PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z AF - body Nikon D90 czy obiektywy

kanias
12-07-2011, 12:56
Witajcie.

Miałem napisać tego posta w dziale obiektywów, ale po krótkiej weryfikacji śmiem twierdzić że problemem jest w body mojego Nikona D90.

Mianowicie, po dość długich pertraktacjach zakupiłem Nikkor 35mm f/1,8. jest to już moje trzecie szkło po kicie N18-105 f/3,5-5,6 i N50mm f/1,8. Wziąłem się więc za pstrykanie w celu sprawdzenia co to szkiełko potrafi. Większość forumowiczów zachwalała ten obiektyw w niebo głosy dlatego postanowiłem je zakupić.

No i trochę się rozczarowałem. Pisałem już trochę że mam problemy z AF (autofocusem).

http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=2446871#post2446871

Skontaktowałem się nawet ze sprzedawcą i zaproponował mi nawet zwrócenie obiektywu w celu wymiany ale sam się zdziwił że to dziwna sprawa bo z 35mm nie było najmniejszych problemów do tej pory. Postanowiłem wykonać jeszcze kilka weryfikacji przed ostatecznym zwrotem aby się upewnić czy to aby na pewno wina obiektywu

Podpiąłem dziś moje inne szkła do body Nikona D90 i zaskoczyło mnie to że z innymi obiektywami problem również występuje w identycznym stopniu.

Mianowicie aparat ma bardzo duże problemy z ostrzeniem na dolnym pkt pomiaru ostrości. Cholerka, przygotowałem fotkę ale nie mogę jej załączyć.

Określając dokładniej, problem występuje wtedy kiedy próbuje złapać ostrość na jeden z 11pkt AF (ten, na samym dole). postaram się to przedstawić może inaczej. Patrzcie poniżej.

0
0----0
0--0--0--0--0
0----0
0 - bardzo powolne ustawianie (nawet do kilku sekund/kilku prób) lub całkowity brak ostrości na jednym z 11 pkt ustawienia ostrości (feralny punkt oznaczony kolorem czerwonym na powyższym schemacie) Wszystkie inne punkty łapią ostrość bez najmniejszych problemów bardzo szybko.

Problem, tak jak wspomniałem występuje na moich 3 obiektywach i przy każdych warunkach oświetleniowych, nie ma znaczenia jaki wybiorę ustawienia AF aparatu, tj. AF-S, AF-S, AF-C. Próbowałem też zmian w menu body w zakładce "autofocus" ale nie przyniosło to żadnych zmian na lepsze, np.

a1. Tryb wyboru pola ostrości: pojedynczy pkt/ dynamiczny wybór pola/ automat. wybór pól ostrości/śledzenie 3D (11 pkt)
a2. Centralny punkt ostrości: Normalny /szeroki
a5/ Zmiana pkt. ostrości w pętli. ON/OFF

Sam nie wiem co mam myśleć, aparat mam już ponad rok, (jest na gwarancji 2 letniej) i śmiem twierdzić że problem występował od samego początku tylko że moja wiedza na temat lustrzanek i ich pracy była niewystarczająca żeby to wykryć. Teraz już wiem dość dużo o fotografii m.in dzięki temu forum i literatury.

Dziś może kumpel przyniesie swojego D5100 w celu potwierdzenia lub wyeliminowania powyższej usterki. Wtedy może będę mądrzejszy w tej sprawie.

Jak myślicie/sądzicie czy to normalne w tych modelach (D90), czy raczej śmiało mogę to reklamować w celu naprawy.

pozdro

kanias

Rafał_Sz
12-07-2011, 14:56
Taki cyrk może powodować paproszek który się dostał na ten punkt AF. W drugiej kolejności brałbym pod uwagę awarię modułu AF (mało prawdopodobne). Spróbuj przedmuchać puszkę w okolicach AF. Jak nie pomoże, to możesz wysłać aparat do serwisu na Postępu na ekspertyzę (płatna po gwarancji 30 zł, na gwarancji free).

kanias
15-07-2011, 01:40
Sprzęt tak jak radził kolega, trochę przedmuchałem w środku. W sumie chyba nic nie było, bo korzystałęm z pomocy mikrskopa i żadnych większych pyłków nie widziałem . Potem jednak zacząłem się bawić ustawieniami w aparacie i chyba tak naprawdę miałem coś nie tak ustawione. Teraz sprzęt zachowuje sie normalnie, tj. łapie ostrość na ten punkt tak jak na inne pozostałe, więc chyba jest OK. Muszę tylko zweryfikować poprawność AF (autofocusa) bo wydaje mi się że więcej zdjęć powinienem robić ostrych. Powiem szczerze że czasem jest mi trudno złapać moje dzieci na ostro przy 1/250 czy 1/500 lub nawet 1/1000.

kanias

Don_Sulco
12-11-2011, 12:51
Czołem
Podepnę się pod temat gdyż ostatnio zauważyłem, że mam problem z AF w moim D90.
Aparat użytkuję ok 2 lat, do tej pory wszystko OK.
Po ostatnim wyjeździe z rodziną do lasu przeglądając fotki ok 90 % było nieostrych.
Różne tryby AF i pomiaru światła, ostre były tylko te robione z bliskiej odległości.
Obiektywy to Sigma 50/1.4 i Tamron AF 17-50/F2.8.
Fotki robione z odległości powyżej 2 metrów nieostre(bez FF/BF) zwyczajne mydło.
Dziś rano zrobiłem trochę fotek testowych i znów to samo, te z bliska żyleta a cała reszta mydło.
Dodam, że body i obiektywy nie zaliczyły żadnego upadku ani wstrząsów.
I tu pytanie do forumowiczów, miał ktoś coś podobnego.
Czy AF może się tak zwyczajnie rozregulować???
Gdzie należy szukać usterki, czy czeka mnie wysyłka na Postępu, czego jeszcze spróbować.
Dzięki za uwagę
Pozdrawiam

KamilM
12-11-2011, 12:55
Jeśli to się dzieje na kilku obiektywach, to raczej pozostaje serwis. Możesz jeszcze zresetować ustawienia (choć sądzę, że to nie pomoże).

Don_Sulco
12-11-2011, 16:01
Witam ponownie
Założyłem właśnie N70-300vr i wszystko działa OK, obraz żyleta z bliska i z daleka.
Co to może być?

d90
12-11-2011, 18:47
Witam ponownie
Założyłem właśnie N70-300vr i wszystko działa OK, obraz żyleta z bliska i z daleka.
Co to może być?

bez urazy, ale jesli sprawdzasz/focisz na zamiennikach, moga sie dziac cuda. Zapinaj nikoniki i wtedy bedzie jakas pewnosc. Ewentualnie wyczysc styki...

KamilM
12-11-2011, 19:00
Tja, równie dobrze może nie celować na Nikorrach, Sigmach, Tamronach i innych. Nie ma żadnej pewności, lepiej wszystko wcześniej sprawdzać ze swoim body.

Don_Sulco
12-11-2011, 20:24
Hej
Dzięki za odp. ale przez 2 lata wszystko działało jak trzeba. Problem pojawił się niedawno i zastanawiam się co mogło się skopać???

Vinix
13-11-2011, 22:40
Witam.
Miałem podobny problem ze swoim D90. U mnie sprawa wyglądała tak że nie ważne czy ja założyłem szkoło n24-70 czy sigmę 70-300 czy n85 1.4 czy jaki kol wiek inny obiektyw zdjęcia nie wychodziły. Jedynie co zauważyłem to przesuniecie punktów AF a mianowicie chodzi o to że jeżeli celowałem centralnym punktem to aparat nie ustawiał ostrości na nim tylko pod nim całkowicie pod punktem. Odesłałem aparat (bez gwarancji) zapłaciłem 250zł wszystko fajnie coś się poprawiło jednak po raptem może 2 miesiącach aparat znowu się rozjechał totalnie zero posłuszeństwa z jakim kol wiek szkłem! Nie wiem w czym tkwi wina więc postanowiłem go sprzedać i kupić D300 może z nim nie będę miał takich problemów jak z D90.

idzior
03-06-2012, 21:39
trochę odgrzebuję...

ostatnio zauważyłem następujący problem w d90+18-105vr z autofocusem. Mianowicie af zachowuje się czasem dziwnie tj., buczy,przez chwilę nic się nie dzieje by za chwilę powoli ustawić ostrość. Zachowuję się tak gdy np. mam ogniskową 105 i chcę przeostrzyć z bliskiego planu na daleki i na odwrót. zajmuje mu to czasem 3-4 sek gdzie u mojego znajomego d90 z 18-105 w podobnych warunkach (czyli na zewnątrz w świetle dziennym) potrzebuje ok 1 sek. Af ustawiony jest na centralnym pkt. Czasem się zdarzy, że po wciśnięciu spustu do połowy nic się nie dzieje.
Nie wiem czy jestem przewrażliwiony czy coś się dzieje z moim Nikonem.Tym bardziej że nie przypominam sobie żeby tak wcześniej było.
Czy mieliście podobny problem?

Pozdrawiam

sokolnik
03-06-2012, 21:41
może ostrzysz na jednolitym tle... mam ten sam zestaw i ma problemy z jednolitym tle, gładkim, mało kontrastowym. zmień kard na coś innego i porównaj reakcje obiektywu.

lothar345
04-06-2012, 08:26
Czołem
Podepnę się pod temat gdyż ostatnio zauważyłem, że mam problem z AF w moim D90.
Aparat użytkuję ok 2 lat, do tej pory wszystko OK.
Po ostatnim wyjeździe z rodziną do lasu przeglądając fotki ok 90 % było nieostrych.
Różne tryby AF i pomiaru światła, ostre były tylko te robione z bliskiej odległości.
Obiektywy to Sigma 50/1.4 i Tamron AF 17-50/F2.8.
Fotki robione z odległości powyżej 2 metrów nieostre(bez FF/BF) zwyczajne mydło.
Dziś rano zrobiłem trochę fotek testowych i znów to samo, te z bliska żyleta a cała reszta mydło.
Dodam, że body i obiektywy nie zaliczyły żadnego upadku ani wstrząsów.
I tu pytanie do forumowiczów, miał ktoś coś podobnego.
Czy AF może się tak zwyczajnie rozregulować???
Gdzie należy szukać usterki, czy czeka mnie wysyłka na Postępu, czego jeszcze spróbować.
Dzięki za uwagę
Pozdrawiam

że problemy z d7000 przeniosły się na d90 a potem na kolejne modele ;)

idzior
05-06-2012, 19:08
może ostrzysz na jednolitym tle... mam ten sam zestaw i ma problemy z jednolitym tle, gładkim, mało kontrastowym. zmień kard na coś innego i porównaj reakcje obiektywu.

niestety dzieje się tak nawet jak ostrze na coś kontrastowego. Nie wiem, może jakiś paproch gdzieś wpadł i przeszkadza w łapaniu ostrości?Bo czasem jest ok by znów za chwilę coś przymuliło (sprawdzając na takich samym tłach/obiektach)

Być może jestem przewrażliwiony i są to tylko moje subiektywne odczucia:/

zgera
05-06-2012, 19:14
Przedmuchaj komorę lustra, w dolnej części komory są czujniki AF, może są zabrudzone.

Ark
08-06-2012, 10:08
Witam,
Również i ja mam problem z uzyskaniem ostrości na krótkich ogniskowych. Problem występuje mniej więcej do ogniskowej 70mm, na 70mm i powyżej wszystko jest OK, blisko czy daleko obraz jest ostry. Ostatnio podpinalem Nikkora 17-50 f/2.8 i z tym obiektywem problem również występuje-z bliska tj., mniej więcej do 2,5 metra obraz jest ostry na każdej ogniskowej, powyżej tej odległości obraz jest ewidentnie nieostry. Zaznaczam, że ten sam obiektyw z D300s nie sprawia najmniejszych problemów.
Może ktoś z Was uporał się już z tym problemem i mógłby podzielić się informacją jak tego dokonał?
Pozdrawiam :-)

Annihilator
08-06-2012, 10:52
Zdecydowanie wina body. D90 im krótsza ogniskowa tym większy BF. D90 + ten 35mm 1.8 to połączenie fatalne, a z lampą SB-900 jeszcze gorsze! Raz na ślubie w 16mm miałem wszystkie fotki trafione za ludźmi w ... ścianę. A wydawałoby się że im szerszy kadr tym bezpieczniejszy pod względem BF/FF, ale nie z D90!. Z 35mm zrobić ostrą fotkę z błyskiem to niezłe wyzwanie.

Zdjęcia robić umiem, i BF nie wynika z braku umiejętności. Podpiąłem te obiektywy do S5Pro oraz do D40!!! i zero problemów a AF, co dobitnie udowadnia że to wina body. Gdybym na jednym ślubie nie robił na 3 aparaty to nieźle bym popłynął - na absolutnie wszystkich zdjęciach z d90 i 16 mm jest BF..

w tej chwili d90 spisuje się dość dobrze ze stałką 50mm i 85 mm

Ark
08-06-2012, 13:27
Annihilator, u mnie nie występuje BF/FF. Z dalszej odległości na krótkich ogniskowych zdjęcia są nieostre, totalne mydło. Zdjecia robione z odległości do 2-2,5 metra są super ostre na każdej wartości ogniskowej obiektywu. Nie mam wątpliwości, że to wina D90 bo te same obiektywy zD300s trafiają w punkt z każdej odległości ;-).

Annihilator
08-06-2012, 15:00
u mnie na szczęście gdzieś tam trafia, zawsze lepiej w ściane (za obiektem) niż nigdzie, tyle jaj co z d90 nie miałem jeszcze z żadnym aparatem. szukałem w necie niestety żadne nowe firmawre ani nic z tych rzeczy nie wyszło... widac problemu oficjalnie nie ma - aparatu ja nie reklamuje bo znalazłem dla niego zastosowanie głównie na stałkach z większą ilością mm, tam dziwnym trafem trafia:)

kondix
09-06-2012, 18:13
Witajcie, tak czytam wasze posty i mam coraz to większe ciarki :( Dlaczego? U mnie jest problem z Sigmą 120-400, a mianowicie we wrześniu ubiegłego roku podczas fotografowania, zaczęły mi się dziać dziwne rzeczy, najpierw zanikał mi pomiar światła potem D90 przy wciskaniu spustu nie reagował. Aż nagle zniknął AF i stabilizacja. Oddałem Sigmę na serwis, okazało się że padła płyta główna, wymienili i fajnie. Ten rok zaczął się od dużej imprezy i sytuacja się powtórzyła. Znowu wymiana płyty głównej (jeszcze na gwarancji do sierpnia 2012). Ale zaczynam myśleć że to może być wina puszki :(. Wyślę ją do sprawdzenia bo nie chciałbym po gwarancji bulic za kolejna wymianę płyty w Sigmie :(

idzior
17-06-2012, 19:14
Przedmuchaj komorę lustra, w dolnej części komory są czujniki AF, może są zabrudzone.

komora lustra przedmuchana ale niestety nic to nie dało. Sprawdzałem na innych pkt af i jest tak samo, czyli kadruję na jakiś punkt wciskam spust do połowy i...3 sek. zanim silnik af ruszy i złapie ostrość:/ Zauważyłem też dziwną prawidłowość wczoraj, że w słoneczny dzień dłużej łapie niż w gorszych warunkach, np. wieczorem gdzie af był podświetlany przez lampkę wspomagającą. Może trochę panikuję, może tak było od zawsze ale nie wiem. Testowałem wczoraj na centralnym pkt af, zoom w nikkorze na 105mm i celowałem w korony drzew na błękitnym tle.Silnik początkowo jakby nie pracował, coś cicho buczało by później się ruszyć i złapać ostrość. Potem przekadrowałem na coś bliższego, również kontrastowego i też się muli. Czasami jest ok by za chwilę znów coś grało.

Może macie jakieś propozycje jeszcze?

Dzięki i pozdrawiam

paweł_pp
19-06-2012, 12:39
Witam,

Czytając powyższe posty, opiszę i moją sytuację jako ciekawostkę.

W D90 ustawiłem ostrość centralnego AF ale góra i prawa strona była BF a dół i lewo FF!
A że już majstrowałem przy tych śrubkach to raczej nie było sensu wysyłać na gwarancję...
D90 z jednym polem AF! :/ było gorzej niż z D60 bo w niej to żyleta 3 AF :D

Po pół roku od zdiagnozowania usterki postanowiłem kupić drugą D90 jako zapasową. Na zasadzie że podpinam N50 1.4 i testuje. Jeśli ok to biorę.
I trafiłem za pierwszym razem na dobry egzemplarz - nić nie muszę grzebać i poprawiać.
W między czasie moja stara D90 ze złym AF upadł mi na ziemię z 0,5m i zrobiłem testy czy wszytko działa poprawnie i przy okazji AF.
Okazało się że wszystkie punkty działają z zadowalającą/użyteczną jakością :D

Dodam, że D90 ze złym AF był kupiony z tej nowszej serii z 2 letnią gwarancją a ten drugi z wystawy i jako ostatni aparat w sklepie.

paweł_pp
19-06-2012, 13:20
Witam idzior
Co do Twojego problemu może zacznij od przeczyszczenia styków na obiektywie i w body?
Jeśli to nie pomoże to zaproponował bym udać się do znajomego (skoro u niego wszystko jest OK?) który ma tą samą konfigurację sprzętu oraz USTAWIEŃ i wykonaj te same próby z ostrością. Bierzesz jego aparat do rąk test i później swój i test.
Jeśli problem jest widoczny zamień obiektywy i ponownie sprawdź pracę AF u obu D90.
Tym sposobem odpowiesz sobie na 2 rzeczy:
etap-1) Czy rzeczywiście coś jest nie tak?
etap-2) Czy to wina body czy obiektywu?

idzior
24-06-2012, 19:40
[QUOTE=paweł_pp;2851279]Witam idzior
Co do Twojego problemu może zacznij od przeczyszczenia styków na obiektywie i w body?
Jeśli to nie pomoże to zaproponował bym udać się do znajomego (skoro u niego wszystko jest OK?) który ma tą samą konfigurację sprzętu oraz USTAWIEŃ i wykonaj te same próby z ostrością. Bierzesz jego aparat do rąk test i później swój i test.
Jeśli problem jest widoczny zamień obiektywy i ponownie sprawdź pracę AF u obu D90.
Tym sposobem odpowiesz sobie na 2 rzeczy:
etap-1) Czy rzeczywiście coś jest nie tak?
etap-2) Czy to wina body czy obiektywu?[/QUO

styki przeczyszczone i nic to nie dało. Po sprawdzeniu innego kita 18-105 okazało się,że problem tkwi po stronie obiektywu. Podpiąłem innego kita i wszystko działało poprawnie, natomiast po podpięciu mojego nikkora do innego body problem się pojawił.
Czy da się samemu coś z tym zrobić czy tylko serwis?Co może mieć wpływ na dziwne (buczące,opóźnione)działanie silnika af w obiektywie?

TOP67
25-06-2012, 16:47
Czy tak się dzieje na każdej ogniskowej?
A jak reaguje na ostrzenie ręczne?
Może to być zabrudzony silnik SWM lub niecentryczny zespół drugiej soczewki.

idzior
26-06-2012, 17:16
Czy tak się dzieje na każdej ogniskowej?
A jak reaguje na ostrzenie ręczne?
Może to być zabrudzony silnik SWM lub niecentryczny zespół drugiej soczewki.

Niestety dzieje się tak na każdej ogniskowej, przy czym na 105mm ze względu na mniejszą GO obiektyw dłużej łapie ostrość.Nie ukrywam,że z takim obiektywem fotografowanie to mordęga:/

Czy da się samemu coś poszperać, przeczyścić w obiektywie czy tylko naprawa w serwisie wchodzi w grę?

TOP67
26-06-2012, 17:38
Wygląda na wyślizgany SWM.
Ale nie jest tak, że obiektyw przelatuje punkt ostrości i wraca kilkakrotnie? Wtedy byłby to GMR.
Jak umiesz, to mogę Ci podesłać serwisówkę.

idzior
26-06-2012, 20:58
Wygląda na wyślizgany SWM.
Ale nie jest tak, że obiektyw przelatuje punkt ostrości i wraca kilkakrotnie? Wtedy byłby to GMR.
Jak umiesz, to mogę Ci podesłać serwisówkę.

Obiektyw nie przelatuje pkt ostrości,tylko wolno się zbiera zanim ruszy ale ostrość łapie.Jeśli jest jak napisałeś,że to wyślizgany silnik to nic sam nie będę grzebać,bo się na tym nie bardzo znam.Już miałem nadzieję,że to kwestia przeczyszczenia styków czy coś takiego:/
Dzięki bardzo za podpowiedź.

TOP67
26-06-2012, 21:32
W najgorszym wypadku jest do wymiany SWM, ale wcześniej spróbowałbym przeczyścić.
http://www.ebay.pl/itm/NIKON-AF-S-DX-ZOOM-18-105MM-3-5-5-6-G-VR-MOTOR-PART-NEW-/390330396661?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item5ae1812ff5

ska
27-06-2012, 10:04
Jeśli już zeszliśmy na ten temat jako wątek zbiorowy;) to może ja coś dodam. Normalnym jest to że przy ustawianiu ostrości silnik ''piszczy''? (N18-105)

TOP67
27-06-2012, 10:19
Nie. To również objaw zabrudzenia/wyślizgania.

ska
29-06-2012, 09:14
Szkło ma dopiero około 1400 klatek.. :sad:

idzior
01-08-2012, 21:14
Dzisiaj byłem z obiektywem w niezależnym serwisie i powiedziano mi niestety,co już TOP67 pisał,ze silnik af szwankuje i wymiana plus części to koszt ok 500 pln. Obiektyw ma ponad 2 lata,nowe kosztują ok 1000pln, czy jest sens naprawiać?Wprawdzie daje rade się robić zdjęcia ale z tak wolnym AF to tylko krajobrazy zostają;)
Czy jest szansa sprzedać taki obiektyw za niewielkie pieniądze?
Pozdrawiam

TOP67
01-08-2012, 21:44
Cały moduł SWM do 18-105 to ok 300zł. Ale jak ktoś umie, to naprawi za 100 zł. Silniki do 18-55, 18-105, 18-135, 18-200, 16-85 są identyczne. Różnią się tylko flexem, dlatego ten z 18-200 nie da się włożyć do innego obiektywu (a odwrotnie tak).

Jakby co, to mam kilka sprawnych silników i kupę innych części do w/w obiektywów.

idzior
02-08-2012, 17:19
Jakby co, to mam kilka sprawnych silników i kupę innych części do w/w obiektywów.

A może byś się podjął wymiany silnika w moim obiektywie:)?Oczywiście za opłatą.Bo szczerze mówiąc jak mam za nowy silnik z robocizną 500pln płacić to wolę rozejrzeć się za jakimś nowym obiektywem.