PDA

Zobacz pełną wersję : Przesiadka na D90 czy D7000?

Szalony Naukowiec
10-07-2011, 09:39
Witam
Wiem że dużo już napisano na ten temat, czytam ale sam się gubię w opiniach.Proszę doradźcie.
Chcę zmienić mój stary poczciwy D50 na coś nowszego, cały czas myślałem o d90 + spacerowy kit 18-105. Nie interesowałem się nowościami i jak przyszło do zakupu to dowiedziałem się o istnieniu D7000 - i mam ogromny dylemat- mógłbym kupić body w podobnej cenie co puszkę D90 z kitem.
Używam aparatu głównie do pejzażu, (często w trudnych warunkach terenowych - woda) także portret, no i chciałbym się wreszcie zmierzyć z nokturnem tak bardziej na serio.
Warto?

Antonioo
10-07-2011, 10:33
szkła masz, więc po co Ci kolejne?

ja bym wziął d7000

cheyenne
10-07-2011, 10:35
Moim zdaniem d90 doskonale nadaje się do Twoich zastosowań.
Jeśli jednak potrzebujesz filmowania ( choć i d90 filmuje lecz jak dla mnie ułomnie) i lepszych kadrów na iso większym niż 1600 bierz d7000.
18-105 jest na prawdę obiektywem porządnym i dającym ładny obrazek. Stawianie go na półce z innymi kitami to nieporozumienie.
Bierz d90 i 18-105

Szalony Naukowiec
10-07-2011, 11:04
Właśnie, w mojej szklarni brakuje standardowego zooma, robienie zdjęć to u mnie żonglowanie stałkami - fajne ale czasem by się chciało prościej ;)
Hm...ale ten plastikowy bagnet 18-105 - nie wiem, przy moim częstym wykręcaniu... zacząłem czytać też o 16-85VR może lepiej przyoszczędzić i kupić za jakiś czas, a teraz brać body D7000?
Tym bardziej że rzeczywiście kręcę dużo filmów (telefonem) takich pamiątkowych i wiem że tą funkcją w aparacie bym nie pogardził, a czytałem że w D90 to porażka jest.

Antonioo
10-07-2011, 11:11
zawsze można kupić jakąś używkę (szkło).....d7000 staniało teraz sporo, więc wybór staje się coraz trudniejszy.....
korpus d7000 teraz kosztuje tyle co d90 z rok temu....dałem za d90 (body) 3200zł, więc jakbym teraz kupował aparat, to bez wahania za d7000 dałbym 3500.

cheyenne
10-07-2011, 19:00
Nie słyszałem o nikim komu posypałby się bagnet w 18-105.
Jeśli myślisz o filmowaniu d90 odpada.

pioter m
10-07-2011, 20:41
Paradoksalnie lepiej filmowac d5100.
Ja nie wiem, co bym wybral. Wiem natomiast, ze d90 na d7000 nie wymienie. Zysk niewielki, a doplata spora. Do tego sporo utyskiwan na to 'cudo'.

lukaskov
10-07-2011, 20:55
Paradoksalnie lepiej filmowac d5100.
Ja nie wiem, co bym wybral. Wiem natomiast, ze d90 na d7000 nie wymienie. Zysk niewielki, a doplata spora. Do tego sporo utyskiwan na to 'cudo'.

dokladnie. ja bym bral cos z d5000/d5100/d90. pozniej juz tylko pełna klatka patrzac na mozliwosci.

Szalony Naukowiec
11-07-2011, 01:33
D5000 odpada, nie ma śrubokręta :(
Cholera, byłem dziś w sklepie i macałem D300s - jak to leży w łapie! On aż się rwie do robienia zdjęć, przebolał bym te filmy, tylko znów parę stów drożej...

Szalony Naukowiec
11-07-2011, 02:13
jakie są "utyskiwania" na d7000?

marecky
11-07-2011, 03:46
Jeśli w większości pstrykasz foty a filmujesz sporadycznie bierz D300S, świetny AF, dobra ergonomia i sprawdzona pucha. Jak chcesz mieć piękne foty i frajdę z filmowania bierz D7000, gorszy AF, choć lepszy od D90, świetna matryca i w miarę dobra ergonomia. Puszkę z tego co widzę kupujesz nie na rok, a co najmniej na pięć, więc bierz D7000. Przeskok z d50 będzie spory.

jakie są "utyskiwania" na d7000?

Zapewne chodzi o to, że niektórzy mają problemy z AF. Nowy układ musi przebrnąć chorobę wieku dziecięcego.

Desperados
11-07-2011, 07:09
A myślałeś coś nad D300 bez "s" jesli Fajnie lezy Ci w łapie ;D to bym brał a mozna go juz kupic od 2900 ;)

LordRamzes
11-07-2011, 07:30
Witam
Wiem że dużo już napisano na ten temat, czytam ale sam się gubię w opiniach.Proszę doradźcie.
Chcę zmienić mój stary poczciwy D50 na coś nowszego, cały czas myślałem o d90 + spacerowy kit 18-105. Nie interesowałem się nowościami i jak przyszło do zakupu to dowiedziałem się o istnieniu D7000 - i mam ogromny dylemat- mógłbym kupić body w podobnej cenie co puszkę D90 z kitem.
Używam aparatu głównie do pejzażu, (często w trudnych warunkach terenowych - woda) także portret, no i chciałbym się wreszcie zmierzyć z nokturnem tak bardziej na serio.
Warto?

Ja proponuje d90 korpus pewny i sprawdzony i żyć sobie spokojnie ,jak dla amatora to w zupełności wystarczająca puszka , nie bierz d7000 mimo ,że osiągi lepsze to na prawdę można się nieźle wkurzyć jak w jeden dzień ci działa dobrze a na 2 problemy z AF jak nie wiem pomijam plucie olejem itd ale AF to tragedia i to sporo sztuk tak ma a walka z naszym polskim serwisem jest bezsensowna , d300/s jak Cię na nówkę nie stać to nie bierz bo kupisz z dużym przebiegiem to szybciej będziesz wymieniał a z tego co widze , Kolega kupuje raz na parę lat :) co do szkieł z bagnetem plastikowym to bym się nie przejmował bo nie znam jeszcze nikogo komu 18-55 by się coś z bagnetem działa całe porysowana itd ale nic się nie dzieje , niektórzy argumentują ,że się sciera i brudzi , to ja proponuje zdejmować metalowe i po pewnym czasie przejechać palcem po bagnecie jaki syf się robi który przecież też może zabrudzić :)

piotrek84
11-07-2011, 09:45
@LordRamzes: posiadasz D7000? Czy tylko piszesz o jego wadach po tym jak gdzieś o tym przeczytałeś?
Ja ciągle stoję przed wyborem D7000 lub 60d ale nie potrafię znaleźć rzetelnych opinii posiadaczy ponieważ ciągle wypowiadają się ludzie którzy o nim tylko czytali. Przydałaby się filtracja postów o D7000 z zaznaczeniem "pokaż opinie posiadacza " :)

LordRamzes
11-07-2011, 10:26
@LordRamzes: posiadasz D7000? Czy tylko piszesz o jego wadach po tym jak gdzieś o tym przeczytałeś?
Ja ciągle stoję przed wyborem D7000 lub 60d ale nie potrafię znaleźć rzetelnych opinii posiadaczy ponieważ ciągle wypowiadają się ludzie którzy o nim tylko czytali. Przydałaby się filtracja postów o D7000 z zaznaczeniem "pokaż opinie posiadacza " :)

miałem styczność przez pewien czas :) i miałem ten sam dylemat czy nie sprzedać d90 jednak niepewność czy na następny dzień będzie działał AF właściwie b mnie denerwowała i wolałem żyć spokojnie i zostać przy d90 mimo ,że iso gorsze pkt AF mniej itd to jednak jest pewniejszy , wydaje mi się ,że jak hucznie było podczas premiery d7000 to nikon za chwilę coś wypuści bo zdaje sobie sprawy zapewne ,że wypuścił chyba najgorsze body (chodzi o awarie) . Oczywiście napisz do Fatmana albo przeczytaj wątek ile się z serwisami namęczył itd , ja dziękuję dać tyle kasy i takie kwiatki

d90
11-07-2011, 11:12
tez nie mam d7000, ma jeden z moich bliskich znajomych. Widujemy sie i focimy razem bardzo bardzo czesto. Jesli juz cos mowi o swoim d7000, to tylko zle. Wczesnie mial d300 i wspomina ten czas jak bajke, choc nie mowi o tym za czesto, bo to i tak nic nie zmieni.
Ale jakbym mial d50, bralbym d7000 pod uwage, ale rowniez d300.
A jesli nie focisz dla nikogo nigdy, jesli nie wspolpracujesz z nikim, to i tak nie ma znaczenia czy af trafi, czy nie. Bo mozna powtorzyc fotke i juz. A matryca i filmy podobno fajne. Technologia tez nowa. Oczywiscie jesli opowiesci i chlapaniu olejem nie sa prawda...jesli sa, nawet nie bralbym pod uwage d7000.

LordRamzes
11-07-2011, 11:20
A jesli nie focisz dla nikogo nigdy, jesli nie wspolpracujesz z nikim, to i tak nie ma znaczenia czy af trafi, czy nie. Bo mozna powtorzyc fotke i juz. A matryca i filmy podobno fajne. T.

błędne myślenie zabierasz żonę lub kogokolwiek tak aby zrobić jej gdzies w plenerze zdjęcia podczas wycieczki ,żona się przygotowała , na wyświetlaczy wszystko niby ok a po przyjeździe koszmarrrrr AF nie trafia tam gdzie chcemy :) i fotki do kosza

d90
11-07-2011, 11:23
błędne myślenie zabierasz żonę lub kogokolwiek tak aby zrobić jej gdzies w plenerze zdjęcia podczas wycieczki ,żona się przygotowała , na wyświetlaczy wszystko niby ok a po przyjeździe koszmarrrrr AF nie trafia tam gdzie chcemy :) i fotki do kosza

wtedy robisz od nowa i juz
ale jesli robisz koncert, to zespol nie zagra drugi raz tylko dla ciebie. O tym myslalem piszac.

LordRamzes
11-07-2011, 11:28
wtedy robisz od nowa i juz
ale jesli robisz koncert, to zespol nie zagra drugi raz tylko dla ciebie. O tym myslalem piszac.

no ale Ty nie rozumiesz , widzisz to jest jak z koncertem masz to jedyne wymarzone światło jesteś nad morzem w górach niepotrzebne skreślić i robisz zdjęcia na wyświetlaczu jesteś zachwycony wracasz z wakacji a tu co klapa :( i już tam nie wrócisz za 2 dni a jeśli już wrócisz to i tak nie będzie to samo , tego samego światła itd ,

Szalony Naukowiec
11-07-2011, 12:13
Dziękuję wszystkim za to że wyrażacie swoje opinie, to naprawdę bardzo pomocne.
Wykreśliłem D90 wiem dobra cena i sprawdzony sprzęt, ale jakoś by mnie nie cieszył teraz już, apetyt wzrósł ;)

Teraz mam dylemat między D300s i D7000
D300s
Plusy
+Ergonomia, najważniejsza zaleta,mam duże łapy i na dodatek jestem leworęczny.
+Wizjer, robi ogromne wrażenie, wydaje mi się że jest większy/jaśniejszy niż w D7000 ale porównywałem krótko
+Niezawodność i jakość wykonania puszka sprawdzona, pancerne uszczelnione body, robię fotki często w trudnych warunkach terenowych i nie potrafię chuchać i dmuchać na sprzęt.
+Celność i szybkość AF - niby nie jestem reporterem i nie jest to dla mnie priorytet ale...(Nie wiem na ile się to zdarza w D7000 te nie trafienia i czy tylko niektóre modele tak mają i jak to sprawdzić?

Minusy
-Cena - te kilka stówek jednak robi dla mnie dużą różnicę bo jak zwykle zakładałem że wydam dużo mniej.
-Większy szum na wysokich iso, lubię nocne klimaciarskie zdjęcia a to obszar dla mnie nadal nie odkryty ze względu na ograniczenia mojej puszki.
(nie wiem o co chodzi z tym że w D7000 obrazek ładniejszy niż w D300S?Chodzi o jpg? czy też o rav? Lepsze odwzorowanie kolorów? Zakres tonalny? Na ile to widoczne?)

D7000
Plusy:
+Cena- ważne
+Mniejsze szumy na wysokich iso
+Martyca

Minusy
-ergonomia, mały, palce trzeba gimnastykować, przy dużym obiektywie mocno ciągnie do gleby, a mańkut trzyma taki sprzęt mniej pewnie choć z drugiej strony D50 nigdy nie upuściłem.
-wadliwość, awaryjność, duża ilość negatywnych opinii w sieci, nie spotkałem takich o D300s (ale nie wiem na ile to rzeczywiście jest prawda, chciałbym aby sprzęt posłużył mi 5 lat)

( D300 też byłby tylko ja się boję kupować używanych aparatów, nie wiem, innego sprzętu kupuję używki ale puszki nie, boję się że ma ukryte wady itp...moja pucha ma ich kilka i jakbym chciał ją opchnąć na allegro to sporo mógłbym zatuszować, oczywiście nigdy tak nie zrobię, ale sam nie jestem na tyle doświadczony żeby coś od razu wykryć)

panoramix
11-07-2011, 12:46
"Słyszałem" / "wydaje mi się" / "wiem od cioci", to moje ulubione opinie :) Jako użytkownik (niestety praworęczny) D7k, jestem raczej zadowolony. Nie występuje u mnie problem plucia olejem... Nie mam problemów z AF, chyba że sam je spowoduję np. przy przekadrowaniu. Generalnie AF jest powtarzalny a szybkością nie ustępuje D300. Co do chuchania i dmuchania - dbam o graty, ale bez przesady. Robiłem nim zdjęcia w deszczu (ale nie w ulewie), robiłem reportaż dla Jednostki Ratowniczo Gaśniczej PSP m.in., w komorze ogniowej, na strzelnicy w jednostce wojskowej, wyjazdy z pogotowiem, koncerty na wolnym powietrzu, teatr ... Jakie jeszcze mogą być trudne warunki ? Na ciągnięcie do gleby nie narzekam. Często zapinam na niego N80-200 D ED albo N14-24/2,8 i nie mam z tym problemu. Nie powiem, bo w związku z praktyką noszenia tak ciężkich gratów, odpowiednio się do tego przygotowałem. Pasek - neopren profilowany Aircell-a, który często przewijam z przodu, pod gripem. Gdy wisi na aparacie 80-200, używam zwykle monopodu.
Uprzedzę Cię, że możesz być rozczarowany trochę sigmą 10-20, która na brzegach zrobi się miękka najprawdopodobniej - dobrze byłoby to sprawdzić. Radochę za to da Ci N35/2.0
Nie namawiam do niczego, ale też nie powtarzam zasłyszanych z magla opinii i do takiego postępowania zachęcam każdego.
Gdybyś decydował się na D300/s to radziłbym wstrzymać się jeszcze pół roku. Po premierze D400, ceny zapewne będą bardziej przyjazne dla portfela.

pioter m
11-07-2011, 12:58
D5100 ma jeszcze nizsze szumy niz d7000, a matryca niby ta sama. Filmowanie wciaz kiepskie. Nabadz d90 i poczekaj na rozwoj sytuacji.
Jesli nie jestes PRO roznicy nie odczujesz. W przeciwnym razie - d300s.

Szalony Naukowiec
11-07-2011, 13:24
Dzięki Panoramix
Hm...nie wiem co z tą sigmą 10-20? Czy w d300S nie ma tego problemu? Bardzo to widoczne?

Pioter m - z D5100 nie będzie chodzić na AF większość moich szkieł, czyli głos na d90 -d300s

panoramix
11-07-2011, 15:23
W Twoim przypadku jest bez znaczenia na co się przesiądziesz i tak obrazek będzie bardziej miękki niż na 6,1 mpix z d50.
Jak czasem zapnę coś ze szklarni do staruszka d70, to sam się zastanawiam dlaczego odstawiłem go na emeryturę :) Coś o iso chodziło chyba ? :)

hirosz
11-07-2011, 15:32
Filmowanie wciaz kiepskie.
A cóż takiego jest kiepskiego w d7k?

Szalony Naukowiec
11-07-2011, 16:51
Właśnie widziałem sample na youtube, i dziwnie takie filmy wyglądają, nie tylko z D7000, przy ruchu kamery bądź obiektu tracą ostrość którą dość powoli odzyskują, film wygląda jakby się wciąż zamazywał,nie wiem, pewnie za wolny AF? Nie podoba mi się to, da się jakoś z tym poradzić?

Szalony Naukowiec
11-07-2011, 16:52
Panoramix ja też lubię moj D50 i może bym jeszcze czekał, ale mam uwalony MF i to bardzo już przeszkadza.

cheyenne
11-07-2011, 17:19
Kup d90.
Będziesz zadowolony i z ceny i z obrazka.
U mnie sprawdzał się doskonale jako drugie body.
Teraz pragnę tylko zamiany na s5 pro.

hirosz
11-07-2011, 23:23
Właśnie widziałem sample na youtube, i dziwnie takie filmy wyglądają, nie tylko z D7000, przy ruchu kamery bądź obiektu tracą ostrość którą dość powoli odzyskują, film wygląda jakby się wciąż zamazywał,nie wiem, pewnie za wolny AF? Nie podoba mi się to, da się jakoś z tym poradzić?
Podczas filmowania nie używa się af. D90 nie za bardzo się nadaje do filmowania. d7000 i d5100 jak najbardziej.
Mój filmik d7k: http://www.youtube.com/watch?v=5nJIrKrQpZU
Porównanie z 7d: http://www.youtube.com/watch?v=MECdlMoUcy0
Mój d7k niestety po wakacjach pojedzie do serwisu ze względu na af. :/ Jezeli kupowac d7000 to na pewno najlepiej wcześniej przetestować

Szalony Naukowiec
12-07-2011, 00:00
super ten Twój film! Eeee to to ja rozumiem :) jest zabawa jednak

Ale jak przetestować? Da się tak w sklepie od razu?
Co się dzieje z Twoim AF?

hirosz
12-07-2011, 00:14
Co się dzieje z Twoim AF?
Strzela sobie w co chce. Z tego co zauważyłem jedynie z uzyciem najnizszego punktu do lapanie ostrosci jest w miare ok.

Szalony Naukowiec
12-07-2011, 00:33
Po jakim czasie się tak podziało? Od początku?

JOUKI
12-07-2011, 15:08
"Nie występuje u mnie problem plucia olejem... Nie mam problemów z AF, chyba że

U mnie na obu puszkach jakie miałem. Obie puszki wróciły na serwis, oddali mi kasę i kupiłem D90 z akcesoriami. Puszka sprawdzona, bawiłem się D90 u kumpla przed zakupem i w sumie w sieci opisują to jako bestseller Nikona. Jak miałbym brać to D700, ale za drogo wychodziło... :)

d5000
12-07-2011, 18:48
Się pytam. Dlaczego mało kto z Tych kto ma problemy lub miał nie wrzuca sampli?

hirosz
12-07-2011, 19:30
Po jakim czasie się tak podziało? Od początku?
Jestem drugim właścicielem więc nie wiem.

Pewnie dlatego, że nikomu się nie chce. Jak Ci strasznie zależy to mogę podesłać.

hirosz
12-07-2011, 19:33
U mnie na obu puszkach jakie miałem. Obie puszki wróciły na serwis, oddali mi kasę i kupiłem D90 z akcesoriami.
Jak wyglada taki zwrot? 3x serwis i potem oddają tyle co było na paragonie czy jak?

gattuso
12-07-2011, 21:44

prosze:

przed pierwsza wizytą w serwisie (zaznaczam że jeden obiektyw nie ściągany i aparat nie używany w trudnych warunkach)
http://imageshack.us/photo/my-images/215/dsc3613a.jpg/

w serwisie wykonali 400 klapnięć i nie zauważyli czegoś takiego pierwsze zdjęcie po serwisie:

http://imageshack.us/photo/my-images/204/dsc397011.jpg/

zaraz powiecie co to za plamy ale one stawały się bardziej intensywne i coraz ich więcej
znowu poszedł po raz drugi do serwisu i trzeba było 800 klapnięć ( nie wiem po co)

po powrocie pierwsze zdjęcia i już plama na F5,6 (obecnie nie mam tego zdjęcia bo kartę mam w samochodzie) ale mogę jutro wrzucić.
Tym razem poszedł na reklamację do sklepu na niezgodność towaru z umową. Mieli czas dwa tygodine na odpowiedź nie udzielili. Sprawę już będzie prowadził Urząd Ochrony Konsumenta czy jakoś tak nie pamiętam pełnej nazwy. Zobaczymy jak to sie potoczy.

piotrek84
12-07-2011, 22:07
A można wiedzieć gdzie kupiłeś aparat ? Było to zaraz po wejściu sprzętu na rynek czy niedawno ?

hirosz
12-07-2011, 22:17
Ja mam swojego z Niemiec. Kupiony w styczniu tego roku.

gattuso
12-07-2011, 22:21
A można wiedzieć gdzie kupiłeś aparat ? Było to zaraz po wejściu sprzętu na rynek czy niedawno ?

aparat kupiony 1 marca. Minęło 4 miesiące a aparat ponad miesiąc poza domem (2 razy serwis plus reklamacja w sklepie). Można się wkurzyć

JOUKI
12-07-2011, 23:20
Jak wyglada taki zwrot? 3x serwis i potem oddają tyle co było na paragonie czy jak?

Cała akcja trwała 6 miesięcy! Po 6 miesiącach sklep w którym kupiłem sprzęt wysłał mi pismo, że w porozumieniu z firmą Nikon Polska oddadzą mi kasę za sprzęt - równowartość w dniu zakupu. Olałem ściąganie z nich kasy za podróże, poniesione straty z powodu braku sprzętu itd. W tym czasie miałem w rękach Nikona D80, D90 i dwie puszki D7000. Koniec końców wybrałem Nikona D90 z dodatkowym obiektywem, lampami studyjnymi itp wychodząc z założenia, że obiektywy się zawsze przydadzą, a puszkę zawsze można zmienić. :)

Opis akcji: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=175314

Szalony Naukowiec
15-07-2011, 22:30
Wybrałęm d7000, byłem przetestować nad jeziorem 2 dni, możliwości ma niesamowite, trochę za mały by swobodnie manewrować przyciskami, może się nauczę, mam nadzieję że nie będzie sprawiał niespodzianek i wędrował po serwisach... Wybrałem bo D200s za drogi jednak a D90...hm...nie cieszył by tak ;)
Dziękuję wszystkim za pomoc!

Szalony Naukowiec
15-07-2011, 22:49
No dobra, wszaystko fajnie tylko powiedzcie mi jak otworzyć rawy z D7000 w CS3?

Antonioo
15-07-2011, 22:59
rawy z d7000 to raczej cs5 łyknei dopiero i lightroom 3 ...;)

joker333
15-07-2011, 23:03
Podczas filmowania nie używa się af. D90 nie za bardzo się nadaje do filmowania. d7000 i d5100 jak najbardziej.
Mój filmik d7k: http://www.youtube.com/watch?v=5nJIrKrQpZU

:shock: nie znam sie na filmowaniu ale jestem pod wrażeniem (nie możliwości aparatu ) masz talent

Szalony Naukowiec
15-07-2011, 23:08
!!! Serio?
Nie wystarczy wtyczka jakaś? Całkowicie nie rozumiem tego, Cs3 to wcale nie taki stary Ps

Antonioo
15-07-2011, 23:14
właśnie wtyczka camera raw obsługująca d7000 jest wydana pod cs5

ale może o czyś nie wiem, ....

Szalony Naukowiec
15-07-2011, 23:16
:/ dzięki, no i jak tu nie być piratem?

Śli
16-07-2011, 00:35
to chyba jednak D90 jest lepszy bo daje rade rawy otwierać ;)

marecky
16-07-2011, 01:57
Wybrałęm d7000, (...)

Gratuluje trafnego wyboru, tylko nie testuj go za długo :)

!!! Serio?
Nie wystarczy wtyczka jakaś? Całkowicie nie rozumiem tego, Cs3 to wcale nie taki stary Ps

Zawsze możesz użyć Adobe DNG Converter (http://www.adobe.com/support/downloads/detail.jsp?ftpID=4924) i korzystać z CS3.

JOUKI
04-08-2011, 14:38
Ja bez problemu otwierałem RAWy z D7000! :) Podeślę pliki jak wrócę z pracy. O ile nie zapomnę...