mnie tak zadziałało