Zobacz pełną wersję : profilowanie drukarki termo sublimacyjnej?
witam .
Da się oprofilować drukarkę termosublimacyjna? bo mam problem przy wydruku na papierze do termosublimacji kolory są najbardziej ok lecz po przeniesieniu tego na materiał, ceramikę . z kolorami jest już różnie b-w lecą w zielony a kolorowe podjeżdżają czerwonym lub zielonym . Teraz 2 pytanie jeśli na 1 pytanie będzie odpowiedź twierdząca to jak się do tego zabrać? wysłać do oprofilowania wydruk na papierze termosublimacyjnym czy przenieść to np na koszulkę i wysłać ją do skręcenia profilu?
Oczywiście należy wysłać wzorzec wydrukowany na docelowym materiale, każdym z osobna - na porcelanowej płytce, koszulce itp. Profil musi scharakteryzować zachowanie drukarki na konkretnym materiale, z uwzględnieniem wszystkich zmiennych - w tym przypadku jest to chrakterystyka transferu punktu rastrowego barwnika/pigmentu na danym podłożu. Odjazdy wynikają z faktu, że żółte, niebieskie, purpurowe i czarne punkty rastra będą się zachowywać inaczej w zależności od podłoża - nawet jeśli są poprawnie zlinearyzowane oprofilowane pod papier, o tyle po przetransferowaniu na ceramikę/sukno zaczną się zachowywać w nieobliczalny sposób, inny dla różnych kolorów (stąd przebarwienia, odjazdy, dominanty barwne).
czyli tak pod ceramikę , koszulki , krawaty , kubki , puzzle , poszewki , magnesy muszę tworzyć jeden profil? czy koszulki 1 profil jako osobny materiał , poszewki i krawaty 2 jako takie same materiały ( są wykonane z tego samego materiału ) porcelana nagrobkowa + kubki 3 profil? i osobno na puzzle jako 4 ? i osobno magnesy jako 5 ?
jeśli 2 opcja to jestem nie pocieszony :| bo 700 stówek +/- pójdzie w p......owietrze :|
ps. wzorzec należy drukować w skali 1:1 ?
Opcja 2 z tendencją do niekoniecznie optymalnych efektów - osobiście nie podjąłbym się zdalnie zlecenia tego typu z uwagi na potencjalną nieprzewidywalność powtarzalności procesu, nieliniowość nadruków, oraz mocno problematyczne skanowanie wzorców.
Założę się, że żeby uzyskać z tego naprawdę sensowny efekt konieczna jest konkretna, mozolna rzeźba w g...nie.
wg mnie proces jest przewidywalny zawsze jest ta sama temperatura + docisk materiały te same . czyli najrozsądniej pozostaje mi kupić colormunki Photo i rzeźbić w g...nie ?
Ciężko przewidzieć bez rozpoznania bojem, ale ColorMunki do tego typu zastosowania może sprawdzić się średnio. Można na próbę zrobić jeden profil usługowo i zweryfikować na ile się sprawdza, oraz jaka ew. jest skala wpływu innych podłoży na uzyskiwane rezultaty.
właśnie największy wpływ ma podłoże na to wynika . Koszulki są w miarę ok . z resztą już jest różnie . ceramika b-w leci w zielony przy kolorze nie wiem w zielono szary ? , wydruki na krawatach podkładkach pod myszki puzzlach itp... z kolei w czerwony , poszewki na poduszki to już wogule jakaś masakra . o tyle o ile wydruk na papierze jest jak najbardziej ok to po przeniesieniu dzieją się różne rzeczy z archiwum X . Usługowo to wiem tylko gdzie profile do drukarek robią , dadzą rade sobie z taką koszulką/podkładką pod myszke do oprofilowania ?
Przemek Paśnik
11-07-2011, 14:15
Pikpok jakiej drukarki używasz?
właśnie największy wpływ ma podłoże na to wynika . Koszulki są w miarę ok . z resztą już jest różnie . ceramika b-w leci w zielony przy kolorze nie wiem w zielono szary ? , wydruki na krawatach podkładkach pod myszki puzzlach itp... z kolei w czerwony , poszewki na poduszki to już wogule jakaś masakra . o tyle o ile wydruk na papierze jest jak najbardziej ok to po przeniesieniu dzieją się różne rzeczy z archiwum X . Usługowo to wiem tylko gdzie profile do drukarek robią , dadzą rade sobie z taką koszulką/podkładką pod myszke do oprofilowania ?
Czyli tak jak myślałem. Profil powinien poprawić sytuację na tyle, na ile sprawdzi się w przypadku danego podłoża spektrofotometr o geometrii pomiarowej 45/0 stopni.
używam epsona sx218 z cissem .
czyli najłatwiej byłoby zrobić 1 profil a następnie sprawdzić rezultaty i ew dorobić resztę ?