Zobacz pełną wersję : Polary - Nikon vs Heliopan
Poradźcie bo wydatek spory. 77mm, oba slim, Nikon ma gwint zewnętrzny Heliopan nie, oba z powłokami i oba ponad 600 zł. Który nabyć?
Może ktoś ma doświadczenia/słyszał coś z porównania? Mam UV Nikona (L37c) i sprawuje się znakomicie ale na temat polarów N nic nie wiem.
Pzdr
Gobi
witaj.
czy mozesz dac link do tego polara Nikona bo prawde mowiac nigdy sie nie spotkalem z polarem Nikona z powlokami a tym bardziej w wersji Slim.
Generalnie Heliopan jest nie do przebicia (zwlaszcza Kaesemann) i tego bym wlasnie szukal - nawet uzywanego bo warto.
To są nowe polarki, dziś miałem go w ręku na giełdzie foto. Wyglądał bardzo ładnie.
Tu link http://www.onecall.com/ProductDetails.aspx?id=21302
wiec jesli chodzi o ten polar to jest to zwykly polar Nikona i moze ma on jakies powloki, ale z cala pewnoscia nie wielowarstwowe (takie jak 16 powlok SH-PMC Heliopana). z tego co widze na zdjeciu (i z tego co mam w domu bo mam 2 polary Nikona - na 52mm i 72mm) to filtr ten nie jest w wersji Slim. Jest zbudowany tak jak kazdy polar Nikona w ten sposob, ze srednica szkla jest wieksza niz srednica gwintu (w Twoim przypadku 77mm) i rzeczywiscie pozwala to na uzywanie z obiektywami super szerokokatnymi, ale musisz wiedziec, ze nie zalozysz na taki filtr standardowego dekielka a i z nakreceniem kolejnych filtrow moze byc problem.
Dzięki za głos, z pewnością wezmę pod uwagę przy wyborze. "Multicoated" było napisane w instrukcji załączonej do filtra, którą sobie przeczytałem - ile w tym prawdy to nie wiem, przytaczam tylko fakt medialny :-)
"Multicoated" było napisane w instrukcji załączonej do filtra...
To całe multicoated często oznacza dwie powłoki...
Pozdrawiam
Myślę, że w sprawie filtrów to bezpośrednio zapytaj ALFa, albo poczekaj aż się wypowie w tym wątku :)
Pozdrawiam
Jacek
-nie znam filtrów w wersji MC, które mają mniej niż 4 powłoki (3 z przodu i 1 z tyłu)...
-o ile wiem, to filtry nikona nie miały powłok...czy wypuścili coś nowego, nie wiem...
-jeżeli filtry posiadają powłoki, to są one opisane na pierścieniu np. MC, HMC, SH-PMC, WPC itd)
-jeżeli zależy ci na najwyższe jakości, to kup heliopna SH-PMC
-jeżeli chcesz bdb jakość, ale z przednim gwintem i normalnym dekielkiem to kup marumi WPC
Z tego co ja gdzieś czytałem, to u Nikona N w opisie filtra (NC) oznacza, że ma jakieś nikonowskie specjalnie opracowane powłoki. Ile? Nie wiem, na pewno są.
NC w filtrach nikona oznacza Neutral Color...to jest filtr typu ochronnego - nie UV!, natomiast filtr L37C jest filtrem UV wielowarstwowym (tak to określa nikon).
przy czym filtry skylight (L1BC) i UV są produkowane tylko w rozmiarach 52, 62, 72
wszystkie ww mają powłoki, ale jakie, tego nikon nie pisze :)
ALF nie wprowadzaj w blad.
filtry L37c sa oczywiscie dostepne takze w srednicach 77mm, 82mm, 95mm i 122mm.
info o średnicach podałem zgodnie z infromacją od nikon polska i stroną nikona...wg nich Średnice: 39 mm, 46 mm, 52 mm, 58 mm, 62 mm, 72 mm i 77 mm (http://www.nikon.biz.pl/index.php?page=filtry&go=uv-skylight) mają filtry UV NC, zaś L37c Średnice: 52 mm, 62 mm, 72 mm. (http://www.nikon.biz.pl/index.php?page=filtry&go=uv-skylight)
spierać się nie będę :)
A polaryzacyjny średnica 67 mm ok. 300zł? Widziałem Hoya polaryzacyjny kołowy PRO1 Digital 67mm (http://www.foto-tip.pl/sklep/product_info.php?products_id=833) za 215 zł, no i niby slim z przednim gwintem, czy warto? Czy wskazanie na cyrówki to jakiś kit, czy też faktycznie ma jakieś znaczenie?
to ja moze cos od siebie.
bardziej w kwestii slim/nie_slim i szerokie katy.
Mam szkielko szerokatne 12-24, z pierscieniem o srednicy 77mm. Chcialem do niego dokupic filterek UV i polara w wersji slim, bo nie winietuje....
w miedzy tak zwanym czasie kupilem do innego szkielka filterek uv w rozmiarze 77, a dokladnie HOYA HMC SUPER i z ciekawosci zamontowalem go na moj szeroko widzacy obiektyw... sie okazalo, ze ni cholery nie moge winiety uzyskac :). Dokrecilem drugi na ten pierwszy i sie udalo. Jest winieta, ale minimalna i znika juz przy 15mm :).
wiec sie zastanawiam, czy rzeczywiscie jest sens przeplacac za filtry w wersji slim...
A polaryzacyjny średnica 67 mm ok. 300zł? Widziałem Hoya polaryzacyjny kołowy PRO1 Digital 67mm (http://www.foto-tip.pl/sklep/product_info.php?products_id=833) za 215 zł, no i niby slim z przednim gwintem, czy warto? Czy wskazanie na cyrówki to jakiś kit, czy też faktycznie ma jakieś znaczenie?
Może Hoya lepiej nie, bo naczytalem się o trudnościach z ich czyszczeniem.
dlaczego maja sie trudno czyscic? w zmywarce nie zauwazylem problemu z doczyszczeniem ;)
no moze napisy sie zdzieraja po jakims czasie, zreszta z D200 tez ;) :D
A tak serio, to calkiem latwo sie daja czyscic te Hoje, fakt, ze czyscilem dopiero raz i nie byly to specjalnie uciazliwe zanieczyszcenia...
A tak serio, to calkiem latwo sie daja czyscic te Hoje, fakt, ze czyscilem dopiero raz i nie byly to specjalnie uciazliwe zanieczyszcenia...[/quote]
Proszę tylko o odpowiedź na pytanie: Jaki filtr polaryzacyjny 67mm (do 300 zł) polecacie?
Proszę tylko o odpowiedź na pytanie: Jaki filtr polaryzacyjny 67mm (do 300 zł) polecacie?
B+W, marumi, hoya. W tej kolejności. Ze słyszenia. Do 300 zł nowy bez przesyłki.
Pebees i ALF - dziękuję. W końcu ktoś krótko i na temat.