PDA

Zobacz pełną wersję : Capture NX 2 - wersje edycji i eksport do jpeg

CrommCruaich
11-07-2011, 23:00
Przejrzałem wątek o oprogramowaniu i nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie. Często mam w plik RAW kilka wersji, np. jedną po obróbce w kolorze i drugą czarno-białą. Czy jest jakiś łatwy sposób, aby przy eksporcie do jpeg program zrobił mi po jednym pliku jpeg dla każdej wersji? Bo otwieranie każdego RAW po kolei i eksport najpierw jednej wersji, a potem drugiej jest uperdliwy :/

Johanan
12-07-2011, 01:40
Każdą z "wersji" możesz hurtem, wsadowo i to już w darmowym ViewNX 2, skonwertować (wywołać) do jotpegów.

Greg77
12-07-2011, 01:42
Ja chyba jednak nie rozumiem pytania....

stig
12-07-2011, 07:08
Ja chyba jednak nie rozumiem pytania....CrommCruaich ma dwie wersje obrobkowe NEFa (zapisane w NXie w Version), no i chce, zeby do JPGa zapisywaly sie jednoczesnie obydwie wersje, a nie tylko ta, ktora byla ostatnio zapisana w NEFie.

@ CrommCruaich
Jako, ze program tego na razie nie umozliwia, i zostaje reczne przelaczanie miedzy wersjami i zapis, to widze tylko jedno rozwiazanie. Zaczac podejmowac decyzje -- albo jedno, albo drugie. Prawde mowiac ogladanie galerii zdjec w ktorych co chwile pojawia sie taki sam obrazek tyle, ze w roznych wersjach kolorystycznych (niektorzy jeszcze sepie dolaczaja), to... hmm... nooo... glupie to jest. Jako fotograf, to Ty decydujesz jak ma wygladac Twoje zdjecie, wiec podawanie roznych wersji do wyboru ogladajacym, swiadczy o tym, ze sam nie wiesz co chcesz pokazac, co moze niezbyt dobrze o Tobie swiadczyc. Jesli juz raz na ruski rok przytrafi Ci sie sytuacja, ze naprawde masz powazny dylemat i chcialbys u kogos zasiegnac rady, to takie jedno dwa, to juz mozesz sobie "recznie" wyeksportowac. :)

stig
12-07-2011, 07:21
Każdą z "wersji" możesz hurtem, wsadowo i to już w darmowym ViewNX 2, skonwertować (wywołać) do jotpegów.Jak Ci sie udaje konwertowac w ViewNX zdjecia wczesniej edytowane w NC?

Johanan
12-07-2011, 07:41
Nie udaje się, bo jak dotąd nigdy nie próbowałem tej potrawy, ale skoro mówisz że tak się nie da, to oczywiście zakładam, że sprawdziłeś to osobiście, co i ja będę musiał zrobić, by wrócił mi spokój duszy. ;)

Jedna stajnia i taki brak kompatybilności, by był?

stig
12-07-2011, 07:43
Nie udaje się, bo jak dotąd nigdy nie próbowałem tej potrawy, ale skoro mówisz że tak się nie da, to oczywiście zakładam, że sprawdziłeś to osobiście, co i ja będę musiał zrobić, by wrócił mi spokój duszy. ;)

Jedna stajnia i taki brak kompatybilności, by był?No niestety... Mi ViewNX zawsze kiedy tylko probowalem -- stwierdzal, ze nie potrafi skonwertowac zaznaczonych plikow. Roznica miedzy tymi, ktore potrafi a tymi, na ktore sie wypinal, byla wlasnie taka, ze te ktore olewal, byly wczesniej edytowane w NXie. Dlatego tak sie zastanawiam -- jak Tobie udalo sie zapisac rozne wersje obrobkowe, skoro zeby je stworzyc w NEFie, trzeba uzyc Nikon Capture. :)

CrommCruaich
12-07-2011, 10:00
Dzieki. Nie bombarduję ludzi ilością odbitek. To jest raczej dla mnie, żeby popatrzeć i pozastanawiać się, która wersja mi bardziej pasuje. Ale jeszcze raz dzięki.

miron19j
12-07-2011, 10:22

a ja rozumiem idee Nikona (tak mi sie przynajmniej wydaje :-))
Skoro otwierasz NEFa w NC/NX, to znaczy, ze chcesz go obrabiac. Czyli masz jakis pomysl na zdjecie. Czyli wiesz, co chcesz osiagnac i co otrzymac na koniec. I po zakonczonej pracy zapisujesz efekt w takiej postaci, ktora jest Ci potrzebna/chcesz miec. A jak za jakis czas zechcesz wywolac plik inaczej, to i tak musisz odpalic NC/NXa.

Erie
12-07-2011, 10:31

jaki brak kompatybilności? view nx jest ubogi - tylko do wywołania, cnx ma dużo więcej mozliwości (zaawansowane narzedzia jak u-pointy) - jak masz zamiar sprawić aby darmowy program o mniejszych możliwosciach obsługiwał funkcje z zaawansowanego brata? to tak jakbys chciał aby w adobe elements była możliwość obsługi wszystkiego co jest w pełnym PSie - przecież też jedna stajnia, albo motoryzacyjnie - czemu do clio nie mieści się tyle węgla co do traffica - ta sama stajnia ;)

Johanan
12-07-2011, 10:45
jaki brak kompatybilności? view nx jest ubogi - tylko do wywołania, cnx ma dużo więcej mozliwości (zaawansowane narzedzia jak u-pointy) - jak masz zamiar sprawić aby darmowy program o mniejszych możliwosciach obsługiwał funkcje z zaawansowanego brata? to tak jakbys chciał aby w adobe elements była możliwość obsługi wszystkiego co jest w pełnym PSie - przecież też jedna stajnia, albo motoryzacyjnie - czemu do clio nie mieści się tyle węgla co do traffica - ta sama stajnia ;)

To mówisz, że mam za duże wymagania?

A mnie się zdaje, że to inaczej wypadałoby patrzeć na współprace tych programów i VNX2 powinien czytać wszystkie figle migle zapisane w CNX2, oczywiście bez możliwości zaawansowanej edycji, która to jak wiadomo kosztuje około 700 złociszy.

Absolutnie wyobrażam sobie sytuację, w której te obydwa programy zachowałyby kompatybilność i nikomu by to nie zaszkodziło, również marketingowi Nikona.

maly5
12-07-2011, 10:55
Wytłumacz mi w końcu Johanan po jaka cholere regularnie zabierasz głos w wątkach, odpowiadając na pytania ludzi i doradzając, kiedy tak jak i w tym przypadku nie wiesz tak naprawdę o co chodzi, a Twoja rada jest o kant dupy. Regularnie widać, że czegoś nie widziałeś, nie próbowałeś, nie testowałeś, ale piszesz jako znawca tematu. Ja rozumiem, że każdy potrzebuje sobie popisać, ale wyjaśnij mi, bo mnie nurtuje niemożebnie to zagadnienie. I nie chce się kłócić i nie mówie, ze zawsze robisz coś z czapy, tylko mierzac swoja miara - ja w pewnych kwestiach, o ktorych nie mam pojecia staram sie nie wypowiadac.

Johanan
12-07-2011, 11:27
maly5, wiem, że mogą Cię piec "klapsy" wymierzone w różnych wątkach, ale sposób w jaki próbujesz wyrażać swoje frustracje jest co najmniej dziecinny.

Mogę jedynie złożyć na Twe ręce wyrazy ubolewania z powodu ograniczonej percepcji, nie pozwalającej Ci zrozumieć tekstów, które publikuję na łamach tego forum.

maly5
12-07-2011, 12:24
Nie odpowiedziałeś na pytanie. Twoje klapsy to mnie ruszają jak zeszloroczny snieg. A Twoje teksty sa rownie denne jak ich zawartosc. a przykladem ich zawartosci jest ten watek gdzie dajesz komus rade uzycia programu, ktorego nie znasz, nie uzywales i ktory nie jest w stanie zrobic tego, czego oczekuje zalozyciel watku. A nastepnie sam sie dopytujesz, dlaczego jest wlasnie taka zaleznosc miedzy capturem i vienxem. Ostatnio już Cie miałem zapytać o umotywowanie wyboru monitorów jakie doradzałeś, ale dałem sobie spokoj. W audio tez popis.. No ale takich najmadrzejszych to ja mam na codzien na kilogramy, tylko przydaloby sie wziac pod uwage w tej Twojej przeogromnej percepcji (w ogóle typowy przykład nadużycia sematycznego, radze najpierw zrozumiec znaczenie wyrazow, ktorych sie uzywa), ze dla niektorych osob zle porady to strata czasu. no ale skoro masz takie niesamowite wyobrazenie o samym sobie to mogles na to nie wpasc.