PDA

Zobacz pełną wersję : D70 - 2 lata - 20 000 kliknięć fotograficznej przygody

brzezior
04-02-2007, 23:24
Witam,
Korzystając z wonej chwili chciałbym podzielić się taką właśnie informacją:
Właśnie minęły dwa lata użytkowania mojego D70. "Cyknąłem" prawie 20 tys. fotek. Sprzęt sprawuje się znakomicie (puk, puk... :o). Muszę przyznać, że wciąż jestem zachwycony jego jakością wykonania, parametrami pracy, ergonomią i rejestrowanym obrazem - może dlatego, że nigdy nie fotografowałem "szumów" i "zmor". :)
Ostatnio miałem możliwość porównania mojego D70 + 18-70 z D80 +18-200VR... no i co? No i tak: gdyby ktoś chciał się zamienić, to bardzo chętnie, ale gdybym miał finansować zamianę z własnej kieszeni, to bym nie sfinansował - chć np. wielkość i jakość wyświetlacza w D80 jest powalająca i pomiar światła TTL jakby lepszy... :o)
Podsumowując: uważam, że dwa lata temu nabyłem świetny sprzęt i nadal jest świetny.
Dziękuję za uwagę i
Dobranoc

Klos
04-02-2007, 23:39
Mam takie same wnioski odnosnie mojego D70 - u mnie co prawda migawka klapnela dopiero 4500 razy ale nie moge o tej puszcze nic zlego powiedziec (no moze oprucz muszli dk-16 ktora zgubilem tydzien temu i teraz ciesze sie nowa dk-21 8) )

Domis
05-02-2007, 00:33
Slusznie prawicie - jak tu wczesniej pisano pojawienie sie nowego modelu nie powoduje, ze nasze aparaty zaczynaja robic gorsze zdjecia. Zamiast sie podniecac nowosciami, plotkami itp. polecam cwiczyc sie w robieniu ciekawych zdjec.

blekota
05-02-2007, 00:58
tak jest panowie więcej o fotografii warsztacie a jak najmniej o sprzęcie...

einsicht
05-02-2007, 03:51
tak jest panowie więcej o fotografii warsztacie a jak najmniej o sprzęcie...

to jest, zdaje się, forum o sprzęcie?

pamiętajmy, że fotografia to nie pisarstwo czy poezja, i że sprzęt, którym się fotograf posługuje, ma znaczenie dla tego hobby. inaczej nie byłoby forów o sprzęcie. oczywiście, w granicach rozsądku; aparat nie robi zdjęć sam, ale apel na forum sprzętowym, żeby o sprzęcie nie mówić, jest taki... no, nietrafiony ;)

brzezior
05-02-2007, 08:23
Ale mi wcale nie chodziło o to, żeby nie mówić o sprzęcie... Ot chciałem się podzielić informacją, że mam mojego D70 już dwa lata i nadal sobie go chwale - choć oczywiście nie jest pozbawiony wad, zwłaszcza w stosunku do nowszych konstrukcji.

milk
05-02-2007, 12:46
A mój po 2 latach i 52...tys fotek zaczął się sypać... i już tak różowo nie było i chcąc nie chcą musiałem zanabyć następcę ...:)

Pozdr

Grzegorz

brzezior
05-02-2007, 13:54
To by znaczyło, że jeszcze trzy lata u mnie podziała... :)

Kyo
05-02-2007, 16:14
ja mam nadzieje ze w d50 tyle potrzyma chociaz :3
ja po 5 miesiacach mam prawie 10 000

Sebastiann
05-02-2007, 16:27

wow to prawie 70 fotek na dzien:) plodny jestes:)

valoos
05-02-2007, 18:06
Timelapse'y pewnie walisz :d... Ja zrobiłem sobie przyrządzik do timelapse'ów i od dnia slubu 22.04.2006r. mam już na liczniku mojej D50tki 26k klapnięć... Mam nadzieję że się aparat nie rozsypie przed upływem gwarancji. :P

Daga
06-02-2007, 10:18
A mój po 2 latach i 52...tys fotek zaczął się sypać... i już tak różowo nie było i chcąc nie chcą musiałem zanabyć następcę ...:)

Milk, a co to znaczy, że zaczął się sypać ? - co dokładnie sprawiało problem ?
Pytam z ciekawości, sprzedawałam ostatnio swojego D70 i tak sobie dyskutowaliśmy z Kupującym o żywotności migawki i aparatu, sama jestem ciekawa ile one są w stanie wytrzymać...;)

Pozdrawiam

Maldoror13
06-02-2007, 10:29
Ja mam swojego D50 już 9 miesięcy i zrobiłem nim prawie 10 k zdjęć, sporo pochłonąłmi projekt powstańczy. Póki co trzyma się nieźle. Licze że jeszcze dożyje do wprowadzenia następcy D80 i że ceny będą taki jak teraz D70s, wtedy sobie zmienie. Bo linii D40 nie uśmiecha mi się kupować.

Kyo
15-02-2007, 11:21
no troche produktywny jestem.
Ale bardzo duzo fotografuje. W pracy tez troche. no i ogolnie sie ucze ucze ucze xD

i mam nadzieje ze mi d50 wytrzyma do zmiany, na d200 :3

milk
20-02-2007, 09:28
[quote=Daga;213948]Milk, a co to znaczy, że zaczął się sypać ? - co dokładnie sprawiało problem ?
Pytam z ciekawości, sprzedawałam ostatnio swojego D70 i tak sobie dyskutowaliśmy z Kupującym o żywotności migawki i aparatu, sama jestem ciekawa ile one są w stanie wytrzymać...;)

Troszke z poślizgiem ale odpowiadam: posypały mi się styki w aparacie. Pracowałem na dwu szklach i znowu tak wiele nie mieszalem nimi ale fakt pozostaje faktem. Sęk w tym że nastąpilo to nagle bez wcześniejszych objawów zapinasz szkło i masz Err, serwis, 1.5 miecha i 300.- z głowy. Poza tym innych objawów nie stwierdzono bo tak dość duzym przebiegu...
pozdr
Grzegorz vs milk

Kacper_84
20-02-2007, 10:26
ehh to ja chyba trochę przeginam.. aparat mam od października i przez 5 miesięcy zmieliłem 12K zdjęć z tego połowa seriami na mistrzostwach europy na torwarze i inych podobnych imprezach.. bez sensu bo wybrałem z tego 100 zdjęć które nadawały się do pokazania komukolwiek kto "zna" się na zdjęciach sportowych.. idea była nauczyć się sprawnej szybkiej obsługi body, zmiany ustawień, śledzenia obiektów, pracy AF na różnych ustawieniach, nawet jak trzymać wygodnie i stabilnie aparat itp itd.. i nie powiem, trochę się naumiałem ale z perspektywy czasu szkoda mi migawki.. no i chyba trzeba będzie obiektyw jakiś ultrazoom kupić do zdjęć "powszechnych" żeby wciąż nie zmieniać obiektywów skoro styki padają... teraz żeby zmeścić do torby aparat po używaniu 70-300 muszę zdjąć albo zmienić obiektyw.. to generuje zużycie i zabrudzenia..:/ Ktoś wie jaką mają żywotność migawki w takich aparatach jak D50 D70 D80? mi się zdaje, że słyszałem coś o 100.000 zdjęć... również ile może kosztować naprawa/wymiana/regeneracji migawki...

pozatym chyba era cyfrówek spowodowała że zdjęć się robi maaaaasę i trochę na łatwiznę bez dużego poświęcenia i skupienia, w końcu "któreś wyjdzie"... nie?:D

trzeba będzie zacząć oszczędzać sprzęt i miejsce na dysku i kilkukrotnie zmniejszyć ilość pełnych naciśnięć spustu..
np zastanowić się patrząc przez wizjer czy to zdjęcie skasuję po pierwszym obejżeniu na monitorze :P być może wiele ciekawych ujęć wtedy umknie ale przecież nie śpimy na kasie i wielu z nas spłaca nada aparaty lub ciężką krwawicą odłożyło na swoje zabawki... na analogach wydali byśmy fortunę na naukę tego co już umiemy ;]

shadoow
25-02-2007, 16:22

Tak prywatnie czy masz jakas fuche? Wesele?