PDA

Zobacz pełną wersję : 20-letni film - jak wołać?

drdln
12-07-2011, 22:34
Mam taki nietypowy problem, otóż znajoma poprosiła mnie o wywołanie filmu z aparatu, który znalazła na strychu. Aparat należał do jej dziadka, a film ma prawdopodobnie ok. 20 lat. Dziewczyna była w kilku labach, ale żaden nie podjął się zadania. Puszka filmu jest plastikowa, nie ma na niej żadnych nazw, jest tylko jedno małe oznaczenie (http://dl.dropbox.com/u/12514386/001.jpg) (chociaż to chyba tylko typ filmu).

Macie jakieś rady jak się zabrać za wywołanie tego? Dodam, że mam teraz w domu tylko Xtol.

conik
12-07-2011, 23:27
kaseta bez watpienia ruska ale skoro brak etykiety to moze siedziec cokolwiek
po tym jak byl aparat ustawiony (ISO/ASA/GOST) mozna domniemywac jaki film siedzi w srodku wiec jesli nikt przy aparacie nie majdrowal jest szansa na poznanie czulosci jaka ma film
ja bym odcial wtedy kawalek i wywolal nominalnie a nastepnie ocenil czy jest prze czy niedowolany i stosownie do tego wywolal reszte
dobrze by bylo zeby odciac nie za duzo nie za malo ale tak zeby zlapac jedna klatke...mozna sie posluzyc negatywem cwiczebnym zeby ocenic ile filmu trzeba odciac wsadzajac go do aparatu

drdln
12-07-2011, 23:45
Dzieki za odpowiedz, faktycznie tak jak mowisz byloby najrozsadniej. A co do czasu wolania - dla tak starego materialu czas powinien byc krotszy od nominalnego, dluzszy, czy to loteria?

conik
13-07-2011, 00:05
jakis czas temu wolalem orwo chyba np22 na polowe nominalnej czulosci i bylo gites choc film byl ciut zadymiony

pastwisko
13-07-2011, 00:07
ja trixa 400 z datą przydatnosci 1981 naswietlam na 200, a wołam normalnie, ale to trix i trzymany w lodówce.

inna sprawa ze rozne filmy o tej samej czułosci maja rózne czasy. ja bym zrobił researcz jakie wtedy były dostępne ne rynku filmy, jakie mialy czułosci i ew. jak je wołać, a potem odjął ze dwie działki na dzien dobry.

conik
13-07-2011, 00:11
to wlasnie mialem na mysli;)

roofman
13-07-2011, 17:29
Ja bym coś takiego wywolał w wywoływaczu typu Diafine.
3+3 minuty w 20-22 stopniach i powinno wyjść OK.

pastwisko
13-07-2011, 17:45
ale on ma xtola

roofman
13-07-2011, 17:51
ale on ma xtola
No tak... ale nie ma czułości tego materiału, xtol jest czuły na czas/temperaturę/iso filmu.
Pozostaje tylko wymoczenie próbki jak to koledzy podpowiadają.

W diafine cokolwiek wymoczy 3+3 to mu wyjdzie...
Nie brał nikt z Białegostoku w zbiorczym zamówieniu jakie było organizowane jakiś czas temu?

pastwisko
13-07-2011, 18:04
W diafine cokolwiek wymoczy 3+3 to mu wyjdzie...

no już takiego cuda z niego nie rób, mi trixa poważnie niedowołał, a raptem 2 ev podbilem

roofman
13-07-2011, 18:22
no już takiego cuda z niego nie rób, mi trixa poważnie niedowołał, a raptem 2 ev podbilem
Mnie wszystko wolał równo. Z tego co zauważyłem problemy to się lubią robić np. dla czasów typu 3:00/3:20 czyli nierównych dla moczenia w 'A' i 'B'.
Raz przez gapiostwo wymoczyłem rolleia 80s w 'A' ponad 4 minuty, w 'B' też tyle poszło i wyszło git :D
Ale przyznam szczerze że błon poważniejszych moczyłem mało... Diafine to czas testów: Rolleie, Shanghaie, Fomy Lucky i tego typu rzeczy. Kodaków, Ilfordow, Fuji w tym nie namaczałem za dużo, tutaj doświadczenie mam znikome.
(zbyboo chyba w Diafine namiętnie moczy więc może się wypowie)
Trix nie jest nowocześniejszą emulsją czasem? Może bardziej kapryśny po prostu jest i na Ciebie jego kaprys padł akurat...

pastwisko
13-07-2011, 18:32
no moj jest akurat starszy ode mnie bo ma ponad 30 lat ;)

amirez
13-07-2011, 18:34
Radzić nie będę, alem wyniku ciekaw.

conik
13-07-2011, 18:36
jesli nie chcesz moczyc w xtolu ...to mam diafine i chyba d76...w bialymstoku

zdyboo
13-07-2011, 18:47
Ja trixa wołałem w 1250 i w 3200 i wyszło OK. 3200 może mniej OK, ale to był eksperymentalny plener nocny z ręki. No cóż nie każdy eksperyment wychodzi. Tam gdzie fotosy robiłem przy jeszcze normalnym świetle wyszło OK. Zatem nie wiem, może ten Twój trix Kuba, jest za stary już do Diafine. Bo nic przeterminowanego więcej niż trzy lata w nim nie wołałem.
Oprócz trixa wołałem HP5, FP4 i F+, wszystko wg rozpiski vel digitaltruth. dziwi mnie tylko, że nie ma tam podanych czułości do naświetlania Pan100 i 400. Takie popularne materiały by się zdawało. Moczę raczej po równo A+B, choć bez zbytniej apteki. Zmieniłem tylko, za radą Mikołaja, sposób mieszania. Na początku robię 3-4 przewrotki, potem trzy łupnięcia o kafle i do końca trzech minut nie ruszam już koreksu. To samo powtarzam dla B.
Wydaje mi się, że już opanowałem tę wywojkę. Zresztą, za każdym razem wołanie wyszło, fakt czasem z jakimiś błędami, ale nigdy nie było, tak, żebym był niezadowolony. Poza tym błędy wynikają też, z tego że pierwszy raz samodzielnie wywołałem dopiero w styczniu czy lutym tego roku. Zatem zasadniczo cały czas się uczę.
Ja też bym to wymoczył w Diafine, coś wyjść musi. Ewentualnie Rodinal, chyba najlepiej mocno rozcieńczony i na długi czas.

pastwisko
13-07-2011, 19:14
skoro trix jest za stary, to co z tajemniczym dwudziestoletnim ruskim filmem? :)

roofman
13-07-2011, 19:23
skoro trix jest za stary, to co z tajemniczym dwudziestoletnim ruskim filmem? :)
Tu może nie chodzi o starość jako wiek, tylko o starość technologii produkcji samej emulsji.
Ruski negatyw może być robiony np. według receptur z 1920 roku, a trix według procedur z lat 60-tych.
(grube/drobne ziarno, gruba/cienka warstwa emulsji światłoczułej).

zdyboo
13-07-2011, 19:24

Nie wiem, jak drdln wywoła, to się przekonamy. ;)

pueblo
13-07-2011, 21:50
Witam, Z tego co pamiętam, tak były konfekcjonowane radzieckie negatywy FOTO 65. powszechnie dostępne w latach 70 i 80. Problem może być, jeśli do kasety włożono inny, np. cięty z metra film, co podówczas było powszechną praktyką.
Pozdrawiam,
P.

marekb
13-07-2011, 22:53
Witam, Z tego co pamiętam, tak były konfekcjonowane radzieckie negatywy FOTO 65. powszechnie dostępne w latach 70 i 80. Problem może być, jeśli do kasety włożono inny, np. cięty z metra film, co podówczas było powszechną praktyką.
Pozdrawiam,
P.z tego co pamiętam to te FOTO 65 były zaklejane i nie rozbieralne inaczej miały metalowe kasety. Wtedy nie ma możliwości załadowania kasety rolką z metra. Chyba, ze pomyliłem z ORWO?? Cholera rok temu wołałem 25-cio letni ORWO i już nie pamiętam, starość nie radość:(

drdln
13-07-2011, 23:33
Ok, dzięki wszystkim za odpowiedzi. Postaram się odciąć jedną klatkę i wywołać na próbę, jednak póki co siłuję się z wyciągnięciem filmu z puszki. ;) Mam na wywołanie trochę czasu, bo póki co aparat jest w białymstoku, a właścicielka w wawie, więc nie ma jak sprawdzić na jakiej czułości były robione zdjęcia. Jak już wywołam to napiszę co z tego wyszło.

miron19j
14-07-2011, 00:32
jednak póki co siłuję się z wyciągnięciem filmu z puszki. ;)

jeżeli to jest to co myślę, to ta kasetka się po prostu odkręca. T.zn. jeden z dekielków.