Zobacz pełną wersję : Pomóżcie rozwiać wątpliwości - D90 + obiekty - kupić?
Witam,
Jestem totalnym żółtodziobem jeśli chodzi o fotografie ale od jakiegoś czasu zbieram się aby to zmienić. Myślę, że dokonam tego w tym miesiącu z tym , że chciałbym usłyszeć jakieś podpowiedzi odnośnie aparatu i obiektywu - w celu upewnienia się (mam nadzieję, że specjalnie nie powielam tematu).
Mianowicie po przejrzeniu forum większość osób polecała model d90 (jako lustrzanka dla początkujących). Obiektyw jaki by mnie interesował z uwagi na różnorodność robionych zdjęć a przede wszystkim na ograniczenia finansowe to NIKKOR 18-105 VR ED AF-S DX. Znalazłem taki zestaw za niespełna 3100 zł.
Czy będę zadowolony z tego zestawu?? A może za wysoko mierzę jak na początek?? Może też lepiej poczekać aż stanieje - orientujecie się coś w tej kwestii??
Pozdrawiam i dzięki za odpowiedzi
od końca - co do ceny - to niewiele już raczej zejdzie - powiedzmy jeszcze z 200 zł - czyli będzie ~2900 za parę tygodni/miesięcy bo to model "wychodzący" - więc czekanie nie za bardzo ma sens, gdyż teraz masz jak sądzę czas na naukę (wakacje, wolne itd.)
co do zadowolenia to raczej tak - naprawdę sensowny aparat za normalne pieniądzę
zestaw z 18-105 to jest w miarę optymalny wybór jak na początek - uniwersalne szkiełko o dobrej jakości, które potem jak się wyklarują Twoje potrzeby jako fotografa można bez żalu sprzedać i zakupić np. obiektyw makro jeśli "robale" to coś co Ci się spodoba lub coś szerokiego do widoczków/architektury itd. albo nawet zostawić jako uniwersalne szkiełko do różnorodnej fotografii rodzinno-wycieczkowej
Antonioo
09-07-2011, 22:59
BOŻE ILE JESZCZE POJAWI SIĘ TEMATÓW NA TEMAT TEGO CZY D90 TO DOBRY SPRZĘT,OPINII NA TEMAT D90, I WSZELKIEGO RODZAJU INNYCH RZECZY ZWIĄZANYCH Z D90?????
wpisz w szukaj d90 , a pojawi Ci się milion wątków....tylko CZYTAĆ!
Tyle się pojawi ile będzie "żółtodziobów jeśli chodzi o fotografie" - proste:)
Jeszcze "oszczędny w słowach" więc nie spamuj :D jeśli nie masz nic konkretnego do powiedzenia :D
krzysiozboj
10-07-2011, 10:18
mam nadzieję, że specjalnie nie powielam tematu
Kidy tak się składa że powielasz dziesiątki podobnych :/ To chyba najpopularniejsza i najlepiej opisana puszka na forum
kupuj ten zestaw.
Bedziesz zadowolony. Szklo jest spoko. Puszka bardzo dobra.
KUPUJ :)
sam posiadam D90 + 18-105 i wiem że na wszelakich wycieczkach przy "dobrym" świetle dziennym ten obiektyw sprawuje się bardzo dobrze ... zresztą jest test na optyczne.pl więc możesz sam porównać z drogimi obiektywami.
Później przyjdzie czas na stałke, tele lub makro a tego spacerowego zooma będziesz wciąż używał :)
pozdro
dareksad
11-07-2011, 21:56
Nie masz co się zastanawiać, warto wydać takie pieniądze za ten zestaw.
Kupuj bo wakacji coraz mniej...
Ogólnie rzecz biorąc fotografowie to takie zrzędne plemię, któremu nigdy nic nie pasuje. ;)
pioter m
15-07-2011, 14:31
Z historii premier/EOL modeli nikona - nie stanieje (raczej), a jesli juz, to bedzie to mala roznica. Ten aparat zbiera bardzo dobre recenzje.
Z historii rowniez wiadomo, ze podobne pytanie pojawi sie NA PEWNO NAJPOZNIEJ w przyszlym tygodniu. Malo bystrych leni jest mnostwo i zawsze mozna na jakiegos liczyc.