PDA

Zobacz pełną wersję : System cokin do szerokiego kąta?

kochamgory
11-07-2011, 12:01
Poszukuję cokina do szerokiego kąta i znalazłem serię x pro, ale nie jestem pewien jakie filtry do tego założyć 100:100, nie jestem pewien ponieważ w opisie xpro cokin jest 130:170, może ktoś używa połówek z mocowaniem cokina lub innym i mógłby się podzielić swoim doświadczeniem z używaniem tak owych ( filtry preferowałbym hitecha jeśli to możliwe oczywiście), może być mocowanie Lee tylko które nie winietuje na szerokim kącie i jakie filtry, znaczy jakiej wielkości założyć by pasowało.

wilk325
11-07-2011, 12:05
Poszukuję cokina do szerokiego kąta i znalazłem serię x pro, ale nie jestem pewien jakie filtry do tego założyć 100:100, nie jestem pewien ponieważ w opisie xpro cokin jest 130:170, może ktoś używa połówek z mocowaniem cokina lub innym i mógłby się podzielić swoim doświadczeniem z używaniem tak owych ( filtry preferowałbym hitecha jeśli to możliwe oczywiście)

do jak szerokiego kąta poszukujesz; ja w standardzie używam systemu P, tylko do 14-24/2.8 mam system Lee.

kochamgory
11-07-2011, 12:08
Mam puszkę D300 czyli DX a słoik Tokiny 11-16mm

wilk325
11-07-2011, 12:27
Mam puszkę D300 czyli DX a słoik Tokiny 11-16mm

myślę, że spokojnie system P Ci wystarczy no i do tego tańszy, ja kiedyś ( jak miałem DX ) na S10-20 używałem właśnie P.

kochamgory
11-07-2011, 14:28
Nie winietował?

jumbox
11-07-2011, 14:36
na starej sigmie 10-20 lekko winietuje, ale tragedii nie ma - od 11-12 jest już git.. Oczywiście holder trzeba przerobić na jednoslotowy (albo od razu kupić szerokokątny)

biegly
11-07-2011, 14:38
Było o tym, ale coś te posty wymiotło :/
Na Sigmie 10-20mm Typ P nie winietuje, jeśli masz mocowanie do szerokiego kąta!
Więc od 11mm również nie powinno ;)

Flores
11-07-2011, 15:39
Czy ten Typ P też będzie pasował do Nikkora 17-35? Cholera szukałem jakiegoś szerokątnego holdera ale nie wiedziałem, czy to już inne filtry się zakłada czy to jest ciągle to samo. Już mam dość łapą przykładać połówki :/

wilk325
11-07-2011, 16:02
Czy ten Typ P też będzie pasował do Nikkora 17-35?

będzie

wikary
11-07-2011, 16:11
Czy ten Typ P też będzie pasował do Nikkora 17-35? Cholera szukałem jakiegoś szerokątnego holdera ale nie wiedziałem, czy to już inne filtry się zakłada czy to jest ciągle to samo. Już mam dość łapą przykładać połówki :/

Poszukaj "slim" - sa tylko zamienniki. Filtry te same co system P.

biegly
11-07-2011, 17:51
Uchwyt na na szeroki kąt mozesz dostać u Cokina i to jest na jeden filtr.
Wygląda tak:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/07/Modified_Cokin_P299790077-1.jpg
źródło (http://www.elisanet.fi/lintula/uploaded_images/Modified_Cokin_P299-790077.jpg)

kochamgory
12-07-2011, 00:54
Jest i oryginał, na ebayu też gdzieś widziałem
http://www.warehouseexpress.com/buy-cokin-bp400a-p-series-wide-angle-filter-holder-with-catalogue/p1000765
kolesie w komentarzach piszą że winietuje, trzeba będzie pewnie sprawdzić organoleptycznie. Jeszcze mam pytanie do jakiego typu mocowania wchodzą filtry 100

biegly
12-07-2011, 08:15
kolesie w komentarzach piszą że winietuje, trzeba będzie pewnie sprawdzić organoleptycznie
...toż ciekawostka :D
100 to Typ P.

akustyk
12-07-2011, 10:09
jesli do pojedynczych filtrow, to proponuje uchwyt o nazwie "wlasna reka".

co do precyzyjniejszych zastosowan badz dwoch filtrow - ja mam Hitechy 85
i uchwyt cokinowski uciety do dwoch slotow (gdzie i tak bardzo rzadko wychodze
ponad jeden filtr). jedyny moment, kiedy mi to wchodzi w kadr to ogniskowe
ponizej 20mm i kadry poziome. wtedy w miare mozliwosci zakladam uchwyt
bez pierscienia (po prostu "podwieszam" na obiektywie) albo tez trzymam w rece
ten uchwyt przed obiektywem.

ogolnie, to sie tak da. na przestrzeni lat uzywania polowek uzywam ich coraz mniej
a przypadki nakladania wiecej niz jednej sa coraz rzadsze, wiec sobie w ww. sposob
daje rade.

tomski
12-07-2011, 13:10
Przy stosowaniu uchwytu na szerokich kątach trzeba pamietac, ze efekt winietowania może pojawic sie przy obracaniu filtra - czasem jest to konieczne np przy krajobrazach - gdy chcemy ustawić je skośnie. Sam efekt moze nie byc widoczny od razu w wizjerze, gdy mamy mniej niż 100% pokrycia.

Ja mam standardowy uchwyt do systemu P (przycięty własnoręcznie na 1 slot) i zapinam go do tokiny 12-24mm F4 i niestety włazi czasem ciemność w rogi, gdy muszę ustawić filtr połówkowy skośnie.

pozdrawiam
tomski

akustyk
12-07-2011, 13:29
Ja mam standardowy uchwyt do systemu P (przycięty własnoręcznie na 1 slot) i zapinam go do tokiny 12-24mm F4 i niestety włazi czasem ciemność w rogi, gdy muszę ustawić filtr połówkowy skośnie.

sprobuj zakladac bez pierscienia, tzn. wciskajac bezposrednio na bagnet oslony. o ile pamietam, to po takim zabiegu trzeba naprawde ekstremalnych obrotow, zeby uchwyt wlazl w kadr.

Greg77
12-07-2011, 16:21
Jest i oryginał, na ebayu też gdzieś widziałem
http://www.warehouseexpress.com/buy-cokin-bp400a-p-series-wide-angle-filter-holder-with-catalogue/p1000765
kolesie w komentarzach piszą że winietuje, trzeba będzie pewnie sprawdzić organoleptycznie. Jeszcze mam pytanie do jakiego typu mocowania wchodzą filtry 100

Siedzisz na miejscu to zainwestuj w system Lee....nie pozalujesz.

tomski
13-07-2011, 12:19
sproboj zakladac bez pierscienia, tzn. wciskajac bezposrednio na bagnet oslony. o ile pamietam, to po takim zabiegu trzeba naprawde ekstremalnych obrotow, zeby uchwyt wlazl w kadr.

Takie wcisnięcie na siłę uniemożliwia niestety obracanie. Jestem w trakcie obmyślania i sporzadzenia prototypowego uchwytu systemu P z mocowaniem na bagnecie oslony p/słonecznej. Generalnie chodzi o to zeby uchwyt był mocowany głebiej, na bagnecie (co pozwoli przybliżyc płaszczyznę filtru do przedniej soczewki) i jednoczesnie mial mozliwosc obracania sie.

akustyk
13-07-2011, 13:28
Takie wcisnięcie na siłę uniemożliwia niestety obracanie. Jestem w trakcie obmyślania i sporzadzenia prototypowego uchwytu systemu P z mocowaniem na bagnecie oslony p/słonecznej. Generalnie chodzi o to zeby uchwyt był mocowany głebiej, na bagnecie (co pozwoli przybliżyc płaszczyznę filtru do przedniej soczewki) i jednoczesnie mial mozliwosc obracania sie.
uzywalem tego na Tokinia 12-24 mkI (nie tej nowszej) i jak sie uchwyt sam z siebie lekko zlamal (powinien), to dalo sie obracac tak 10-15 stopni na boki i to mnie osobiscie wystarczalo.

kochamgory
13-07-2011, 18:03
Siedzisz na miejscu to zainwestuj w system Lee....nie pozalujesz.

Tylko jaki typ mam wybrać systemu Lee, bo tanie to, to nie jest a nie chciałbym popełnić gafy. Zależy mi na komforcie pracy, a nie kombinowaniu w nie winietowanie.

wasilewk
13-07-2011, 18:12
myślę, że spokojnie system P Ci wystarczy no i do tego tańszy, ja kiedyś ( jak miałem DX ) na S10-20 używałem właśnie P.

Ja też i nie winietował.

Pzdr.

kochamgory
14-07-2011, 21:56
Mógłby mi ktoś wyjaśnić system Lee tzn. W jakich jest wielkościach, jakie są różnice pomiędzy klasami np. Podstawową i pro, z tego co wyczytałem to jest dodatkowa nakładka w postaci holdera, i widziałem też pierścień typu wide angle, ale nie kumam do jakich wielkości filtrów, a mam możliwość tylko pooglądać zdjęcia bo do sklepu z tak owymi akcesoriami szmat drogi :(.

Zen
14-07-2011, 22:26
Mam T 11-16 i Holder Cokin P . Taki zestaw nie winietuje, jeden warunek musi być pojedynczy slot. Rozmiary filtrów Hitech dla systemu Cokin p to 85 x 85 mm (filtry ND pełne) natomiast ND połówkowe to 85 x 110 mm.

kochamgory
15-07-2011, 19:21
Interesuje mnie czy da się adapter na holder cokina nakręcić na filtr np. UV

biegly
15-07-2011, 22:36
Interesuje mnie czy da się adapter na holder cokina nakręcić na filtr np. UV
Chyba dobrze zrozumiałem ;)

Jeśli bedziesz miał nakręcony jakiś filtr na obiektywie i do tego jeszcze holder cokina P, to winieta występuje!
W Sigmie 10-20 ogniskowa bez winiety zaczyna się od 12mm.

Greg77
17-07-2011, 00:21
Mógłby mi ktoś wyjaśnić system Lee tzn. W jakich jest wielkościach, jakie są różnice pomiędzy klasami np. Podstawową i pro, z tego co wyczytałem to jest dodatkowa nakładka w postaci holdera, i widziałem też pierścień typu wide angle, ale nie kumam do jakich wielkości filtrów, a mam możliwość tylko pooglądać zdjęcia bo do sklepu z tak owymi akcesoriami szmat drogi :(.

System dziala podobnie do systemu Cokin, masz pierscien mocujacy, holder, i filtry kwadratowe lub prostokatne.
System Lee produkuje filtry i holdery roznych wielkosci 85mm jak cokin P 100mm jak Cokin Z i slynny holder pod N14-24 a ten to dopiero tani nie jest.
W twoim przypadku kupil bym pierscien wide i holder na 100mm co daje tobie luz i zapas, brak winiety i bardzo dobra jakosc, niestety cokin takowej nie ma.....chyba, ze cokin Z a on cenowo stoi tak samo jak Lee a jakosciowo nie wiem, ale duzo popularniejszy w tym rozmiarze jest Lee a to juz o czyms swiadczy.
Lee jest Angielska firma a ich filtry uzywane sa przez fotografow na calym swiecie, wiem, ze cena przeraza, ale kupisz cokina i za kilka miesiecy bedziesz kupowal Lee, zestaw polowek i holder z pierscieniem to jakies 400 szterlingow albo i mniej, jedno tansze szklo mniej a ile uciechy;)

swider
19-07-2011, 00:52
[…] kupisz cokina i za kilka miesiecy bedziesz kupowal Lee […]
Gruuuba przesada. Nie każdy jest zawodowym pejzażystą, który może sobie wydać na jeden filtr połówkowy bagatela ~500 zł. Cokin czy Hitech są pięć razy tańsze, a na pewno nie pięć razy gorsze… zwłaszcza jak ktoś sobie trzaśnie widoczek raz na czas i nie potrzebuje od razu hiper-duper hajendowej jakości.

Używam Cokin’a i Hitech’a od kilku lat, jakoś żyję, nie wymieniłem po kilku miesiącach na Lee (jeszcze mnie nie pogrzało), mało tego -- nie widzę specjalnej straty jakości, zafarbów, na zdjęciach.

Greg77
19-07-2011, 08:20
Używam Cokin’a i Hitech’a od kilku lat, jakoś żyję, nie wymieniłem po kilku miesiącach na Lee (jeszcze mnie nie pogrzało), mało tego -- nie widzę specjalnej straty jakości, zafarbów, na zdjęciach.

Do Hitecha nie mam nic (poza lekkim fioletem przy wiecej niz jednym filtrze), cokiny mnie zawiodly.....
Napisalem tak koledze, bo mieszka w Anglii i o wiele latwiej mu kupic dobre filtry niz przecietnemu Kowalskiemu, szuka czegos pod szeroki kat to ma rozwiazanie a Cokin Z cenowo nie rozni sie wiele od Lee, jakosciowo podobno tez jest bardzo dobrze, ale to tylko ze slyszenia wiem.

jaś
19-07-2011, 12:30
to ja zacytuję www.cokin.fr w temacie system - ogniskowe, trzeba napisć do cokina żeby zmienił info na stronie bo sytem P "daje radę" na 10mm cropa czyli 15mm? FF.

4) What are the shortest focal lengths to be used with each of the Series A/P/Z-PRO/X-PRO/Z-PRO ?

To avoid vignetting :

- A Series is recommended for focal lengths from 35mm onwards (35mm format).
- P Series is recommended for focal lengths from 28mm onwards (35mm format).
- Z-PRO Series is recommended for focal lengths from 20mm onwards (35mm format).
- X-PRO Series is recommended for focal lengths from15mm onwards (35mm format).

Due to the fact that every lens has a different optical formula, the above values are general trends. Of course, they are related to 35mm photography. Values for Medium-Format lenses digital photography or camcorders are different. Please approach your nearest COKIN dealer for further information.

Greg77
19-07-2011, 13:03
to ja zacytuję www.cokin.fr w temacie system - ogniskowe, trzeba napisć do cokina żeby zmienił info na stronie bo sytem P "daje radę" na 10mm cropa czyli 15mm? FF.

Daje rade, ale z jednym filtrem i po przerobkach uchwytu, ciekawe czy uchwyt "wide" jest oryginalny czy wymyslony przez jakas firme ktora odlewa podrobki;)

swider
19-07-2011, 13:10
Daje rade, ale z jednym filtrem i po przerobkach uchwytu, ciekawe czy uchwyt "wide" jest oryginalny czy wymyslony przez jakas firme ktora odlewa podrobki;)
Jest oryginalny (Cokin) uchwyt szerokokątny, z jednym slotem. Choć sporo osób kupuje chińczyki z allegro i sami upitalają dwa wejścia na filtry -- wychodzi budżetowy Wide Angle Holder. :)

dem
19-07-2011, 13:31
Ja mam chińczyka jednoslotowego. Dałem za niego 12 zł. W razie awarii, majątku na następny nie wydam ;) "Szybki" mam Hitecha i złego słowa o nich nie powiem.

Greg77
19-07-2011, 14:02
"Szybki" mam Hitecha i złego słowa o nich nie powiem.

Ja tez nie powiem, dopoki uzywasz jednego filtra na raz to nie mozna nic zlego powiedziec a potem juz tylko jagody;)
Choc potrzebuje polowke z twardym przejsciem i to bedzie juz hitech, ale za 250zl bo po tyle sa 100mm;)

dem
19-07-2011, 15:01
Ja tez nie powiem, dopoki uzywasz jednego filtra na raz to nie mozna nic zlego powiedziec a potem juz tylko jagody;)
Choc potrzebuje polowke z twardym przejsciem i to bedzie juz hitech, ale za 250zl bo po tyle sa 100mm;)

O widzisz, jak dotąd nie miałem okazji sprawdzić, większej ilości, niż tylko jednego filtr Hitecha na raz. Kiedy potrzebuję pomemłać, to wtenczas wyciągam, gdzieś z dna plecaka, mojego ND B+W 1000. Niestety, wespół z cokinem, na 16mm jest już wtenczas winieta. I tutaj zaczyna się właśnie przewaga 100mm nad Cokinem P.

Stach2008
20-07-2011, 15:09
do mnie dzisiaj przyszła szara połóweczka Hitecha w systemie Cokin P, na razie zamierzam używać holdera w postaci własnej ręki ;) Szkło S 10-20

Greg77
20-07-2011, 17:07
A ja sie wlasnie przymierzam do zakupu polowki z twardym przejsciem Hitecha 09ND 100x150 i cena mnie zaskoczyla, 240zl! to daje ok 60 euro + przesylka to bedzie w granicach 65-70 euro, a Lee z przesylka bede mial za 20-30 euro wiecej.....wiec wcale nie jest tak drogo, poprostu filtry o takich rozmiarach tyle kosztuja, a Lee sobie liczy troche wiecej za jakosc, dlaczego 17-50 Tamrona jest taki tani w porownaniu z 17-55 Nikkora?? Takie samo swiatlo;)

kochamgory
20-07-2011, 23:34
Trzy filtry na ebayu Hitecha z twardym przejściem kosztują £70+5 za przesyłkę, komplet dziewięciu 100-ek tzn. soft+hard+full ND za £170 jest.
Testowałem na Tokinie 11-16 2.8 system P Cokina i na 11mm (104 stopnie) jest winieta! po zejściu na 12 winiety brak, występuje po obróceniu holdera na pierścieniu, przy 13mm jest cacy (piszę w odniesieniu do matrycy DX). W szkle Nikora 17-55 winieta występuje przy 17mm! Dalej jest już tylko lepiej. Holder Cokina wide angle na którym jest wzmianka że nie winietuje do 140 stopni pola widzenia obiektywu, BZDURA!!.
Nie powiem fajnie by było założyć 85 bo tanie, ale w tym przypadku chyba warto dołożyć do 100 i zapomnieć o winiecie a pozostały czas przeznaczyć na chociażby piwo w pobliskim pubie, gdyż dla fotografa ważniejsze jest myślenie o zdjęciu a nie o sprzęcie.