Zobacz pełną wersję : tryb s i lampa błyskowa
jak to jest z tym trybem s bo juz nie mam cierpliwości ustawiam priorytet migawki na 1/250 f/3.5 18mm podnoszę lampę wbudowaną a na skali światłomierza pokazuje ze zdięcie bedzie niedoswietlone robię migawe na 60 reszta tak samo tez pokazuje ze zdięcie bedzie niedoświetlone robię migawę na 1/3 i jest ok jak zsynchronizować lampę zeby było np 1/125 f/3 zeby naswietlenie było prawidłowe albo 1/500 f/3 czy jest to wykonalne bo mi się wydaje ze nie bardzo i dlaczego w ustawieniach auto podnosi sie lampa ekspozycja 1/60 f/4.5 i jest ok na swiatłomiezu a w manualu nie mozna tego ustawić za cholere bo jak zwiększam migawe do 1/60 to mi pokazuje niedoswietlenie na maxa to jest chore w d70s pozdro dla wszystkich
sprocket
04-02-2007, 21:29
Cos nie tak myslisz - wprawdze mam D50 ale to chyba to samo: jezeli ustawisz na S to mozesz zmieniac czas az do 1/500 i nie patrz na drabinke naswietlania, zdjecie zawsze bedzie dobrze naswietlone.
to znaczy ze nie mam wogóle sie przejmowac drabinką w trybie s rozumiem cię ale dlaczego tak jest to jest ciekawe
drabinka pokazuje światło zastane a nie błysk. Jak uzywasz lampy to nie patrz na drabinkę.
sprocket
04-02-2007, 21:58
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=17551 Poczytaj tu - Jacek Z b.dobrze objasnil wlasnie twoj problem.
Powodzenia
CynowaKonefka
04-02-2007, 21:59
Tak na szybko. Drabinka pokazuje bez użycia lampy jak dopalisz to naświetlenie sie zmienia. Z lampą zewnętrzną czasem ustawię tak że wg drabinki będzie przerażająco ciemne a jak lampka palnie to zdjęcie wychodzi ok.
Pozdrawiam
PS. Jacek_Z Byłeś szybszy :)
Antonina
04-02-2007, 22:00
Bo światłomierz mierzy światło to które widzi a to niedoświetlenie które widzisz na drabince to dopali lampa
to znaczy ze nie mam wogóle sie przejmowac drabinką w trybie s rozumiem cię ale dlaczego tak jest to jest ciekawe
Według mnie to jest tak, że drabinka nie uwzględnia światła jakie da lampa, bo jak się domyślam chodzi Ci o fotografowanie w ciemnych pomieszczeniach. Dlatego najlepiej zrób kilka zdjęć próbnych z kilkoma czasami i różnie ustawionym ISO (czym wyższe tym mniejsze odchylenie na drabince jednak większe szumy). Fotografując na filmach ustawiałem czas na 1/30 i przy f/3.5 i w kościele zawsze światłomierz wskazywał że zdjęcie będzie niedoświetlone jednak po wywołaniu było poprawne. Na samym początku myślałem, że jak aparat pokazuje na drabince niedoświetlenie to zdjęcie nie wyjdzie jednak się myliłem. On Ci tylko sugeruje ale nie może wiedzieć jak dopali to wszystko lampa. Dopiero jak zrobisz przedbłysk lub przy samym robieniu zdjęcia aparat sobie zmierzy to światło i odpowiednio dobierze moc (długość) błysku. Teraz jak mam cyfrówke to zbadałem ten efekt i wydaje mi się że aparat Ci tylko podpoiwada jakby to było bez lampy.
Tak długo to pisałem, że mnie wszyscy wyprzedzili :-)
ok. dziękuje wszystkim za odpowiedzi jesteście super goście!!!!!!! można zamykać wątek co ja bym zrobił
bez tego forum pozdro dla wszystkich