Zobacz pełną wersję : Tamron 17-50 VC i ...PROBLEM!
W przyjściem cieplejszych dni zacząłem zabierać mojego Tamrona w plener i... wyszło szydło z worka. Obiektyw, który w pomieszczeniu a więc na małych odległościach ostrzył w punkt pokazał swoje drugie oblicze. Oto przy foceniu z odległości powyżej 1,8-2,0 m potężny BF taki jak na zdjęciu poniżej. Z wykonanych 10 zdjęć, 10 wygląda tak samo, tzn. ostrość na torbie i zabawce leżącej przed nią. Dodam tylko, że ostrość ustawiana była za każdym razem na dziecko z lewej strony a więc siedzące najbliżej obiektywu.
W związku z powyższym pytanie czy ktoś miał już taki przypadek ze swoim Tamronem VC i co można w tej kwestii zrobić (obiektyw na gwarancji)?
W uzupełnieniu informacji z body wszystko ok. Testowany na takiej samej odległości N85 1,8 10/10 celne w punkt.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img842.imageshack.us/img842/4456/grill222.jpg)
tamron na swojej stronie WWW oferuje usługę kalibracji swoich obiektywów. Musisz im przesłać szkło wraz z body.
P.S. ta przypadłość szkła objawia się na wszystkich punktach ostrzenia czy tylko na niektórych?
Hamarama
11-07-2011, 21:40
Ja miałem problem z AF z tym szkłem. Niestety serwis nic nie pomógł. Napisali, że szkło spełnia normy. Wysyłałem 2 razy i trwało to wieeeki.
P.S. ta przypadłość szkła objawia się na wszystkich punktach ostrzenia czy tylko na niektórych?
niestety na wszystkich
Ja miałem problem z AF z tym szkłem. Niestety serwis nic nie pomógł. Napisali, że szkło spełnia normy. Wysyłałem 2 razy i trwało to wieeeki.
czyli szkło za 1700 zł mogę sobie wyrzucić do kosza...:cry:
tak z ciekawości - wysłałeś im ze swoją puszką czy samo szkło. Jeśli samo szkło to zapewne testują je na tych, które mają w serwisie a taki test może pokazać inny wynik....
marcin_03
12-07-2011, 08:06
ja wysłałem szkło razem z puszką, kalibracja pomogła, serwis odesłał mi sprzęt na drugi dzień po jego otrzymaniu, wysłałem w poniedziałek, w czwartek miałem go w domu.
Czy ktoś jeszcze wysyłał celem kalibracji Tamrona VC do serwisu w Gdańsku?
A może są serwisy niezależne, które sobie z tym radzą? Jeśli byłby taki we Wrocławiu lub Poznaniu podjechałbym osobiście. Chociaż, jeśli obiektyw na gwarancji, to może być pewne ryzyko.
Hamarama
12-07-2011, 22:32
tak z ciekawości - wysłałeś im ze swoją puszką czy samo szkło. Jeśli samo szkło to zapewne testują je na tych, które mają w serwisie a taki test może pokazać inny wynik....
Szkło dyło dwa razy. Bez puszki i z puszką. Oprócz tego, że ostrość trafiała 50/50 to nie mogło złapać ostrości w LV. A te 50/50 to dosłownie tak jak piszę. Raz ostro bardzo raz kicha, raz ostro, raz kicha. Czyli za każdym razem trzeba było naciskać spust 2 razy. Sprawdzałem na kilku puszkach. Najgorsze w tym wszystkim było stwierdzenie serwisy: "mieści się w normie".
samson09
12-07-2011, 22:49
Czy ktoś jeszcze wysyłał celem kalibracji Tamrona VC do serwisu w Gdańsku?
A może są serwisy niezależne, które sobie z tym radzą? Jeśli byłby taki we Wrocławiu lub Poznaniu podjechałbym osobiście. Chociaż, jeśli obiektyw na gwarancji, to może być pewne ryzyko.
Chyba racze mj tylko Fototechnika w Gdansku. Radze wyslac z body. Moze bedzie dobrze. Nie martw sie.
tamron na swojej stronie WWW oferuje usługę kalibracji swoich obiektywów. Musisz im przesłać szkło wraz z body.
informacja na ww. stronie w dziale Pytania i odpowiedzi :
8. Podczas używania mojego TAMRON'a dostrzegłem/-am, że występuje w nim FRONT FOCUS/BACK FOCUS. Co mam zrobić?
Obiektywy Tamron schodząc z linii produkcyjnych i opuszczając fabrykę wolne są od jakichkolwiek usterek czy wad technicznych. Jakiekolwiek odchylenia od normy (fluktuacje) optymalnej rozdzielczości punktu ostrości podczas pracy w trybie AF lustrzanek cyfrowych (front focus czy back focus) spowodowane są wyłącznie niedoskonałościami samego korpusu aparatu. Obiektywy produkowane przez Tamron Co Jp fabrycznie ustawione są tak, by prawidłowo współpracować z lustrzankami do których są przeznaczone, natomiast zakres AF jest w granicach oferowanej przez nie głębi ostrości. Zdarza się iż granice tolerancji jednostkowych sztuk obiektywów jak i lustrzanek mają dużą rozbieżność.
Aby serwis mógł dobrać optymalne parametry pracy systemu AF, w celu jak najlepszej współpracy obiektywu z danym Body, należy pamietać aby przesłać obiektyw wraz z aparatem. Pomocne będzie dołączenie do zestawu kompletu naładowanych baterii (akumulatorów).
W przeciwnym wypadku serwis diagnozuje oraz dobiera parametry obiektywu używając jednych z najczęściej używanych lustrzanek takich jak Canon 40D, Nikon D80 czy Sony Alfa 200.
No właśnie obawiam się, że jeśli "dostroją mi" Tamrona do przesłanego z nim body to po powrocie sprzętu mój N85 podpięty do body i każde kolejne zakupione szkło może okazać się obiektywem z BF lub FF:(. Jeśli źle to rozumiem to wyprowadźcie mnie z błędu.
slawson38
13-07-2011, 17:42
Właśnie wrócił do mnie po kalibracji ob. Tamron 17-50 2,8VC. Wysłałem go razem z D90. Wreszcie przesłona 2,8 jest używalna.
lem 77 - bez obaw - serwis kalibruje obiektyw do body, a nie odwrotnie i nie ingeruje w system AF w przesłanym aparacie.
Witaj lem77 ,
mam dokładnie ten sam objaw . W domu na krótkich odleglościach ok a po wyjściu w plener zaczynają dziać się cuda.
Obiektyw zakupiony w piątek w Ostrzeszowie , jutro jadę zwrócić lub wziąśc inną sztukę .
Co ciekawe u mnie ten objaw nie występuje stale ale tak 4/10 są do bani.
Coś te Tamrony w Kępnie mają problem ;) mój tez z D90.
źródło (http://img847.imageshack.us/img847/2369/45805054.jpg)
źródło (http://img69.imageshack.us/img69/6875/46337267.jpg)
informacja na ww. stronie w dziale Pytania i odpowiedzi :
No właśnie obawiam się, że jeśli "dostroją mi" Tamrona do przesłanego z nim body to po powrocie sprzętu mój N85 podpięty do body i każde kolejne zakupione szkło może okazać się obiektywem z BF lub FF:(. Jeśli źle to rozumiem to wyprowadźcie mnie z błędu.
wyprowadzam z błędu: to szkło dostrajają do body a nie body do szkła więc twoja 85-ka bedzie działać tak jak teraz :)
przespol
26-04-2012, 15:52
Odgrzeję trochę wątek. Mój Tamron 17-50 VC trafia w punkt na szerokim końcu. Czym bliżej 50mm tym gorzej. I tak na 50mm back focus jest taki, że przy ciasnym potrecie ostrość ląduje na uszach. Trzeba ostrzyć na nos, wtedy ostrość wypada na oczach. Poprzedni egzemplarz jaki testował miał natomiast dużo większy back focus ale na szerokim końcu. Na długim było OK. Moja puszka to D5000. Mam kilka innych szkieł ze stopi i ostrość jest OK. Pytanie do Was, czy jest opcja aby wyregulować ostrość pod puszkę, jeżeli BF nie pojawia się w całym zakresie? I druga kwestia, czy można to zrobić za pomocą microregulacji w bardziej zaawansowanym body? Zamieniam zrobić upgrade za rok, także mogę się trochę przemęczyć, bo nie jest to aż tak uciążliwe. No ale smrodek pozostał po wydaniu 1800 PLN.