Zobacz pełną wersję : zielono mi...
Witam wszystkich,
to moje pierwsze wejscie na forum. Jestem "zielona" w kwestii fotografii, ale zdeterminowana zeby sie uczyc. Od czego zaczac?
Dostalam w prezencie D500, czytam instrukcje, probuje roznych ustawien, robie zdjecia (choc tylko w wolnym czasie) ale mam wrazenie ze poruszam sie we mgle. Bylam na 3godzinnym "kursie fotografii" ale wiekszosc osob w tym i prowadzacy mieli Canony wiec nie znali menu Nikona, efekt byl taki ze mialam tak pogmatwane w ustawieniach ze zajelo mi caly wieczor zeby wrocic do tego co chcialam.
Czy grupy "wsparcia" jak grupy uzytkownikow przyjmuja pod skrzydla takie zielone osoby jak ja?
A moze ktos polecilby mi ksiazki lub czasopisma?
Pozdrawiam wszystkich uzytkownikow
Retina
Witaj,
Dostałaś model D5000 jak mniemam.
Jest taki dział jak Nikon D40-D7000 i tam powinnaś zadać to pytanie:)
de Fresz
12-07-2011, 18:05
Jestem "zielona" w kwestii fotografii, ale zdeterminowana zeby sie uczyc. Od czego zaczac?
Proponuję zacząć od lektury instrukcji obsługi... ;-)
A tak poza tym – półki w księgarniach uginają się obecnie od pozycji nt. fotografii, iść wybrać ze dwie wyglądające przystępnie, jedną o technikaliach typu ekspozycja itp., a drugą o kompozycji, kreowaniu obrazu i sztuce patrzenia, przeczytać i praktykować, praktykować, praktykować. Jeśli żywisz niechęć do wydawania pieniędzy na makulaturę, pozostaje Ci lektura tysięcy najróżniejszych poradników rozsianych po odmętach internetu, w tym tego forum. Jak już*poczytasz i poeksperymentujesz – pytaj śmiało tutaj (znaczy raczej w bardziej stosownych działach).
Ale czego nie rozumiesz? Obsługa jest banalnie prosta. Najtrudniej wyćwiczyć "oko" i nauczyć się kadrowania.
Jak już Ci tak do twarzy w kolorze zielonym, to nastaw na program zielony AUTO i rób zdjęcia. Reszta przyjdzie sama. Jak nie masz instrukcji, to wrzuc w google "nikon d5000 instrukcja" i sobie ściągniesz (nie podaję linka, bo to zdaje się nielegalne wejście w posiadanie tego dzieła; wg Nikona 1 aparat = 1 instrukcja).
;-)
Zajrzyj tutaj:
http://www.szerokikadr.pl/
i moze tutaj
http://fotoblogia.pl/kategoria/poradniki
Pozdrawiam.
Witam.
Można też zapoznać się z cyklem poradników z serii „Fotoszkoła Sony”: http://www.optyczne.pl/index.php?poradniki=15. To, że wiedza podawana jest na przykładach produktów konkurencji nie powinno Koleżance przeszkadzać w zrozumieniu podstaw działania sprzętu. Tłumaczą od podstaw, z przykładami zdjęć itp. itd.
Pozdrawiam.
Bardzo dziekuje za porady, bede posilkowac sie linkami i lekturami ale widze ze instrukcja powinna stac sie moja biblia no i pstrykac pstrykac.
Jeszcze raz dziekuje
Retina:grin:
wasilewk
13-07-2011, 10:43
Bardzo dziekuje za porady, bede posilkowac sie linkami i lekturami ale widze ze instrukcja powinna stac sie moja biblia no i pstrykac pstrykac.
Jeszcze raz dziekuje
Retina:grin:
No i jeszcze obie książeczki Nikona: "Kadruj z głową" i "Radość fotografowania".
Chyba w Londku macie tam koło Nikoniarzy - zkontaktuj się z nimi.
Pzdr.
marszull
13-07-2011, 11:16
A moze taki na stale podklejony temat
Jestem poczatkujacy i szukam informacji co i jak z ta fotografia?
a w nim linki i tytuly ksiazek?
Troche juz takich pytan bylo na forum
Wielkie dzieki, pozdrawiam