PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon Coolpix L23

samson09
12-07-2011, 09:47
Witam noszę się z zamiarem kupienia żonie jakiegoś niedrogiego kompakcika. Bo zawsze mi piszczy na imprezach domowych, że zamiast robić zdjęcia swoim aparatem to się hmm...stołuję za bardzo :) A tak na poważnie to prosiłbym użytkowników l23 o opinię na temat tego aparatu. Ew. jakieś fotki z niego. Pozdrawiam.

Monisiaa
15-07-2011, 10:05
Przepraszam, ze nie napisałam wcześniej, ale w sumie weszłam tu tylko w jednym celu, a mianowicie z moim problemem :D Ale już coś napisze o L23. Moim zdaniem to całkiem fajny aparat. Robi bardzo ładne zdjęcia nawet jak użyjesz zooma. Ma sporo różnych trybów (portret, krajobraz, plaża itp). Ja używam zazwyczaj portretu albo automatycznego. Długo go nie mam, ale wydaje mi się dobry. Nie wiem co mam pisać, to może jakieś pytania ewentualnie? ;)
http://img695.imageshack.us/img695/1781/dscn0010mi.jpg
http://img269.imageshack.us/img269/5091/dscn0156yj.jpg
http://img705.imageshack.us/img705/3208/dscn0141d.jpg
Kilka zdjęć ;)

samson09
15-07-2011, 15:32
Generalnie pytanie jak zawsze nasuwa się jedno. Jaka jest w tym aparacie, który przecież drogi nie jest, jakość zdjęć. Widzę po przykładach, że na dworze przy dobrym oświetleniu nie jest źle, a w pomieszczeniach przy świetle żarowym jak wypada?

J81
16-07-2011, 07:26
Witam /ile trzyma bateria w tym aparacie (ew na ile zdjęć starcza)?, Jak wygląda sytuacja z wadliwą serią (reklamować?)

samson09
16-07-2011, 09:09
Witam /ile trzyma bateria w tym aparacie (ew na ile zdjęć starcza)?, Jak wygląda sytuacja z wadliwą serią (reklamować?)

A o co chodzi z tą wadliwą serią bo nie bardzo wiem, a nie chciałbym się zrazić?

J81
16-07-2011, 12:48
A o co chodzi z tą wadliwą serią bo nie bardzo wiem, a nie chciałbym się zrazić?

https://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/50043/kw/l23

J81
16-07-2011, 14:58
/nie mogę edytować posta więc dodam:???:/ Jakie baterie polecacie do tego aparaciku, na jakich chodził u Ciebie Monisiuu (na ile starczały)?

Monisiaa
16-07-2011, 19:43
/nie mogę edytować posta więc dodam:???:/ Jakie baterie polecacie do tego aparaciku, na jakich chodził u Ciebie Monisiuu (na ile starczały)?

Ja mam akumulatorki Hahnel. Nie wiem dokładnie na ile zdjęć starczą, ale raczej sporo.

Przy świetle żarówkowym tez jest dobra jakość.

samson09
17-07-2011, 10:08
https://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/50043/kw/l23

No dobrze wiedzieć. Dzięki za info.

Pierre
18-07-2011, 19:38
Aparacik całkiem przyjemny, ale jego słabą stroną jest nienajlepszy obiektyw, który jest wręcz kiepski przy najdłuższych ogniskowych. Minusem jest też brak możliwości wyłączenia cyfrowego zoom'a, który sam włącza się, kiedy przy maksymalnej ogniskowej obiektywu przytrzymamy odrobinę dłużej dźwignię od zmiany ogniskowych. Jeśli aparat ma służyć całkowicie początkującemu fotoamatorowi, to należy zwrócić mu na to uwagę. Kolejną sprawą jest często pudłujący AF. Aparat posiada masę programów tematycznych, które w trybie 'łatwa automatyka' same się dobierają w zależności od potrzeb, działa oczywiście system wykrywania twarzy, ale sposób dobierania parametrów naświetlania jest bardzo dziwny, czego efektem są poruszone zdjęcia zrobione z użyciem lampy przy czasie np. 1/5 sek.
Być może nie rozgryzłem jeszcze tego aparatu do końca, może też ta cała 'łatwa automatyka' nie jest do końca taka jak trzeba, w każdym razie kupiłem ten aparat mojej mamie przed wyjazdem na wycieczkę i po powrocie okazało się że prawie 1/3 zdjęć jest do wyrzucenia.
Do zalet na pewno można zaliczyć ładny wygląd, kompaktowe wymiary i wagę i łatwość w obsłudze. Wydaje mi się jednak, że warto dołożyć do czegoś lepszego, głównie ze względu na obiektyw.

samson09
20-07-2011, 12:54
Aparacik całkiem przyjemny, ale jego słabą stroną jest nienajlepszy obiektyw, który jest wręcz kiepski przy najdłuższych ogniskowych. Minusem jest też brak możliwości wyłączenia cyfrowego zoom'a, który sam włącza się, kiedy przy maksymalnej ogniskowej obiektywu przytrzymamy odrobinę dłużej dźwignię od zmiany ogniskowych. Jeśli aparat ma służyć całkowicie początkującemu fotoamatorowi, to należy zwrócić mu na to uwagę. Kolejną sprawą jest często pudłujący AF. Aparat posiada masę programów tematycznych, które w trybie 'łatwa automatyka' same się dobierają w zależności od potrzeb, działa oczywiście system wykrywania twarzy, ale sposób dobierania parametrów naświetlania jest bardzo dziwny, czego efektem są poruszone zdjęcia zrobione z użyciem lampy przy czasie np. 1/5 sek.
Być może nie rozgryzłem jeszcze tego aparatu do końca, może też ta cała 'łatwa automatyka' nie jest do końca taka jak trzeba, w każdym razie kupiłem ten aparat mojej mamie przed wyjazdem na wycieczkę i po powrocie okazało się że prawie 1/3 zdjęć jest do wyrzucenia.
Do zalet na pewno można zaliczyć ładny wygląd, kompaktowe wymiary i wagę i łatwość w obsłudze. Wydaje mi się jednak, że warto dołożyć do czegoś lepszego, głównie ze względu na obiektyw.

Tego właśnie się boję, że z takiego kompakcika to połowa zdjęć do kosza się nada. Niestety.